Monitors Unboxed підбили підсумки дворічного тесту OLED-монітора на вигоряння

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

FirstTDM: 09.03.2026 11:55 Вечный сон в перспективе :) Это как ждать 100% надежных HDD - так чтобы десятилетиями хранить данные B-)
Тут каждый день может стать последним, а люди так переживают о том чтобы купить вечную технику.... в то время как техника скорее морально устареет чем сломается.
Нет, если денег нет и не предвидится, то конечно крайне важно купить нечто что прослужит 10+ лет, но если деньги на видеокарту уровня 5070 ти есть, то обычно человек ее через 2-3 года сменит, при этом мониторы за 3-5 лет тоже могут так прогрессировать что будет желание поменять.
daesz
Member

Entar: 09.03.2026 15:09Тут каждый день может стать последним
Ну раз таке діло - завтрашній день може бути останнім, тому пропоную вам переписати на мене квартиру та все майно, щоб зе-папугаям не дісталось :rotate:
спойлер
Ці тупі аргументи не перестають дивувати :insane:
zalizo_org
Member

nutman: 09.03.2026 09:22
zalizo_org: 08.03.2026 22:15
Братику, в тебе відяха топ топчанський. Я б на твоєму місці сидів роками і горя не знав на 4К. Навіть на своїй чудово себе почуваю.

Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
nutman
Так якщо твій сценарій використання дозволяє OLED без проблем користуватися, то чому, власне, ні? Купи та й отримуй задоволення.
вот эти вот приписки маленькими буквами это что? В смысле мой сценарий использования позволяет? А монитором что, можно как-то иначе пользоваться, разделывать на нём рыбу? Ютуб, фильмы, чтение
та ні, рибу на ньому розбирати не треба, але сценарій - це про твою чесність перед самим собою. Перед тим як нести 30-40к у магазин, варто відповісти на кілька питань, які я сам собі ставив:
1)скільки годин на добу монітор реально працює без перерви? три години - це одне, а 10-15 - зовсім інша арифметика для органіки.
2) Чи готовий ти ламати свої звички заради панелі? Ховати панель задач Windows, переходити на темні теми всюди, де можна, і обмежити роботу в Word/Excel чи IDE з білим тлом? Для OLED це не просто користування, це питання виживання субпікселів.
3) де стоїть монітор? якщо позаду нього батарея чи інший обігрівач - тепле повітря йде вгору через нутрощі монітора, що не додає йому життя. Або якщо сонячна сторона (як у мене) - чи вистачить тобі яскравості перебити сонце, і чи не перетвориться глянцевий OLED на дзеркало, в якому ти будеш бачити себе, а не контент?

Якщо ти готовий просто купувати новий монітор кожні 3 роки (долати проблему методом грубої сили), то на ці питання можна забити. Якщо ж хочеш пристрій на 5-7 років - тут починаються компроміси.
Я коли обирав, теж думав, що потону в асортименті. А виявилося, що реальних кандидатів було всього кілька: LG C3/C4 (і можливо С5) vs Samsung Odyssey Neo G7 43" (VA Mini-LED). Я зважив свій режим і зрозумів, що OLED у мене стільки не проживе.
Обрав Mini-LED і отримав те, чого OLED не дасть фізично - космічний запас яскравості. Коли грав у Until Dawn, там є момент коли ти ходиш по локаціях з газовим ліхтарем у руках персонажа. Так от, цей ліхтар світив так, що в моїй реальній кімнаті на білих стінах (за 3 метри від столу!) йшло таке саме мерехтіння язиків полум'я, ніби я те багаття розпалив прямо на столі. Це був справжній шок і зовсім інший рівень занурення, при цьому я взагалі не парюся за статику чи вигорання.
Так що OLED - це круто, але Mini-LED у правильному виконанні дає емоції не гірші, а в плані надійності і яскравості - це зовсім інша ліга.
SeptemberVibe
Junior

