Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

acm_fan: 11.03.2026 14:45
Z440_User: 11.03.2026 11:28Ото єдине що мене кумарить, це неможливість використовувати таймери на пралці/духовці/посудомийці згідно графіка подачі електроенергії з причин ручного перемикача I-0-II.
Это реализуется "умными розетками" и неким триггером наличия электрики (вариантов тоже немало).
Частина з цих розеток прихована за меблями/обладнанням, частина навіть розеток немає, а одразу клемником до кабелю підключено в підрозетнику
спойлер
Электрошкаф.jpg
"ІІ поверх" це горище, яке поки що має примарні шанси колись стати мансардним поверхом
"Бойлер" то було в планах, в неї зараз підключено Кулона.
Загальна схема підключення Ящик ДТЕК+Стаб+ДБЖ+Перемикач І-0-ІІ була пару постів вище.
У Вас какое количество УЗО и есть ли они вообще?
Немає і не було.
Мне кажется, в том старом (фигурально выражаясь) щите их минимальное количество. Так что придётся переделывать.
Щит (подаюча шина 6мм.кв цільна, вигнута змійкою та зачищенна для підключення в автомати):
спойлер
Изображение
Это сильно меньший объём работы, чем вот тот список:
Той список має під собою значно більшу ідею, чим просто пересидіти декілька годин без світла та автоматизацію переключень ;)
Timedemo
Member

Hotspur: 11.03.2026 14:04
Z440_User: 11.03.2026 14:03АКБ 5,2кВт.
дуже мало
від задачі залежить. часто коли 5квт хватає з головою.
fludimir
Member

GreenMile: 11.03.2026 10:13Ділюсь досвідом, 4 роки була система 24В на двох свинцевих АГМ-акумуляторах + 3кВт інвертор + зарядка
спасибо, полезный опыт
GreenMile: 11.03.2026 10:13 інвертор працював 24/7, холодильник був включений в нього, є світло - ішов заряд АКБ з зарядки і з неї ж фактично живився сам інвертор, зникало світло - інвертор продовжував працювати з батареї і так по колу. Тобто фактично режим "онлайн-ДБЖ", коли інвертор постійно працює від 24В, а вони ідуть або з АКБ або з зарядки.
Если бы у вас были не свинцовые, а железо фосфатные аккумуляторы, то какое напряжение на них должна была бы подавать зарядка при работе 24/7 ?
GreenMile
Member

fludimir: 11.03.2026 21:32 Если бы у вас были не свинцовые, а железо фосфатные аккумуляторы, то какое напряжение на них должна была бы подавать зарядка при работе 24/7 ?
3,5-3,55В на комірку, тобто 14-14,2В для 12В системи: ідеальна напруга, при якій і балансування буде нормально відбуватись, і зарядка буде тягнути на собі інвертор, а не акум, бо напруга спокою ліфепо4 - це десь 3,35В на комірці, тобто 13,4В, і комірки не будуть під завязку заряджені постійно, бо це рівень приблизно 97% повного заряду.
Власне, у мене зараз система - це лифепо4 збірка на 24В, інвертор той самий залишився, зарядне на 50А, напруга заряду зараз 28В виставлена - 3,5В на комірку. Свинець поїхав на дачу.
Z440_User
Member

Opera Знімок_2026-03-13_100257_forum.overclockers.ua.png
Ремонтуй його потім скільки влізе :laugh:
Hotspur
Member

Z440_User: 13.03.2026 10:04Ремонтуй його потім скільки влізе
+++
fludimir
Member

А казалось все так шоколадно :gigi: И тем не менее какие альтернативы могут быть этому марстеку с ценой в 1к евро? Какие вообще есть пассивные инверторы кроме дейе?
Ну и вот этой вот штуки, давно взял на заметку но мощность все-таки маловата https://phantom-energy.com.ua/uk/goods/ ... 0vt-700va/
GreenMile: 11.03.2026 22:16 і комірки не будуть під завязку заряджені постійно, бо це рівень приблизно 97% повного заряду.
дякую
GreenMile
Member

