Однокристальна система Snapdragon X2 Elite для Windows-ноутбуків демонструє непогану надбавку ігрової швидкодії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

tornadox, та ніяких емоцій. Люди часто читають по діагоналі, решту додумують, потім натягують свій кейс/думки на глобус і ось воно, те що всім потрібно, те чим всі користуються і без чого жити не можуть.

"Потрібно/непотрібно", "купить/не купить", "підходить/ не підходить"..., що тут обговорювати, про що думати, якщо немає що купити в залізі, або ціна на те залізо для Буратін та корпорацій...

В "заповіднику" Юрія дещо цікаве для себе підчерпнув, треба визнати, але загалом, то тема "коли нема що робить і охота в словоблудіє".
kabostebeztak
Member

Z440_User: 10.02.2026 13:30 tornadox, та ніяких емоцій. Люди часто читають по діагоналі, решту додумують, потім натягують свій кейс/думки на глобус і ось воно, те що всім потрібно, те чим всі користуються і без чого жити не можуть.

В "заповіднику" Юрія дещо цікаве для себе підчерпнув, треба визнати, але загалом, то тема "коли нема що робить і охота в словоблудіє".
винуватий. не всі грають в ігри.
але те що у 99.9% норм заліза агресивний дизайн і десь у 30% геймінг у назві як би натякає)
Z440_User
Member

kabostebeztak: 10.02.2026 13:48 винуватий. не всі грають в ігри.
але те що у 99.9% норм заліза агресивний дизайн і десь у 30% геймінг у назві як би натякає)

Ось вам приклад особистого кейсу:
1. Профільна машина в noname ATX ящику 2004р, так що не важко здогадатися про моє відношення до дизайну
2. Ігроман ще той, франшизу Bishock проходив з 2022 по листопад 2025р., зараз у франшизу F.E.A.R. бігаю, з листопаду 2025р пройшов десь до половини.

Але ж я не розказую що всім таке треба. ;)
kabostebeztak
Member

Z440_User: 10.02.2026 13:59
kabostebeztak: 10.02.2026 13:48 винуватий. не всі грають в ігри.

Ось вам приклад особистого кейсу:
1. Профільна машина в noname ATX ящику 2004р, так що не важко здогадатися про моє відношення до дизайну
2. Ігроман ще той, франшизу Bishock проходив з 2022 по листопад 2025р., зараз у франшизу F.E.A.R. бігаю, з листопаду 2025р пройшов десь до половини.

Але ж я не розказую що всім таке треба. ;)
просто на цій машині можна займатись усім що хочеться
а на маку чи віндовс он арм тільки робота і то не вся, а навіть якщо щось і працює х86 справляється краще.

Відправлено через 3 хвилини 32 секунди:
MVE: 10.02.2026 12:44
FastBullet: 09.02.2026 15:19 Це ж наскільки треба бути тупим, щоб не бачити хто тут король :D :D :D :D це тут мабуть якась заразна хвороба, бо більше як 90% цього форуму думає, що х86 швидша за М5 і навіть неважливо амд це чи інтел :lol: :lol: :lol: :lol:
І це ще при тому, що М5 це самий базовий чіп 😂😂😂😂
У 90% цього форуму концепція пк не мінялася з початку 90-х, нема чому дивуватись
ні, не мінялась
десктоп - головна машина
ноутбук - під специфічні задачі
планшети і смартфони - під медіа і дзвінки.
yurius_r
Member

Z440_User: 10.02.2026 09:48Поки що це єдина реальна пропозиція десктопу на ARM, яку реально придбати.
Берете ALTRAD8UD-1L2T або комбо із процом і будуйте будь який кастом
Z440_User
Member

yurius_r, з altra питань немає, але за його вартість можна взяти х86 значно веселішу.
Що на рахунок актуальних PCIe5 та DDR5 які починаються з AmpereOne? ;)
ronemun
Advanced Member

alexeygalas: 10.02.2026 12:18 Замкнуте коло: Деви не хочуть портувати Windows софт, бо платформа не популярна. А платформа не популярна, бо софту немає :rotate:
це потрохи стає неактуальним.
емуляція х86 на ARM зараз навчилась в AVX, а це в рази прискорює відповідний софт
з другої сторони старий софт, який зараз неможливо перекомпілювати на ARM, має літати як на емуляторі, так і на копійчаному мікроПК x86 розміром з флешку і живленням від 5в, до якого при потребі можна підключатись через RDP
yurius_r
Member

