Новости
Последние статьи и обзоры
Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає голова SK Group
-
yariksom
Member
Предлагаю обсудить Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає голова SK Group
Розганяють попит, однак багато хто просто не буде нічого купувати і ринок впаде, а з ним і ціни.
Розганяють попит, однак багато хто просто не буде нічого купувати і ринок впаде, а з ним і ціни.
-
lktnv
Member
Бедняги, им ведь так не выгодно... Сочувствую бедным большим корпорациям. Чего мелочиться, давайте сразу дефицит лет на 15-20.
-
Ostin
Member
Купувати будуть, просто вже не заради кращих показників в бенчмарках, а за потребою. Типу зібрати машини з нуля. Або замінити зіпсоване. Кількість постійних покупців закономірно сильно знизиться, але попит повністю не зникне. Хіба що в умовному домашньо-ігровому може бути сильний перекос. Ну, тут очікуване стабільне падіння на доволі сильну величину.
-
Entar
Member
Таки да. Ну оновлю умовно я/аналогічні покупці свою ддр 4 на ддр 5 не через рік а через 3-4. І не на 64 ГБ а на 32 аналогічно тому що є, якщо ситуація не зміниться.Ostin: ↑ 18.03.2026 14:37 Купувати будуть, просто вже не заради кращих показників в бенчмарках, а за потребою. Типу зібрати машини з нуля. Або замінити зіпсоване. Кількість постійних покупців закономірно сильно знизиться, але попит повністю не зникне. Хіба що в умовному домашньо-ігровому може бути сильний перекос. Ну, тут очікуване стабільне падіння на доволі сильну величину.
-
dead_rat
Member
Де дефіцит?
Вже і ціни вниз пішли. Я бачу 5070 ті за 899€ замість тисячі
-
evenmore
Member
Смотреть за тенденциями лучше по американскому рынку.dead_rat: ↑ 18.03.2026 14:51 Де дефіцит?
-
ДядяСаша
Member
Дефіцит дав поштовх китайцям.
Плюс до цього масово тулять де тільки можна і не можна lpddr5. Тож дефіцит в певній мір дав поштовх до розвитку і в цій ніші, яка розширилася.
То може й не все так погано буде! Кому вже та звичайна DDR треба буде, так пару сотень тисяч геймерів. Тобто ніша ПК бояр і так була дуже вузька, а тепер взагалі це буде якесь братство.
Плюс до цього масово тулять де тільки можна і не можна lpddr5. Тож дефіцит в певній мір дав поштовх до розвитку і в цій ніші, яка розширилася.
То може й не все так погано буде! Кому вже та звичайна DDR треба буде, так пару сотень тисяч геймерів. Тобто ніша ПК бояр і так була дуже вузька, а тепер взагалі це буде якесь братство.
-
ronemun
Advanced Member
Є повно патентів, навіть в AMD, на модулі памяті з буфером, який перетворює 2 біти від 2х ліній на низькій частоті в послідовність 2х біт на 1 лінії при зчитуванні, і навпаки при записі. Наприклад так працює MRDIMM, де 2 банки ddr5@4800 видають дані для ddr5@8800.
Аналогічно можна і з чіпами ddr3@2400 чи ddr4@3200+
якщо не важлива затримка, то можна і 3-4 лінії в одну
цікаво, хтось почне робити такі чіпи - це ж яку різницю в ціні можна освоїти між ddr3 reg і ddr5
Аналогічно можна і з чіпами ddr3@2400 чи ddr4@3200+
якщо не важлива затримка, то можна і 3-4 лінії в одну
цікаво, хтось почне робити такі чіпи - це ж яку різницю в ціні можна освоїти між ddr3 reg і ddr5
-
Entar
Member
Де? Готовий купити прямо зараз за таку ціну.dead_rat: ↑ 18.03.2026 14:51 Де дефіцит?
Ну тільки в нормальному магазині, в Києві) В нас були такі ціни
-
dead_rat
Member
Не КиївEntar: ↑ 18.03.2026 15:25Де? Готовий купити прямо зараз за таку ціну.dead_rat: ↑ 18.03.2026 14:51 Де дефіцит?
Вже і ціни вниз пішли. Я бачу 5070 ті за 899€ замість тисячі![]()
Ну тільки в нормальному магазині, в Києві)
https://www.ebay.de/itm/206146711156?va ... b_cq9gxh5w
-
Alexsandr
Member
потрібно ще скороти кількість випущених пластин. Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років. Технології на місці не стоять і будуть оптимізувати, бо дуже дорого і все рівно роблять помилки.
-
Unsecond
Member
Он продержится намного дольше, чем ты можешь себе представитьAlexsandr: ↑ 18.03.2026 16:56Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років
-
Bukakanga
Member
как технология - да, как хайповая тема для инвестиций - скорее всего, нетUnsecond: ↑ 18.03.2026 17:12Он продержится намного дольше, чем ты можешь себе представитьAlexsandr: ↑ 18.03.2026 16:56Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років![]()
-
Unsecond
Member
Bukakanga
Ну это понятно, что расширяться он не будет геометрически вечно. Но ближайшее время, может год-два, а может и все 5, пока оверприбыль идёт, то и будет дифицит
Ну это понятно, что расширяться он не будет геометрически вечно. Но ближайшее время, может год-два, а может и все 5, пока оверприбыль идёт, то и будет дифицит
-
Intel74320ASuperFin+
Member
Да эти производители как лошки просчитались в 2023 году. Память выпускали сверх нормы и отдавали за копейки лишь бы ее брали. Пусть обмажутся сверхприбылью и угомонятся.lktnv: ↑ 18.03.2026 14:36 Бедняги, им ведь так не выгодно... Сочувствую бедным большим корпорациям. Чего мелочиться, давайте сразу дефицит лет на 15-20.
-
KimRomik
Member
Подорожчання нафти теж впливає на ціни. Просто аналітики не люблять прямо говорити таке і показувати більше прямих зв"язків.
-
kyon
Member
Мы очень на это надеемся 
-
LordTornado
Member
И даже эти "копейки" обеспечивали производителям немалую прибыль. Это можно увидеть в финансовых отчётах тех лет. Никто в убыток память не продавал. Просто сейчас безумные инвесторы закачали в ИИ в 10 раз больше денег, чем тот может дать отдачи... Через пару лет будет очередной крах на бирже, десяток инвесторов выйдут в окно и всё успокоится.Intel74320ASuperFin+: ↑ 18.03.2026 18:01 Да эти производители как лошки просчитались в 2023 году. Память выпускали сверх нормы и отдавали за копейки лишь бы ее брали. Пусть обмажутся сверхприбылью и угомонятся.
-
Graveworm
Member
Читати як "ми забезпечимо"Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати
-
waryag
Member
fixedДефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає сподівається голова SK Group