Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 18:28він дорожчий, і повільніший у всьому, але хто ж буде на це дивитись, на ньому ж можна грати
Ну да, а що ще на ньому робити в позаробочий час? :dontknow:
На роботі то понятно, а от вдома навіщо такі пристрої?
Пральна - для дозвілля. Кіно, ютубчик, ігоря гоняти. Огризок зможе лише перші два пункти. :popcorn:
yuriy_dd
Member

Z440_User: 30.03.2026 18:41Огризок зможе лише перші два пункти
завдяки конкуренції - Інтел та Делл - змогли запропонувати таке
може АМД теж розчухається
AntonyKandaurov
Member

MacBook Air не має вентиляторів (працює безшумно), але при тривалому навантаженні скидає потужність.
Ну як жеж так, ну все одно вони неправильно тестять бо ейр без крутиляторів який жере як пташечка ну не може тротлити, ну чесно чесно, юрка тестив і все ок було :rotate: вважаю що хардвейр канюкс такі собі оглядачі, дуже погано тестять епл.
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 18:48
Z440_User: 30.03.2026 18:41Огризок зможе лише перші два пункти
завдяки конкуренції - Інтел та Делл - змогли запропонувати таке
може АМД теж розчухається
де тут заслуга арм я не бачу
orange_deer
Member

Привіт :)
Прийшов сюди якраз з тої статті, де "Їжачок" (я так підозрюю, Юрій) вихваляв мак нео за те, що він 60 програм може відкрити одночасно і не крешнутись.
Почитав форум, трохи сам, трохи в джеміні підгрузив щоб початковий контекст мати - весело дуже, що я скажу, такого digital circus давно вже не бачив :laugh:
Не баньте, будь ласка, Юру. Мені нравиться як воно горить))

Додам ще в тему ARM vs x86 від себе (щоб не було вже прям офтоп :) )
Вже кілька років доводиться працювати з HPC-кластерами, щоб важкі обчислення робити (компільовані коди на C/C++, часом полегші скрипти на пітоні, а часом і з MATLABом доводиться працювати), ну і нейронки, звісно, на GPU. І от недавно вирішили спробувати перейти на GH200 (де є свій процесор на ARM і 480 GB LPDDR5X пам'яті), щоб там робити гібрид, де частина коду працює на C++, а важчі задачі йдуть до GPU і обраховуються за допомогою нейронки, і спільна оперативка для CPU і GPU тут теж дуже корисна.

Але поки застрягли з моментом рекомпіляції, бо якщо на x86 я можу скомпілювати і затестити у себе локально і потім бути впевненим, що на кластері воно теж скомпілюється і буде працювати так само, то для ARM треба точково адаптувати dependencies, intrinsics, SIMD operations, etc. До чого це я? Чи реально воно і чи створить виграш у швидкості при тій самій точності? Думаю, так. Чи геморно це все переписувати? Доволі. Ми то це зробимо, нам треба щоб код працював якомога швидше якщо є доступний харвдер. Але чи буде індустрія зараз масово переробляти свої софти, як для масового юзера, так і для специфічних серверних чи БД потреб, сумніваюсь. Тут раніше в форумі здається писали про легасі коди на яких працюють банківські системи і які працюють вже 50+ років. Навіть відносно недавні програми з років 10-15 тому десь та і мають dependency яка не адаптована під ARM. Щоб це масово перейшло з х86 на новий крутий ARM років 5 знадобиться мінімум. Та і тим більше це не різниця в 200 чи більше відсотків в перформансі, воно поки того не варте. Якщо ARM будуть займати 20-25+ відсотків ринку і будуть стабільно кращі за х86 в 1.5-2 рази, тоді думаю вже буде якийсь масовий перехід. Поки це хіба що в сфері ШІ може статись, і то не факт.
AntonyKandaurov
Member

​Веб-серфінг: MacBook Air протримався 14.5 годин, а Dell XPS 14 — неймовірні 43 години безперервної роботи [15:08]. Це стало можливим завдяки новому екрану з частотою 1 Гц.
​Перегляд відео (YouTube 4K): MacBook — 14 годин, Dell — понад 20 годин [15:35].
Юра, можеш далі засирати дохлий х86 бо прогрес по акуму приніс не проц а виробник матриці. Продовжуємо закопувати інтел і амд, сторінка 142! Поїхали, старт!
AntonyKandaurov
Member

orange_deer: 30.03.2026 18:58Почитав форум, трохи сам, трохи в джеміні підгрузив щоб початковий контекст мати - весело дуже, що я скажу, такого digital circus давно вже не бачив
Не баньте, будь ласка, Юру. Мені нравиться як воно горить))
Welcome to the club, buddy!
kabostebeztak
Member