fludimir: 13.03.2026 19:39 А казалось все так шоколадно :gigi:
10 років гарантії. Хай хоч взагалі нерозбірна буде )))
По суті, Віктрон місцями теж майже неремонтопридатний, тим не менш, топовий виробник і гарнатія працює чітко. Поки що основна проблема з Марстеками в ПО, але я думаю скоро його допиляють.
Hotspur
Member

fludimir: 13.03.2026 19:39Ну и вот этой вот штуки, давно взял на заметку но мощность все-таки маловата
фігня
Z440_User
Member

fludimir: 13.03.2026 19:39 Ну и вот этой вот штуки, давно взял на заметку но мощность все-таки маловата https://phantom-energy.com.ua/uk/goods/ ... 0vt-700va/
У нього функція авр є? Нема. Що робити з поганою мережею? "Для котла" - якщо котлу прилітає рандомне 157-278В то котел радий не буде...
Згоден
fludimir
Member

GreenMile: 13.03.2026 19:5810 років гарантії. Хай хоч взагалі нерозбірна буде )))
гарантийное обслуживание в период отключений так себе радость. И вдвойне радость если придется в Европу для этого отправлять
Z440_User: 13.03.2026 20:35У нього функція авр є? Нема. Що робити з поганою мережею? "Для котла" - якщо котлу прилітає рандомне 157-278В то котел радий не буде...
Лично для меня все это не такие серьезные минусы по сравнению огромным плюсом полной пассивности.
GreenMile
Member

Z440_User: 13.03.2026 20:35 У нього функція авр є? Нема. Що робити з поганою мережею? "Для котла" - якщо котлу прилітає рандомне 157-278В то котел радий не буде...
Ця штука налаштовується як хочеш. "Діапазон програмування нижньоЇ напруги переходу на АКБ: 140--210В". Ставиш скільки треба і вперед.
Крім того, його можна запрограмувати на вмикання і вимикання за розкладом, таким чином інвертор в холосту не споживає батарею, а запускається, приміром раз на 2 години коли треба котлом прогріти теплоносій. Хто ще таке вміє з коробки?
Перш ніж критикувати, можна хоча б почитати можливості :)

Відправлено через 8 хвилин 8 секунд:
fludimir: 13.03.2026 20:41
GreenMile: 13.03.2026 19:5810 років гарантії. Хай хоч взагалі нерозбірна буде )))
гарантийное обслуживание в период отключений так себе радость. И вдвойне радость если придется в Европу для этого отправлять
Якщо там, до прикладу, гавкнув проц, то жоден кулібін-сервіс вам з цим не допоможе. Вийшла з ладу БМС - те саме. Заміна АКБ - вони там заварені лазерною зваркою, не поміняють. Глюк прошивки - так само.
Шо ви там хочете ремонтувати кустарно?
Майже всі звернення в неофіційний ремонт станцій/інверторів - це вилка-вилка, або перевантаження, або переполюсовка, або ввалили на PV вхід більше ніж треба. Короче від неправильної експлуатації.
Z440_User
Member

GreenMile: 13.03.2026 21:04
Z440_User: 13.03.2026 20:35 У нього функція авр є? Нема. Що робити з поганою мережею? "Для котла" - якщо котлу прилітає рандомне 157-278В то котел радий не буде...
Ця штука налаштовується як хочеш. "Діапазон програмування нижньоЇ напруги переходу на АКБ: 140--210В". Ставиш скільки треба і вперед.
Крім того, його можна запрограмувати на вмикання і вимикання за розкладом, таким чином інвертор в холосту не споживає батарею, а запускається, приміром раз на 2 години коли треба котлом прогріти теплоносій. Хто ще таке вміє з коробки?
Перш ніж критикувати, можна хоча б почитати можливості :)]
Тобі дали на 3 години світла 170В, воно його транзитом до котла пропустило, котел не вмикається бо мало. Заряджається воно в цей час - ще питання. А потім вимкнули світло на 7-12годин.
Тобі дали світло на 3 години, воно перші півтори години стрибає 160-190В і валить оте транзитом в котел, інші півтори години валить 260-270В транзитом в котел, потім знову вимкнення на 7-12годин.
Серед ночі дали світло 270-280В по графіку на 3 години і воно пошурувало транзитом в котел, в потім знову вимкнення по графіку на 7-12г.
І шо? Бар'єр для захисту? Так він більшу частину подачі енергії з такою мережею буде в захисті. Нагрієшся та зарядишся?

