Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

spoglyadach: 01.03.2026 20:40 Да в мене наче і є бутовий, але чи я щось неправильно роблю чи лижня не ковзає. В мене STLab A-182 який мені тут хтось і радив придбати з власним чіпом БІОС але на тих двох материнках що я його намагався пощупать він мені не дав змоги обрати для завантаження SATA-девайс в меню материнки. Ну тобто сам він завантажується своїм окремим меню в системі є і працює, корочше немає в мене досвіду роботи з цими девайсами :-/ То я і подумав що мабуть це та сама історія де треба встановлювати вінду з підсовуванням драйверів цього самого контроллера в процесі
Тобто вам треба, щоб сата девайс на контролері було видно у біосі плати?
А які у вас плати?
Ця фішка досить пізно зявилася у AMI, а у AWARD ще пізніше, десь на К8
Щоб на аварді бутатися з PCI контроллера, треба у меню обирати SCSI.
Вінді драйвер потрібен, але його можна інтегрувати у дістрибутив.
Бумик
Member

А що там на технічному майданчику?ДДР 3 теж подорожчала?
spoglyadach
Member

radical
В моїй фантазії жила надія що можна якось бутатись з SATA-накопичувачів без попередньої інсталяції драйвера при встановленні віндовсів але тепер розумію що мабуть треба осмислити реальність. Днями спробую чи можливий такий сценарій під Win 7 може там є потрібні драйвери, ну і спробую обрати варіант з SCSI і бівасі та й мабуть вінду хоч одну встановлю з драйверами під контроллер.
Бумик: 02.03.2026 23:05 А що там на технічному майданчику?ДДР 3 теж подорожчала?
Так, звісно що подорожчала та й DDR2, навіть PC-133 дорожчає :laugh:
спойлер
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/oper ... bserved_ad
P.S: а у вас нормально працює сайт https://www.cpu-world.com бо в мене останні пару місяців тільки через VPN запускався а тепер і з ним пише що доступ заблокований :eek:
radical
Member

spoglyadach
Скачайте вже собі нарешті нормальний образ XP pro з інтегрованими драйверами RAID та AHCI. Сіліконовий драйвер там точно є. Звичайно, ви можете підсовувати дискету по F5 з драйвером, якщо хочете.

CPUworld дуже нервово може реагувати на підміну IP через VPN, а також на банерорізки.
spoglyadach
Member

radical
А де його качать той правильний образ? Правда це треба пошукати нормально записуючий різак що б нові диски нарізати, я весь час свого колекціонування юзав образи ще тих часів коли вони були актуальні :laugh:
Дискети точно не хочу підсовувати, щось останні рази що я з ними мав справу були якісь нюанси після яких дискет стає все менше

Підмини IP ніякої не було, я всі роки ним нормально користувався а десь пів року тому почало писати що типу заборонено доступ:

This IP address is blocked.

We deny access to:

Open proxies
Addresses within data center IP ranges
Automated requests and most types of bots
Visitors that post spam in comments and/or forums, attempt to circumvent site security, or scrap the content of our site.
radical
Member

spoglyadach: 03.03.2026 13:42 radical
А де його качать той правильний образ?
Можете шукати по назві
Windows XP Professional SP3 VL -I-D- Edition AHCI
Можна і з USB ставити, я давно вже користуюсь емулятором iodd. Можна флешку зробити, але там треба трошки з бубном попрацювати.
Prescot478
Member

Доброго вечора товариство, хтось користує на Віндовс ХР, не нативні, а сучасні витягнуті монітори 16:9 ФулХД, можна жити з ними ?
Чи боронь Боже, мусить бути мон 4:3 або 5:4 ??
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

Prescot478
Таке залежить від відеокарти та драйверів, имхо
acidburn
Member

Prescot478: 03.03.2026 20:20 Доброго вечора товариство, хтось користує на Віндовс ХР, не нативні, а сучасні витягнуті монітори 16:9 ФулХД, можна жити з ними ?
А в чому проблема саме у ХР? ОС типу не залежить від пропорцій, тут скоріше у роздільності може бути проблема - немає там нормального масштабування (і навіть у 7-ці воно таке собі). Багато чого дрібнопіксельного виглядає не дуже навіть у FHD на моніках 21-22".

