Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

acm_fan: 03.03.2026 00:12 HV система с бат-кой 5-6 кВт это какой-то новый анекдот.
спойлер
Троллейбус из буханки.
Я так зрозумів що то була стартова пропозиція, далі вже за бажанням.

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Hotspur: 03.03.2026 00:17
Z440_User: 02.03.2026 23:57Високовольтна безшумна Fox ESS на 6кВт з АКБ на 5,7кВт = 2500$ знайому запропонували. В офіс, де 5-7робочих місць в кімнаті і ото все буде висіти на одній із стін тієї кімнати.
без цифри хоолостогоо хода інвертора розмову можна не продовжувати. там 2000 Wh за добу їсть просто інвертор в простої
Згідно мануалу, холостий хід біля 15Вт
acm_fan
HWBOT OC Team

Hotspur: 02.03.2026 22:28одночасний запуск холодильника і морозилки
У каждого ус-ва отдельный временной промежуток перед пуском.
Холодильники
mult: 02.03.2026 20:18Марка холодильника Самсунг, нофрост,
ещё что-то там ждут и клацают релюхами перед пуском (компрессора). Как раз успеет морозилка стартовать.
На более актуальные вопросы пан пока думает с ответом (шум и заряд).
Типичного "автомобильного" инвертора фейк-5000 Вт (реально там 2-2,5 кВт, притом пиковых :rolleyes: ) хватает на всё, в т. ч. глубинные насосы, не говоря уже про какие-то морозилки. Олдовые + мощные кондеи тут за скобками, имелось в виду базовые бытовые приборы, а не пилорамы и сварочники.
Поэтому пока вариантов - вагон. Гибридник, ЗС, "балконная система", огород из ЗУ+"автомобильный". HV - ну камон :gigi: Для тех, кому денег девать некуда разве что.
Последний раз редактировалось acm_fan 03.03.2026 00:23, всего редактировалось 1 раз.
Z440_User
Member

Або 7600 Wh або 8160 Wh
А чому не 15кВт, а краще 30кВт?

Відправлено через 6 хвилин 48 секунд:
acm_fan, HV-система то в лігу до Victron'ів, дорого-богато.
Вопрошающєму воно ні до чого. То я так, згадав пропозицію знайомому в його тихий офіс на стіну, щоб під кінець робочого дня голова не була квадратна від шуму.
Hotspur
Member

Z440_User: 03.03.2026 00:30А чому не 15кВт, а краще 30кВт?
ячейки нетипові тому що для 15000

Відправлено через 6 хвилин 3 секунди:
acm_fan: 03.03.2026 00:23ещё что-то там ждут и клацают релюхами перед пуском (компрессора). Как раз успеет морозилка стартовать.
На более актуальные вопросы пан пока думает с ответом (шум и заряд).
Типичного "автомобильного" инвертора фейк-5000 Вт (реально там 2-2,5 кВт, притом пиковых ) хватает на всё, в т. ч. глубинные насосы, не говоря уже про какие-то морозилки. Олдовые + мощные кондеи тут за скобками, имелось в виду базовые бытовые приборы, а не пилорамы и сварочники.
Поэтому пока вариантов - вагон. Гибридник, ЗС, "балконная система", огород из ЗУ+"автомобильный". HV - ну камон Для тех, кому денег девать некуда разве что.
я надіюсь ти вкурсі що неінверторні речі в разі проблем запуску можуть спооживати кіловати довгострооково а не 1-2 секунди
GreenMile
Member

Hotspur: 03.03.2026 00:59 я надіюсь ти вкурсі що неінверторні речі в разі проблем запуску можуть спооживати кіловати довгострооково а не 1-2 секунди
У разі "проблем із запуском" інвертор вимкнеться по перевантаженню, всього-навсього. Це буде краще, ніж жарити заклинивший двигун до спрацювання термозапобіжника :apes:
Hotspur
Member

GreenMile: 03.03.2026 10:13У разі "проблем із запуском" інвертор вимкнеться по перевантаженню, всього-навсього. Це буде краще, ніж жарити заклинивший двигун до спрацювання термозапобіжника
це правда що краще що вимкнеться. але ж може і не вимкнутись
mult
Member

Hotspur
Та як для того морозильника треба дороговартісне резервне живлення, то я його краще викину і куплю новішу нормальну модель :) acm_fan
По шуму і часу заряду я поки не можу сказати точно.
Бо не розуміюсь на цьому всьому.
Маті тільки общі фрази, типу шум що не дуже шумно і заряд щоб воно встигало більш менш заряжатись за пару годин.
Поки вивчаю цю тему.
На скільки я зрозумів, саме надійне це інвертор плюс акум.
Зарядні станції не такі надійні.
Дуже багато скарг на поломки і ремонт затягується на місяці.
Аби я жив в селі, то з сонячними панелями було б найкраще.
А в квартирі сильно не розженешся.
GreenMile
Member

