Я нагадаю, що задовго до втручання майків і старфілду бетезда випускала посередні фолаут 4, ТЕСО і провальний Ф76.Volodymyr1985: ↑ 04.02.2026 13:18Ну, як на мене, це все закономірно. Така сама історія як із Starfield. Коли якась студія стає внутрішньою студією Microsoft Xbox, то очікувати якогось прогресу від них не доводиться. В кращому випадку буде виходити щось схоже на попередні ігри, а по факту виходить гірше. Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
Новости
Последние статьи и обзоры
Obsidian визнала провал Avowed і The Outer Worlds 2
-
waryag
Member
-
Grava
Member
Розробка зенімаксwaryag: ↑ 05.02.2026 09:06ТЕСО
-
Volodymyr1985
Member
Якби Starfield був хоча б рівня Fallout 4, у мене не було б претензій. А вийшло щось дуже спірне.waryag: ↑ 05.02.2026 09:06Я нагадаю, що задовго до втручання майків і старфілду бетезда випускала посередні фолаут 4, ТЕСО і провальний Ф76.Volodymyr1985: ↑ 04.02.2026 13:18Ну, як на мене, це все закономірно. Така сама історія як із Starfield. Коли якась студія стає внутрішньою студією Microsoft Xbox, то очікувати якогось прогресу від них не доводиться. В кращому випадку буде виходити щось схоже на попередні ігри, а по факту виходить гірше. Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
-
kairo
Member
waryag: ↑ 05.02.2026 05:22Я спеціально вказав відправну точку: успіхи перших стовпів і ДОС.
Обидві студії непогано заробили, але одні зосередилися на підвищенні якості, інші продовжили брати кількістю.
Те, що Ларіани випустили дві хітових гри підряд не робить ігри Обсидіан поганими. Для мене особисто: ДОС2 - 10/10, ПОЕ1 - 8.5/10, ПОЕ2 - 9/10, Тірані - 8/10, Пентімент - 8/10, БГ3 - 9/10. Головна проблема в нішовості жанру. ПОЕ1 продалась в перший рік в 700 тис копій і це був величезний успіх. В рамках більш популярних жанрів, це смішно. Monster Hunter Wilds продали 8 мільйонів за три дні не дивлячись на жахливу оптимізацію. Тому Обсидіани пішли в Екшен-РПГ, але з тих чи інших причин не потягнули.Перші стовпи - непогана рпг.
Тирані - гарні ідеї, бідна реалізація.
Другі стовпи - знову непогана рпг без розвитку і з графоманією.
ОВ - бідна до відвертої копіпасти арпг, якій не вистачало глибини. (Проблема всіх нових ігор обсідіан).
Пентімент - цікавий камерний експеримент.
-
waryag
Member
А розмова не тільки в термінах хороший-поганий.kairo: ↑ 05.02.2026 12:59Те, що Ларіани випустили дві хітових гри підряд не робить ігри Обсидіан поганими. Для мене особисто: ДОС2 - 10/10, ПОЕ1 - 8.5/10, ПОЕ2 - 9/10, Тірані - 8/10, Пентімент - 8/10, БГ3 - 9/10.
Зараз саме граю в ДОС2, прогрес відносно ДОС1 великий і видно, звідки взялася БГ3.
Де у обсідіан є таке? Тим більше, що люди можуть порівнювати з крутими історіями старої обсідіан.
А БГ3 зірвала банк, і тим, хто розповідав про "мертвий" піджанр, стало якось не смішно.Головна проблема в нішовості жанру. ПОЕ1 продалась в перший рік в 700 тис копій і це був величезний успіх. В рамках більш популярних жанрів, це смішно.
Також, там доволі непогано виступив ряд інших студій.
Бо там багато класних моментів і в цілому гра хайпонула та зацікавила публіку.kairo: ↑ 05.02.2026 12:59Monster Hunter Wilds продали 8 мільйонів за три дні не дивлячись на жахливу оптимізацію.
Взяти тих же котиків чи блонду - коваля.
І я про те. Тільки з іншого боку. Випускати дві гри (плюс ранній доступ) з інтервалом в півроку - це "стратегія" берсерка-камікадзе.kairo: ↑ 05.02.2026 12:59Тому Обсидіани пішли в Екшен-РПГ, але з тих чи інших причин не потягнули.
Перед релізом вам потрібно (з великою ймовірністю) кранчити, потім якийсь час допилювати і покращувати гру, ще й дати людям відпочити.
А потім час, щоб у другій грі врахувати помилки і вдалі ідеї першої. Це вже мінімум рік, а краще 1.5-2.
