Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Junior

Hotspur: 24.02.2026 15:22
BINGO: 24.02.2026 14:46Вопрос, бывают ли гибриды которые умеют и 12 и 24 сразу?
зразу ні але вибір може бути
Я это и имел ввиду, путем переключателя или перемычки, но который умеет работать и с 12 и с 24 вольтами.
Если можно их название или ссылку
Dubass
Member

BINGO: 24.02.2026 15:29
Hotspur: 24.02.2026 15:22 зразу ні але вибір може бути
Я это и имел ввиду, путем переключателя или перемычки, но который умеет работать и с 12 и с 24 вольтами.
Если можно их название или ссылку
Я тільки цей знаю
Я только что нашел это на AliExpress:
Гибридный солнечный инвертор PowMr 4,2 кВт, 24 В, 220 В, автономный чистый синусоидальный инвертор, двойной выход, встроенный WIFI с солнечным зарядным устройством MPPT 100 А
https://a.aliexpress.com/_EQtUr6g
Hotspur
Member

BINGO: 24.02.2026 15:29Я это и имел ввиду, путем переключателя или перемычки, но который умеет работать и с 12 и с 24 вольтами.
це не так працює
acm_fan
HWBOT OC Team

BINGO
Anern и подобные клоны.
AN-FGI-DU4200
Изображение
https://www.anern.com/products/an-fgi-d ... gi-du4200/
Dubass: 24.02.2026 15:31Гибридный солнечный инвертор PowMr 4,2 кВт, 24 В, 220 В, автономный чистый синусоидальный инвертор, двойной выход, встроенный WIFI с солнечным зарядным устройством MPPT 100 А
https://a.aliexpress.com/_EQtUr6g
Вполне себе тот же инвертор (могут быть разные настройки / прошивки).
BINGO
Junior

Dubass и acm_fan Спасибо! Я что-то такое и искал :up:
Timedemo
Member

Hotspur: 24.02.2026 14:01 е пиши ерунду.
Єрунду пишеш саме ти. Щи раз повторю, заборонено паяти. Те що там 200 градусів буде, це ще не пожежа, а коли з клеми вивалиться провід, який вже може торкатись не тільки клеми, от тоді вже пожежа може бути точно. Ти не мисли категоріями одних акумів, це норми і правила, які не я придумав і написав. І не спорь там де ти не розумієшься.

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
Hotspur: 24.02.2026 14:01 по нормам в нас аварійна мережа. її треба виключити і включити в 2045 році коли завершать ремонт.
при чому тут це? аби скзаать щось?

Відправлено через 12 хвилин 6 секунд:
якщо його слухаєш

пункт номер 5, помилка Хотспура.
Hotspur
Member

Timedemo: 25.02.2026 12:12при чому тут це? аби скзаать щось?
ну ми ж про норми кажемо. використання аварійної мережі заборонено.
Timedemo
Member

Hotspur: 25.02.2026 12:19
до чого тут аварійне? сьогодні робоче, завтра стало авварійне. Питання тільки які далі наслідки.
sasha76
Member

Timedemo: 24.02.2026 10:09
GreenMile: 24.02.2026 10:07 За бажанням можна і без наконечників робити, край залудив, дірку просвердлив, затягнув :rotate:
ніколи не пайяте конектори, ніколи не робіть як написали. Це заборонено. Не дай Бог буде перегрів контакту, припой витиче, і може бути біда.
Тільки холодна сварка, тобто клема і тільки прес.
что за бред.а на машинах стартерные провода именно паял.обжим там отдыхает.множилку как не зажимай,всё равно контакт на больших токах плохой.а вот взял зажал и запаял.милое дело.температура припоя 250-270 гр,при такой температуре изоляция будет дыметь уже и правиться.силиконовые да лучше,то такая тепература для содединения,это п....ц.специалисты б.... .
Hotspur
Member

Timedemo: 25.02.2026 12:36до чого тут аварійне? сьогодні робоче, завтра стало авварійне. Питання тільки які далі наслідки.
До того що це прямо заборонено, може призвести до смерті людей і вже привело. Ми ж за норми.

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
sasha76: 25.02.2026 12:48что за бред.а на машинах стартерные провода именно паял.обжим там отдыхает.множилку как не зажимай,всё равно контакт на больших токах плохой.а вот взял зажал и запаял.милое дело.температура припоя 250-270 гр,при такой температуре изоляция будет дыметь уже и правиться.силиконовые да лучше,то такая тепература для содединения,это п....ц.специалисты б.... .
обжим гідравлічним пресом трошки краще пайки але не настільки принципово. люди тестували все що можна, навіть скрутка працює.
Timedemo
Member

Hotspur: 25.02.2026 12:19
правильно. і по нормам паяти не можна. я не бачив в житті ні одної пайки десь на ТП, на силових станціях і т.д. тільки обжим. а у дядя Васі на гаражах, паяють все.

