Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

denon312: 07.03.2026 01:17Але насправді на PS4 можна встановити лінукс, і на PS5 розробка лінукса вже йде повним ходом
ну то добре. Хоча виникає питання - навіщо? Чому не відразу купити х86?
denon312: 07.03.2026 01:17адже на BC-250 лінукс працює ідеально
навіть не знаю що таке BC-250 (пс: і не цікавить)
denon312: 07.03.2026 01:17 але мак на якому не можна видалити нічого з прошивки тобі норма?
цікава думка - я не памятаю але ніби щось видаляв. Чомусь не виникало такого питання - може тому що воно мені не заважало
в той же час на Віндовс 11 - воно є і заважає. І OneDrive - який всюди лізе і знову ставиться навіть коли я його явно видаляю, і Edge - який є і процеси msedgewebview2.exe автоматично запускаються і висять в оперативці. І постійні вікна щоб імпортнути історію і перейти на Edge. І тд.
Невже ви цього всього не бачите?
denon312: 07.03.2026 01:17Тобто смарт від епл на тому самому проці що й новий макбук - це фу, але макбук на тому самому проці з практично такою ж самою ос, це топчик?
але ви не праві і навіть подумати не можете - MacOS & iOS - це абсолютно інакші ОС.
на МакОС - я можу встановити будь який софт, як і написати і скомпілювати свій. Ніяким чином ОС мене не обмежує. Ви знаєте про це? Якщо так - то чому продовжуєте нести маячню? Якщо - ні - то ви постараєтесь дізнатись більше?
denon312: 07.03.2026 01:17Макміні/Mакбук в якому ні ОС ні навіть ССД не замінити - це топчик
ССД поміняти в Мак міні можна і можна підключити зовнішні. ОС - я би поставив Лінукс, але як є мені підходить. Максимально близька до Лінукс.
denon312: 07.03.2026 01:17а любий інший нотбук чи пк на вінді де можна змінити ВСЕ, від ОС до оперативки, процесора і ссд це - фу?
ви ж знаєте що все більше ноутів память розпаяна. Проц ви теж не поміняєте. Поки можна поміняти ССД
denon312: 07.03.2026 01:17 Якщо ти не розумієшся на такі теми не пиши краще, ок?
я не заперечую що я не знаю ігри, вони мене не цікавлять взагалі. Мене цікавлять прикладні програми, алгоритми, бази даних, веб. В цих задачах потрібна виключно процесорна частина. Саме тому я обрав тематичний форум про процесори. І саме в цих задачах АРМ дуже швидкий, і дуже мало споживає.
Є 2 інші форуми - ігри та відео карти. Чому ви туди не лізите зі своїми іграми?
waryag
Member

yuriy_dd: 06.03.2026 22:53цей бенч старається емулювати завдання простих користувачів. Якщо вас реально цікавить - ви безумовно знайдете, не будете ж ви постійно ганьбитися.
Коричневий герою, ти б сам погуглив, що саме тестує гікбенч - мінімальна кореляція з типовими завданнями простих користувачів. Ще й суперкороткими сесіями, що в принципі закриває питання придатності гікбенча для оцінки тривалих робочих завдань. (зате дуже зручно для пасивних макбуків)

А для такого важливого і популярного завдання, як ігри, ресурсів і бажання у розробників не знайшлося.
При тому, що саме вони є головною причиною апгрейду для величезної кількості користувачів - для базових домашніх завдань зазвичай вистачає старого компа, а от в іграшках хочеться пограти в свіженьке, і щоб з графонієм та хорошим фпс.
yuriy_dd: 06.03.2026 22:53Скажете наприклад - що тест архівування - це поганий тест, звичайні користувачі цього не використовують. Браузери в роботі теж не використовують архівування і тд. Зрозуміли? Чи вам потрібно розжувати ще більш детально?
Не поганий тест, він просто не показний. У типового юзера малі архіви розпаковуються миттєво, а великі - рідко і в фоні.
yuriy_dd: 06.03.2026 22:53мені все одно що ви думаєте. Є факти, а вони вперті
до речі - скоро буде що рідко який х86 проц переможе в одно-потоці проц що стоїть в самому дешевому макбуці ніо. Наприклад дорогезний 395 - повільніший.
ви готові це прийняти? чи почнете співати свою пісенько про память, ссд, і тд?
В тому однопотоці, що потрібен багатьом користувачам, маків вважай що немає.
А твоя улюблена синтетика намагається оверкомпенсувати цей провал, підміняючи купою відірваних від життя тестів, де закриті алгоритми малюють очікувані (а може і попередньо узгоджені) результати. :idea:

