Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор звуковой карты
-
QFlash
Member
Все правильно, саме звідси і брав.StTechnik: ↑ 19.03.2026 23:53Сложно искать то что лежит на самом видном месте
https://sourceforge.net/projects/sacddecoder/files/
-
StTechnik
Member
Radio Bay
А DxD иногда выкладывают некоторые скандинавские студии записи которые в том числе производят BlueRay audio.
Ну конкретно вся та куча dsd что у меня залетела путем прямого цифрового рипа sacd с ps3. Другого более точного варианта перевода живых sacd нет в природе.Кстати, рип с СД или хайрез тоже еще вопрос откуда тот хайрез залетел
А DxD иногда выкладывают некоторые скандинавские студии записи которые в том числе производят BlueRay audio.
-
Z440_User
Member
StTechnik, а sacd в .iso образі?
У мене квадрофонічні перевидання sacd альбомів Pink Floyd, ті що виходили на квадрофонічному вінілі, так в фонотеці зберігаються.
Змонтував образ і слухаєш собі як живий диск....
У мене квадрофонічні перевидання sacd альбомів Pink Floyd, ті що виходили на квадрофонічному вінілі, так в фонотеці зберігаються.
Змонтував образ і слухаєш собі як живий диск....
-
StTechnik
Member
Есть и ISO (прямой рип с третьей плойки) и чистый DFF кое где есть.. Депеш Мод например 12 альбомов. Но в основном в ISO конечно.Z440_User: ↑ 20.03.2026 10:16а sacd в .iso образі?
Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Вот перечень того что под рукой в хай резе. То что SACD - подписано.
- спойлер
Кстати нет. Там ISO с другой стартовой записью. Ты не смонтируешь его в винде как диск. Его Фубар только читает через плагин. Ну и третья плойкаZ440_User: ↑ 20.03.2026 10:16Змонтував образ і слухаєш собі як живий диск....
Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
А вот ИСО который копия DVD-A - да, тот можно.
-
QFlash
Member
Z440_User
Цікаво з приводу того трека з пушками.
Tchaikovsky 1812 на пострілах гармати середній діапазон частот ніби на задній план переходить, реально гепає (хлопок ніби), як ті ракети (чорт забирай, що збивали над Львовом) і в цілому тихіше стає саме в тих місцях, можливо через те що середні частоти тихіші.
На треку 17 Jurassic Lunch.wav (рик монстра T-Rex) з диска Telarc DTS 5.1 Surround Sampler немає такого ефекту, але там звук в 5.1.
Все це дуже захопливо...
Tchaikovsky 1812 на пострілах гармати середній діапазон частот ніби на задній план переходить, реально гепає (хлопок ніби), як ті ракети (чорт забирай, що збивали над Львовом) і в цілому тихіше стає саме в тих місцях, можливо через те що середні частоти тихіші.
На треку 17 Jurassic Lunch.wav (рик монстра T-Rex) з диска Telarc DTS 5.1 Surround Sampler немає такого ефекту, але там звук в 5.1.
Все це дуже захопливо...
Последний раз редактировалось QFlash 20.03.2026 12:26, всего редактировалось 1 раз.
-
Z440_User
Member
StTechnik
потім відкриваю в mplayer змонтований образ sacd як звичайний AudioCD вставлений в CD-Rom (тільки в часи наявності привода в ПК, спрацьовував автозапуск)
1.) mplayer читає образ та відправляє зчитаний квадрозвук з образу пряміком на звукову карту в обхід системи - мікшер в DSP карти розставляє отримані 4.0 канали по своїх місцях та відправляє на ЦАП карти.
2.) запускаю audacious, в ньому відкриваю напряму образ SACD або із змонтованого каталогу - плеєр читає образ і відправляє стереозвук напряму в DSP-карти, DSP розкладає стереозвук по фронтальним каналам і відправляє далі на ЦАП.
Схема така: Образ SACD -> плеєр -> ALSA -> Звукова карта X-Fi -> велика аудіосистема (з профілю)
В цьому сценарії "-> ALSA -> Звукова карта X-Fi ->":
ALSA - низькорівнева частина аудіосистеми ОС яка працює напряму із залізом через драйвери.