AntonyKandaurov: 30.03.2026 18:59
​Веб-серфінг: MacBook Air протримався 14.5 годин, а Dell XPS 14 — неймовірні 43 години безперервної роботи [15:08]. Це стало можливим завдяки новому екрану з частотою 1 Гц.
​Перегляд відео (YouTube 4K): MacBook — 14 годин, Dell — понад 20 годин [15:35].
Юра, можеш далі засирати дохлий х86 бо прогрес по акуму приніс не проц а виробник матриці. Продовжуємо закопувати інтел і амд, сторінка 142! Поїхали, старт!
Конференція Overclockers.ua среться 6 на 1 впродовж 142 сторінок. Адмінам все одно на психічний стан учасників.

Діючі особи:

Не сумуючий та мужній waryag

Винахідливий та кмітливий denon312

Якийсь рандом (orange_deer)

Холоднокровний школярик kabostebeztak

Просто круті мужики dext та AntonyKandaurov
А також

yuriy_dd в ролі yuriy_dd

Тільки в Конференції Overclockers.ua
orange_deer
Member

AntonyKandaurov: 30.03.2026 18:59
Мені найбільше кумедно те як людина постійно на повному серйозі скидує відео про те що якийсь мак може 20+ годин від батареї якщо інтернет серфити і відео на ютубі дивитись (з нульовою яскравістю звісно) :D
Якщо в людини такі вимоги до ноутбука, то я б порадив планшет купити. І на зекономлені гроші павербанк до нього. І не треба 65Вт потужності, і відео можна дивитись, ну більше й не треба ж :)
Z440_User
Member

AntonyKandaurov: 30.03.2026 18:59 Продовжуємо закопувати інтел і амд, сторінка 142!

:popcorn:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 18:58Поки це хіба що в сфері ШІ може статись, і то не факт
те що AWS, Google, Microsoft - масово переводять свої сервери на АРМ - ви звичайно пропустили, або скажете - що вони помиляються, або що енерго-ефективність - це не важливо
і те що Майкрософт на стільки вкладається і робить Вінду під АРМ - це ж теж напевне на вашу думку вони не праві, і ніхто ті АРМ пристрої купувати не буде. А Квалком - клепає проци, і навіть Нвідіа вже свої робить ..
Але ви ж розумніший, а вони всі дурні, чи не так?
Якщо ви можете спілкувати на нормальному рівні, без хамства та образ - прошу - пояснити все що я написав - а це просто факти
orange_deer: 30.03.2026 19:24Якщо в людини такі вимоги до ноутбука, то я б порадив планшет купити
я ж давав тест з скрінами - що звичайна моя рутина робота - 6 годин екрану, на 16% ноут сів. Планшет у мене є - але він і близько не може зробити що мені треба.
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 18:58Мені нравиться як воно горить))
при чому тут горить? те що є реальні правдиві індустріальні тести, де сучасні АРМ - швидші на х86 - це горить?
горить скоріше у фанатів х86 на фазах заперечення, гнів, декого вже може - торг від реальності

з своєї сторони - все що розробляю чи використовую - перевіряю щоб воно працювало на АРМ - бо перехід буде
і в мене вже частина роботи - дуже важкої роботи - парсування тексту - працює на М4 - споживаючи буквально мізер
Евгений King
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 19:49
orange_deer: 30.03.2026 18:58Поки це хіба що в сфері ШІ може статись, і то не факт
те що AWS, Google, Microsoft - масово переводять свої сервери на АРМ - ви звичайно пропустили, або скажете - що вони помиляються, або що енерго-ефективність - це не важливо
і те що Майкрософт на стільки вкладається і робить Вінду під АРМ - це ж теж напевне на вашу думку вони не праві, і ніхто ті АРМ пристрої купувати не буде. А Квалком - клепає проци, і навіть Нвідіа вже свої робить ..
Але ви ж розумніший, а вони всі дурні, чи не так?
Якщо ви можете спілкувати на нормальному рівні, без хамства та образ - прошу - пояснити все що я написав - а це просто факти
Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
LVladislavchik
Member

orange_deer: 30.03.2026 19:24Якщо в людини такі вимоги до ноутбука, то я б порадив планшет купити. І на зекономлені гроші павербанк до нього. І не треба 65Вт потужності, і відео можна дивитись, ну більше й не треба ж
Тссс, юра зараз скаже що 65вт не треба і макбуки від 5в блочків навіть заряджаються і жоден х86 так не може (бо в нього не було таких ноутів :down: ).
orange_deer
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 19:54
orange_deer: 30.03.2026 18:58Мені нравиться як воно горить))
при чому тут горить? те що є реальні правдиві індустріальні тести, де сучасні АРМ - швидші на х86 - це горить?
горить скоріше у фанатів х86 на фазах заперечення, гнів, декого вже може - торг від реальності
:laugh: :laugh: :laugh:
Ну ви б прогуглили, їй богу

