Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Dubass: 01.02.2026 21:19 але є приклади у людей , у яких стоїть 3.4в на комірку і більше 1000 циклів без втрати ємності
Не зовсім зрозумів, що б це мало сказати. 1к циклів для ліфепо 4 - це мало, крім того, ніякої кореляції з тим, що при 3,65 воно б втратило ємність.
А от отримати розбаланс при такій напрузі заряду (дивимось типову криву заряду) - це запросто. Але так, кожен сам вирішує що робити зі своїм майном, он тут є люди, які до 3,3В заряджають і свято вірять, що це на краще, тому я вже нічому не дивуюсь :pray:
Hotspur
Member

вітаю всіх. ми молодці
Z440_User
Member

Народ, а які підводні камені можуть бути з "Victron Multiplus II 48V - 6K5VA - 100A" ?

Як би схему бачу таку:

Погана вхідна мережа (140-280В та рандомні перепади) -> Симисторний стабілізатор 32А (наявний) -> Victron -> Будинок.

Заряд АКБ суто з мережі, сонце найближчі пару років точно не планується.
Ду-у-у-уже дорого, треба або міняти дах на будинку, або ставити поле 50 метрів від будинку на городі. Коротше дороге не самі панелі, а підготовка до їх встановлення :laugh: .

АКБ 99% буде покупна, гратися в самостійну збірку не хочу, немає фінансового сенсу при стартовій АКБ на 100А*г.
Навіть при використанні 4 наявних комірок EVE LF280k, докупити ще 12 шт та нову БМС вже виходить дорожче стартової готової 100А*г, а ще корпус, автомати, запобіжники...
Hotspur
Member

Z440_User: 02.02.2026 12:08Народ, а які підводні камені можуть бути з "Victron Multiplus II 48V - 6K5VA - 100A" ?
його складно налаштовувати
GreenMile
Member

Z440_User: 02.02.2026 12:08 Народ, а які підводні камені можуть бути з "Victron Multiplus II 48V - 6K5VA - 100A" ?
Немає, ціна хібащо. Ну і немає екранчика, він не дуже наочний.
Налаштовується все через Віктрон коннект. В додатку є режим симуляції, можете додати віртуальний девайс і подивитись, як воно з ним взаємодіяти буде.
Z440_User: 02.02.2026 12:08Навіть при використанні 4 наявних комірок EVE LF280k, докупити ще 12 шт та нову БМС вже виходить дорожче стартової готової 100А*г, а ще корпус, автомати, запобіжники...[/i]
Так ееее, в 280 і енергії якось в 2,8 рази більше, звісно, вони дорожчі готової на 100 )))
В цілому, зараз дійсно самозбір майже зрівнявся готовими, але це якщо комірки брати тут, якщо замовляти, то можна трохи дешевше зробити але це чекати аж до весни.
Z440_User
Member

Hotspur: 02.02.2026 13:17 його складно налаштовувати
Щось дуже специфічне та вимагає якогось додаткового обладнання?
GreenMile: 02.02.2026 14:07
Z440_User: 02.02.2026 12:08 Немає, ціна хібащо.
Ну приблизно що і Deye 6кВт.
Ну і немає екранчика, він не дуже наочний.
Ви "екранчик" Кулона бачили? :laugh:
Налаштовується все через Віктрон коннект. В додатку є режим симуляції, можете додати віртуальний девайс і подивитись, як воно з ним взаємодіяти буде.
О, оце цікаво, дякую.
Так ееее, в 280 і енергії якось в 2,8 рази більше, звісно, вони дорожчі готової на 100 )))
В цілому, зараз дійсно самозбір майже зрівнявся готовими, але це якщо комірки брати тут, якщо замовляти, то можна трохи дешевше зробити але це чекати аж до весни.
Ну купив інвертора за 700 евро з кредитки, в наявності 280А*г 4 шт, ще 12 штук купити (під 40кгрн),
- БМС яка до 8s, отже ще БМС,
- 16 комірок то не 4шт скручені в кутку під ДБЖ, а отже ящика треба металевого за 5кгрн щоб було феншуйно,
- 48В то вже не іграшки, тож автоматика-кабелі-запобіжники...

Збирати ото все ще півроку чи взяти 100А*г і користуватись одразу? а потім ще докупити 100А*г якщо мало буде.