mult: 03.03.2026 16:50 На скільки я зрозумів, саме надійне це інвертор плюс акум.
Зарядні станції не такі надійні.
Дуже багато скарг на поломки і ремонт затягується на місяці.
Ні, це неправда. Просто мабуть відсотків 80 станцій в ремонті - це спалені рукожопами, що вмикали їх в розетку шнуром "вилка-вилка". Тобто через грубі порушення правил експлуатації. Що справляє враження, що станції менш надійні. Тут звичайне правило: "дешева рибка - смердюча юшка", при адекватній експлуатації нормального виробника ЗС і інвертори працюють добре, а дешеве може здохнути і те, і інше.
Z440_User
Member

mult, ви зробіть так:
1.) Визначтесь що хочете вмикати та підрахуйте кіловати (холодильник 100Вт+світло 10 лампочок по 5Вт+тєліка 75Вт+...=х,хх кВт*2=х,хх пікових кВт)
2.) Відносно ваших кВт оберіть систему: 12В = до 2кВт, 24В= до 4кВт, 48В = все що більше 4кВт
3.) Яка у вас проводка в квартирі? Ввідний автомат на 16А = 3кВт вам зайде в хату на всі потреби максимум, 25А = 5кВт
4.) Струм заряду та час заряду: 12В*30А...50А = 400...675Вт в час; 24В*30А...50А=720Вт...1,2кВт; 48В*30А...50А = 1,4...2,4кВт заряду в час.
5.) Якщо у вас 16А автомат і ви будете 48В систему заряджати 50А, то 3кВт вводу в квартиру - 2,4кВт зжере зарядка = 600Вт вам залишилося на щось включити щоб не вибило автомат.
6.) АКБ: 12В*100Аг=1,2кВт, 24В*100Аг=2,4кВт... Якщо АКБ 5,2кВт, то при струмі 50А на 48В системі = 5,2кВт/2,4кВт = 2-2,5години на повний заряд.
7.) Ремонт будь чого затягується на місяці, запчастини з Китаю+черги. Часто вартість вибитих драйверів = вартості інвертора.
8.) Шум, є тихі моделі, є такі що при зарядці виють як пилосос, якого чутно за двома-трьома зачиненими дверима. Є такі що взагалі не шумлять, але то коштовні іграшки. Є унікуми типу українського Кулона, фото його шуму в 44дБ по заміру телефоном який лежить біля нього я прикладав на минулій сторінці.
9.) Яка у вас мережа. 99% інверторів що отримали з мережі то і відправили в квартиру. По ітогу наче як світло є, але то 170В і в хаті нічого не працює. Дехто навіть заряджати нехоче при низькій/високій напрузі. Проскакував в темі інвертор з вбудованим стабілізатором. Ну ще мій Кулон на 1 кВт має стабілізатор та працює за логікою: на вході 140...280В = живимо будинок 220В тим 1кВт та заряджаємо АКБ виставленим струмом і пофігу яка напруга на вході, якщо стало нижче/вище = сховалися на АКБ і чекаємо поки мережа прийде в норму.

Це приблизні спрощені розрахунки для першого пристрілу к розумінню що вам потрібно та куди дивитися.
Hotspur
Member

mult: 03.03.2026 16:50а як для того морозильника треба дороговартісне резервне живлення, то я його краще викину і куплю новішу нормальну модель acm_fan
++

Відправлено через 21 секунду:
Z440_User: 03.03.2026 17:2812В = до 2кВт, 24В= до 4кВт, 48В = все що більше 4кВт
++
mult
Member

Z440_User
Що мені треба живити я вже вирішив.
Це тільки холодильник.
Для всього іншого у мене є дбж для роутера який тримає до 14 годин.
І павер банки.
По декілька днів без світла жили без проблем.
Головна задача на теплу пору року зберегти їжу.
Тому тільки холодильник.
Морильна камера відпадає, раз вона таке гівно :)
Напруга в квартирі у мене хороша, бо стоїсть стабілізатор на всю квартиру від volter.
По шуму звісно краще щоб по тихіше інвертор працював.
Z440_User
Member

mult, добре подумайте ;)
У мене теж все починалося з "головне щоб котел робив. Щоб було опалення та гаряча вода помитися." Тож десь 300Вт буде достатньо.
А потім згадав про холодильник і взяв в пік ажиотажу 1кВт Кулона з автомобільним стартерним АКБ на решту.
Ну мені ж тільки котел з холодильником заживити :laugh:
По ітогу той Кулон живить весь будинок, разом із котлом, холодильником, світлом, тв, насосною станцією...
А ще нахабнію іноді, то в хід йде і болгарка, і мікрохвильовка, і електролобзик, і фекальний насос пару раз, і електрочайник 100грам води підігріти, і блендер, і фена жінка включає, правда без підігріву, і прання після фази підігріву води... :lol:
Коротше, при паспортних 1кВт та максимальних 1,5кВт - він в мене доволі часто вигрібає в діапазоні 1,0-1,3кВт навантаження. :lol:
Особливо нахабнію коли графіки м'які і світло гарантовано буде через 2-3години.

