Asus Strix B650E-E Відвалились 4 USB порта на задній панелі.

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
Member

Всім привіт.

В моїй материнці ASUS ROG STRIX B650E-E перестали працювати 4 USB-порти на задній панелі (див. скріншот). Ситуація повністю співпадає з описаними на ROG-форумах: живлення на портах є, обміну даними немає. Проблема появилась раптово, вночі вимкнув, зранку ввімкнув і виявив цю проблему.

На форумі ROG пишуть що проблема поширена в тих хто використовує USB_E12 / USB_E34 (а оскільки їх мало хто використовує, проявляється не часто), і що вирішенням може бути:

Відключення USB-пристроїв підключених до портів USB_E12 / USB_E34, та скидання CMOS. Саме скидання CMOS нічого не дало.

Питання:
1. Чи вже до мене хтось появлявся з подібною проблемою, на форумах ROG десятки подібних випадків?
2. Чи варто звертатися по гарантії (плата купувалась у Rozetka)? На самій розетці є відгуки від користувачів, які відправляли мертві мат.плати. а їм відмовляли в гарантії погнувши в сервісі ноги або нанесши царапину на плату. Маю власний досвід з гарантією на продукт АСУС (не мат плата) на розетці, де мені пошкодили продукт. Мене врятувало тільки те, що я перед відправкою зняв продукт з усіх ракурсів, і на знімках було видно в якому положенні знаходились хрестоподібні болти. Коли я отримав пошкоджений продукт назад, мені ці рагулі скинули фото якоби з прийомки де болти вже хтось крутив. На мат платі болтів нема, ногу погнуть і нічого їм не докажеш.

П.С. Асус вже не торт, чи це я не везучий? Спочатку проблеми з пам'яттю, тепер з ЮСБ портами, на матєрі за 400 доларів.

Изображение
Изображение
Mixx
Member

werneo
Крім цих портів нічого не відвалилось? Плата точно не зазнавала фізичних пошкоджень? Біос пробували перепрошити?
werneo
Member

Mixx: 24.03.2025 00:26 werneo
Крім цих портів нічого не відвалилось? Плата точно не зазнавала фізичних пошкоджень? Біос пробували перепрошити?
Відвалились тільки ці 4 порти.
Плата не зазнавала ніяких фізичних пошкоджень. З моменту як останній раз розбирався комп(перетикав місцями пам'ять), до моменту як відвалились порти пройшло пів року. Біос шив на останню версію ще коли були проблеми з пам'яттю (весна-літо 2024). На портах є живлення, і немає комунікації. Все 1в1 як на форумах рог. Це перша тема яку видає гугл на запит b650e-e usb not working. Але таких тем там безліч, є подібні теми на реддіт. Проблема зустрічається не дуже часто, оскільки мало хто в нинішніх умовах використовує USB 2.0 конектори на платі. В нових корпусах їх немає взагалі, але якщо ці теми перечитати, то проблема є навіть на нових платах з коробки які міняли по гарантії.

Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
Mixx: 24.03.2025 00:26 werneo
Ось в чувака на реддіт та ж проблема, ті самі порти, але в нього був підключений USB type-c hub.

Ще гугл дає посилання на німецький форум (перекладав з гугл транслейт), то аналогічна проблема. Stix b650e-e не працюють юсб порти, якщо підключені ЮСБ2.0.

Не можу знайти в якому з обговорень на форумі рог читав, але там чувак писав: "Якщо відключити ЮСБ2.0, запустити комп, і на гарячу втикнути юсб 2.0" то все буде працювати норм і ЮСБ2.0, і порти на задній панелі до поки повністю не обезживити комп'ютер. І повністю обезживити, він це точно писав, малось на увазі виключити блок живлення або від'єднати з вилку.
GreenMile
Member

Проблема в AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller, це він відповідає за порти ЮСБ 3.2 Ген2, спробуйте видалити його в системі з драйверами і встановити по-новій.
Можете ось цю тему глянути, там написано як можна діагностувати стан ЮСБ портів. У мене була проблема з несумісними навушниками, але суть зрозуміла.
werneo
Member

