Выбор смартфона / коммуникатора

Смартфоны, планшеты, другие мобильные устройства и телекоммуникации
Ответить
Автор
Member

GreenMile
Під корекцією мається на увазі якась операція (лазерна чи хірургічна)? Чи лінзи\окуляри?
Щодо освітлення, то з власного досвіду як людина з міопією можу відзначити, що профілактика освітлення (в тому числі перебування в сонячний день на вулиці) позитивно відзначаються на загальному зоровому сприйнятті, в тому числі потім увечері\вночі.
До того ж, доволі багато зараз статей на тематику міопії як масового захворювання. Тому якось не віриться, що все списується на вроджену геометрію. Типу людям не треба очі і вони почали деградувати, еволюція навпаки?
Щодо моніторів, в загальному можу погодитись: люди з хорошим зором дивляться в нього роками і нічого не падає. Люди з поганим з першого дня скаржаться на очі, іноді воно прогресує. Навряд чи від монітора за своєю суттю.
GreenMile: 17.03.2026 13:14можна мати 0 по діоптріям і ніхріна не бачити при цьому
Це астигматизм?
Последний раз редактировалось Ostin 17.03.2026 13:30, всего редактировалось 2 раза.
GreenMile
Member

До речі, важлива інфа ще, про яку я не знав до цього.
Сухість очей. Сухість майже у всіх наявна і вона, ЯК НЕОЧІКУВАНО ВИЯВИЛОСЬ, прямим чином також впливає на гостроту зору. Отак от. "Лікується" правильно підібраними очними краплями, або спеціальною процедурою (але процедура дає тимчасовий ефект, десь раз на рік треба знову робити).

Відправлено через 15 хвилин 6 секунд:
Ostin: 17.03.2026 13:21 Під корекцією мається на увазі якась операція (лазерна чи хірургічна)? Чи лінзи\окуляри?
І те і інше. Особисто я робив лазерну корекцію, бо окулярів ніколи не носив і не хочу носити і надалі і у мене не було протипоказань до корекції. Але можна і окулярами, проте, це мають бути правильно зроблені окуляри саме під вас під кожне око після обстежень, а не на ринку "ось газетка, ось купа окулярів, виберіть з якими ви добре бачите".
Ostin: 17.03.2026 13:21Щодо освітлення, то з власного досвіду як людина з міопією можу відзначити, що профілактика освітлення (в тому числі перебування в сонячний день на вулиці) позитивно відзначаються на загальному зоровому сприйнятті, в тому числі потім увечері\вночі.
Саме так, більше світла - менше розширена зіниця - більше глибина різкості, менша частина рогівки в роботі, все просто :) За день при гарному освітленні менше втомлюється око, тому ввечері краще себе почуває.
Ostin: 17.03.2026 13:21До того ж, доволі багато зараз статей на тематику міопії як масового захворювання. Тому якось не віриться, що все списується на вроджену геометрію. Типу людям не треба очі і вони почали деградувати, еволюція навпаки?
Я ж писав на початку дисклеймер, не у всіх міопія саме просто вроджена, вона може бути набута, внаслідок профзахворювань, хвороб, і ще купи факторів. Тому треба до якісного окуліста перш за все.
Ну і скажімо чесно, я думаю, що просто більше людей стало звертатись з цієюб проблемою, бо в цілому невелика міопія сама по собі не заважає жити. Я пішов бо зрозумів що ввечері за кермом не можу їздити - не те шо знаки здалеку не можу прочитати, а не можу відрізнити яму на дорозі від тіні. А в побуті не заважало взагалі. От, до прикладу, сходив я спочатку до місцевого окуліста. Сказали у вас все у віковій нормі, є міопія. Хочете, випишемо вам окуляри? І все. Звичайна людина на цьому заб'є, а мене не влаштувало і не дарма, виявилось що там купа проблем.
Ostin: 17.03.2026 13:21
GreenMile: 17.03.2026 13:14можна мати 0 по діоптріям і ніхріна не бачити при цьому
Це астигматизм?
Так, в моєму випадку астигматизм + проблеми із сітківкою + сухість ока.
Filabatya
Member

