Рекордне зростання цін: в Європі оперативна пам’ять подорожчала більш ніж у чотири рази

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

vmsolver: 16.01.2026 15:44
dead_rat: 16.01.2026 15:34
Ні, не очевидна.

Коли фірма каже: ми намагаємося зробити те і те, ціною того і того. То виходить реальний продукт за реальні гроші. Оце приклад: боремося з раком - вкладаємо 55 мільйонів і отримуємо подекуди і правда воажаючі результати.

Ще один приклад, Китай запровадив повне стеження за мільярдним населенням аж до автоматичної оплати обличчям у магазині. І більшу частину цього зробив у 2018, коли я був там перший раз - вже бачив. І знову без трильйонів на датацентри.

ОпенАІ не може пояснити для чого будуються датацентри, але всі по кругу вливають трильйон+. Без жодного пояснення для чого. Просто під обіцянку, що ми то огогого, зараз як відкриємо …
Це не технології, це західний світ відкрим МММ

Смотрите шире, у вас слишком узкий взгляд, делают инфраструктуру дорог, а не конкретную дорогу от карьера до завода.
Инфраструктуру дорог для условно машин шириной в 1,5 метра. Потому что обещают что все будут на них ездить и всем хватит.
Что делать через год когда окажется что эти машины ездят 12 дней в году а для остальных дорога слишком узкая и ведет туда кому никому не надо ехать.
daesz
Member

Kyro: 16.01.2026 14:14
nochnik89: 16.01.2026 13:53 dead_rat
Значит Вы мало изучаете этот вопрос или читаете форумы где сидят профаны в этой теме. Я уже видел как нейросетки работают в диагностике рентген снимков. Моя профессия рентгенолога через лет 5 скоро умрет в цивилизованном мире. Как и многие другие диагностические направления.
Вот бесплатный просмотрщик КТ зубов допустим.
https://www.planmeca.com/ru/iskusstvennyj-intellekt/
Скоро будет обновленная версия с ИИ , автоматический анализ костной ткани, будут доступны функции анализа костей для установки имплантов и кучи прочей бадяги.
Смотрел еще кт брюшной полости на японском аппарате Дж.Морита. Крутишь КТ и тебе в реальном времени помощник подсказывает на что обратить внимание. Я аж ах....уел. Стать врачом - 6лет и еще 3 года интернатуры. А еще практики нужно куча, никто в здравом уме не посадит студентика описывать КТ мозга и прочих отделов. А тут помощник подсказывает куда смотреть. В рабочих станциях которые идут с этими кт идут 8ми гиговые квадры серий Ампер (то есть уже считай устаревшие модели). Я еще видел что ребята делают в армии на моих теслах v100 (а это уже вообще позавчерашний день) и под впечатлением. В интересные времена живем. Расширьте кругозор, я думаю изменения с ии приходят в разные сферы, просто нужно интересоваться этим.
В итоге услуга AI ренгенолога будет стоить в 3 раза дороже чем живой человек. :gigi:
І матиме похибку вимірювання (це ж ШІ), але на той момент не залишиться кваліфікованих експертів, щоб цю похибку побачити.
Tiufin
Member

dead_rat: 16.01.2026 15:49Китайці вже побудували міста привиди, американці будують датацентри привиди
До речі, тільки хотів про цей приклад написати. Он кілька років китайська evergrande не виплатила 300 ярдів. Це в масштабах китайської економіки приблизно як 500млрд для американської. І що, світ занурився у велику депресію? Чи хоча б Китай? Та ніхто (в широкому сенсі) й не помітив, та навіть і не чув про це. А тут вже через 1 трильйон (та й то не ясно, скільки там реальних грошей) - пророкують крах світової економіки.

Ще один приклад - сланцова нафта. Тоді теж всі кричали, що це бульбашка. По факту виявилось - що ні.