GreenMile: 24.03.2025 19:32 Проблема в AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller, це він відповідає за порти ЮСБ 3.2 Ген2, спробуйте видалити його в системі з драйверами і встановити по-новій.
Можете ось цю тему глянути, там написано як можна діагностувати стан ЮСБ портів. У мене була проблема з несумісними навушниками, але суть зрозуміла.
спойлер
Изображение
Ось так виглядає флешка підключена в один з цих чотирьох портів. Воно вроді і розуміє що туди щось підключено. І що з цим робити?
спойлер
Изображение
Замість флешки підключив XBOX controller. Він працює адекватно (хоча не працювало в тих портах крім живлення взагалі нічого, ні контроллер ні клавіатура). Флешку підключив в інший порт, вона на декілька секунд опізналась що це флешка самсунг, я навіть встиг її побачити в тотал командерів, потім знов те ж саме.
GreenMile
Member

werneo: 25.03.2025 14:12
GreenMile: 24.03.2025 19:32 Проблема в AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller, це він відповідає за порти ЮСБ 3.2 Ген2, спробуйте видалити його в системі з драйверами і встановити по-новій.
спойлер
Изображение
Ось так виглядає флешка підключена в один з цих чотирьох портів. Воно вроді і розуміє що туди щось підключено. І що з цим робити?
Воно не може її опізнати "device failed enumeration" і "set address failed". Те що згори лежить:
1. Оновіть біос матері на останній, чи навпаки, якщо нещодавно перед проблемою оновлювали - відкотіть на стару версію.
2. Видаліть драйвери з цього хоста і сам хост, ребутніться, встановіть новий драйвер.

Якщо ні - далі гуглтіть по тим двум ключовим помилкам :dontknow:

Відправлено через 4 хвилини 15 секунд:
werneo: 25.03.2025 14:12Замість флешки підключив XBOX controller. Він працює адекватно (хоча не працювало в тих портах крім живлення взагалі нічого, ні контроллер ні клавіатура). Флешку підключив в інший порт, вона на декілька секунд опізналась що це флешка самсунг, я навіть встиг її побачити в тотал командерів, потім знов те ж саме.
Інша флешка є? Я б ще перевірив як там працюють девайси у яких є своє окреме живлення і девайси у яких його нема. Може йому десь не вистачає живлення абощо.
Ще спробуйте в біосі вимкнути Soft Off State (S5) - це живлення ЮСБ портів від чергового живлення БЖ (живлення на ЮСБ є навіть коли коли ПК вимкнений), може там шось з живленням не вистачає.

Відправлено через 18 хвилин 2 секунди:
До речі у вас же там на тому хост-контролері ще якась фігня висить - якийсь кардрідер, клавіатура... Перше, що треба було зробити - це повиймати все з цього контролера.
werneo
Member

GreenMile: 25.03.2025 14:31
спойлер
спойлер
Изображение
Воно не може її опізнати "device failed enumeration" і "set address failed". Те що згори лежить:
1. Оновіть біос матері на останній, чи навпаки, якщо нещодавно перед проблемою оновлювали - відкотіть на стару версію.
2. Видаліть драйвери з цього хоста і сам хост, ребутніться, встановіть новий драйвер.

werneo: 25.03.2025 14:12Замість флешки підключив XBOX controller. Він працює адекватно (хоча не працювало в тих портах крім живлення взагалі нічого, ні контроллер ні клавіатура). Флешку підключив в інший порт, вона на декілька секунд опізналась що це флешка самсунг, я навіть встиг її побачити в тотал командерів, потім знов те ж саме.
Інша флешка є? Я б ще перевірив як там працюють девайси у яких є своє окреме живлення і девайси у яких його нема. Може йому десть не вистачає живлення абощо.
Ще спробуйте в біосі вимкнути Soft Off State (S5) - це живлення ЮСБ портів від чергового живлення БЖ (живлення на ЮСБ є навіть коли коли ПК вимкнений), може там шось з живленням не вистачає.
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Я зніс драйвер, зніс девайс і перезагрузив комп.
Підключив туди USB Kingston DataTraveler Max 256GB USB 3.2 Gen2, він оприділяється і працює нормально. Так само з USB SanDisk Ultra Dual 256GB USB 3.1 + Type-C (без скріншота, вони всі одночасно там фізично не поміщаються:)). В іншому порті висить 4гіговий Verbatim, і теж працює нормально. Але, самсунг на тих 4-ьох портах не працює, при тому працює нормально в ноуті і на передній панелі. Казна-що. Порти ожили для всього (клавіатура, геймпад, флешки(крім самсунга). Поки дякую, в разі якби відвалилось повторно, то вернусь.

