Creative випускає звукову карту Sound Blaster Audigy FX Pro — перший продукт компанії з 2021 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Тому зараз і немає ніякої потреби купувати гарні та дорогі звукові карти.
А навіщо? Тепер немає апаратного позиціонування 128 джерел звуку (привіт Aureal Vortex 2 та Creative X-Fi), залишилась софтова обробка у стерео.

Що ще залишилось? фільми з системами 5.1 та 7.1? Гаразд. це Круто! Але пригадайте хоча б де та коли Ви в когось вдома могли побачити хоча б повноцінну систему 5.1 для фільмів у дії та могли самі відчути таку атмосферу як в кінотеатрі?
За весь час я бачиш лише одну людину та напросився до неї в гості. Власноруч помацати та оцінити на свої очі як це гарний звук.
Маленька кімната де крім кроваті, пари одуванчіків для сидіння, різні джойстики, протилежна стіна висить жк телек 37", на стінах розвішані різні колонки та провода, під телеком комп.
серцем карта Асус для фільмів на ХДВА 1.3. Ну фанатка, любитель різних телесеріалів та мильних опер. достатньо прошарена щоб запитати що запитати, та руки на місці щоб самій це виправити та поставити на місце.
Враження від фільмів різне. Якщо в самому фільмі з самого початку була передбачена можливість створення різних спецефектів 5.1 ще з етапу знімального майданчика (тобто апаратно там будуть присутні якісь частини звуку саме для різних каналів), то будеш у захваті. Інакше..... просто гучні звуки типу одного з ефектів стерео звуку позиціонування сцени. Всліпу та із закрити очима це чути.
Моє враження що апаратно і таку можливість порізали із виходом десятки та 11 вінди. У себе пробував створити також повноцінну систему 5.1.
Затарився гарними колонками, взяв на пробу дві окремі звуковухи у знайомих, два вихідні попереду. нікого в квартирі не буде.
Експерименти полетіли повним ходом...... А результат мене розчарував. Звук був, в якісь моменти наче наче налштував, всліпу це чути.
Перепробував різні драйвера та комбінації звукова карта-драйвера-програмне забезпечення. Три улюблених фільми. один з них ремастер. усі влюреї, важать понад 10 гіг кожен.
Таке враження що софтово обрізається на рівні вінди усі апаратні функції. (типу щоб нефіг дома дивитись піратки, дивіться в кінотеатрах гарний звук).

Що ще залишилось для звукової? Музику слухати з різними мікшерами та пресетами? Ну так така древня звуковушка як Audigy 2ZS із музикою у вінамп гарно справляється. А із сучасних аналогів зовнішній транспорт USB DAC на чипах ESS9038 / ESS9068 / ESS9018 коштують вчетверо або вп'ятеро дешевше, в порівнянні із зовнішньою звуковушкою Audigy AE5.
Без повноцінної пітримки апаратної реалізації 3D звуку в іграх ринок звукових карт просто помирає. А китайці свїми дешевими ДАКами просто забивають у труну колись лідера ринку.
На поточний момент для себе склав враження, що краще купити / створити власноруч гарні колонки 2.0 та окрема звуковушка/зовнішній ЦАП = для гарного настрою та музики.
спойлер
В Данії можна замовити дві пари високоякісних головок низьких та високих частот. Ціна 220Є за дві пари + пошта 60Є). Такі самі головки ставлять в елітну акустику Hi-Fi, де всі ціни у євро.
У нас нормальний столяр з нашого українського клену (потім покрасити краскою червоне дерево) або липи (покрасити в махагон) зможе зібрати колонки повністю з дерева.
Головне правильно йому розказати для чого цей випендреж та скільки мороки. Креслення та розміри надати. Віктор займається виготовленням колонок з суцільного дерева, покраска та створення різних отворів (динаміки, конектори, провода), а я електронною частиною, провода, конектори, підсилювач, живлення.
через два тижні фінальна збірка та кінцевий монтаж. Та оцінка готового продукту. Маємо три пари колонок формату 2.0. Дві мені, третя пара столяру за його роботу, покраску, дерево, клей тощо. Хоче слухає сам, або продає.
Отправлено спустя 57 минут 3 секунды:
Ціна 80у.е.
Якщо і чіп буде таким самим Realtek 898 тільки з новим ПЗ, то буде так собі. Як на мене покупця знайде, а більшого і не треба.
Якщо апаратна частина буде більш менш, та з новим ПЗ, тоді варто і помацати вживу. Може і буде заміна моїй Аudigy 2ZS.
Це якщо взялись за розум та почали з нуля. З нового продукту. З простішого, а потім сподіваюсь до кращого буде!
Розглядав на заміну нову Audigy AE5, вже і грошики підготував, а тут орки))
Ortyomko
Member

elek: 17.03.2026 12:10 наушники и колонки подрублены к Chord Hugo.
колись пам'ятаю читав про нього, слиною давився який девайс за нереальну ціну.
зараз вже міг би собі його дозволити, але слава богу, вже не хочеться :)
Li
Member

