Розкрито специфікації наборів логіки Intel 900‑ї серії для процесорів Nova Lake‑S

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Intel74320ASuperFin+
Lorichic

Чого я ще не пробував - це покрутити свій 235Т на z890 через Intel xtreme tuning utility або ThrottleStop. Сховано в UEFI не означає, що не можливо покрутити. Але це потрібно перевіряти. Будуть вихідні чи відпустка - розберу і спробую

Бо через XTU пам*ятаю вдалаось навіть на робочому Dell Precision 5540 піджати i7-9850H і воно давало це зробити
А на HP Omen 15 2020, який йшов на 10750h навіть в рідний Omen HUB додали штатно можливість виставити негативний офсет напруги
спойлер
Изображение
Але на мому тако му ж із Ryzen 7 4800H цієї можливості не було, нажаль. А так хотілось. :-/
Lorichic
Member

На ASUS PRIME N100I-D D4 норм работало, только там я не андервольтил, а расширял лимиты чтоб не залипал на 6w проц после ~28 секунд
alexeygalas
Member

За A620 я знаю, що там лише офсет на основну напругу можна. VF криву не вистроїш але і це добре мати, ніж нічого.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
В N100 ще не було DLVR під кришкою. А тут одному Гелсінгеру відомо, як воно себе поведе. Проігнорує чи відреагує.
Коли на Asrock z890 nova втикаєш не К - він ховає ці пункти в т.ч. пункт Undervolt Protection. Якщо він стає ON - може на рівні мікрокоду почати ігнорити напруги, які примусово ліпить Тротлстоп.
Короче треба перевіряти

Відправлено через 11 хвилин 7 секунд:
Lorichic: 10.02.2026 12:28Ограничил проц 15w
Погано, що AMD в Precision Boot Overdrive не дає використовувати ці параметри Fast PPT, Slow PPT щоб зробити фактично PL1 PL2. А ці параметри лише із Precision Boost 2 працюють. A PB2 не дозволяє правити стокову криву VF із власним вигином.
Intel74320ASuperFin+
Member

Ну ты сравнил конечно 890 Асрок и 690 Делл. Эрроу Лейки тупо холоднее. Для 14500 даже шаманство в реестре винды не помогает. Настройки буста ни на что не влияют, а максимальное состояние процессора только снижает частоту Е ядер. ThrottleStop не пробовал. Уже забил и сижу без турбобуста, зато без перегрева.

Для Zen 2 Renoir через реестр можно было отключать буст. У меня на 3 ГГЦ 4600Н отлично работал, а на 4 иногда грелся до 100.
Lorichic
Member

alexeygalas: 10.02.2026 12:56Погано, що AMD в Precision Boot Overdrive не дає використовувати ці параметри Fast PPT, Slow PPT щоб зробити фактично PL1 PL2
С чего такой вывод, я с настройкой не мудрил, главное было проц ограничить по максимальному потреблению, поставил 35w Fast PPT и 25w Slow PPT
спойлер
260210134655.png
работает
https://fex.net/uk/s/mznrlac
VladimirV
Member

Lorichic: 10.02.2026 12:28Это плохо, на a620 lightning есть PPT, EDC, TDC, минусовый офсет на ядра и температурный лимит, это с официально неразгоняемым 8500G, курвы нет, но для того что подрезать аппетиты в угоду сохранения заряда повербанка и низких температур достаточно и того что есть
так на аналогичных самых дешевых пользовательских H610 (12-13-14поколение) есть андервольт и офсетом и фиксом. И выбор лимитов PL. Тут просто волна хейта абы комметнарию плюсик поставили, обоснований тут не найти. Далее по списку H670 - B660 - B760 и т.д., там еще больше разных дополнительных настроек по андервольту/лимитации. На Z платах уже поядерно тебе разрешат делать и офсеты и корректировки В/Ч-х (вольт частотных характеристик), а так же в добавок столько всего, что неделю гуглить будешь как оно настраивается. Потому для 99,9% возможности зет-чипсетов избыточны.
Типичная дешевая H610
Изображение
Lorichic
Member

VladimirV: 10.02.2026 14:15так на аналогичных самых дешевых пользовательских H610 (12-13-14поколение) есть андервольт и офсетом и фиксом
У меня нет интела, люди выше пишут что нет настроек, у Intel74320ASuperFin+ с 14500, у alexeygalas с 235Т на z890, им доказывай что не там ищут, не та плата или проц
VladimirV
Member

Lorichic
Там не пользовательская плата вообще, а я с какой-то корпоративной сборки со своим биосом. по фото видно это типовая плата под какой-то фирмовый рабочий пк и биос соттвественно заблокирован или урезан специально.
alexeygalas
Member

Lorichic: 10.02.2026 14:09С чего такой вывод, я с настройкой не мудрил
Так працює. Але це вже не PBO. Це у тебе працює Precision Boost 2. PBO на А дошках немає