Але є і ложка дьогтю в цьому. Наприклад, кілька місяців тому Суцкевер в якомусь інтерв'ю заявив, що наразі прорив у розробці ші, який стався кілька років тому, вже себе вичерпав. Тобто, вони тоді винайшли працюючий алгоритм, а тепер всі роки займаються його масштабуванням (за рахунок потужностей заліза), бо воно масштабується до певної межі. Але ця межа вже близька до вичерпання, і щоб ші знов якісно "порозумнішав", треба винайти якийсь новий алгоритм (або якісно покращити існуючий). Але поки із цим проблеми. Ось такі справи.
Последний раз редактировалось Tiufin 16.01.2026 16:11, всего редактировалось 3 раза.
Nasalot
Junior

Закони економіки та реалії сьогодення так чи інакше розставлять все на свої місця. В поточному вигляді, імхо, це - бульбашка. Навіть не так - БУЛЬБАШКА. Хайп і гонитва за квартальними звітами (читай - преміями).

Щоб далеко не ходити:

1. Захмарна вартість пам'яті скоротить потребу в усіх інших компонентах - ну навіщо пересічному покупцю новий проц до якого треба нову памя'ть/відяху за космічні гроші? Ну або доведеться здешевлювати пропорційно ці самі "всі інші" компоненти для збереження балансу попиту/пропозиції (читай - завантаження заводів, які неможливо/суперзбитково зупинити).
2. Багато зараз купляють топових (дорогих) телефонів (для прикладу)? А якщо по таким цінам будуть бюджетні моделі - що станеться з ринком (збутом)? Отож. А ситуація торкнеться всіх суміжних галузей.
3. Куди/кому вони кінцевий продукт продавати будуть? За скільки грошей? Зараз всі ці кошти кинуті на конструкцію/збір датацентрів. А потім ще додадуться поточні витрати - електрика, зарплати, ремонти і тд. Цей "ШІ" краще з маслом чи варенням вживати? Кому він потрібен в таких кількостях і з тими цінами що, очікувано, будуть? 1000% вони будуть більшими ніж є зараз - бо треба відкупитися + заробити (і заробити добряче бо квартал же скоро закінчиться). Навіть генерація слопу зменшиться (якщо навіть безкоштовний доступ збережуть, що навряд - зараз це просто маркетинг для розкрутки хайпу) - в того, хто зможе собі дозволити умовний бюджетній смарт за умовні 2к зелених (дивись п.2) - точно не буде на це часу і бажання.
4. Питання доречності, щоб довго не мудрувати - ціна "трохи більшого" об'єму пам'яті (трохи потужнішої відяхи) відповідає ціні домашньої сонячної електростанції. Або водяної скважини. Або гвинтвки. Або б/в, але автівки. Тощо (актуальність/варіативність в кожній країні/регіоні своя). А дивлячись за вікно і переглядаючи новини - дуже сумніваюсь, що "ШІ" буде необхідніший за світло/хліб/воду для пересічного жителя цієї планети. Особливо без електрики чи з компами по ціні Тесли.
5. Про реальну економіку не згадую, бо хтось обов'язково розповість про оптимізацію логістики чи аналіз супутникових знімків і тд (і як без "ШІ" це все рахували до цього часу? Мабуть просто вчилися/працювали, а не котиків генерували). Але і тут "ШІ" не збере вам картоплю і не збудує ТЕС.
6. Датацентри неможливо будувати нескінченно - банально місця та електрики не вистачить.

Все імхо, звісно.
vmsolver
Member

Kyro: 16.01.2026 15:50 Инфраструктуру дорог для условно машин шириной в 1,5 метра. Потому что обещают что все будут на них ездить и всем хватит.
Что делать через год когда окажется что эти машины ездят 12 дней в году а для остальных дорога слишком узкая и ведет туда кому никому не надо ехать.
Вот для того, чтобы всем хватило и вкладывают триллионы, что бы все ездили как и куда хочет. Больше чем вложили уже вложить трудно, поэтому они сделали максимум из возможного на сейчас. Если увидят что реально мало - найдут ещё деньги.

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
Nasalot: 16.01.2026 16:06Хайп і гонитва за квартальними звітами (читай - преміями).
Хомяк, которому подключили электрод к зоне удовольствия в мозге умер с голода нажимая на эту кнопку, а тут менеджеры будут отказываться от простого механизма обогащения? Да ну..
dead_rat
Member

Tiufin: 16.01.2026 16:03
dead_rat: 16.01.2026 15:49Китайці вже побудували міста привиди, американці будують датацентри привиди
До речі, тільки хотів про цей приклад написати. Он кілька років китайська evergrande не виплатила 300 ярдів. Це в масштабах китайської економіки приблизно як 500млрд для американської. І що, світ занурився у велику депресію? Чи хоча б Китай? Та ніхто (в широкому сенсі) й не помітив, та навіть і не чув про це. А тут вже через 1 трильйон (та й то не ясно, скільки там реальних грошей) - пророкують крах світової економіки.