Відправлено через 33 хвилини 33 секунди:
Таакс, з налаштуваннями ясно, треба до інвертора ще або "MK3-USB" або "VE.Bus Smart Dongle"...
GreenMile
Member

Z440_User: 02.02.2026 15:23 Збирати ото все ще півроку чи взяти 100А*г і користуватись одразу? а потім ще докупити 100А*г якщо мало буде.
Це одвічне питання. Але купити зараз простіше і ціна зараз не так відрізняється від самозбору, насправді. Я, чесно кажучи, поки збирав останню теж задумувався - нафіга воно мені треба було :laugh:
Z440_User
Member

GreenMile, ну я збираючи 12В@280А*г теж вивчав "готовий чи самозбір". В цьому випадку воно мало сенс. По факту вийшло навіть 50% економії відносно аналогічного за параметрами АКБ.

А ось в 48В воно вже так собі.
Нє, ну можна нагородити з гівна та палок і без захисту та виграти 5-7тис.грн. Ага, на фоні 40-45кгрн витрат і надії що воно не бахне з будь-якої причини.
А якщо робити як завод з усіма захистами - витрати часу, зусиль та коштів заради 2-3кгрн профіту? Таке собі... :-/
Hotspur
Member

GreenMile: 02.02.2026 16:27Я, чесно кажучи, поки збирав останню теж задумувався - нафіга воно мені треба було
експіріентс і запобіжники :rotate:

Відправлено через 37 секунд:
Z440_User: 02.02.2026 15:23Щось дуже специфічне та вимагає якогось додаткового обладнання?
обидва пункти
GreenMile
Member

Hotspur: 02.02.2026 16:57
GreenMile: 02.02.2026 16:27Я, чесно кажучи, поки збирав останню теж задумувався - нафіга воно мені треба було
експіріентс і запобіжники :rotate:
Це так, а ще я знаю, що там все зроблено на совість, бо мій клятий внутрішній перфекціоніст задовбе потім. Але все оно якось косо дивлюсь на готові збірки :laugh:
SergN
Member

Z440_User: 02.02.2026 16:39А ось в 48В воно вже так собі.
Нє, ну можна нагородити з гівна та палок і без захисту та виграти 5-7тис.грн. Ага, на фоні 40-45кгрн витрат і надії що воно не бахне з будь-якої причини.
А якщо робити як завод з усіма захистами - витрати часу, зусиль та коштів заради 2-3кгрн профіту? Таке собі...
Правильні роздуми. Особливо, коли купується щось не з наявності в пікові за попитом часи, а десь з очікуванням з-за кордону.

До речі, скільки часу зазвичай займає доставка з нкону того, що в них в наявності, і як швидко НП це підтягує?
s1R1us
Member

Z440_User: 02.02.2026 15:23Таакс, з налаштуваннями ясно, треба до інвертора ще або "MK3-USB" або "VE.Bus Smart Dongle"...
Беріть одразу GX версію, Victron Multiplus II GX 48V - 6K5VA - 100A. Дорожче, але одразу моніторинг і налаштування, без необхідності mk3 або Cerbo GX
Dubass
Member

SergN: 02.02.2026 17:14
А якщо робити як завод з усіма захистами - витрати часу, зусиль та коштів заради 2-3кгрн профіту? Таке собі...
Правильні роздуми. Особливо, коли купується щось не з наявності в пікові за попитом часи, а десь з очікуванням з-за кордону.

До речі, скільки часу зазвичай займає доставка з нкону того, що в них в наявності, і як швидко НП це підтягує?
Замовив АКБ 24.01, поки що навіть до митниці не доїхала.. :insane: писало щось там від 10 до 22 днів. Як я розумію, вони там дуже не поспішають, скоріше за все відправка у них раз в неділю, та й напевно вихідні сб та нд.
Последний раз редактировалось Dubass 02.02.2026 17:30, всего редактировалось 1 раз.
GreenMile
Member

SergN: 02.02.2026 17:14 До речі, скільки часу зазвичай займає доставка з нкону того, що в них в наявності, і як швидко НП це підтягує?
Залежить від кількості замовлень в Україну, тобто коли у них завантажиться умовна фура на доставку. Зазвичай, близько 2-х тижнів в середньому.
Z440_User
Member

s1R1us: 02.02.2026 17:19
Z440_User: 02.02.2026 15:23Таакс, з налаштуваннями ясно, треба до інвертора ще або "MK3-USB" або "VE.Bus Smart Dongle"...
Беріть одразу GX версію, Victron Multiplus II GX 48V - 6K5VA - 100A. Дорожче, але одразу моніторинг і налаштування, без необхідності mk3 або Cerbo GX
Воно дозволяє приконектиться без всяких "фірмових костилів"?
Наче як в мануалі все одно пишуть про мк3, тоді питання "на хіба переплачувати 150-200евро якщо всеодно треба "костиль"?
Екранчики-графіки-тирнет мені до лампочки. Раз налаштував та забув. Ну може через півроку перевірив чи все ок і знову забув.
"Цяцькання" хіба що перший місяць, поки вивчивш що воно таке, та як працює. Далі забув в якому куті воно знаходиться.