Entar: 06.03.2026 14:19
DuckRider: 06.03.2026 14:13 Логіка лайно, але підходить під сучасний потребидляцький стан речей
З одної сторони я з вами погоджуюсь з точки зору потрєбядства - я люблю коли речі служать довго, в мене в другому пк монітор lg ips 24" служить вже 12 років, стільки ж служило залізо в тому пк поки я в минулому році не оновив.
А з іншої сторони... якщо відеоігри/робота за ПК - це і основне хоббі, і в принципі людина за пк проводить більшу частину свого дня, то 500$ раз на 2-3 роки, з урахуванням скільки тратиться коштів на оновлення тої ж відеокарти, іншого заліза, я вже мовчу про людей які телефони за 1500$ кожного року оновлюють - то не так вже й багато за можливість мати кращу візуальну складову.
Повна фігня, у мене зараз стоїть монітор LG іще на TN і навіть вона вигоріла як типовий OLED, статичні елементи залишають зображення поверх всього, зараз 32к годин відпрацював монітор, при тому що перші роки він працював при 20-30% яскравості і контрасту. Все помирає і вигорає і тд.. вже немає нічого вічного

Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
erkins007: 06.03.2026 14:50
PlayerUA: 06.03.2026 13:11То що за два с половиною років і в звичайного юзера уже будуть поміині вигоряння?
Если использовать именно как монитор да, если использовать для игр и мультимедиа нет.
У меня олед телевизор уже больше трёх лет используется и ни малейших следов выгорания нет. Потому что статики крайне мало. Статичные элементы типа худа в игре это не то, они не постоянные и меняются от игры к игре
Но если играть часто лишь в одну игру, то уже начнется оййййййй!, видео Optimum в пример, где худ из Овервотча остался

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
Inqizitor2022: 06.03.2026 15:34 Все, кто меня дизлайкал, когда я говорил, что Олед гуанище даже современный - теперь должны покаяться и извиниться. Я как всегда оказался прав. Технология не предназначена для бытовых приборов, только для всяких умных часов с отключением экрана.
Как раз таки часы всегда светятся, просто там заложено смещение пикселей время от времени
zalizo_org
Member

SeptemberVibe: 09.03.2026 15:59Повна фігня, у мене зараз стоїть монітор LG іще на TN і навіть вона вигоріла як типовий OLED, статичні елементи залишають зображення поверх всього
рідкокристалічні панелі (TN, IPS, VA) фізично не можуть вигоріти у тому сенсі, як це відбувається на OLED, бо вони не випромінюють світло самі,а лише фільтрують підсвітку. те, що ти бачиш називається image retention (затримка зображення). Це явище є наслідком накопичення електричного заряду в рідких кристалах. На відміну від OLED це часто можна пофіксити спеціальними відео, де швидко змінюються кольори
SeptemberVibe
Junior

zalizo_org: 09.03.2026 16:44
SeptemberVibe: 09.03.2026 15:59Повна фігня, у мене зараз стоїть монітор LG іще на TN і навіть вона вигоріла як типовий OLED, статичні елементи залишають зображення поверх всього
рідкокристалічні панелі (TN, IPS, VA) фізично не можуть вигоріти у тому сенсі, як це відбувається на OLED, бо вони не випромінюють світло самі,а лише фільтрують підсвітку. те, що ти бачиш називається image retention (затримка зображення). Це явище є наслідком накопичення електричного заряду в рідких кристалах. На відміну від OLED це часто можна пофіксити спеціальними відео, де швидко змінюються кольори
Ага, класно, тобто мені сидіти намагатися це виправити. пам'ятаю як на екрані виникла купка чорних мертвих пікселів, але з часом самі зникли, а вже думав по гарантії здавати
Filabatya
Member

SeptemberVibe
треба було їм щигля дали :)
SeptemberVibe
Junior

Entar: 06.03.2026 15:43
Inqizitor2022: 06.03.2026 15:37 У меня один монитор с 2007 года, другой с 2014. Оба устраивают. А менять монитор каждые 3 года просто изза выгорания или потому, что поломался - это совсем неадекватно.
С другой стороны, многие люди видеокарты меняют каждые 2-4 года ради лучшего фпс и настроек качества.
А ведь разница в качестве изображения может быть большей благодаря новой технологии изображения монитора! Вот что интересно. То есть грубо говоря что более красиво - играть в игры на мониторе с убогим VA зато с ультра настройками качества всегда, или играть на тех же ультра но с длсс зато на новом QLED или OLED мониторе?