До речі, якщо мені пам'ять не зраджує, вам вже надсилали бенчмарки, де сучасні ARM програвали застарілим x86. Ви тоді стверджували, що це такі собі неперевірені тести. Tunnel vision якийсь.
Тому поки торг з реальністю найбільше у вас прослідковується, тред би давно згас, якби ви не вкидали сюди якийсь новий тест чи відео, де ноутбук від батареї 20 годин працює, бо ви комусь хочете щось довести. Ну, вірите ви в прогрес ARM — прекрасно для вас. Будете більше підготовлені до реалій майбутнього :up:

Можна тільки поцікавитись якою мовою ви свій парсер пишете? І чи він використовує тільки базові методи цієї мови, чи якісь додаткові модулі, бібліотеки, і тп? Це дуже рішає чи він буде portable on ARM чи ні
yuriy_dd
Member

Евгений King: 30.03.2026 20:23Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
якщо забігає новий неляканий фанат, який з ноги відкриває і заявляє який він крутий, і має досвід і з HPC і з АРМ, і що ніхто нічого не буде переводити на АРМ - але не знає базових речей що вже є у світі - що ви пронуєте робити? я би шапку наповнив - але щось не бачу такого функціоналу
orange_deer: 30.03.2026 19:24Мені найбільше кумедно
наприкладі відео що я давав раніше - ви ж можете подивитись та порівняти швидкодію цих 2-х ноутів (х86 - дорожчий), і як мак швидший в всяких блендерах в 2-4 рази споживаючи в 2 рази менше. Як х86 торможить в Хромі - що навіть відео не може показувати, який рваний скрол сторінки, як він просто зависає на інших задачах? і це при чому що х86 працював від розетки - від батареї все буде сильно гірше
ви це визнаєте - кумедний ви наш? чи ви як всі - проігноруєте не приємні питання / моменти, згадаєте про ігри, ну і ще як ви вже казали - несумісність софта

дивитись з 14:00:

пс: бачачи як веде себе екран в даному х86 ноуті - я би його однозначно не взяв
LVladislavchik
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 19:49я ж давав тест з скрінами - що звичайна моя рутина робота - 6 годин екрану, на 16% ноут сів.
Твоя яскравість підходить тільки для твого ж підвального кейсу, ну типу сам подумай, ти постійно ссилаєшся на notebookcheck і в них ейр м4 відео крутить 16 годин на яскравості 150ніт, тобто 6,25% в годину, в твоєму унікальному кейсі виходить 2,66% в годину, я не сперечаюся що мак так може, але щоб була така автономність то там яскравість прям мінімальна має бути, + в тебе ж змішане користування, що передбачає навантаження трошки більш прожорливе чим просто ютуб, тому скоріш за все ти прибрехав про яскравість на скріншоті що недавно скидав, плюс в мене є мій кейс, де 60-80% яскравості і ейр м4 живе не сильно довше за х86 з оледом :rotate:
LVladislavchik
Member

kabostebeztak
Мене забув :rotate:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 20:46До речі, якщо мені пам'ять не зраджує, вам вже надсилали бенчмарки, де сучасні ARM програвали застарілим x86. Ви тоді стверджували, що це такі собі неперевірені тести. Tunnel vision якийсь
але ж я не заперечую що є тести де х86 кращий. Я і сам користуюсь дуже плотно х86, і вже дуже давно
orange_deer: 30.03.2026 20:46Можна тільки поцікавитись якою мовою ви свій парсер пишете? І чи він використовує тільки базові методи цієї мови, чи якісь додаткові модулі, бібліотеки, і тп?
не хочу починати холівар про мови. Код використовує лише конструкції мови, код компільований, ніяких додаткових бібліотек чи модулів, ніяких моїх вставок асемблера чи явних оптимізацій під архітектуру. Той самий код працює на всьому що мені треба - Віндовс х86/ х64, Лінукс х64, МакОС х64. Навіть на Андроїд можу запускати (в Termux)
GreenMile
Member

*142 сторінки* Я так розумію, сенс цього топіка - загнати yuriy_dd в -10к? : :apes:
Ответить