Відправлено через 10 хвилин 44 секунди:
yuriy_dd: 04.03.2026 20:30якщо це дасть можливість вижати ще більше прикладаючи дуже мало зусиль - я за.
Тебе знову розвели як восьмикласницю...
Жигулі означають одне з двох: або в людини немає грошей на щось покраще, або їй потрібен безглуздий і нещадний пердолінг. (ОК, є і третій варіант - їй взагалі не потрібна машина).

З кастомними прошивками смартів те ж саме.
У мому випадку мій Snapdragon 7 Gen 2 швидший за Snapdragon 8 Elite
хоча по тестам Elite має бути швидшим суттєво
А якщо на елітку накотити кастомну прошвику, почне взувати маки?
А мак з кастомною - взагалі все? :lol:
yuriy_dd
Member

waryag: 07.03.2026 08:37Коричневий герою, ти б сам погуглив, що саме тестує гікбенч - мінімальна кореляція з типовими завданнями простих користувачів
давайте - навантаження які тестує ГБ і докази що вони мають мін кореляцію з типовими завданнями простих користувачів
я впевнений що ви нічого не наведете, бо у вас нема знань, і лінь щось шукати. У інших на форумі - аналогічно. Вами керує виключно ненависть до Епл.
waryag: 07.03.2026 08:37Ще й суперкороткими сесіями, що в принципі закриває питання придатності гікбенча для оцінки тривалих робочих завдань
реальна робота за компом так і виглядає - запустіть Task Manager (Диспетчер завдань) і покажіть свою історію завантажень коли ви щось робите
зможете дати?
пс: до речі середнє навантаження у Він 7/10 - сильно менше ніж у Він 11 - бо вона постійно щось робить.
waryag: 07.03.2026 08:37 А для такого важливого і популярного завдання, як ігри, ресурсів і бажання у розробників не знайшлося.
є бенчі на ГПУ - там у маків все ок. Те що ігри не оптимізовані - це знаєте і ви і я. Але чому ви кожен раз про це знову і знову кажете?
якщо вам потрібно в першу чергу ігри - то вам мак не підходить. Йдіть на форум ігор і там собі спілкуйтесь
Мені ігри не потрібні. І користувачі маків - теж знають що вони там не добре. Але їх продовжують купувати. Може для роботи? Може вони таким чином допомагають гроші заробляти? Може ви іграми гроші заробляєте? Може щось виграли? Але ж ми знаємо що школота на бомж компі вас обнулить в секунді.
Тому для вас ігри - це аналог пиво + футбол.
пс: ви ж в курсі що де в робочих програмах використовується ГПУ - там Маки значно кращі. Навіть за 5090.
waryag: 07.03.2026 08:37 Не поганий тест, він просто не показний. У типового юзера малі архіви розпаковуються миттєво, а великі - рідко і в фоні.
ви знаєте що браузер архівує в процесі роботи?
waryag: 07.03.2026 08:37Тебе знову розвели як восьмикласницю...
Жигулі означають одне з двох
я не знаю до чого ви привели в приклад Жигулі. Ви хочете сказати що Поко Ф5 - це Жигуль? Але ніхто у форумі не привів результати свого смарта який би був швидшим ніж мій Поко. Екран, камера, автономність - теж все добре. Чому ви навели аналогію жигулі? Скільки коштує зараз новий смарт щоб був кращим за Поко Ф5? (оперативки в мене 12 Гб)
яку аналогію ви скажете про всі смарти що дешевші за цю ціну?
waryag: 07.03.2026 08:37 З кастомними прошивками смартів те ж саме.
є спільноти, є підтримка. Аналогічно як з дистрибутивами Лінукс.
Чому ви маєте притензію що АРМ одноразові, але те що кастоми продовжують життя - то теж притензія?
а до тих хто ставит Лінукс на свої ноути - у вас така сама ненависть? Ні, а чому? бо у них х86? їм можна?
Z440_User
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 00:25
Z440_User: 07.03.2026 00:22Щоб грати в ігри?
але чому маючи х86 вони все одно купують консолі?
Немаю жодного поняття. У мене перша і остання консоль - Dendy 8bit. Але є друзі-знайомі що брали хвох, PS4, PS5 та грають як на них так і на ПК.
невже х86 - не вирішує проблему ігор?
Не зрозумів...
Консоль - х86, пк - х86, ігри граються що там, що там, які проблеми?