Ще один приклад - сланцова нафта. Тоді теж всі кричали, що це бульбашка. По факту виявилось - що ні.

Але є і ложка дьогтю в цьому. Наприклад, кілька місяців тому Суцкевер в якомусь інтерв'ю заявив, що наразі прорив у розробці ші, який стався кілька років тому, вже себе вичерпав. Тобто, вони тоді винайшли працюючий алгоритм, а тепер всі роки займаються його масштабуванням (за рахунок потужностей заліза), бо воно масштабується до певної межі. Але ця межа вже близька до вичерпання, і щоб ші знов якісно "порозумнішав", треба винайти якийсь новий алгоритм (або якісно покращити існуючий). Але поки із цим проблеми. Ось такі справи.
От тут я з тобою згоден.

Китай тоді ці 300 лярдів проковтнув, але ціною вкладів пересічних китайців.
Якщо у амерів теж вдасться зупинитися на умовному трильйоні, то якось вони це покриють.
Tiufin
Member

Nasalot: 16.01.2026 16:06Питання доречності, щоб довго не мудрувати - ціна "трохи більшого" об'єму пам'яті (трохи потужнішої відяхи) відповідає ціні домашньої сонячної електростанції. Або водяної скважини. Або гвинтвки. Або б/в, але автівки. Тощо (актуальність/варіативність в кожній країні/регіоні своя). А дивлячись за вікно і переглядаючи новини - дуже сумніваюсь, що "ШІ" буде необхідніший за світло/хліб/воду для пересічного жителя цієї планети. Особливо без електрики чи з компами по ціні Тесли.
Як ви одне з іншим зв'язали? Щоб користуватись ші, не потрібен потужний комп. Основній масі людей він лише для іграшок потрібен.
Nasalot
Junior

vmsolver: 16.01.2026 16:11
Kyro: 16.01.2026 15:50 Инфраструктуру дорог для условно машин шириной в 1,5 метра. Потому что обещают что все будут на них ездить и всем хватит.
Вот для того, чтобы всем хватило и вкладывают триллионы, что бы все ездили как и куда хочет. Больше чем вложили уже вложить трудно, поэтому они сделали максимум из возможного на сейчас. Если увидят что реально мало - найдут ещё деньги.
При всій повазі - корпорації ніколи не думають "за всіх". Їх хвилює лише щоб власники/менеджмент їздили куди і як захочуть. Якби вони думали за всіх (така собі сферична "корпорація бобра" у вакуумі) - то спочатку б побудували заводи для виробництва тієї самої пам'яті, випустили її в достатній кількості і без стресу для всіх інших будували б собі свої датацентри. Якось так.
vmsolver
Member

dead_rat: 16.01.2026 15:49 Во-во, як велодоріжка з нікуди в нікуди :up:
Периодически вижу такую, появляется на перекрёстке и на нём же и заканчивается, за то велодорожка ))

Ну или не привидения, вы же не знаете, просто накидываете на вентилятор, может их надо ещё в 10 раз больше, но уже посчитали, что энергии не хватит, вот и строят пока хватает, для того чтобы занять нишу. Вот не думают ребята с триллионами, что фабрика генерации токенов это лишняя штука, и исследования можно делать, и автоматизировать задачу и процессы, а все эти анализы снимков - мелкая часть общих возможностей.
Nasalot
Junior

Tiufin: 16.01.2026 16:14
Nasalot: 16.01.2026 16:06Питання доречності, щоб довго не мудрувати - ціна "трохи більшого" об'єму пам'яті (трохи потужнішої відяхи) відповідає ціні домашньої сонячної електростанції. Або водяної скважини. Або гвинтвки. Або б/в, але автівки. Тощо (актуальність/варіативність в кожній країні/регіоні своя). А дивлячись за вікно і переглядаючи новини - дуже сумніваюсь, що "ШІ" буде необхідніший за світло/хліб/воду для пересічного жителя цієї планети. Особливо без електрики чи з компами по ціні Тесли.
Як ви одне з іншим зв'язали? Щоб користуватись ші, не потрібен потужний комп. Основній масі людей він лише для іграшок потрібен.
Дуже просто: на чому вони будуть, умовно кажучи, "гратись"? Дивіться п.2 - все здорожчає, якщо тенденція збережеться. І хто купить комп по ціні "Тесли"? А якщо не купить - то куди вони свої заводи/продукцію подінуть? Мова саме про це - економічні закони рано чи пізно спрацюють і ситуація вирівняється.
vmsolver
Member