Creative X-FI Titanium через драйвер надає системі прямий доступ до свого DSP CA20K2. В DSP доступно майже все, окрім ефектів (ЕАХ) та MIDI-синтезатора бо то закрита Windows-пропрієтарщина.
DSP CA20K2 отримує від плеєра PCM, розкладає по каналах фронт-тил-бокові-центр-саб згідно того що хоче вивести плеєр (як є, чи ваші особисті забаганки в налаштуваннях) та в режимі bit-perfect передає на ЦАП карти та далі.
Момент: Якщо система нічого не виводила, ви запустили плеєр та включили музику, DSP СА20К2 отримав на вхід свого апаратного мікшера аудіопотік, розклав його по каналах аудіовиходу та відправив на ЦАП в бітності та частоті аудіопотоку.
Далі ви запускаєте щось ще (наприклад гру), DSP CA20K2 отримує на інший вхід свого апаратного мікшера додатковий звуковий потік і якщо додатковий аудіопотік співпадає по Bit/kHz з першим відкритим (ваша музика) - DSP його змішає мікшером по гучності, розкладе по каналах які потрібні та відправить на ЦАП.
Якщо додатковий звуковий потік не співпадає по Вit/kНz, DSP активує свій апаратний ресемплер та підгонить додатковий звуковий потік до формату першого потоку, змікшує по гучності/каналах та відправить на ЦАП.
Якось так у мене в Linux воно працює зі звуком завдяки апаратним можливостям карти та апаратного DSP.
Якби був якийсь Realtek, чи сучасні Creative AE-5/7/9, чи всякі типу fiio (в сенсі вид пристрою, а не фірма), довелося б ставити Pipewire, який працює над ALSA та виконує роль DSP: підготувати-змікшувати-розкласти-зробити інші маніпуляції зі звуком та потім передати готовий PCM в ALSA, яка вже відправить PCM на залізячча.
Якось так, примітивно та по простому намагався описати логіку роботи.
Відправлено через 22 хвилини 17 секунд:
Щоб був саме БАХ, а не бух-х-х-х/пух-х-х-х/пук
треба щоб система мала:
- запас по БЖ та ємності конденсаторів, бо треба вивалити швидким короткочасним імпульсом ото все без провалу по живленню
- швидкість ЦАПу та підсилювачів, воно повинно саме бахнути, різко та чітко, а не розмазуватись в часі, плавно зростаючи по гучності;
- контроль НЧ як самим підсилювачем, так і АС та самими динаміками, різкий бах і все, а не розмазування "...ах-х-х-х-х".
Ну це перше і основне, намагався пояснити простою мовою як я це розумію.
Якщо тракт оце все відпрацьовує як треба, то в музка звучить як жива, без каши, без провалів по гучності/ачх, з макро та мікродінамікою, передає всі нюанси виконавців-зведення-настрою-емоцій, без компресії (але тоді добре чутно зажаті компресорами записи з малим динамічним діапазоном), 3Д сцени та іншу віртуальну реальність, яку створили звукоінженери в студії.
Якось так.
Код: Выделить всё
$ mkdir -p ~/tmp/sacd
$ mount -o loop,ro /path/to/your/sacd.iso /tmp/sacd1.) mplayer читає образ та відправляє зчитаний квадрозвук з образу пряміком на звукову карту в обхід системи - мікшер в DSP карти розставляє отримані 4.0 канали по своїх місцях та відправляє на ЦАП карти.
2.) запускаю audacious, в ньому відкриваю напряму образ SACD або із змонтованого каталогу - плеєр читає образ і відправляє стереозвук напряму в DSP-карти, DSP розкладає стереозвук по фронтальним каналам і відправляє далі на ЦАП.
Схема така: Образ SACD -> плеєр -> ALSA -> Звукова карта X-Fi -> велика аудіосистема (з профілю)
В цьому сценарії "-> ALSA -> Звукова карта X-Fi ->":
ALSA - низькорівнева частина аудіосистеми ОС яка працює напряму із залізом через драйвери.