Z440_User: 07.03.2026 00:22І в консолях х86, якщо що...
розвиньте думку далі, ви ж можете. Що це дає що там х86? Можете іншу ОС поставити? можете програми свої встановити?
А на продукцію apple можете?
Так то аж цілі ПК на відміну від спец.пристрою суто для ігоря.
пс: те що найбільше грошей в ігровій індустрії крутиться на АРМ - ви ж напевне в курсі? чому ви про це не згадуєте?
Іграшки в мобілках мене не цікавлять від слова зовсім. Той шлак може і приносить гроші, але не являє собою цікаві іграшки.

Мова про ААА ігри з якісною графікою та цікавим сюжетом. Типу MassEffect/Dead Space/S.T.A.L.K.E.R./METRO/Cyberpunk...
waryag: 07.03.2026 08:37 yuriy_dd: ↑ 06.03.2026 22:53
Скажете наприклад - що тест архівування - це поганий тест, звичайні користувачі цього не використовують. Браузери в роботі теж не використовують архівування і тд. Зрозуміли? Чи вам потрібно розжувати ще більш детально?
Не поганий тест, він просто не показний. У типового юзера малі архіви розпаковуються миттєво, а великі - рідко і в фоні.
Як типовий юзер, архіватор потрібен щоб розпакувати іграшку при встановленні. А на роботі, запаковати декілька файлів щоб не загубилися при пересилці поштою в тому числі з метою максимально виключити криворукість когось з учасників переписки (недокачав/видалив/ще щось).
Що там браузери роблять або ще щось - абсолютно до лампочки, воно все працює швидше взаємодії юзера з мишом та тицянням курсором по кнопочкам програми. Навіть на компі з ЦПУ 16 річної давнини.
спойлер
waryag: 07.03.2026 08:37 Жигулі означають одне з двох: або в людини немає грошей на щось покраще, або їй потрібен безглуздий і нещадний пердолінг. (ОК, є і третій варіант - їй взагалі не потрібна машина).

Це було образливо...
1. viewtopic.php?p=4057919#p4057919
2. Изображение
Їздить по єб...ях далі і не виносить мозок, але кожні 10тис.км регламентне обслуговування.
Є і другий возик в родині, але у нього пробіги значно менші.
waryag
Member

Z440_User: 07.03.2026 13:36Як типовий юзер, архіватор потрібен щоб розпакувати іграшку при встановленні. А на роботі, запаковати декілька файлів щоб не загубилися при пересилці поштою в тому числі з метою максимально виключити криворукість когось з учасників переписки (недокачав/видалив/ще щось).
Що там браузери роблять або ще щось - абсолютно до лампочки, воно все працює швидше взаємодії юзера з мишом та тицянням курсором по кнопочкам програми. Навіть на компі з ЦПУ 16 річної давнини.
Він потрібен, але чи побачите ви профіт від того, що архіватор почав працювати на 20% швидше?
Вже з часів і5 4570 (і ссд) малі файли роз- та запаковються практично миттєво, великі - у фоні, і буде там 15 хвилин, 10 чи 30 - не принципово.
спойлер
Z440_User: 07.03.2026 13:36Це було образливо...
Вибачаюсь, якщо занадто різко, але
спойлер
Z440_User: 18.11.2025 14:49Конкретно цей возик, то моє особисте збочення. Дуже багато спогадів з ним пов'язані. Ну не можу я з ним просто так розлучитися :laugh:
:shuffle:
yuriy_dd
Member

заголовок звичайно кричущий але це просто демонструє як зараз всі у світі сміються з немічності x86 :weep: :weep: :lol: :lol:

Apple's 18-core M5 Max destroys 96-core Ryzen Threadripper Pro 9995WX

https://www.tomshardware.com/pc-compone ... impressive

Відправлено через 54 хвилини 55 секунд:
Z440_User: 07.03.2026 13:36 невже х86 - не вирішує проблему ігор?
Не зрозумів...
наявність ПС з х86 не рятує від потреби купити консоль. Так точно як власника макбука. Нічого не міняється. Ігри не є обмеженням, і так і так потрібно купувати консоль.
Z440_User: 07.03.2026 13:36 розвиньте думку далі, ви ж можете. Що це дає що там х86? Можете іншу ОС поставити? можете програми свої встановити?
А на продукцію apple можете?
ОС - мені міняти не хочеться, хотів би Лінукс - але він явно буде не повністю оптимізованим, і щось не буде працювати - приблизно як Лінукс на останіх ноутах на х86. Сама по собі МакОС в консолі через ssh - та приблизно те саме, і памяті багато не їсть
Програми можу встановити будь які, як і написати і запускати свої
waryag: 07.03.2026 15:39 Він потрібен, але чи побачите ви профіт від того, що архіватор почав працювати на 20% швидше?
але який тоді взагалі змість випускати проци у яких прогрес 15% ?
пс: але ви ж зауважили що Епл випускає кожного року, а х86 - значно рідше - 2+ роки. А ви знаєте що якщо кожного року 15% - то за 2 роки це скільки буде?
а помітили як швидко росте швидкодія АРМ? він вже не просто найшвидший в одно-потоці і без шансів для х86 назогнати, він вже й найшвидший в десктопі? вам це подобається? чи ви лише ненавидите Епл?
Grava
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 17:40Apple's 18-core M5 Max destroys 96-core Ryzen Threadripper Pro 9995WX
Примітку про використання 8-32 потоків у тестах, коли у райзена 192 не помітив? :gigi: оце так дестрой :D

Відправлено через 28 хвилин 28 секунд:
Для тих хто може не розуміє що таке гікбенч: це бенчмарк, де мій 8/16 райзен 7 7700 набирає трохи більше 15к балів у багатопотоковому тесті, а 96/192 тредріпер набирає 30к. Висновки про адекватність робіть самі.
waryag
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 17:40наявність ПС з х86 не рятує від потреби купити консоль. Так точно як власника макбука. Нічого не міняється. Ігри не є обмеженням, і так і так потрібно купувати консоль.
І давно ти став ікспердом по іграм? :lol:
Z440_User
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 17:40
Z440_User: 07.03.2026 13:36 невже х86 - не вирішує проблему ігор?
Не зрозумів...
наявність ПС з х86 не рятує від потреби купити консоль. Так точно як власника макбука. Нічого не міняється. Ігри не є обмеженням, і так і так потрібно купувати консоль.
Я можу запустити будь-яку гру на своєму х86. Швидкодія гри буде залежати суто від актуальності мого заліза і вирішується апгрейдом якоїсь частини пк.
Мас так може?

Купити консоль мене може змусити тільки якийсь ексклюзив саме консолі.

Власник консолі хвох не зможе запусти ексклюзив консолі ps, як і власник консолі Соні запустити ексклюзив ХВОХа.
Тож треба скупити всі різновиди консолей для безпроблемного ігоря?
yuriy_dd
Member

Grava: 07.03.2026 18:42Для тих хто може не розуміє що таке гікбенч: це бенчмарк, де мій 8/16 райзен 7 7700 набирає трохи більше 15к балів у багатопотоковому тесті, а 96/192 тредріпер набирає 30к. Висновки про адекватність робіть самі
а що не так? реальне навантаження простого користувача так і працює. І мало-ядерний але швидкий ПС буде відчуватись значно швидшим ніж багато-ядерний але з малими частотами.
І саме на цей бенч орієнтуються Інтел та АМД і задирають частоту одного ядра до великих значень - 6+ Гц
ви ж не можете це заперечити. Знань у вас явно менше ніж у інженерів Інтел чи АМД.
Z440_User: 07.03.2026 20:26Я можу запустити будь-яку гру на своєму х86. Швидкодія гри буде залежати суто від актуальності мого заліза і вирішується апгрейдом якоїсь частини пк.
ноут на х86 з розпаяною памятю - такий точно як макбук в плані апгрейда. Ну може ссд легше поміняти.
Z440_User: 07.03.2026 20:26 Тож треба скупити всі різновиди консолей для безпроблемного ігоря?
питайте кому важливі ігри
мене цікавлять виключно процесоро орієнтовані навантаження
Grava
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 21:11а що не так?
В тебе якийсь мерс, в мене БелАЗ-75710. Мерс може перевезти мішок картоплі швидше. Якщо на мерс покласти 100 тонн, то ти нікуди не поїдеш. Якщо на БелАЗ-75710 покласти 100 тонн, то поїду так само як із мішком картоплі та виконаю задачу. То що, мерс лайно а Белаз топ? Чи просто по твоєму посиланню це тупе порівняння та клікбейт?
yuriy_dd
Member