Це мій реальний кейс мережі з жовтня по лютий. Ми обидва працюємо. Вдень дома нікого немає, вночі спимо як і всі. А світло дають або серед ночі, або серед дня. І ото таку мережу. І шо робить?

При такій схемі підключення:
спойлер
Изображение
я взагалі не парюся що там із мережею. Нижче 140В воно на АКБ, вище 280В - воно на АКБ.
Все що від 140В до 280В - воно живиться нормальними 220В та заряджається/розряджається/переключається/відключається від АКБ по досягненню заряду.
У мене немає бар'єру, бо ДБЖ/стаб захищають будинок.
Стаб відключить будинок, при одному з обстрілів було зростання до 330В, стаб відключив будинок і не підключав поки до 280В не впало.
ДБЖ по низу на АКБ переходив, було просідання до 130В, потім воно взагалі потухло.

Шуму воно створює аж 44дБ по заміру телефоном в повній тиші, телефон покладено на ДБЖ, ближче - хіба що внутр корпуса запхати. І пофіг що він в цей час робить, заряджає чи розряджає, яке на ньому навантаження 0% чи 100%, він завжди так "шумить". Я його карлсона почув за весь час лише 1 раз - через 40хв навантаження 120%, він охолодився та замовк, ДБЖ продовжував працювати під таким навантаженням ще 20хв, потім я його вимкнув.

Оцей набір функцій коштує 14тис.грн.
Той варіант 12тис.грн.
Я читав його опис. Цікавився більш потужними варіантами.
:dontknow:
Последний раз редактировалось Z440_User 13.03.2026 21:49, всего редактировалось 1 раз.
GreenMile
Member

Z440_User: 13.03.2026 21:37
Тобі дали на 3 години світла 170В, воно його транзитом до котла пропустило, котел не вмикається бо мало. Заряджається воно в цей час - ще питання. А потім вимкнули світло на 7-12годин.
Тобі дали світло на 3 години, воно перші півтори години стрибає 160-190В і валить оте транзитом в котел, інші півтори години валить 260-270В транзитом в котел, потім знову вимкнення на 7-12годин.
Серед ночі дали світло 270-280В по графіку на 3 години і воно пошурувало транзитом в котел, в потім знову вимкнення по графіку на 7-12г.
І шо? Бар'єр для захисту? Так він більшу частину подачі енергії з такою мережею буде в захисті. Нагрієшся та зарядишся?
А ще він пиріжки не пече, так.
Якщо у вас така проблема з мережею постійно, це питання до стабілізатора, а не до ДБЖ.
99% гібридних інверторів не мають АВР і так само все пропускають байпасом.

Z440_User: 13.03.2026 21:37 Це мій реальний кейс мережі з жовтня по лютий. Ми обидва працюємо. Вдень дома нікого немає, вночі спимо як і всі. А світло дають або серед ночі, або серед дня. І ото таку мережу. І шо робить?
Стабілізатор ставити. Для котла він буде вартувати копійки. Але це потрібно не всім, у мене напруга в нормі, наприклад.
Z440_User: 13.03.2026 21:37 При такій схемі підключення...

Оцей набір функцій коштує 14тис.грн.
Той варіант 12тис.грн.
:dontknow:
Один кулон коштує 13600 і він не є пасивним :dontknow: Можливо КОЛИСЬ воно коштувало 14к, але тоді і цей фантом був в районі 7к, здається.