Nasalot: 16.01.2026 16:18 При всій повазі - корпорації ніколи не думають "за всіх". Їх хвилює лише щоб власники/менеджмент їздили куди і як захочуть. Якби вони думали за всіх (така собі сферична "корпорація бобра" у вакуумі) - то спочатку б побудували заводи для виробництва тієї самої пам'яті, випустили її в достатній кількості і без стресу для всіх інших будували б собі свої датацентри. Якось так.
"Все ездили куда хотели" это про универсальность возможностей фабрик, вы не так поняли, никто собственников никак не ограничивает, они сами будут выстраивать всё так как им надо, это же их контора.
dead_rat
Member

vmsolver: 16.01.2026 16:20
dead_rat: 16.01.2026 15:49 Во-во, як велодоріжка з нікуди в нікуди :up:
Периодически вижу такую, появляется на перекрёстке и на нём же и заканчивается, за то велодорожка ))

Ну или не привидения, вы же не знаете, просто накидываете на вентилятор, может их надо ещё в 10 раз больше, но уже посчитали, что энергии не хватит, вот и строят пока хватает, для того чтобы занять нишу. Вот не думают ребята с триллионами, что фабрика генерации токенов это лишняя штука, и исследования можно делать, и автоматизировать задачу и процессы, а все эти анализы снимков - мелкая часть общих возможностей.
Я вибачаюся, що вириваю слова з контексту.
Але серйозно, по прикладам. Самі впливові люди планети: Трамп, путін і Сі. Вони як, сильно думаючі?

З останніх новин, Цукерберг звільнив свого ЧіфАІ офіцера за те, що той сказав що ЛЛМ це путь в нікуди і назначив замість нього 19 річного хлопця, що пообіцяв що все буде тіп топ.

Туди ж, 70 мільярдів на Метаверс, котрий не дотягнув до середньої комп гри з нульових.

Я до того, що багато людей, хто вирішує куди йдуть трильйони сильно не дружать із головою. Ви гадаєте що вони адекватні, а їхня криша могла вже іухати далеко.
leif
Member

vmsolver: 16.01.2026 16:20Вот не думают ребята с триллионами, что фабрика генерации токенов это лишняя штука
що вони всі розуміють!? це ж баригі і лошари нещасні. от тут форумні фахівці сказали своє слово, а вони жизнь поняли :learn:

НІНУЖОН цей ваш штучний інтелект! бульбашка і розводняк, нікому не потрібний, ото лише відосікі і картинки тупі генерувати, тьху на нього.

я все сказав :write:

Відправлено через 45 секунд:
dead_rat: 16.01.2026 16:27Ви гадаєте що вони адекватні, а їхня криша могла вже іухати далеко.
власне шо і трєбовалось доказать :teacher:
vmsolver
Member

dead_rat: 16.01.2026 16:27
vmsolver: 16.01.2026 16:20 Периодически вижу такую, появляется на перекрёстке и на нём же и заканчивается, за то велодорожка ))

Я вибачаюся, що вириваю слова з контексту.
Але серйозно, по прикладам. Самі впливові люди планети: Трамп, путін і Сі. Вони як, сильно думаючі?

З останніх новин, Цукерберг звільнив свого ЧіфАІ офіцера за те, що той сказав що ЛЛМ це путь в нікуди і назначив замість нього 19 річного хлопця, що пообіцяв що все буде тіп топ.

Туди ж, 70 мільярдів на Метаверс, котрий не дотягнув до середньої комп гри з нульових.