Grava: 07.03.2026 21:42в мене БелАЗ-75710
але мені не потрібен Белаз. І я впевнений що вам також. І мені потрібно швидко, комфортно, дешево перевезти мішок картоплі.
і я оберу мерс у ваших аналогіях
Grava: 07.03.2026 21:42Чи просто по твоєму посиланню це тупе порівняння та клікбейт?
а чому відомий ресурс дозволяє собі таке? я вважаю що вони просто знущаються над х86. А ваша яка думка?
Grava
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 21:47А ваша яка думка?
Клікбейт - перегляди - гроші з реклами, перший день в інтернеті?
і я оберу мерс у ваших аналогіях
А чому порівнюєте його з Белазом? І чому не навантажуєте на 100тонн в кар'єрі а лише мішком картоплі на рівній дорозі? Чому такі умови тестування? :lol:
yuriy_dd
Member

Grava: 07.03.2026 21:51А чому порівнюєте його з Белазом?
я порівнюю? це той сайт.
Grava: 07.03.2026 21:51 Клікбейт - перегляди - гроші з реклами, перший день в інтернеті?
але чому знущаються саме з х86?
Z440_User
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 21:11 ноут на х86 з розпаяною памятю - такий точно як макбук в плані апгрейда.
Мене ноути не цікавлять.
Я кажу про стаціонар. У Apple же є стаціонар на М-проці?
От з ним я і порівнюю можливості. Раптом він виявиться більш цікавим за можливостями і буде сенс розглянути його як варіант апгрейду, бо іншого десктопного ARM за ціною +/- співставною з х86 немає :dontknow:
yuriy_dd
Member

завжди приємно дивитись на прогрес, заради цього тут ви і зібрались, зустрічаємо перші тести:

RoMiLiUs
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 22:52завжди приємно дивитись на прогрес, заради цього тут ви і зібрались, зустрічаємо перші тести:
порівняння минулорічного гімна з цьогорічним гумном зовсім неазангажованим гімноїдом.
yuriy_dd: 07.03.2026 22:10але чому знущаються саме з х86?
Знущаються тут тільки з тебе :lol:
Grava
Member

yuriy_dd: 07.03.2026 22:10але чому знущаються саме з х86?
Знущається Ryzen Threadripper Pro 9995WX над Apple's 18-core M5 Max у багатопоточніх задачах, а про сайт Ви собі самі надумали про якесь знущання.
yuriy_dd
Member

Z440_User: 07.03.2026 22:12 Я кажу про стаціонар. У Apple же є стаціонар на М-проці?
звичайно, є мак міні та мак студіо. Дуже сильно їх не зміниш, хіба підключити ззовні. ВК не підключиш, і це дуже добре - бо їх найбільша перевага - енерго-ефективність. Мій мак міні споживає у простої до 1 Вт - це коли до нього нічого не підключено.
RoMiLiUs: 07.03.2026 23:07 порівняння минулорічного гімна з цьогорічним гумном зовсім неазангажованим гімноїдом.
а бачу вас добряче припікає
RoMiLiUs: 07.03.2026 23:07 Знущаються тут тільки з тебе :lol:
дуже виходить? ну крім образ і хамства - ще щось можете?
Grava: 07.03.2026 23:48 Знущається Ryzen Threadripper Pro 9995WX над Apple's 18-core M5 Max у багатопоточніх задачах, а про сайт Ви собі самі надумали про якесь знущання.
особливо у ноуті і при роботі від батареї
Grava
Member

yuriy_dd: 08.03.2026 18:47особливо у ноуті і при роботі від батареї
yuriy_dd: 07.03.2026 22:10я порівнюю? це той сайт.
Погугліть, тредріпера у ноутах немає. І не тому що це х86. Чи це теж пояснювати чому?
Ответить