Creative X-FI Titanium через драйвер надає системі прямий доступ до свого DSP CA20K2. В DSP доступно майже все, окрім ефектів (ЕАХ) та MIDI-синтезатора бо то закрита Windows-пропрієтарщина.
DSP CA20K2 отримує від плеєра PCM, розкладає по каналах фронт-тил-бокові-центр-саб згідно того що хоче вивести плеєр (як є, чи ваші особисті забаганки в налаштуваннях) та в режимі bit-perfect передає на ЦАП карти та далі.
Момент: Якщо система нічого не виводила, ви запустили плеєр та включили музику, DSP СА20К2 отримав на вхід свого апаратного мікшера аудіопотік, розклав його по каналах аудіовиходу та відправив на ЦАП в бітності та частоті аудіопотоку.
Далі ви запускаєте щось ще (наприклад гру), DSP CA20K2 отримує на інший вхід свого апаратного мікшера додатковий звуковий потік і якщо додатковий аудіопотік співпадає по Bit/kHz з першим відкритим (ваша музика) - DSP його змішає мікшером по гучності, розкладе по каналах які потрібні та відправить на ЦАП.
Якщо додатковий звуковий потік не співпадає по Вit/kНz, DSP активує свій апаратний ресемплер та підгонить додатковий звуковий потік до формату першого потоку, змікшує по гучності/каналах та відправить на ЦАП.
Якось так у мене в Linux воно працює зі звуком завдяки апаратним можливостям карти та апаратного DSP.
Якби був якийсь Realtek, чи сучасні Creative AE-5/7/9, чи всякі типу fiio (в сенсі вид пристрою, а не фірма), довелося б ставити Pipewire, який працює над ALSA та виконує роль DSP: підготувати-змікшувати-розкласти-зробити інші маніпуляції зі звуком та потім передати готовий PCM в ALSA, яка вже відправить PCM на залізячча.
Якось так, примітивно та по простому намагався описати логіку роботи.
Відправлено через 22 хвилини 17 секунд:
Там дурний динамічний діапазон, швидкість наростання сигналу, дурна АЧХ (особливо внизу) та інше.QFlash: ↑ 20.03.2026 12:09 Z440_User
Все це дуже захопливо...![]()
Щоб був саме БАХ, а не бух-х-х-х/пух-х-х-х/пук
- запас по БЖ та ємності конденсаторів, бо треба вивалити швидким короткочасним імпульсом ото все без провалу по живленню
- запас по кліпінгу, бо дуже різкий та швидкий підйом сигналу то максимальних значень в повному частотному діапазоні;і в цілому тихіше стає саме в тих місцях,
- швидкість ЦАПу та підсилювачів, воно повинно саме бахнути, різко та чітко, а не розмазуватись в часі, плавно зростаючи по гучності;
- контроль НЧ як самим підсилювачем, так і АС та самими динаміками, різкий бах і все, а не розмазування "...ах-х-х-х-х".
Ну це перше і основне, намагався пояснити простою мовою як я це розумію.
Якщо тракт оце все відпрацьовує як треба, то в музка звучить як жива, без каши, без провалів по гучності/ачх, з макро та мікродінамікою, передає всі нюанси виконавців-зведення-настрою-емоцій, без компресії (але тоді добре чутно зажаті компресорами записи з малим динамічним діапазоном), 3Д сцени та іншу віртуальну реальність, яку створили звукоінженери в студії.
Якось так.
-
QFlash
Member
Z440_User
То що саме має бути? Хлопок з НЧ-супроводом, як у мене, (чули як забивають опори на будові, як грім розкочується) чи "бум"?
Мені саме не подобається "бум-бум", це як бочка, ніби резонанс по НЧ. Наче з пластмасових колонок, тих що активна АС на 100W, китайці спихують.
Чи я не правильно шо розумію, в розумінні?