GreenMile
там ще вікове обмеження по корекції до 40, наскільки памятаю, чи то не правда?
Entar
Member

Filabatya: 17.03.2026 14:07 там ще вікове обмеження по корекції до 40, наскільки памятаю, чи то не правда?
То не правда, проблема в іншому.
По перше, після 45 починає прогресувати дальнозоркість. Але то фігня порівняно з тим що якщо прогресування міопії не зупинилося, то через декілька років після лазерної корекції доведеться робити ще одну, а декілька операцій то вже і складніше і повинен бути "резерв" на рогівці так сказати щоб їх робити... Коротше кажучи лазерна корекція то не панацея, а рішення для людей у яких немає прямо таки серйозних проблем.
GreenMile
Member

Filabatya: 17.03.2026 14:07 GreenMile
там ще вікове обмеження по корекції до 40, наскільки памятаю
Немає. Інфа 146% :D
Це мається на увазі пресбіопія - вікова втрата еластичності кришталиком, яка зазвичай проявляється у віці 40+. Але це індивідуально, у когось може бути в 30, у когось в 50.
Суть в чому, коли ви маєте міопію, то фокус зміщений і ви бачите добре перед носом, а в далечінь фігово. Так от, коли робите корекцію, ви перестаєте бачити "під носом" як раніше: якщо раніше книжку читали з відстані 20 см від очей, то тепер будете умовно з 50 см читати, як звичайні люди. І ця відстань буде збільшуватись далі з віком. Я це також на собі оцінив, тепер важче паяти дрібні СМД, треба лупу, бо раніше я паяв прямо під носом і ок, тепер так не працює :D
Якщо коротко, то без корекції від 40+ вам треба буде дві пари окулярів: одні в далечінь, інші для читання, а якщо робите корекцію, треба будуть тільки окуляри для читання.
АЛЕ, зараз є можливості зробити і той і інший зір як у нормальної людини також, без окулярів, це робится або спеціальною корекцією (presby lasik, наприклад), або заміною кришталика на мультфокальний. Мені пропонували, але в мене поки що ближній зір такий як в "номальних людей" я порівнював :laugh:
Entar
Member

GreenMile: 17.03.2026 14:17 АЛЕ, зараз є можливості зробити і той і інший зір як у нормальної людини також, без окулярів, це робится або корекцією або заміною кришталика на мультфокальний. Мені пропонували, але в мене поки що ближній зір такий як в "номальних людей" я порівнював :laugh:
Як правило ці заміни кришталика робляться після 45.
Із переваг, як я розумію, вирішення проблем "спазмів аккомодації", псування зору із-за кришталика далі, повна профілактика катаракти ітд. Із недоліків - як я розумію, штука ця не вічна, і колись її доведеться міняти. А також не зовсім зрозуміло як той мультифокальний кришталик працює, то треба головою вертіти як в мультифокальних окулярах?) Таке. Ну тобто коли вже капець катаракта, то варто ставити однозначно, а коли проблема повністю вирішується окулярами то лізти в око не хочеться)

В мене є надія що років через 5-10-15 якщо доживу, всі ці технологіїї розвинуться краще, буде щось крутіше/надійніше/ефективніше і вже тоді зроблю.
GreenMile
Member

Entar: 17.03.2026 14:22 Як правило ці заміни кришталика робляться після 45.
Із переваг, як я розумію, вирішення проблем "спазмів аккомодації", псування зору із-за кришталика далі, повна профілактика катаракти ітд. Із недоліків - як я розумію, штука ця не вічна, і колись її доведеться міняти. А також не зовсім зрозуміло як той мультифокальний кришталик працює, то треба головою вертіти як в мультифокальних окулярах?) Таке. Ну тобто коли вже капець катаракта, то варто ставити однозначно, а коли проблема повністю вирішується окулярами то лізти в око не хочеться)

В мене є надія що років через 5-10-15 якщо доживу, всі ці технологіїї розвинуться краще, буде щось крутіше/надійніше/ефективніше і вже тоді зроблю.
Все робится індивідуально, немає таких обмежень, що типу якщо вам 44 роки і 11 місяців то кришталик не міняється, а якщо вчора стукнуло 45 - то міняється. Все залежить від конкретної людини.
Щодо кришталиків, наскільки мені казали, ставиться раз і до кінця життя вистачає. Мультифокальний працює одразу на всіх дистанціях, проте є деякі "паразитні" ефекти (менше світла проходить ніж через монофокальний), тому в принципі тут треба виходити з того, яка відстань у вас "домінуюча" і чи треба вам всі одразу. Мені краще мати далекий зір, ближній я якось переживу з окулярами за потреби. Потім. Колись.