Отправлено спустя 3 минуты 30 секунд:
GreenMile: 25.03.2025 14:49
спойлер
Изображение

Інша флешка є? Я б ще перевірив як там працюють девайси у яких є своє окреме живлення і девайси у яких його нема. Може йому десь не вистачає живлення абощо.

До речі у вас же там на тому хост-контролері ще якась фігня висить - якийсь кардрідер, клавіатура... Перше, що треба було зробити - це повиймати все з цього контролера.
Клавіатура так. Але там більше нічого не підключено.

P.S. Біос пошию як доберусь до 9800x3d. Бачу ціна в нас вже наближається до 500 доларів.
werneo
Member

GreenMile: 25.03.2025 14:49
спойлер
спойлер
Изображение

Наша пісня гарна й нова, починаєм її знов. Десь на тижні перетикнув свисток від мишки на передній панелі з USB 3.0 на 2.0, так як втикав флешку. Назад свисток в USB 3.0 не поставив, так і залишив. Вночі мав бути обстріл, перемикав будинок з інвертора на комунальну мережу, на випадок скачка напруги, комп був якийсь час без живлення. Зранку включаю комп, і знов 4 порти на задній панелі не працює. Треба вимикати блок живлення на компі, вийняти свисток з USB 2.0 щоб вони знов ожили. З цим можна звертатись по гарантії, чи проблема на стільки плаваюча і вони мене пошлють в еротичну подорож, враховуючи яка репутація в наших сервісних центрах АСУС?
Rex
Member

werneo
Уточніть, бо я не зрозумів. Ці 4 потри не працюють в системі Він? Якщо туди підключити мишку/клавіатуру, то в БІОСі (чи якщо бутнутися з флешки з Лінуксом) воно працює?
Якщо там все добре - тоді це суто програмна проблема драйверів і треба змиритися і чекати оновлення БІОСа і/або драйверів. В цьому випадку по гарантії скоріше за все відправлять лісом.
Якщо ж воно і в БІОСі не працює - це інше питання. Але також, дуже сумніваюся в позитивному рішенні гарантійного випадка. Бо поки будете нести плату до магазину - воно очевидно буде знеструмлено. Вони там зберуть тестовий стенд, побачать що все працює і відправлять назад. І в чомусь будуть праві.
Хіба що дуже детально, з фото і відео, пояснити їм суть проблеми і сподіватися потрапити на відповідального приймальника, який все це виявить і оформить належним чином (вірогідність мала)
werneo
Member

Rex: 22.02.2026 13:07 werneo
Уточніть, бо я не зрозумів. Ці 4 потри не працюють в системі Він? Якщо туди підключити мишку/клавіатуру, то в БІОСі (чи якщо бутнутися з флешки з Лінуксом) воно працює?
Якщо там все добре - тоді це суто програмна проблема драйверів і треба змиритися і чекати оновлення БІОСа і/або драйверів. В цьому випадку по гарантії скоріше за все відправлять лісом.
Якщо ж воно і в БІОСі не працює - це інше питання. Але також, дуже сумніваюся в позитивному рішенні гарантійного випадка. Бо поки будете нести плату до магазину - воно очевидно буде знеструмлено. Вони там зберуть тестовий стенд, побачать що все працює і відправлять назад. І в чомусь будуть праві.
Хіба що дуже детально, з фото і відео, пояснити їм суть проблеми і сподіватися потрапити на відповідального приймальника, який все це виявить і оформить належним чином (вірогідність мала)
Не працюють поки не провести операцію з відключенням того, що включене в USB_E12 / USB_E34 чи type-c на задній панелі під hdmi виходом та повного обезживлення. Після все працює нормально, до поки знов не обезживити комп а потім ввімкнути його з будь-яким пристроєм ввімкненим в USB_E12 / USB_E34. Проблема повторяєма при тому не в мене одного. Так виглядає, що проблема саме з даною ревізією мат плати (можливо й з усіма ревізіями даної моделі).
VovaII
Member

werneo
Тобто Вам легше зняти і понести плату на обмін, ніж повиймати з портів все і перезавантажитись? — Чи я не так зрозумів?
werneo
Member