Чи питання про ігри тих часів? Тоді це зовсім інше, так, багато де не підтримується широкий екран і патчі є тільки для популярних тайтлов (і то - воно ж тоді не тру). Перехід на 16:9 (спочатку на 16:10) відбувався плавно десь з 2006 до 2011. Тут уже широкий монік підбирати треба такий, щоб міг не тільки розтягувати, а виводити по центру, і знову питання щодо роздільності і масштабування.
4:3, 5:4 LCD - матриці тих часів теж таке собі, навіть IPS та PVA/MVA далеко не дотягують до сучасних. У мене було два Делла 21" з IPS аж 1600 на 1200, воно навіть красиве але гальмівне. І то один потім помер, згоріла мейн-плата. Підсвітка у них ще на лампах, все гріється, жере і сідає з часом. Загалом, немає одного універсального щастя.

Відправлено через 7 хвилин 54 секунди:
Mykolay3ack: 03.03.2026 23:21 Prescot478
Та ну, починаючи з 2001, вже всі нормальні видяхи вміли як мінімум 1920 на 1080, і DVI теж ставало нормою, а реліз ХР був наприкінці року і популярність набирало в 2002-3.
Prescot478
Member

Mykolay3ack: 03.03.2026 23:21 Prescot478
так, звичайно що все рішає ВК.

Відправлено через 9 хвилин 55 секунд:

до acidburn
Не тільки у іграх справА а загалом, не хотілось би на ВінХР тих ростягувань, чорних полів по бокам, пікселізації...
А чому міркував про 16:9 ФулХД, бо в них краща би мала бути колаборація з ХР-інтерфейсом, чим скажімо сучасні 2к чи 4к монітори.
Висновок один, ХР- шка потребує нормальни квадратний мон, в мене доречі монітор Самсунг на пва матриці з 5:4 сторонами, досить класно відображає вінХР.
spoglyadach
Member

radical
Дякую, вже знайшов і навіть стягнув, буду найближчим часом тестувати.
Стосовно флешки, давно хочу, але попередня спроба кілька років тому була не дуже вдала то якось не мав натхнення повернутись до того питання, але мабуть все ж варто зайнятись B-)

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
Prescot478: 03.03.2026 20:20 Доброго вечора товариство, хтось користує на Віндовс ХР, не нативні, а сучасні витягнуті монітори 16:9 ФулХД, можна жити з ними ?
Все ж самий оптимальний варіант по якості експірієнсу - мати окремий нормальний монітор 4:3 для ретро-системи. В ідеалі це два настільних кронштейна що б можна було їх просто тасувати між собою. Ну це якщо постійно трохи юзаєш якийсь ретро-комп, то це дуже зручно, а якщо раз на місяць чи рідше то мабуть не варто
radical
Member

spoglyadach: 04.03.2026 03:12 radical
Дякую, вже знайшов і навіть стягнув, буду найближчим часом тестувати.
Стосовно флешки, давно хочу, але попередня спроба кілька років тому була не дуже вдала то якось не мав натхнення повернутись до того питання,
В мене по цій інструкції вийшло
Крок з інтеграцією драйверів пропускаємо

https://notebookclub.org/article/window ... flash.html
Prescot478: 03.03.2026 20:20 сучасні витягнуті монітори 16:9 ФулХД, можна жити з ними ?
А чому не можна? 16:9 і 16:10 у хр нормально працює. Я зустрічав пооблеми хіба що з масштабуванням, коли на моніторі при 1080 скролл виходить на робочому столі, але це звичайно вирвшується через налаштування драйвера. У мене до другого входу 27" 16:9 монітора може бути старий комп с хр та навіть з 98 підключений. Якщо мені треба "квадратна" картинка, я просто у налаштуванні входу монітора ставлю 4:3 і отримую картинку 4:3 з чорними смугами з боків.
spoglyadach
Member