Z440_User: 10.02.2026 15:41Що на рахунок актуальних PCIe5 та DDR5 які починаються з AmpereOne? ;)
Якщо вам лінь гуглити
Z440_User
Member

yurius_r: 12.02.2026 22:25
Z440_User: 10.02.2026 15:41Що на рахунок актуальних PCIe5 та DDR5 які починаються з AmpereOne? ;)
Якщо вам лінь гуглити
Гугл мені його не давав, та й без VPN на www.newegg.com чогось не зайти :dontknow:
За 4800$ я зберу повний х86 з ддр5 тут в Україні, навіть з розетки. На відміну голої мамки з АРМ процесором, яку треба в Україну якось приперти (маю сумніви що отак просто її можна купити розрахувавшись банківською карткою і продаван її поштою відправить), до якої ще багато чого треба буде потім купити. :dontknow:
yurius_r
Member

Z440_User
На 192 ядра?

P.S. А як ви хотіли завозити готову workstation із вашого поста?
Z440_User
Member

yurius_r, а нащо мені 192ядра вдома для ігоря/кіно/веб-серфінга?
Якщо і брав би щось таке, то найшвидше по частоті. А це one на 80ядер.
Але що за ціну тачки з ддр4, що за ціну матплати з one - я тут візьму х86 який буде не гірший, але значно дешевше.
От і вся пропозиція десктопу від арм.

Ну є ще apple, але то клітка з одноразовими поробками.
yurius_r
Member

Z440_User
Якесь дивне відношення. Що таке
Z440_User: 12.02.2026 23:15я тут візьму х86 який буде не гірший
Як ви це визначаєте що він не гірший? Це ж не десктоп, а WS. Накидайте систему із 192 ядрами, 8-ма каналами DDR5 та 128 ліній PCIE? Чи хоча б варіант конфігу попереднього покоління? За ціною то зрозуміло що буде не гірше, а за всім іншим?

P.S. Якщо щось велике не треба, є Minisforum MS-R1
Z440_User
Member

yurius_r, я розглядаю пк з позиції пересічного користувача, який бере собі машину додому для дозвілля (в принципі я таким і є).

Умовно: у мене зібрався якийсь бюджет і з'явився свербіж в одному місці стосовно нового пк.
Тож я відкриваю розетка-енко-інший_магазин і дивлюся що є в цьому бюджеті. А там лише х86.
Apple не розглядається бо там лише MacOS і ніякого тобі лінукса, вінди, ААА-ігор, модальності, апгрейду, тощо.

А що за океаном? А там ще оці AmpereOne пропонують в десктоп/воркстейшн, а що по ціні? Х86 дешевше. Ось і все.

От якщо б я був ІТшник та мені по роботі було треба багато обчислень чи щось таке інше, або рендерити щось.... Коротше, машина для роботи, той Workstation саме як по назві, тоді да, на сцену виходять інші приоритетом та змінні.

А якщо це комп для домашніх забавок, на жаль, лише х86 поки що може запропонувати ідеальне співвідношення можливостей/вартості.
yurius_r
Member

Z440_User
Тоді незрозуміло до чого тут
Z440_User: 10.02.2026 09:48https://system76.com/desktops/thelio-as ... /configure
Кому дуже треба десктоп на ARM але без MacOS.
я відповідав саме на це і там навіть рядом немає
Z440_User: 14.02.2026 13:01Умовно: у мене зібрався якийсь бюджет і з'явився свербіж в одному місці стосовно нового пк.
Тож я відкриваю розетка-енко-інший_магазин і дивлюся що є в цьому бюджеті. А там лише х86.
Apple не розглядається бо там лише MacOS і ніякого тобі лінукса, вінди, ААА-ігор, модальності, апгрейду, тощо.
Це взагалі не рядом. Для розекти ARM взагалі не готовий як і для домашніх забавок. Якщо ж мета за недорого помацати ARM - Radxa Orion O6 це якщо самосбор, або готова Minisforum MS-R1
Барбарис
Member

yurius_r, так мова з самого початку була про загально користувацький сегмент - і для роботи, і для дому.
yurius_r
Member