VovaII: 22.02.2026 19:39 werneo
Тобто Вам легше зняти і понести плату на обмін, ніж повиймати з портів все і перезавантажитись? — Чи я не так зрозумів?
Якщо чеснО, мені мабуть легше купити мать від МСІ, а цю продати на лох.юа, а ніж зв'язуватись з українським СЦ Асус. Вже стільки історій про них чув, волосся на спині рухається...
sensey
Member

всі 4 порти завязані на USB HUB GL3590-OTY20 QFN-76//GENESYS
werneo
Member

sensey: 22.02.2026 23:31 всі 4 порти завязані на USB HUB GL3590-OTY20 QFN-76//GENESYS
Можливо звучить тупо, але що я маю з цим зробити?:)
sensey
Member

werneo: 22.02.2026 23:47
sensey: 22.02.2026 23:31 всі 4 порти завязані на USB HUB GL3590-OTY20 QFN-76//GENESYS
По перше потрібно…. забути та віднести в сервісний сц асуса. Я думаю там розберуться можете навіть дати посилання на цю тему. Я думаю таку проблему вони осилять швидко.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
Грубо кажучи у вас глючить юсб хаб який розпаяний на мп. Можливо його прошивка.
werneo
Member

sensey: 23.02.2026 10:11
werneo: 22.02.2026 23:47

По перше потрібно…. забути та віднести в сервісний сц асуса. Я думаю там розберуться можете навіть дати посилання на цю тему. Я думаю таку проблему вони осилять швидко.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
Грубо кажучи у вас глючить юсб хаб який розпаяний на мп. Можливо його прошивка.
Він глючить не тільки в мене, це болячка даної матері.

Ось чергова тема на РОГ форумі.

Цих обговорень реально багато, я без проблем можу знайти з 10 різних. І у всіх однай й та ж сама проблема. Або хтось використовує usb hub в type-c порті, або в когось до портів на матері підключені usb 2.0 порти на передній панелі, або підсвітка корпуса, тощо. Є випадки коли людині міняли материнку 3 рази, і 3 рази проявлялась дана проблема.

І от в чому проблема, наслухавшись всіх історій про СЦ АСУС в Україні, чи варто взагалі з цими пдрсм зв'язуватись.
sensey
Member

Ну тут вам вирішувати. У нас на форумі людина понесла і все ок. Зробили досить швидко. Я колись (кінець 2000) носив, ще за часів Х58 так мою плату обікрали.. познімали все що цінне сказавши залиття.. так що як пощастить і яке бажання працювати в інженерів чи як там їх величають. Конкретно вини асуса тут мало і вона в тому що обрали такого постачальника в образі Genesys який відсипав браку…хоча їх хаби стоять ще із часів z390 скоріше це просто не вдала модель вийшла, а оскільки мс унікальна міняти приходиться на це ж саме.

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
Поки genesys не випустить нову ревізію даної мс чекати чуда не варто. Хоча може бути сам комбайн цп глючить, так як лінії йдуть на цп. Цілком може бути, що з іншим цп дана плата буде працювати без нарікань.
VovaII
Member

sensey
Автор писав що запуск без підключених пристроїв(і підключення їх після запуску) вирішує проблему. Якщо я вірно його зрозумів? Тобто при включенні з підключеними пристроями, щось десь не так спрацьовує? (Напруги не вистачає?)
sensey
Member

VovaII: 23.02.2026 16:10 sensey
Автор писав що запуск без підключених пристроїв(і підключення їх після запуску) вирішує проблему. Якщо я вірно його зрозумів? Тобто при включенні з підключеними пристроями, щось десь не так спрацьовує? (Напруги не вистачає?)
Цілком може бути. Я не сильно вникав в схему але живлення там від 3 вольтів і можуть бути просадки короткочасні при різкому навантаженні особливо під час старту.
Ответить