radical
Дяка, тоді буду пробувати цей мануал одразу

З мого досвіду 16:9 якщо це дорогий крутий монітор то є шанс що буде виглядати +\- норм, якщо це якась бюджетка то мені прям було погано від ярликів та шрифтів. Ну і ще ж від відяхи залежить, наприклад якщо взяти мою першу любімку GF2 MX400 конкретно моя абітка мала певні нюанси з зображенням, ті ж шрифти навіть на 1024х768 місцями були сумнівні. Пізніше коли підкидав два різних екземпляра цієї ж відяхи на свій сучасний 4:3 IPS монітор з 1600х1200 то там взагалі трешак. Що буде з 16:9 взагалі страшно уявити. Я прийшов до того що просто тримаю в себе свій старий монітор Dell, точніше мій такий вмер в свій час і мені повернули гроші по гарантії то я не довго думаючи купив такий самий на вторинному бо мені він дуже підходив. Потім не дійшли руки продати, а тепер дуже тому радий бо юзаю його під оці всі ретри свої :up: Впевнений що реально знайти щось пристойне за доволі приємний прайс, я іноді навіть випадково зустрічав всілякі проф. моделі 4:3 але не знаю як із цим зараз, треба цілеспрямовано займатись питанням та шукати.
radical
Member

spoglyadach
в мене BenQ GW2760HS, AMVA, але я б не сказав, що він дорогий і крутий. 1024х768 та 1280х1024 він нормально виводить.
Бумик
Member

Бумик: 02.01.2026 13:25
Бумик: 01.01.2026 07:54 Сам файл біосу я знайшов ,але його треба якось прошити.
Застосував утілітку NSSI,щоб подивитись,яку інфу по карті видає з флехою біосу від Трайдент 9000
З флехою від 9000І
спойлер
IMG_20260101_205817.jpg
З флехою від 9000С
спойлер
IMG_20260101_204703.jpg
Різниці нема,окрім версіі біосу,але пише,що чіпсет GD 5402,а не GD 5420 та карта Трайдент (звісно,як Трайдент і повинна відображатись,бо флеш від оної ).
Але ж знов таки 256 кБ,можливо різний тип памяті,тому воно не усю відображає? Ще утіліта може робити бекап біосу, але прошивати - ні.
Є якась подібна утіліта з можливостю прошити карту?Можливо хтось зтикався?
Нарешті вдалось прошити цю картку Cirrus Logic GD - 9420 ISA рідним біосом.Допоміг добрий чоловік.але не з Оверів.Прошив програматором.Картка дійсно 1024 кБ,доволі цікава.та драйвери підхватує у Він 95 миттєво. :up:
DolfDolfi
Member

Изображение

Хто підкаже де знайти болти на ось такий перехідник від Zalman ?
Бо все розібране, болти десь пропали :lol:
spoglyadach
Member

DolfDolfi
Ну як же, на аліекспрес звісно, знімаєте всі мірки розміри діаметри і шукаєте там підходящі, навіть можна іноді колір обрати та якусь екзотичну головку типу торкс
Dark_Spike
Junior

Всім привіт.Вирішив трошки колекцію свою розібрати.Тому пропоную обмін.Хочу ноутбук на Pentium mmx,в обмін на це маю ноутбук dell latitude cpt series.Майже повний пк на socket 7(там корпус з індикатором,класна материнка на 430tx чипсеті)без звуковухи і іншого,суто корпус материнка,бж,хдд і озу.
А саме круте що маю з такого,повністю робочий 486 пк(amd dx4 100,32mb FPM)Доречі 32mb FPM є рідкісними в Україні,купляв на eBay :rotate:
Пишіть пропозиції :)
spoglyadach
Member

Нарешті щось цікаве нащупав на цьому вашому олуху, перепуки у відчаї :laugh:
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
Тим часом ціни на DDR5/DDR4 почали тиcнути на ринок геймерської легендарної нєобичайної RDRAM, золотий стандарт гєя мінга тих років :lol:
спойлер
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/redk ... bserved_ad
radical
Member

spoglyadach
Платка асрачна якась?
Ответить