Хорошие звуковые карты Креатив делал, до сих пор использую две Creative Emu 0404 usb, а им уже 20 лет! С Win11 на бета драйверах от Win7 v1.4. Ещё бы одну внутреннюю звуковую карту, с оптическим выходом, ибо оптика у Creative Emu 0404 usb работает только через ASIO,что не универсально.
Вложения
20260217_155341.jpg
FarCry
Member

CnC_General: 17.03.2026 14:40 Але пригадайте хоча б де та коли Ви в когось вдома могли побачити хоча б повноцінну систему 5.1 для фільмів у дії та могли самі відчути таку атмосферу як в кінотеатрі?
За весь час я бачиш лише одну людину та напросився до неї в гості.
Ось вам мій рецепт бомбезного домашнього кінотеатру, за відносно невеликі гроші.
- Старий комп 2015 року з відеокартою рівня GTX 1060 / 1070 та звуковою картою. (Sound Blaster Z)
- Готовий набір 5.1 колонок по типу Edifier S550 Encore або навіть дешевше. Logitech Z906 теж підійде. Ніяких AV-ресіверів і тд. не треба і близько.
- Телевізор 55" чи більше

- Встановлюйте MPC-BE плеер та MadVR для високоякісного апскейлу 1080p до 4К
- Качайте Blu-Ray Remux або UHD BD Remux. 1080р фільми приблизно по 25-35гб, 4К по 60-80гб на фільм. Там буде якісна картинка та DTS-HD звук. Дивитися або в оригіналі, або з накладенними на оригінальну доріжку голосами. Доріжки з бітрейтом ~384Kbps лайно.
Z440_User
Member

Інтегрований звук юзав в 2002-2004р, далі SB Live! 5.1 (2004 ... десь 2015р) -> Audigy 2ZS (2015...2026)-> X-Fi Titanium (PCIe, CA20K2, з лютого 2026р. :laugh: )
Конфігурація 4.0 на велику аудіосистему для ігор та кіно. Музику слухаю стерео і зазвичай це не комп.
Основна ОС це Linux, тому прямий доступ до можливостей DSP, які доступні в драйвері. Для X-Fi це апаратний мікшер, ресемплер та інше, окрім ефектів.
Коротше, X-FI грає відчутно краще за Audigy 2ZS. :D
QFlash
Member

Цікаво. Та якось передумав купляти audio.
Я не геймер. Для послухати музики інтегрованого вистачає.
Так і ціни в цьому часі crazy :rotate:
Filabatya
Member

Колонки більші за монітор це сильно :gigi:
їх треба на якісь шипи чи інші вібро розвязки від стола поставити, бас стане цікавішим і трішки вперед :up:
спойлер
Головне щоб той кондюк на голову не впав вночі, але ногам вільно :up:
phobosse
Member

даже какой-нибудь смартфонный usb свисток даст лучшее качество звука, чем встройка на материнке (кроме топовых моделей). но все же, в первую очередь решает акустика. если она фуфло, то и смысла заморачиваться особо нет.
Li
Member

Filabatya: 17.03.2026 16:34 Колонки більші за монітор це сильно :gigi:
їх треба на якісь шипи чи інші вібро розвязки від стола поставити, бас стане цікавішим і трішки вперед :up:
спойлер
Поличка хороша, добре закріплена до стіни. Може як і кондюк виглядає, але охолоджує ПК добре цей вентилятор :D Да і менше пилу потрапляє. Навіть візуально мені подобається, другого такого корпуса у світі не існує, збирав з трьох корпусів, з сумісним шассі. Монітор 23 дюймовий, треба щось побільше і поширше)
Filabatya
Member

він може голову висушити, якщо полярність сплутати :gigi:
спойлер
ви нічого поганого не подумайте, я 10 років на 1030 і сандалі відсидів)
Последний раз редактировалось Filabatya 17.03.2026 17:02, всего редактировалось 1 раз.
Z440_User
Member