Можна і ні, але тоді ви просто зробите гіршу і менш конкурентну гру, не дуже цікаву гравцям...
-
kairo
Member
Для мене Пілларси 2 кращі за першу частину. А БГ3 гірша за ДОС2. Так, вклались в графон, озвучку та сінематіки. Але бойова система на D&D взагалі не збалансована.waryag: ↑ 05.02.2026 14:02Зараз саме граю в ДОС2, прогрес відносно ДОС1 великий і видно, звідки взялася БГ3.
Де у обсідіан є таке? Тим більше, що люди можуть порівнювати з крутими історіями старої обсідіан.
Ларіани зірвали джекпот, але давайте тверезо дивитись на речі. Нічого з часу Балдурс Гейт 3, а це 2023й, не вийшло і єдиний анонс від тих самих Ларіанів та днями від Owlcat Games.А БГ3 зірвала банк, і тим, хто розповідав про "мертвий" піджанр, стало якось не смішно.
Також, там доволі непогано виступив ряд інших студій.
Студії, які випускали CRPG за останні 10 років:
Obsidian Entertainment - пішли з CRPG в Action RPG.
Owlcat Games - анонсували наступну гру в жанрі Action RPG та днями CRPG Warhammer 40,000: Dark Heresy.
ZA/UM - фактично розвалилась.
Harebrained Schemes - випустили провальну The Lamplighters League, з того часу нічого.
inXile Entertainment - випустили останню гру в 2020му.
Iron Tower Studio - остання випущена гра вийшла Colony Ship(2023), максимальний онлайн 1400 чоловік.
Якщо жанр не мертвий, де анонси де релізи?
У гри рейтинг 50% і це не завадило їй продатись багатомільйонним тиражем.Бо там багато класних моментів і в цілому гра хайпонула та зацікавила публіку.
Взяти тих же котиків чи блонду - коваля.
-
waryag
Member
А багатьом не подобається бойовка з ДОС2 з 2 шкалами броні. Чи ребаланс бойовки ДОС1 в ЕЕ. Але гра в цілому, персонажі, подача історії, механіки і т.п. стала краще.kairo: ↑ 05.02.2026 14:28Для мене Пілларси 2 кращі за першу частину. А БГ3 гірша за ДОС2. Так, вклались в графон, озвучку та сінематіки. Але бойова система на D&D взагалі не збалансована.
Щось виходить, але більше як інді.kairo: ↑ 05.02.2026 14:28Якщо жанр не мертвий, де анонси де релізи?
Щось випустили.kairo: ↑ 05.02.2026 14:28ZA/UM - фактично розвалилась.
І Курвіц начебто працює над чимось в іншій команді.
-
kairo
Member
Майже усі перелічені студії, це інді. Що ви можете пригадати, що вийшло в жанрі CRPG після BG3?waryag: ↑ 05.02.2026 14:46Щось виходить, але більше як інді.
-
Васильович
Member
Гра досі жива, з акивним комюнітіwaryag: ↑ 05.02.2026 09:06посередні фолаут 4
Навряд чи посередня сінглова гра стільки часу протрималася б...
P.S. Я й сам періодично граю в неї, і навіть час від часу знаходжу щось нове.
-
erazel
Member
Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.waryag: ↑ 05.02.2026 14:02 А БГ3 зірвала банк
-
waryag
Member
І це буде навіть не напівправда.erazel: ↑ 05.02.2026 19:20Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.
В грі чудові персонажі з неймовірно крутими акторами озвучки, гарна і доволі розгалуджена сюжетка, багато контенту, при цьому фактично відсутні самоповтори, квести принеси-подай і прохідні бої з однотипними ворогами.
Робота левелдизайнерів і художників на високому рівні, є великий простір для експериментів з геймплеєм і білдами, є і елементи імерсив симу.
Багато уваги приділено деталям і приколюхам. Ролик з Астаріоном і ведмедем хайпонув, але чи багато студій наважилися би не те, що реалізувати таке, а просто винести таке на внутрішнє обговорення?
Чи взяти той же мініквест при смерті Гейла - сюжетна "бомба" в його грудях нікуди не зникає після смерті, провтикав - будуть наслідки.
Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.Васильович: ↑ 05.02.2026 16:00Гра досі жива, з акивним комюніті
Навряд чи посередня сінглова гра стільки часу протрималася б...
P.S. Я й сам періодично граю в неї, і навіть час від часу знаходжу щось нове.
Старфілду цього виявилося недостатньо.