Отправлено спустя 1 минуту 51 секунду:
Filabatya: 06.03.2026 15:40 Таку фігню міг втирати тільки представник самсунга(найбільша маржа йому) в ельдорадо, головне лице посерйозніше зробити і свій номер дати після прозріння клієнта :up:
Мені товариш таке розказував який "гарно знає внутрішню кухню як то воно в Китаї робиться", товариш при тому в ряді моментів шарящий, тому й питаю
А самсунги я дивився в комфі/фокстроті, номери мені ніхто не давав, та й не думаю що їм є різниця продати LG чи самсунг топовий)
Ну так вместо удобного VA люди покупают IPS а не VA кал, где текст читать больно. Ну и если верить тестам и тд.. то OLED лучше лишь в полной темноте в комнате, тогда будет видно этот чисто черный а не какой-то синий или серый, а если при дневном свете в комнате, то уже разница не столь очевидная. Такое ощущение, что лучше реально покупать для контента какой-то OLED и это тупо брать телевизор и включать лишь для просмотра или игр, не более, в обычное время выключенным держать

Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Hagen: 06.03.2026 15:51 Свідки вигорання оледів мабуть є потомками секти завершення ресурсу ссд. І ті і ті свого ідола в лице не бачили але вперто наполягають на його існуванні.
дивлячись який іще SSD, який контролер і тд.. Ну і да, якщо не стежите за цим, то навіщо писати? Чого тільки стоять сотні відео і фото і тд.. де "гниє" матриця LG Oled теликів, а LG це один із топ виробників, як і Самсунг
StTechnik
Member

SeptemberVibe: 09.03.2026 20:07то OLED лучше лишь в полной темноте в комнате, тогда будет видно этот чисто черный а не какой-то синий или серый,
еще один :facepalm:
SeptemberVibe
Junior

StTechnik: 09.03.2026 20:14
SeptemberVibe: 09.03.2026 20:07то OLED лучше лишь в полной темноте в комнате, тогда будет видно этот чисто черный а не какой-то синий или серый,
еще один :facepalm:
https://youtu.be/DVKa6UleCQ4?t=114
Наслаждайся, поймешь как ты не прав
Filabatya
Member

SeptemberVibe
ВА кал має контраст втричі більший за айпіес :gigi:
daesz
Member

спойлер
Изображение
Изображение
І це у порівнянні із мінілед айпіес, а із зничайним - там буде х10-15.
FirstTDM
Member

daesz: 09.03.2026 20:51І це у порівнянні із мінілед айпіес, а із зничайним - там буде х10-15.
У хороших IPS контрастность 1:3000 и это уже достаточно давно со времен выхода IPS Black - например:

https://www.dell.com/en-uk/shop/dell-ul ... ccessories
Filabatya
Member

FirstTDM
за ціну оледа :gigi:
FirstTDM
Member

Filabatya: 09.03.2026 21:29за ціну оледа
Согласен :)

Только вот в этом году оледы стали дешеветь и вытесняют IPS... всё логично...
StTechnik
Member

SeptemberVibe
Наслаждайся, поймешь как ты не прав
Учитывая факт того что мой опыт с оледом очно - тактильный, а не как у гадалок по ютубу - то….. хотя кому я рассказываю :D
FirstTDM
Member

SeptemberVibe: 09.03.2026 20:20Наслаждайся, поймешь как ты не прав
Очередная ссылка на ютуб :lol:
StTechnik: 09.03.2026 21:49как у гадалок по ютубу
Народ сидит на быстрых TN (наверное) и верит ютубу - только там истина! :rotate: Ну не топать же ножками в магазин/офис/друзьям - вдруг там олед монитор попадется на глаза и что после этого - не верить ютубу??? :D
DuckRider
Member

FirstTDM: 09.03.2026 22:04
SeptemberVibe: 09.03.2026 20:20Наслаждайся, поймешь как ты не прав
Очередная ссылка на ютуб :lol:
StTechnik: 09.03.2026 21:49как у гадалок по ютубу
Народ сидит на быстрых TN (наверное) и верит ютубу - только там истина! :rotate: Ну не топать же ножками в магазин/офис/друзьям - вдруг там олед монитор попадется на глаза и что после этого - не верить ютубу??? :D
Те кто сидят на быстрых тн, срали на тот контраст, там блэк эквалайзер 24/7 включен, остальные сидят на не быстрых тн :lol:
SERGOSV
Member

Почитав - тут всі по 12 годин на день сидять в Excel в ігри майже не грають і всім для цього потрібен OLED. ))))) Питання - а на що для Exсel потрібен OLED? Як і для будь якої офісної діяльності? OLED потрібен або для кольорів або для швидкості. Тобто або геймери або дизайнери. А для звичайної роботи краще 2 якісних монітори (краще 3!!!). Ну IMHO звичайно....
Filabatya
Member

Для кіно ще піде :shuffle:
Ответить