Про сонце в найближчі пару років точно мова не йде...
Перекрити дах щоб панелі можна було покласти і він не впав від ваги то дуже дорого, а стол на городі - дуже далеко від інвертора (затрати на металоконструкцію, дроти, інше...)
Дея не любить симисторні стаби (вже повно на фейсбуці постів із скаргами) а стаби не люблять зворотній струм.
А побутова техніка не любить коли напруга рандомно видається в межах 146-272В в рандомний час, рандомної тривалості.
А з безшумних оце тільки Deye та Victron по відгуках.
Мені треба щоб "при зарядці АКБ в 1,5-2кВт заряду+0,8...1,2кВт навантаження" біля нього можна було пошепки розмовляти. Бо інакше винос в нежитлове приміщення разом з АКБ (вулиця), або інша будівля (без опалення) та прокинути 6мм.кв міді на відстань 50-100м (туди-сюди+вигини), що теж таке собі по грошах.
Stanley
Member

Ячейками на 100А может и не имеет смысл, 280-314 всё ещё есть. Но только если сразу всё закупать, а не добирать/менять по мере надобности.
Хотя у меня самого сейчас система 12В, но инвертор/бмс позволяют просто вкинуть ещё 4 ячейки и получить 24В без дополнительных затрат
SergN: 02.02.2026 17:14 До речі, скільки часу зазвичай займає доставка з нкону того, що в них в наявності, і як швидко НП це підтягує?
У меня под НГ доставка заняла 2 недели. НП подтянула данные буквально за 3-4 дня до фактической доставки

Відправлено через 4 хвилини :
Z440_User: 02.02.2026 18:34 Про сонце в найближчі пару років точно мова не йде...
стол на городі - дуже далеко від інвертора (затрати на металоконструкцію, дроти, інше...)
Если есть где поставить, то эти расходы не так уж велики на фоне всей остальной системы, а выхлоп значительный
Cirax
Member

SergN: 02.02.2026 17:14

2-3 недели.
SergN
Member

Dubass: 02.02.2026 17:21Замовив АКБ 24.01, поки що навіть до митниці не доїхала.. писало щось там від 10 до 22 днів. Як я розумію, вони там дуже не поспішають, скоріше за все відправка у них раз в неділю, та й напевно вихідні сб та нд.

Я не помітив, що вони дають трек-номер, де те ж саме посилання на трекінг в системі НП показує більше, ніж те, що висвічується в додатку НП на телефоні. Рух є
acm_fan
HWBOT OC Team

Появилось вот такое:
https://comfy.ua/ua/sistema-zberigannja ... nus-e.html
Система зберігання енергії MARSTEK VENUS-E (2500 Ват, 5120 Ват/год)
79 999 ₴
спойлер
Подскажите кто-то панам в комфи что Ватт это про дядю и фамилию, а то они не особо в теме :apes:
В Европах оно 970 EUR, но что поделать :dontknow: https://geizhals.de/marstek-venus-e-gen ... 74395.html
Без спец адаптаций (из коробки) пропускает 800 Вт на потребителей, остальное - на заряд. После доработки энергосистемы сможет Х кВт взять, это фактически розетка для зарядки электромобиля, верно? Точно не бытовая в любом доме / квартире, но изобразить можно, при необходимости.
Всё управление через софт. Включая активацию режима "я всё понимаю и дайте полную мощность!".
Неясно как именно оно заряжается, но шум до 30 дБ, чтобы это не значило.
https://eu.marstekenergy.com/en-eu/prod ... us-e-gen-3
*Default on-grid output is 800W. Upgrade to 2500W requires local utility or government approval.
Ultra-Quiet Operation — Under 30dB
Даже табл. со Specs не смогли :insane:
Толковых обзоров - ноль. Про разборку - только помечтать.
Подобные системы уже засветились и у других вендоров, например у Growatt, но до розницы оно ещё не доехало.
https://en.growatt.com/products/aura-50 ... ar-storage
Позиционируется для сытой Европы как
Balcony Solar Storage
https://en.growatt.com/upload/file/Data ... 251230.pdf (20251230 :-/ )
AC Input
2300W (Plug & Play Installation)
2500W (Professional Distribution Panel Installation)
AC Output
800W (Plug & Play Installation)
2500W(Professional Distribution Panel Installation)
Так много вопросов и так мало ответов...
Китайцы зря время не теряют, большой привет Кулонам Элексам :facepalm:
Hotspur
Member

acm_fan: 02.02.2026 20:23Китайцы зря время не теряют, большой привет Кулонам Элексам
ціна х4
Ответить