Відправлено через 3 хвилини 34 секунди:
sasha76: 25.02.2026 12:48
Timedemo: 24.02.2026 10:09
ніколи не пайяте конектори, ніколи не робіть як написали. Це заборонено. Не дай Бог буде перегрів контакту, припой витиче, і може бути біда.
Тільки холодна сварка, тобто клема і тільки прес.
что за бред.а на машинах стартерные провода именно паял.обжим там отдыхает.множилку как не зажимай,всё равно контакт на больших токах плохой.а вот взял зажал и запаял.милое дело.температура припоя 250-270 гр,при такой температуре изоляция будет дыметь уже и правиться.силиконовые да лучше,то такая тепература для содединения,это п....ц.специалисты б.... .
да да. точно. ты сначала запаяй кабель метровый с двух сторон, хотя б в 50ю гильзу, я посмотрю на твои конекторы и изоляцию рассплавленную. А когда запаяешь, такой же сделай правильным обжимом, и просто замерь сколько будет миллиом там и там. И тогда отпишись.
температура пол беды. ты забываешь еще про вибрации, про тепловые расширения и т.д. а припой штука хрупкая, разштатывается на ура. Но это нормальные мысли, для тех кто делает скрутки монолит с пвс, кто пвс без обжимок в автоматы зажимает, кто по три провода в атомате зажимает, ну и конечно же кто силовые кабеля паяет .
Hotspur
Member

Timedemo: 25.02.2026 19:29правильно. і по нормам паяти не можна. я не бачив в житті ні одної пайки десь на ТП, на силових станціях і т.д. тільки обжим. а у дядя Васі на гаражах, паяють все.
я скрутки бачив :gigi:

Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
Timedemo: 25.02.2026 19:29да да. точно. ты сначала запаяй кабель метровый с двух сторон, хотя б в 50ю гильзу, я посмотрю на твои конекторы и изоляцию рассплавленную.
все воно робиться. 50 мм2 не пробував, 25мм2 нормально паяється газом. а я не найкращий пайщик в країні

Відправлено через 56 секунд:
Timedemo: 25.02.2026 19:29для тех кто делает скрутки монолит с пвс, кто пвс без обжимок в автоматы зажимает, кто по три провода в атомате зажимает
це ти святе перерахував

Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:
Timedemo: 25.02.2026 19:29правильно.
подзвони в Укренерго скажи хай вимикають все
tablestikus
Member

Цікаво, що сталося що призвело до такого на фото

Изображение
Timedemo
Member

tablestikus: 25.02.2026 21:53 Цікаво, що сталося що призвело до такого на фото

Изображение
не правильний переріз дротів, перегрів кабелів в коробі в жгуті, блискавка влупила прям в лінію 220, в сонце, пробило десь пошкоджену ізоляцію по сонячному кабелю, кз в інверторі якого не хватило спалить забобіжник та вибить автомати, забуті добре затянуті контакті. і т.д. або взагалі сторонній чинник пожежі.
1985god
Member

Ага без експертизи та контексту фото ні про що. Тим більше як розуміти професіоналізм ? Це як маляри стали електриками, а тепер всі стали спецами «по сонцю» із серії «дт я вже 100 таких інверторів поставив». Немає в нас якоїсь серйозної сертифікації таких спеціалістів. Якісь самоучки звісно є. Або може підкажіть мені якісь професійні сертифікати і професійні курси, а не просто зібрання поїсти печеньок і отримати папірчик. Атмосфера щось там пробує якісь курси платні проводити, але про рівень цих курсів я нічого не знаю. Знаю що хуавей якось сертифікує своїх партнерів\інсталяторів, Але знову ж таки чесно кажучи не знаю як це відбувається, чисто для галочки чи дійсно вони проходять якісь курси та екзамени. Бо наприклад ті ж курси CISCO досить непогані чи є щось таке по зеленці не знаю не знаю хто зна
Hotspur
Member

1985god: 26.02.2026 00:00 Немає в нас якоїсь серйозної сертифікації таких спеціалістів. Якісь самоучки звісно є. Або може підкажіть мені якісь професійні сертифікати і професійні курси, а не просто зібрання поїсти печеньок і отримати папірчик.
Є інженери енергетики. Їх багато але вони зазвичай не встановлюють :weep: А все інше - або просто дотичні до того або самоучки як наш форум де енергетиків думаю 1-3 людини
Timedemo
Member