То що саме має бути? Хлопок з НЧ-супроводом, як у мене, (чули як забивають опори на будові, як грім розкочується) чи "бум"?
Мені саме не подобається "бум-бум", це як бочка, ніби резонанс по НЧ. Наче з пластмасових колонок, тих що активна АС на 100W, китайці спихують.
Чи я не правильно шо розумію, в розумінні?
-
Z440_User
Member
QFlash, короткий, чіткий, різкий, як больовий постріл у вусі при запаленні, чи як постріл зубного болю. Отакий різкий звук повинен бути. А після нього тиша, ніякого гулу-хвоста чи іншого. Різке коротке БАХ і все. Ударом, в тому числі звуковим та повітрям кімнати, бо там звук від 6Гц з великою силою.
Саме як бах від прильоту ракети, яка попала в землю, що немає детонації чи грохоту падаючої будівлі.
Або як від "баху" збитого в небі шахеду, на відкритій місцевості (поле в степу), коли немає відлуння.
Саме як бах від прильоту ракети, яка попала в землю, що немає детонації чи грохоту падаючої будівлі.
Або як від "баху" збитого в небі шахеду, на відкритій місцевості (поле в степу), коли немає відлуння.
Последний раз редактировалось Z440_User 20.03.2026 13:21, всего редактировалось 1 раз.
-
StTechnik
Member
Z440_User
Ну я ж про винду говорил. На самом деле не суть важно. Коллекцию заценил?
Ну я ж про винду говорил. На самом деле не суть важно. Коллекцию заценил?
-
QFlash
Member
Z440_User
Без питань. Саме це я чую. Там вище писав про збиття ракет на Львовом.
Ще типу як в кімнаті з басовими ловцями.
Gригадую гру Call of Duty: Modern Warfare перевидання. Там щось подібне від вибухів снарядів.
Gригадую гру Call of Duty: Modern Warfare перевидання. Там щось подібне від вибухів снарядів.
Последний раз редактировалось QFlash 20.03.2026 13:45, всего редактировалось 1 раз.
-
Z440_User
Member
У мене там стоїть в налаштуваннях звукової системи "Game mode"
На вінді у мене окрім CADу та STEAM і софту-то немає в принципі
Ага.Коллекцию заценил?
У мене SACD тільки квадрофонічні перевидання з оригінальних мастерів Pink Floyd, ота "Увертюра 1812" від Telarc, та ще штуки 3-4 чогось.
Зато тумба вінілу та магнітних стрічок
- спойлер
- П.С. Є навіть квадрофонічний вініл Pink Floyd "The Dark Side of the Moon". Але немає на чому його програти.
Потрібна головка з ВЧ до 50-60кГц (була у мене до 48-50кГц колись), та квадрофонічний коректор, 2 стерео не підійдуть, тилові канали на вінілі зашифровано в частотному діапазоні 30-60кГц, тому і коректор спеціальний. Без нього воно грає як звичайне стерео.
Без ось цього:QFlash: ↑ 20.03.2026 13:38 Z440_User
І без ось цього:QFlash: ↑ 20.03.2026 12:09 середній діапазон частот ніби на задній план переходить, .... і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
QFlash: ↑ 20.03.2026 13:09 як грім розкочується
-
QFlash
Member
Ясно, ясно, зрозумів. В мене не Hi-End акустика від РомашкиZ440_User: ↑ 20.03.2026 13:44Без ось цього:
QFlash: ↑ 20.03.2026 12:09
середній діапазон частот ніби на задній план переходить, .... і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
І без ось цього:
QFlash: ↑ 20.03.2026 13:09
як грім розкочується
Про, те мені подобається звучання і це головне.
Я б сказав ця АС свою ціну відпрацьовує на ура!
-
Z440_User
Member
QFlash ви спитали, я відповів. Які проблеми?
Слухайте собі та радійте...
Слухайте собі та радійте...
-
QFlash
Member
Z440_User
Цікаво почути думки з цього приводу від людини з досвідом в цій справі. Мається на увазі думку звукорежисера. Тобто від Вас.