-
nutman
Member
Да что вы заладили с этими ларианами, их игры типо дивинити и балдурсгейта не понятно на кого рассчитаны. Я пытался много раз играть и каждый раз дропал. В мире столько интересной литературы, которая не просто несравнимо интереснее, она ещё и полезная для мозгов. Эта же чепуха вообще не понятно для кого и для чего сделана. Может для детей или для тех кто так и остался ребенком, но взрослому человеку в это играть совершенно невыносимо, ну вот прям никак невозможно. Всё что угодно лучше, книги, фильмы, сериалы, прогулка, женщины, выпивка, спорт, наука, история, животные, политика - даже смотреть телемарафон интереснее, они там хотя бы не скрывают своих умственных способностей.
Эти игры плохи всем, читать плохо, потому что бездарная любительская графомания, смотреть неинтересно и, соответственно, взаимодействовать - тоже. Я не понимаю, как это можно называть не то что бы лучшим, а просто чем-то хорошим. Первый оутер ворлдс, который я прошел, в невероятное количество раз лучше чем дивинити оригинал син 2 и балдрус гейт 3. Взрослые люди, которые реально сидят и играют в этот бессмысленный шизофренический поток блевотни просто нездоровы. С детьми не общаюсь, может для ребенка это и ок, но и детям лучше не забивать башку этим, детские мозги впитывают инфу как губка, потом всю жизнь будет бред нести несчастное дитя
Эти игры плохи всем, читать плохо, потому что бездарная любительская графомания, смотреть неинтересно и, соответственно, взаимодействовать - тоже. Я не понимаю, как это можно называть не то что бы лучшим, а просто чем-то хорошим. Первый оутер ворлдс, который я прошел, в невероятное количество раз лучше чем дивинити оригинал син 2 и балдрус гейт 3. Взрослые люди, которые реально сидят и играют в этот бессмысленный шизофренический поток блевотни просто нездоровы. С детьми не общаюсь, может для ребенка это и ок, но и детям лучше не забивать башку этим, детские мозги впитывают инфу как губка, потом всю жизнь будет бред нести несчастное дитя
-
stakanctl
Member
Ты в порядке?nutman: ↑ 05.02.2026 20:08 Да что вы заладили с этими ларианами, их игры типо дивинити и балдурсгейта не понятно на кого рассчитаны. Я пытался много раз играть и каждый раз дропал. В мире столько интересной литературы, которая не просто несравнимо интереснее, она ещё и полезная для мозгов. Эта же чепуха вообще не понятно для кого и для чего сделана. Может для детей или для тех кто так и остался ребенком, но взрослому человеку в это играть совершенно невыносимо, ну вот прям никак невозможно. Всё что угодно лучше, книги, фильмы, сериалы, прогулка, женщины, выпивка, спорт, наука, история, животные, политика - даже смотреть телемарафон интереснее, они там хотя бы не скрывают своих умственных способностей.
-
nutman
Member
Та да, мелькает че-то этот лариан при обсуждении приличных игр современности (avowed), только раздражает. А если серьезно, в авовд не играл, слышал, что её называют "абоба" и всячески издеваютсяstakanctl: ↑ 05.02.2026 20:28 Ты в порядке?
-
kairo
Member
Немалу роль зіграло використання рольовки від D&D. Зараз у світі ностальгія по 80м та 90м. Навіть в Дивних Дивах використали D&D, як центральний елемент сюжету в попередніх сезонах. При цьому в самій грі система реалізована досить погано.erazel: ↑ 05.02.2026 19:20Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.
-
Васильович
Member
Як це розуміти? "Пісочниця" вже не гра?waryag: ↑ 05.02.2026 19:36Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.
-
waryag
Member
Це доволі специфічна гра, де гравцю даються інструменти, щоб розважати себе самого.Васильович: ↑ 05.02.2026 22:06Як це розуміти? "Пісочниця" вже не гра?
-
kairo
Member
В Фоличі, як і в попередніх іграх Бєсєдки, світ зроблений вручну, тому його цікаво досліджувати. Сюжет в їхніх іграх традиційно вбогий. Старфілд із його нагенерованими планетами банально нудний.waryag: ↑ 05.02.2026 19:36Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.
Старфілду цього виявилося недостатньо.
-
waryag
Member
Може, в старфілд я не грав і не хочеться.kairo: ↑ 06.02.2026 00:53В Фоличі, як і в попередніх іграх Бєсєдки, світ зроблений вручну, тому його цікаво досліджувати. Сюжет в їхніх іграх традиційно вбогий. Старфілд із його нагенерованими планетами банально нудний.