Відправлено через 2 хвилини 10 секунд:
VladimirV
Ну я коли тестив не заскрінив - але у Voltage розділі всі оффсети тупо зникли. Лишився лише один System Agent.
На скрінах виділений шматок пунктів не відображається, коли я вставив Т
спойлер
Screenshot_20260210_145708_Photos.jpg
Я точно пам*ятаю, що рази 4 пробіг всі сторінки, бо не міг зрозуміти куди поділось. Думав може не на тій сторінці шукаю. Аж після 4 разу до мене дійшло що їх немає. І пункту Undervolt Protection теж немає
VladimirV
Member

alexeygalas
ну в мене нема 1851 сокета, я не налаштовував сам. зате багато 1700х
Ничего не пропало DLVR Mode это тот раздел.
Либо Core Input Voltage = Auto меняется на офсет,
Либо Core Selection mode = All Core, V/F Offset mode (Volt/Frequrency ) = negative или - и ставить по всем ядрам.
Так же «Core cache Vout drop» (точнее, CPU Core/Cache Voltage Offset/Drop) в BIOS — это настройка, позволяющая уменьшить (drop/offset) напряжение, подаваемое на ядра процессора и кэш-память. Используется для снижения температуры и энергопотребления (андервольтинг) или стабилизации при разгоне, предотвращая перегрев и троттлинг.
Основные аспекты:
Vout (Voltage Output): Напряжение, выходящее на процессор (ядра/кэш).
Drop/Offset: Означает снижение напряжения относительно базового (VID), например, на -0.050V или -100mV.
эТо вроде как и есть андервольт. Но повторюсь, у меня на руках не было 1851. Нужно нормально почитать мануалы и гайды на Overclock.net
Такая плата как Z890I Nova точно может всё.
alexeygalas
Member

VladimirV
Ну я, коли приїде баштовий серверний кулер 65мм, буду знову розбирати. То спробую знову його втикнути в z890i знову і подивитись. Якщо не з*явиться - спробую через ThrottleStop. І в найближчому топіку по інтелу напишу про результат.
Трошки не грамотно зробив в цьому корпусі охолодження і в мене підозри, що лежачий ЦП кулер додатково розкидає частину гарячого повітря на диски. Спробую продувний кулер направлений в сторону виходу встановити і порівняти, скільки буде на дисках і на цп.
lw_007
Member

Lorichic: 10.02.2026 12:28
alexeygalas: 10.02.2026 12:12Тут інтел жлоблять андервольт мабуть через жадібність, хоча їх камені добре піддаються андервольту.
Это плохо, на a620 lightning есть PPT, EDC, TDC, минусовый офсет на ядра и температурный лимит, это с официально неразгоняемым 8500G, курвы нет, но для того что подрезать аппетиты в угоду сохранения заряда повербанка и низких температур достаточно и того что есть
спойлер
1.png
Ограничил проц 15w
спойлер
260210115337.png
и офсет -100
спойлер
260210115456.png
Хватает на 4 часа повербанка 60000

Цікаво)

Скільки балів? І скільки хаває система загалом, якщо не секрет (маю на увазі з розетки, чи чим ви там живите)
Lorichic
Member

lw_007: 11.02.2026 08:38І скільки хаває
Тут описывал, около 30w система и до 15w монитор, оба девайса питаются от повербанка 60000
viewtopic.php?p=4056996#p4056996
den888
Member

Після z590 та налаштувань по офсетам, вольтажам, теплопакетам, поверлімітам, бльооо ну його до одного місця, ті +200/300 МГц не коштують, щоб ото тижнями тестити, клацати. Взагалі майже не бачу змісту в k процах. З тими турбобустами з заводу і так всі потужності натягнуті до максимуму.
І до речі, я так і не збагнув, це коли в B чіпсети завезли підтримку вільного множника? Це завжди було тільки в Z
lw_007
Member

30w в режимі серфінгу це непогано, навіть бе монітора.
Та насправці більш цікаво саме бали в CB r23 та споживання в CB )

60 000 це мається на увазі стандартні 3.6(3.7)V?
Бо я, наприклад, користуюсь павером на 20 000, але є нюанс=)
Lorichic
Member

lw_007: 11.02.2026 15:09Та насправці більш цікаво саме бали в CB r23 та споживання в CB
5000 при 15w
спойлер
2.png
Пробовал 10w, уже ощущается некая задумчивость у компа, насчёт повербанка Atria WPD 101, точных характеристик не смотрел, выбирал чтоб быстро заряжался и выдавал 5A при 20v на Pico Psu и 12v на монитор
lw_007
Member

Lorichic: 11.02.2026 16:29
lw_007: 11.02.2026 15:09Та насправці більш цікаво саме бали в CB r23 та споживання в CB
5000 при 15w
спойлер
2.png
Пробовал 10w, уже ощущается некая задумчивость у компа, насчёт повербанка Atria WPD 101, точных характеристик не смотрел, выбирал чтоб быстро заряжался и выдавал 5A при 20v на Pico Psu и 12v на монитор
О, дякую.
Все ж ноути помітно ефективніше в плані енергоспоживання, певно мені поки не варто нічого змінювати.

Та і що ноут що монітори в мене 19.5V )
Lorichic
Member

lw_007: 11.02.2026 16:38Все ж ноути помітно ефективніше в плані енергоспоживання
Это так, тут надо понимать, когда електрика есть-перезагрузка в биос и уже 11400 в синебенче, можно поиграть в старые игры на встройке, или дискретку поставить ;)
lw_007
Member

так то середній ноут і так 8к дає)

Точніше давав, учора вінду переставив і щось не клеїться, тепер 7530u дає 7400 з тими ж 32-33w споживання системою(
МОНАХ
Member

del
Ответить