Барбарис
Приклади варіантів "для дому" я вище дав. Але повного кастому там не буде, пам'ять розпаяна. Хоча в наш час це може і не погано
Барбарис
Member

yurius_r
1. То лише помацати арм, а не закрити всі потреби.
2. Мова ж про про те, що ваш пост відповідав лише за вузьку нішу. У всіх кругом дискусія спме про це, а ви то обмежені мініпк, то спеціалізовані варіанти.
yurius_r
Member

Барбарис
Чого вам не вистачає на Radxa Orion O6 на потреби? Мені б на Windows не вистачило драйверів на хоч якусь PCIE відяху. Але якщо Linux вас задовольняє на x86, то і тут має.

P.S. Початково я відповідав на пост, де постулювався єдиний доступний варіант на ARM - готова робоча станція. Я показав що варіанти ще є. Потім мене перепитали про PCI-E 5 та DDR5 і я також дав приклад. Потім поїхали в домашнє використання - показав стандартну mITX плату із PCI-E слотом. Міні ПК також із слотом і туди тако ж ставлять dGPU, як треба.
Барбарис
Member

yurius_r, я хіба десь писав за лінукс?
Початкова відповідь була не на
єдиний доступний варіант на ARM - готова робоча станція
, а на пк з десктопною картою, готовий і працювати, і в ігри пограти. Заміна десктопу х86. Зовсім не про те,
що варіанти ще є
Тому й
перепитали про PCI-E 5 та DDR5
. І не
потім поїхали в домашнє використання - показав стандартну mITX плату із PCI-E слотом
, а повернули до теми розмови. Саме тому й розетка всплила, щоб можна було піти та купити, а не замовляти у виробника чи чекати доставки невідомо коли.
Це все, ви собі придумали самостійно.
Особисто мені в Radxa Orion O6 не вистачає ще одного PCI-E, солідворкса без костилів тощо.
P.s.: і навряд тих 12 арм-ядер справляться із сучасним процом та й з картою типу 5080 думаю будуть проблеми. Хоча треба тести пошукати.
Z440_User
Member

yurius_r: 14.02.2026 21:28 P.S. Початково я відповідав на пост, де постулювався єдиний доступний варіант на ARM - готова робоча станція. Я показав що варіанти ще є. Потім мене перепитали про PCI-E 5 та DDR5 і я також дав приклад. Потім поїхали в домашнє використання - показав стандартну mITX плату із PCI-E слотом. Міні ПК також із слотом і туди тако ж ставлять dGPU, як треба.
Там трошки раніше була мова про те що АРМ врятує світ і він всім потрібен і вже є безліч варіантів доторкнутися до блаженного.
Ви відповіли на мій коментар з ящиком від System76.
А по факту:
- Ноути-планшети-смартфони коментувати не буду бо не моя тема, не цікавлюся взагалі. Хоча визнаю що тут є і Apple, і Snapdragon, і х86. Так що вибрати є з чого. По цінах без коментарів, взагалі не в темі.
- Сервери вдома нафік не потрібні.
- мініПК теж є вибір, хоч macmini, хоч ваші варіанти, хоч х86. Але теж для мене місто, тож коментарів теж не буде.

- десктоп, а в ідеалі сценарій класичного апдейду, коли в старий системник пхається нова плата з процом та ОЗУ і пк їде далі до апгрейду іншої його начинки, поки знову не прийде черга апгрейду матері. Отут починається біда.
MiniITX запропоновані вами то добре, дискретне відео є куди запхати, але куди мені в неї запхати наявні 2 nvme + 6 SATA HDD, внутрішню звукову PCIe карту, СОМ порт?
Це я ще не дивився що то за проц. Я ж хочу апгрейду, тож потрібно хоча б +30...50% відносно мого поточного Е5-2690v4.
Ну і пам'ять, я ж буду перелазити з DDR4-2400MHz, тож якщо апгрейдимось, то вже на ддр5, так?
Ну не перелазити ж ддр4-2400 на ддр4-3600?
Ось тут arm і закінчується, бо варіанти які таке хоч приблизно можуть надати, за ціну однієї матері чи проца можна повністю машину х86 взяти, яка в універсальних, широкопрофільних завданнях/забавках дасть більше.
Тож арм сьогодні та попередні 10років це нішевий продукт.
ІМХО :D
Ответить