Я до того, що багато людей, хто вирішує куди йдуть трильйони сильно не дружать із головою. Ви гадаєте що вони адекватні, а їхня криша могла вже іухати далеко.
Вы только что не видели за деревьями леса, а тут сразу психиатрические оценки миллиардеров. Весело :rotate:
stnl79
Member

leif: 16.01.2026 13:01 Enjthesilence
жарт, офк, зрозумілий і цілком доречний, але якщо починати душніть, то такий "ШІ" це побочка, а не основне використання і призначення ЛЛМ. звісно, впливає і це також, але через усі ці жарти деякі люди всерйоз вважають, що більше ЛЛМ ні для чого і не потрібен і весь хайп з ним це щоб робити балеріну-капучіну, хахаха

а саме італіан брейнрот, до речі, вже якось і помер швиденько
Я не продвинутий ші задрот. Але що ти тільки що навалив буквами?
leif
Member

stnl79: 16.01.2026 17:06Я не продвинутий ші задрот. Але що ти тільки що навалив буквами?
тобі точно пора користуватись чатом жпт чи джеміні. закидаєш йому мій пост, кажеш: "я жостко відстав від життя, не розумію, що це людина на форумі написала, поясни ніби мені 5 років"

результат гарантовано :yes: не дякуй
Tiufin
Member

dead_rat: 16.01.2026 16:27 З останніх новин, Цукерберг звільнив свого ЧіфАІ офіцера за те, що той сказав що ЛЛМ це путь в нікуди і назначив замість нього 19 річного хлопця, що пообіцяв що все буде тіп топ.
Звучить як черговий хайповий заголовок, для викривлення сприйняття.
1. Той чіф, хоч і вважає, що ллм- це тупиковий шлях, але це не означає, що він вважає усю цю ші-тему тупиком. Просто пропонує інший підхід. Який, до речі, потребує навіть більше обчислювальних потужностей, а отже, ще більше фінансових вливань.
2. Новому чіфу не 19, а 29 років. А в 19 він створив ші-стартап, і в 24 був вже мільярдером. Це трохи міняє сприйняття від зеленого дурника, який просто вміє гарно обіцяти, до кваліфікованого генія.
Последний раз редактировалось Tiufin 16.01.2026 17:13, всего редактировалось 2 раза.
stnl79
Member

leif: 16.01.2026 13:24
dead_rat: 16.01.2026 13:20Все що я бачу - скам: слоп відео і скам боти.
ну... то ти так дивишся
dead_rat: 16.01.2026 13:20Всі носяться з АІ, що допомагає з структурою білків і раком - але ж халепа, це розпочато десь в 2017-18 і мій колега там працює - але не з АІ/ЛЛМ на які всі хайпують
запитай у чата гпт або джеміні: чому зараз стався такий ривок в розвитку технології і чим нинішній стан нейронок/ЛЛМ/ШІ відрізняється від того що було 9-10 років тому. вони добре справляються з цими поясненнями, я перевіряв
Так я не бачу ривка.
Ривок був коли ми полетіли в космос , а танцюючі котики і морда училки в рендомному відео це не ривок
leif
Member

stnl79: 16.01.2026 17:11Так я не бачу ривка.
проблема обмеженості твого сприйняття і розуміння процесів, я ніяк не можу тобі з цим допомогти. не бачиш ну й не бачиш, це твоя особиста справа, розбирайся, або продовжуй не бачити. мені то байдуже взагалі.
dead_rat
Member

Tiufin: 16.01.2026 17:11
dead_rat: 16.01.2026 16:27 З останніх новин, Цукерберг звільнив свого ЧіфАІ офіцера за те, що той сказав що ЛЛМ це путь в нікуди і назначив замість нього 19 річного хлопця, що пообіцяв що все буде тіп топ.
Звучить як черговий хайповий заголовок, для викривлення сприйняття.
1. Той чіф, хоч і вважає, що ллм- це тупиковий шлях, але це не означає, що він вважає усю цю ші-тему тупиком. Просто пропонує інший підхід. Який, до речі, потребує навіть більше обчислювальних потужностей, а отже, ще більше фінансових вливань.
2. Новому чіфу не 19, а 29 років. А в 19 він створив ші-стартап, і в 24 був вже мільярдером. Це трохи міняє сприйняття від зеленого дурника, який просто вміє гарно обіцяти, до кваліфікованого генія.
Штош, значить хлопчина молодець. Добре якщо хоч хтось там буде з головою.
Ответить