Моя вам порада - не чекати, а сходити вже зараз на обстеження і консультацію, можливо, вам і не треба заміна і ближній зір ок, там перед корекцією вам змоделюють лінзами, як ви будете бачити зблизька після корекції. Можливо, вам можна зробити пресбі-корекцію, або вона вам і не потрібна взагалі.

Я шкодую лише про одне: що не пішов і не зробив це раніше років на 10.
Entar
Member

GreenMile: 17.03.2026 14:33 Все робится індивідуально, немає таких обмежень, що типу якщо вам 44 роки і 11 місяців то кришталик не міняється, а якщо вчора стукнуло 45 - то міняється. Все залежить від конкретної людини.
Щодо кришталиків, наскільки мені казали, ставиться раз і до кінця життя вистачає. Мультифокальний працює одразу на всіх дистанціях, проте є деякі "паразитні" ефекти (менше світла проходить ніж через монофокальний), тому в принципі тут треба виходити з того, яка відстань у вас "домінуюча" і чи треба вам всі одразу. Мені краще мати далекий зір, ближній я якось переживу з окулярами за потреби. Потім. Колись.
Що все індивідуально, тут я згоден. Похилим рідним ставили ці лінзи, після появи катаракти, вцілому тепер вони бачать краще ніж всі інші в сім'ї :)
Щодо зору тут згоден, краще мабуть мати близький до ідеального зір на відстані, а за пк сидіти в окулярах.
GreenMile: 17.03.2026 14:33 Моя вам порада - не чекати, а сходити вже зараз на обстеження і консультацію, можливо, вам і не треба заміна і ближній зір ок, там перед корекцією вам змоделюють лінзами, як ви будете бачити зблизька після корекції. Можливо, вам можна зробити пресбі-корекцію, або вона вам і не потрібна взагалі.
Я ходжу на повне обстеження в
спойлер
британську офтальмологію
щороку, консультуюсь, інколи змінюється рецепт на окуляри. Операцію по ряду причин робити не хочу, мені окуляри жити не заважають. З часом і прогресуванням міопії лише з'явилась проблема що тепер треба більш ретельно ставитися до вибору офтальмології, лінз в окуляри і ускладнився цей рецепт.
tinkz
Junior

Привіт, хто може порекомендувати щось нове до 15к?
Entar
Member

tinkz: 21.03.2026 22:54 Привіт, хто може порекомендувати щось нове до 15к?
Xiaomi REDMI Note 15 Pro 5G 8/256GB

Користуюсь цією лінійкою телефонів вже 9 років, телефон якому 9 років досі живий і працює, тільки близько року тому ютуб на ньому вже не працює, для своєї вартості залізо в ньому на гарному рівні, з переваг над конкурентами - дуже ємний акумулятор. Щось схоже у самсунга ітд буде дорожче.
GhostManka
Junior

Цікаво, а що є конкурентного за 25000 грн? Хочеться взяти і наступні 3-4 роки хоч трошки та й не перейматись.

Поки душа припала до:
Poco F8 Pro / OnePlus 15R / Iphone 15 Plus
В пріоритеті 15R через загальний баланс, але все ж хочеться більш-менш пристойну камеру. Айфон чисто з цікавості: за ці гроші можна і 15 про надибати, але автономності хочеться побільше... Телефон потрібен для базових задач, в ігри майже не граю.
snapdragon999
Member

GhostManka: 26.03.2026 12:57 Цікаво, а що є конкурентного за 25000 грн? Хочеться взяти і наступні 3-4 роки хоч трошки та й не перейматись.