Filabatya: 17.03.2026 16:34 Колонки більші за монітор це сильно :gigi:
спойлер
Тож 35АС-021, "поличники-переростки / підлогові-карлики" по 20кг пасиву кожна :laugh:
Li
Member

Filabatya: 17.03.2026 16:56 він може голову висушити, якщо полярність сплутати :gigi:
спойлер
ви нічого поганого не подумайте, я 10 років на 1030 і сандалі відсидів)
400обертів, не зможе :gigi:
CnC_General
Member

FarCry: 17.03.2026 16:09
CnC_General: 17.03.2026 14:40 Але пригадайте хоча б де та коли Ви в когось вдома могли побачити хоча б повноцінну систему 5.1 для фільмів у дії та могли самі відчути таку атмосферу як в кінотеатрі?
За весь час я бачиш лише одну людину та напросився до неї в гості.

Ось вам мій рецепт бомбезного домашнього кінотеатру, за відносно невеликі гроші.
- Старий комп 2015 року з відеокартою рівня GTX 1060 / 1070 та звуковою картою. (Sound Blaster Z)
- Готовий набір 5.1 колонок по типу Edifier S550 Encore або навіть дешевше. Logitech Z906 теж підійде. Ніяких AV-ресіверів і тд. не треба і близько.
- Телевізор 55" чи більше

- Встановлюйте MPC-BE плеер та MadVR для високоякісного апскейлу 1080p до 4К
- Качайте Blu-Ray Remux або UHD BD Remux. 1080р фільми приблизно по 25-35гб, 4К по 60-80гб на фільм. Там буде якісна картинка та DTS-HD звук. Дивитися або в оригіналі, або з накладенними на оригінальну доріжку голосами. Доріжки з бітрейтом ~384Kbps лайно.

так я і юзаю такий комп для таких цілей. тільки відяшка трошки посвіжіше, радеон RX6500XT.
спойлер
Раніше займався системи 5.1 для себе та знайомих. за гроші. купував вже готові плати 5.1 на алі, готові збірки чи голі плати. ставив гарні компоненти. гарна та чиста пайка. потім прозорим лаком для нігтів покривав усі місця пайки, щоб не окислялась поверхня. все під ключ. корпус прозорий акрил чи матовий чорний, що під рукою є. мікросхеми підсилювачі базові, з можливістю заміни вручну. за смаком власника. при купівлі можна послухати що ставив у комплекті, а що було під рукою - для порівняння. Колонки виготовляв не я, схему писав раніше.

Мікросхеми підсилення пікова потужність 100Вт на кожен канал.
Тобто досить гнучка система для налаштування на самий вибагливий смак свого власника.
Зовнішній вигляд також відповідає. Корпус колонок з суцільного дерева, а не ДСП.
Сьогодні один настрій, поміняй мікруху на ОПА2132. Завтра не подобається, ставиш LME49860. Або LM386. Якщо ти їх купив.
В базовій версії часто ставив NJM4556A, NJM4558, ne5532p. Вам може здатись що занадто дешево для такої системи, в порівнянні з OPA2132, але у них є велика перевага - вони дають прозоре підсилення без прикрашування.
Що на вхід, те і на вихід. А власник додає прикраси тональності на свій смак. Залишив заставу, взяв купу мікрух послухати, порівняти, в понеділок повернув, решту застави отримав.

На зараз я не бачу для себе практичного використання систем 5.1 в себе вдома. Реальних проектів де це можна побачити та відчути - одиниці.
Тепер я не сам проживаю.
спойлер
Якщо хочу реального звуку 5.1 в мене є доопрацьовані навушники 5.1 BBK EP-5105S. З вібромотором заміни саба.
Там замінені усі три пари динаміків з різних набагато дорожчих навушників. одна пара з кошів спорта про, друга філіпс, третя вже не пам'ятаю але того ж цінового сегменту.
(навушники купляв як неробочі або БУ по дешовці заради капсюлей)
гра F.E.A.R. з такими модифікованими навушниками на базі Aureal Vortex 2 з апаратним прискоренням звуку - було дуже лячно грати вночі. постійно чудилось хтось позаду стоїть, чи збоку викочить з такого коридору.
В грі UT99 я на звук знав хто де бігає, та яку броньку підібрав чи аптечку. Та встигав зарядити базуку чи ядро під ноги гравцю, як тільки він вибігає за повороту коридора. оце галасу було. читерів понаїхало)) як він мене побачив??? ну точно автоприціл стоїть!!!!