Цікаво почути думки з цього приводу від людини з досвідом в цій справі. Мається на увазі думку звукорежисера. Тобто від Вас.
-
Z440_User
Member
До чого тут ваша ромашка?QFlash: ↑ 20.03.2026 13:48 Ясно, ясно, зрозумів. В мене не Hi-End акустика від Ромашки!
Тут починаючи з того що ваш реалтек може захлинатись, закінчуючи нестачею живлення в підсилювачі.QFlash: ↑ 20.03.2026 12:09 середній діапазон частот ніби на задній план переходить, ....і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
І я не звукорежисер.
Так, маю деякий досвід та знання, але основний мій напрям діяльності все життя це різноманітне механічне залізячча.
-
QFlash
Member
Ви напевне не правильно зрозуміли. Я не є хейтером дорогої апаратури за 10000$/Z440_User: ↑ 20.03.2026 14:03Тут починаючи з того що ваш реалтек може захлинатись, закінчуючи нестачею живлення в підсилювачі.
А скоріше цікавлюсь питанням що "гівно і палки" будуть співати не гірше, якщо знати куди копати.
Перепрошую якшо шо, сам не маю відношення до електроніки, так любитель. Я простий хімік.
Дозвольте подякувати за інформацію.
-
Z440_User
Member
Все має свою межу.QFlash: ↑ 20.03.2026 14:07 "гівно і палки" будуть співати не гірше, якщо знати куди копати.
Саме тому я, погравшись в майже весь "0" клас радянської апаратури, переліз на імпорт.
Але і перелазити з відреставрованого та налагодженого "0" класу на імпорт то вже відчутно боляче по грошах, бо треба ж "стати на сходинку вгору, а не вбік чи вниз, проте з іноземними буквами на морді".
І це ще мені байдуже на шильдики та країну виробника...
-
QFlash
Member
Сильно. Ну я б ніколи не брав MA8950, якби не подарок на весілля.Z440_User: ↑ 20.03.2026 14:24І це ще мені байдуже на шильдики та країну виробника...
О, так. Ліпше я ремонт зроблю в будинку, ніж на всяке барахло витрачати.Z440_User: ↑ 20.03.2026 14:24на імпорт то вже відчутно боляче по грошах
Так шо якось так.
-
Radio Bay
Member
Ну, это другой вариант. Я о стерео, я, когда меняю рип на хайрез всегда делаю бэкап. Потом, бывает сравниваю. От не всегда выбор в сторону хайреза, особенно в новоделе. Да, цокотит бодрее, но жир уходит. Винил рипы - отдельная тема, тут, как карта ляжет. Не даром в инфе по рипу пишут тракт, что-то там обсуждают, ёжики-иголки, но я в этом не шарюStTechnik: ↑ 20.03.2026 08:36Ну конкретно вся та куча dsd что у меня залетела путем прямого цифрового рипа sacd с ps3. Другого более точного варианта перевода живых sacd нет в природе
-
Z440_User
Member
Якість тракту помножена на радіус кривизни рук автора.Radio Bay: ↑ 20.03.2026 16:51 Винил рипы - отдельная тема, тут, как карта ляжет. Не даром в инфе по рипу пишут тракт
Жирний тракт із записом низьким рівнем програє по жиру, драйву, цікавості менш козирному тракту, на якому оцифровки вели з більш високим рівнем запису.
Навіть якщо:
Запис вели з рівнем умовно -5дБ, а потім гучністю чи нормалізацією підтягнули до -0,2дБ = буде звучати скучно та без м'яса у порівнянні з
Запис вели з рівнем -1дБ, а потім підтягнули до -0,02 дБ нормалізацією чи збільшенням гучності.
При випадку з "-5дБ" ситуацію можна виправити динамічним компресором по rms сигналу, але то вже обробка, чого на ріпах намагаються не робити.
А низький рівень запису буває
- свідомо (не налаштували/дуууууже бояться кліппінгу)
- співпадіння слабкого виходу чи не чутливого входу, коли фейдер 100% стоїть, а рівня немає.
- ще якісь косяки.