Поки душа припала до:
В пріоритеті 15R через загальний баланс, але все ж хочеться більш-менш пристойну камеру. Айфон чисто з цікавості: за ці гроші можна і 15 про надибати, але автономності хочеться побільше... Телефон потрібен для базових задач, в ігри майже не граю.
Poco x8 pro max ещё есть,f8 pro хреново держит не бери.Даже тот про макс держит на уровне паласа 15,с батареей 8500
На лохе есть новый без коробки за 31тыс.f8 ultra.Чувачек с Киева,брали у него ок, может ещё есть.
Rucha
Member

GhostManka: 26.03.2026 12:57 Poco F8 Pro / OnePlus 15R / Iphone 15 Plus
Як можна айфон та андроідофон ставити в один рядок?! Ви розумієте, що це кардинально різні девайси?
7mindfields
Member

GhostManka: 26.03.2026 12:57 Айфон чисто з цікавості: за ці гроші можна і 15 про надибати
За 25к безпроблемний 15 pro точно не вийде знайти, але для базових задач можна взяти новий 17e, коли ціна впаде до msrp
Rucha: 26.03.2026 21:27
GhostManka: 26.03.2026 12:57 Poco F8 Pro / OnePlus 15R / Iphone 15 Plus
Як можна айфон та андроідофон ставити в один рядок?! Ви розумієте, що це кардинально різні девайси?
Не те щоб сильно різниця була, якщо мова про нормальні андроїд пристрої, а не всякий підвал типу покофонів
YumaX
Member

Rucha: 26.03.2026 21:27Як можна айфон та андроідофон ставити в один рядок?! Ви розумієте, що це кардинально різні девайси?
7mindfields: 26.03.2026 21:43Не те щоб сильно різниця була, якщо мова про нормальні андроїд пристрої, а не всякий підвал типу покофонів
Чуваки, а ви з однієї палати пишете? :facepalm:
snapdragon999
Member

7mindfields: 26.03.2026 21:43 а не всякий підвал типу покофонів
Ты хоть видел те покофоны специалист колбасных обрезков? :laugh:
И что сейчас твои айфоны могут предложить,какие технологии?
Alexsandr
Member

Rucha: 26.03.2026 21:27 Як можна айфон та андроідофон ставити в один рядок?! Ви розумієте, що це кардинально різні девайси?
Согласен. андроид получше для жизни. Может где медленнее, но лучше. никакого сравнения с айфоном.

Отправлено спустя 2 минуты 33 секунды:
GhostManka: 26.03.2026 12:57 Цікаво, а що є конкурентного за 25000 грн? Хочеться взяти і наступні 3-4 роки хоч трошки та й не перейматись.

Поки душа припала до:
За такие деньги любого хватит на несколько лет без проблем. паяти12+гиг Для андроида только.
7mindfields
Member

snapdragon999: 26.03.2026 22:03 И что сейчас твои айфоны могут предложить,какие технологии?
Покофони і нові технології в одному повідомленні, вголос шось
YumaX: 26.03.2026 22:00 ви з однієї палати
Як там оновлення на мото, ще рік протягне чи вже дропнули? :lol:
Avenger80
Member

7mindfields: 26.03.2026 22:21Покофони і нові технології в одному повідомленні, вголос шось
Та хотя бы новый тип аккумулятора...
snapdragon999
Member

7mindfields: 26.03.2026 22:21
snapdragon999: 26.03.2026 22:03 И что сейчас твои айфоны могут предложить,какие технологии?
Покофони і нові технології в одному повідомленні, вголос шось
Ну например у ф8 ультра есть динамик с басами, это тебе не технология, 2 есим можно одновременно юзать, быстро заряжается, батарея нормальная, а что твой айфон?)) Как был 5 лет один и тот же практически обмылок так и остался, только перепаковывают каждый год.У знакомого у жены 17 про макс, камеры не очень, любой китаец топовый лучше снимает, ну может видео только получше.
Последний раз редактировалось snapdragon999 26.03.2026 22:27, всего редактировалось 1 раз.
Ответить