Відправлено через 4 хвилини :
Хоча, заждіть, стаб на 32А і кулон ніколи в житті разом не коштували 14к, тому трохи лукавите.
Hotspur
Member

GreenMile: 13.03.2026 21:53Хоча, заждіть, стаб на 32А і кулон ніколи в житті разом не коштували 14к, тому трохи лукавите.
стаб є в кулоні

Відправлено через 39 секунд:
кулон ідеальний кому не треба більше 1000. мені він по цій причині не підходить я беру китайця
GreenMile
Member

Hotspur: 13.03.2026 21:55
GreenMile: 13.03.2026 21:53Хоча, заждіть, стаб на 32А і кулон ніколи в житті разом не коштували 14к, тому трохи лукавите.
стаб є в кулоні

Відправлено через 39 секунд:
кулон ідеальний кому не треба більше 1000. мені він по цій причині не підходить я беру китайця
Розмова почалась за ПАСИВНЕ рішення. Покажете пасивний кулон для котла, який вміє економити батарею шляхом запрограмованого виключення інвертора?
Z440_User
Member

GreenMile: 13.03.2026 21:53 Один кулон коштує 13600 і він не є пасивним Можливо КОЛИСЬ воно коштувало 14к, але тоді і цей фантом був в районі 7к, здається.
Фантом 500Вт за 12+стаб для котла десь 2,5 = вартість кулона на 1кВт.
Кулон на розетці 14800 грн у бариг.
GreenMile: 13.03.2026 21:53 99% гібридних інверторів не мають АВР і так само все пропускають байпасом.
Я про це дізнався в цій темі. А ще про те що інвертори щось скидають в мережу навіть попри заборону, а для мого великого стабу це зустрічний струм
GreenMile: 13.03.2026 21:53 Хоча, заждіть, стаб на 32А і кулон ніколи в житті разом не коштували 14к, тому трохи лукавите.
Стаб 32А було встановлено в 2018р. Саме для захисту будинку від вуличних зварювальників та інших радощів приватного сектору з радянською лінією.
GreenMile
Member

Z440_User: 13.03.2026 22:03
GreenMile: 13.03.2026 21:53 Один кулон коштує 13600 і він не є пасивним Можливо КОЛИСЬ воно коштувало 14к, але тоді і цей фантом був в районі 7к, здається.
Фантом 500Вт за 12+стаб для котла десь 2,5 = вартість кулона на 1кВт.
Кулон на розетці 14800 грн у бариг.
Так, і при цьому фантом має повністю пасивне охолодження і може автоматично вмикатись і вимикатись за розкладом, тобто протягне істотно довше від АКБ, ніж кулон.
Ніхто ж не каже що фантом -то ідеальне рішення на всі випадки життя, це класна штука під свої задачі. У вас задачі інші - вам він не підходить, але розказувати "фігня", тільки тому, що воно не відповідає конкретно вашим потребам, то таке собі. Це як сказати, що седан - фігня, бо є бортова газель, в якій можна і диван привезти, і пару кубів дров :)
Z440_User
Member

GreenMile: 13.03.2026 22:10 Ніхто ж не каже що фантом -то ідеальне рішення на всі випадки життя, це класна штука під свої задачі. У вас задачі інші - вам він не підходить, але розказувати "фігня", тільки тому, що воно не відповідає конкретно вашим потребам
Іноді люди приймають дивні рішення при наявності нормальної робочої перевіреної альтернативи за розумні гроші... :dontknow:
Hotspur: 13.03.2026 21:55 кулон ідеальний кому не треба більше 1000. мені він по цій причині не підходить я беру китайця
А вам і не пропонують... :laugh:
П.С. Вивчаю тему сонця та як натягнути цю історію на свої умови.
Кулон то гарно, але як аварійна тема, чи живлення критичної інфраструктури житла.
Для всього будинку та "бути ледарем" в плані перемикань - треба 48В та 6-7кВт для фен-шуя з наявним великим стабом. А якщо грати в такі фінансові ігри, то вже треба сонце. А як буде сонце, то вже й тепловий насос, щоб ще й за газ не платити для опалення/гарячої води :laugh:
Ответить