На разі для себе підібрав варіант зовнішнього транспорта на базі USB DAC + мої гарні колонки / мої навушники (160у.е.) залежно від режиму використання. Як приїду ЦАП то буду тестувати.

Отправлено спустя 4 минуты 41 секунду:
Але помацати нову залізяку, та оцінити на що вона може - то можна. цікаво.
Sanьka
Member

Були різні.
Зараз в основному пк
ASUS Essence STX II 7.1 :pray:
В другому
Creative Sound BlasterX AE-5 Plus :gamer:
І в коробці
ASUS Xonar D2X :up:
Мені подобаються дискретні звуковухи, особливо їхні фічі типу Долбі Хедфону Асуса чи Крісталайзера Крреатива

Питання інше, чого Креатив перевипустили саму бюджетну ФХ версію, а не більш аудіофільстку РХ/Аудіга5 на Е-МУ :think:
Z440_User
Member

Sanьka: 17.03.2026 18:18а не більш аудіофільстку РХ/Аудіга5 на Е-МУ :think:
А нашо випускати жорсткі 16bit/48kHz з поганим ресемплером в цей формат всього навкруги + костиль у вигляді блоку p17v для обходу DSP EMU10k2.5 з його 16/48 для можливості відтворювати 24/192?
Краще б щось на СА20К2 випустили, цей DSP хочаб вміє 24/96 та має доволі непоганий ресемплер на борту
Dynamite
Member

white_noise
Мемориз. У меня отец проводил дискотеки исключительно на картах Creative с альтернативными дровами (или софтом) KX project и BPM studio
PS Порадовала живая Logitech G5 :D "На полке" лежит такая же, но с перебитым в X раз кабелем. Микрики до сих пор живые, за 11 лет активной эксплуатации.
kyon
Member

Креативы :mad: , у меня до сих пор SB Z из 2013, так они недавно дрова удалили с сайта поддержки, просто взяли и удалили рабочие дрова, End of Service Life "Поддержка таких продуктов ограничивается онлайновыми материалами, такими как база знаний и документация по продуктам, доступная на сайте Creative Customer Support." Пришлось искать в других местах. Дрова рабочие с Win11 25H2, карта вполне отличная и сейчас по сравнению с встройками, если не гнаться за абсолютно бесполезными килогерцами и битами тк основная масса аудиоконтента записана в 16 бит - 44 или 48 кГц, ну 24 бита еще можно выставить без ущерба даже может быть какой-то выхлоп с них, а передискретизация с 384 в 44 или 48 кому оно надо, у меня вообще стоит 24бит\44кГц в панели настроек при том что SBZ поддерживает 192. Сейчас когда нет EAX все сместилось в качество аудиотракта и стабильность работы. А эти клоуны просто удалили рабочие дрова :facepalm:

У меня еще есть в старом компе Audigy 1 которую покупал году в 2003, Athlon XP 2600+ Barton, GeForce 4 MX440, Win XP, запускал многие хиты с EAX, сейчас правда моник сменил на 32 дюмовочку и в нем нет уже VGA разъема, а старый 1080р где есть VGA некуда поставить. Надо какой-то переходник с VGA на HDMI или DP если такие существуют в природе.
xIIImaL
Member

white_noise: 17.03.2026 11:25 Пропоную обговорити Creative випускає звукову карту Sound Blaster Audigy FX Pro — перший продукт компанії з 2021 року

о! я думав час дискретних звуковух вже давно пішов. нижче те що було в мене, але для себе вирішив що EVGA NU Audio то вже остання, бо якось відпустило.

Изображение
Изображение
Внешки на сегодня удобнее , поскольку они выполняют одновременно функции микшера . И звук не хуже дискреток . Можно подключить одновременно 3 источника звука и выводить их в 2,1 5,1 7,1 переключая источники кнопками как на микшере , не лазя в настройки софта .
MSiAventador
Member

Чекаємо оглядів , що там новенького.
Portwein
Junior

erazel: 17.03.2026 12:51 Щось вона надто простенькою виглядає, не видно якогось такого здоровенного центрального чіпу з радіатором :D . Ні, серйозно, виглядає як встройка винесена на окрему плату. З іншої сторони а толку робити великий чіп якщо апаратного звуку ітак нема вже .
А з якого він має бути здоровим на пів плати, ми ж в 2026 році, а не в 2003, техпроцес зараз 2-4нм, а не 90, і це звуковий чіп, а не CPU/GPU
Ответить