Коли була ж...па по 7-12годин темряви з 1,5-3,5 години на заряд і не факт що взагалі включать - тримав споживання в межах 200-230Вт щоб розтягнути АКБ на по довше (12В@280Аг LiFePO4 самозбір=3,3кВт грубо).

Якби знав на початку як воно буде, одразу брав би 48В систему.
Последний раз редактировалось Z440_User 03.03.2026 20:54, всего редактировалось 2 раза.
Stanley
Member

mult: 03.03.2026 20:20 Тому тільки холодильник.
Морильна камера відпадає, раз вона таке гівно :)
Совсем не обязательно. Всего-то развести пуск по времени и проблем возникнуть не должно. А если оно в режиме упса будет постоянно подключено, то и пусковые в принципе будут всего один раз при первом подключении.
По шуму звісно краще щоб по тихіше інвертор працював.
Лучше конечно если есть возможность разместить в отдельном помещении, потому как вопрос шума слишком дорого обходится при прочих равных.
Ну или дорабатывать напильником.

Гибридник + аккум самый оптимальный вариант с т.з цены/характеристик + автоматизация.
Ну и возможность повесить в крайнем случае панельки за окно тоже лишней не будет.
В теме уже были примеры неплохого выхлопа даже при "балконном" размещении.
Напруга в квартирі у мене хороша, бо стоїсть стабілізатор на всю квартиру від volter.
Только это кстати может быть проблемой, не все инверторы дружат со стабилизаторами ЕМНИП
Hotspur
Member

Stanley: 03.03.2026 20:50Совсем не обязательно. Всего-то развести пуск по времени и проблем возникнуть не должно. А если оно в режиме упса будет постоянно подключено, то и пусковые в принципе будут всего один раз при первом подключении.
пуски будуть кожен запуск компресора :rotate:

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
mult: 03.03.2026 20:20Що мені треба живити я вже вирішив.
Це тільки холодильник.
Для всього іншого у мене є дбж для роутера який тримає до 14 годин.
2000 W 12 V FCHAO + 320 Ah Lifepo4 (4096 Wh). Вистачить до 3 діб в повній автономці

Відправлено через 57 секунд:
Z440_User: 03.03.2026 20:44Якби знав на початку як воно буде, одразу брав би 48В систему.
Дея їсть 50 W на годину. ти витрати на батарею рахував ?

Відправлено через 3 хвилини 3 секунди:
Stanley: 03.03.2026 20:50Гибридник + аккум самый оптимальный вариант с т.з цены/характеристик + автоматизация.
той гібридник що треба він не купить :rotate:
Z440_User
Member

Hotspur, не факт що то була б дея.
До того ж з 48В в приватному будинку ломав би голову над сонцем.

П.С. Зараз вже є деякі думки з організації в умовах моїх архітектурних особливостей, розташування будівель та іншого. Але то багаторічний проект з енергонезалежності, де від держави лишиться лише вода та газ для готування їжі.
Але його долю визначить лінія фронту та перебіг війни в цілому.
Не знаю чого, але чомусь душа лежить до побудови задуму на модульній філософії віктрона...
Последний раз редактировалось Z440_User 03.03.2026 22:06, всего редактировалось 1 раз.
1985god
Member

Z440_User: 02.03.2026 23:57.

Відправлено через 9 хвилин 46 секунд:
Високовольтна безшумна Fox ESS на 6кВт з АКБ на 5,7кВт = 2500$ знайому запропонували. В офіс, де 5-7робочих місць в кімнаті і ото все буде висіти на одній із стін тієї кімнати.
всі нормальні брендові інвертори високовольтні навіть 6 кВт. Основна перевага низьковольтних інверторів це те що для них можна ліпити акумулятори з гімна і палок, І в нас вони користуються популярністю якраз виключно через нашу бідність. При невеликих потужностях і не Великих ємкостях акумуляторів нехай до 20 кВт Вони виглядають дешевшими. Дейе певно єдині які роблять 20 кВт низьковольтні інвертори :eek: Я вже писав про це.

Відправлено через 3 хвилини 9 секунд:
mult
Озвучте бюджет :shuffle:

Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
Hotspur: 03.03.2026 21:41 [той гібридник що треба він не купить :rotate:
а який треба ?
Z440_User
Member

Важкий, трансформаторний, 12В, по ціні деї :laugh:
Hotspur
Member

Z440_User: 03.03.2026 22:15Важкий, трансформаторний, 12В, по ціні деї
так :rotate: . 500$ в китаї
1985god
Member

Навіщо важкий трансформаторний і на 12 Вольт за 500$ ? Переваги ? Докинув умовно 150 отримав трансформаторний віктрон на 48 вольт
Hotspur
Member

1985god: 03.03.2026 22:10а який треба ?
холостий хід 20-25 W а не 50 чи 70

Відправлено через 26 секунд:
1985god: 03.03.2026 22:25Докинув умовно 150 отримав трансформаторний віктрон на 48 вольт
маячня. Віктрони 1100+
Ответить