1985god: 26.02.2026 00:00 Ага без експертизи та контексту фото ні про що. Тим більше як розуміти професіоналізм ? Це як маляри стали електриками, а тепер всі стали спецами «по сонцю» із серії «дт я вже 100 таких інверторів поставив». Немає в нас якоїсь серйозної сертифікації таких спеціалістів. Якісь самоучки звісно є. Або може підкажіть мені якісь професійні сертифікати і професійні курси, а не просто зібрання поїсти печеньок і отримати папірчик. Атмосфера щось там пробує якісь курси платні проводити, але про рівень цих курсів я нічого не знаю. Знаю що хуавей якось сертифікує своїх партнерів\інсталяторів, Але знову ж таки чесно кажучи не знаю як це відбувається, чисто для галочки чи дійсно вони проходять якісь курси та екзамени. Бо наприклад ті ж курси CISCO досить непогані чи є щось таке по зеленці не знаю не знаю хто зна
у встановленні інвертора є тільки здібності і кваліфікація електрика. Більше там немає нічого. Електрик дібіл, будуть проблеми, електрик знає норми, все буде добре.
але ще має бути куратор або організатор або спеціаліст саме в підготовці до підключення інвертора. Приведу приклад, як мій друг купив обладнання 20квт інвертор 3ф у мене, і 2 батареі. Але сказав ти тільки налаштуй, мій електрик все приєднає як треба. Електрика я цього знаю, він в плані якості роботи дуже сильний, але в підготовці та підборі матеріалів саме під той чи інший інвертор недосвідченний. По ітогу я заставив все переробить з нуля, не тому що було не якісно, все працювалоб, але морочило б голову.
Ось ситуація, електрик дивиться, інвертор 20квт. 3 фази. чувак не довго думаючи, купляє 3х позиційний 32 ампер. дріт пвс 5*6, і два 3х полюсних автомата 32 авмпера. Логіка ж проста, у нас 21квт дроти і автомати. Я прийшов це побачив, і заставив все знімать, у нього очі на лоб, тіпа на..я!? Я йому питання, ти бачив автомат ввідний в інверторі? ну да, великий, кажу ну да, всього навсього 100а. Так він же 20квт.
А він навіть уявить собі не міг, що 20квт інвертор може спокійно пропускать черезе себе 70а по фазі, а пофакту ще й більше, і не знав, що інвертор може спокійно пропускать наприклад 30квт на навантаження та 17квт ще брать на зарядку акб. тобто 50-70 ампер по фазі може легенько. От і поїхав він куплять 16мм кабель, Перекидний 100а, і автомати по 80а.
Malkav
Member

Добрий день!

Не впевнений, що питання точно для цієї теми, хоч і про акб. Тому все офтопом і під спойлери.
спойлер
Прошу поради у такому питанні. Маю настільну світлодіодну акумуляторну лампу. Вона заряджається від microusb, вказано 5В 1А.
Всередині підключений один акб 18650 з ємністю 1800 мАг на маркуванні. Хочу збільшити тривалість роботи встановивши три 18650 на +/- 3000 мАг кожна.
Місце в корпусі є, якщо вийняти чи змістити вантаж для стійкості.
Виходить, мені потрібно придбати три АКБ, плату керування типу такої, а чи потрібні додаткові контролери/балансири чи щось подібне? На рідному АКБ є маленька плата, як я розумію - контролер напруги. Чи можна його використовувати для збірки з трьох АКБ?
Та чи обов'язкове точкове зварювання для збірки, чи можлива альтернатива?
Дякую за допомогу!
спойлер
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Hotspur
Member

Malkav: 26.02.2026 12:40Та чи обов'язкове точкове зварювання для збірки, чи можлива альтернатива?
1 можна купити і більшої ємності, є 18650 на 3600-4000 реальних мАг
2 так бажано точкова зварка якщо ви не мастер в пайці а ви не мастер

Відправлено через 31 секунду:
Timedemo: 26.02.2026 10:19А він навіть уявить собі не міг, що 20квт інвертор може спокійно пропускать черезе себе 70а по фазі, а пофакту ще й більше, і не знав, що інвертор може спокійно пропускать наприклад 30квт на навантаження та 17квт ще брать на зарядку акб. тобто 50-70 ампер по фазі може легенько. От і поїхав він куплять 16мм кабель, Перекидний 100а, і автомати по 80а.
люди не читають інструкції до техніки. взагалі. це поганоо

Відправлено через 32 секунди:
Timedemo: 26.02.2026 10:19у встановленні інвертора є тільки здібності і кваліфікація електрика. Більше там немає нічого.
ну є ще пожежна безпека
Ответить