Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 30.12.2025 23:51
Z440_User: 30.12.2025 19:46 Ну запустив шість екземплярів цього відео в 4К, вперся в швидкість свого інет-каналу (50мбіт/сек):
там на скріні у вас FullHD 30fps
Побачив коли виклав, декілька вікон було відкрито "дублювати". Мій косяк.
Останній скрін в моєму пості, де відкрив 10 копій вікна, там все ок, 4К @60fps.
А яке споживання при цьому?
Відеокарта жерла 75Вт, проц не знаю. Системну інфу відображено в правій частині скріншота.
Z440_User: 30.12.2025 19:46Ну от нашо ви так? Я вам конкретне питання задав, а ви не відповідаєте
а звідки ви взяли що я маю знати все? якщо вас реально цікавить - шукайте
мене цікавить одно-потокова швидкодія, нічого швидше за М4 за $400 - нема (зараз вже є М5, але поки в макбук про)
Злив зарахован.
Тоді, будь ласка, не наводьте як приклад сервера амазона-гугла-інших, в силу того що це суто сервери, специфічне вузько направлене обладнання і для home-user воно не несе ніякої користі.
Мейнфрейми теж безмежно потужні, але в Counter Strike на них не пограти. ;)
Z440_User: 30.12.2025 19:46 Доречі, ви не відповіли на питання чому у System76 розділ desktop весь на x86 без могутнього ARM?
я не цікавлюсь продукцією цієї компанії.
Але наводите як приклад.
Вони випустили продукт на АРМ, є по ньому відео - я бачив в ознайомлювальних цілях.
Але не зрозуміли що то за інструмент і для чого він потрібен.
Home-user'у воно категорично не підходить. Апарат суто для хмарників та АІ-шників. ;)
Мені це не треба - але багато хто вважає АРМ не підтримує зовнішні ВК - підтримує, залежить від виробника.
Ви гадаєте я вас просто так про відеокарти на арм-платформі питаю?
Навіть уточнив що Apple та System76 виключаємо, бо з ними все зрозуміло, а також "малинку" бо вона занадто дохла відносно х86.
А тому що окрім як сунути нвідію (only) в System76, або вмуроване в apple silicon, більше варіантів з АРМ не існує сьогодні.

Варіанти з АРМ віндовс та снапдрагон занадто дохле по 3Д графіці, інші варіанти (малинка, експериментальні поробки всякі) суто лінукс та лише 2д з проблемами 3д прискорення (його відсутність).

Тому якщо вам треба колупатись в консолі - флаг вам в руки, home-user хоче в ютупчик-кіношечку-ігоря-соцмережі. І все це тикати мишом.
Z440_User: 30.12.2025 19:46Наприклад ось цей семпл: https://lf-tk-sg.ibytedtos.com/obj/tcs- ... 444_pq.mp4
скачав ваш файл, скачав і поставив VLC Player, запустив - все дуже плавно - підвисань не видно, ось скрін роботи
Чудово, потужні ядра вивезли навантаження, вітаю, щось можуть.
коли дивитись ютюб COSTA RICA - жодного дропа на 4К, споживання 3 Вт, загрузка проца - десь 10%, причому Е ядра
Мала нагрузка та велика енергоефективність, бо робота вкладалася в апаратні можливості чіпа, тому основна робота йшла на апаратних блоках, е-ядра були в допомогу.
Доречі, в скільки копій вікон грало ваше відео одночасно? У мене 10, після 6 копій почалися підвисання, бо всім 50мбіт інтернет-каналу не вистачило.

Енергоефективність я не коментую. Мені вона не цікава. У мене ядро в Gentoo зконфігуйоване з упором на продуктивність та повним ігнором енергоефективності. Він10 план по енергії також стоїть продуктивність.
yuriy_dd
Member

Z440_User: 31.12.2025 02:07 А яке споживання при цьому?
Відеокарта жерла 75Вт, проц не знаю
цікавить від розетки всієї системи, те що я писав - це воно і є
Z440_User: 31.12.2025 02:07Тоді, будь ласка, не наводьте як приклад сервера амазона-гугла-інших, в силу того що це суто сервери, специфічне вузько направлене обладнання і для home-user воно не несе ніякої користі
але я про прогрес АРМ - а сервери і те що всі великі гравці переходять - це якраз воно і є
Z440_User: 31.12.2025 02:07але в Counter Strike на них не пограти
ніколи в житті не грав в Counter Strike (але Quake - так)
Z440_User: 31.12.2025 02:07 Ви гадаєте я вас просто так про відеокарти на арм-платформі питаю?
А тому що окрім як сунути нвідію (only) в System76, або вмуроване в apple silicon, більше варіантів з АРМ не існує сьогодні.
а навіщо пихате жруще в супер оптимізоване?
Z440_User: 31.12.2025 02:07home-user хоче в ютупчик-кіношечку-ігоря-соцмережі. І все це тикати мишом
все це є
Z440_User: 31.12.2025 02:07 Доречі, в скільки копій вікон грало ваше відео одночасно? У мене 10, після 6 копій почалися підвисання, бо всім 50мбіт інтернет-каналу не вистачило.
ви перевірте, бо в мене 4-е вікно вже скидало в 2К - хоч канал в мене сильно більший, і проц не загружений був
Z440_User: 31.12.2025 02:07Енергоефективність я не коментую. Мені вона не цікава
а всім цікава, одна з причин чому сервери переводять
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 30.12.2025 23:51те що це може бути проблема в Geforce Now - на думку не спадало?
Так nvidia же, час від часу, масово переходить на арм, і свій же продукт під арм не оптимізували? Виглядає як маячня. А може....? Та ні, Юра ж не буде писати відверту маячню :idea:
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 06:41ак nvidia же, час від часу, масово переходить на арм, і свій же продукт під арм не оптимізували
можливо ви не знаєте але підтримувати продукт (який компілюється) на іншій операційній системі значно важче ніж на тій же операційній системі але на іншій архітектурі
може ви знаєте приклади хороших продуктів від nvidia на macos?
AntonyKandaurov: 31.12.2025 06:41Юра ж не буде писати відверту маячню
десь собі занотуйте - у вас нема знань зі мною сперечатися
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 09:18десь собі занотуйте - у вас нема знань зі мною сперечатися
Не вистачало ще нотувати маячню від ноунейма з ос.юа . То сина маєш - його і повчай ;)

Відправлено через 42 секунди:
yuriy_dd: 31.12.2025 09:18можливо ви не знаєте але підтримувати продукт (який компілюється) на іншій операційній системі значно важче ніж на тій же операційній системі але на іншій архітектурі
може ви знаєте приклади хороших продуктів від nvidia на macos?
Нвідія же масово переходить на арм, як це вони свій же сервіс не оптимізували під святу корову макос?
bes
Member

Хочется воспользоваться моментом и поздравить yuriy_dd с -5000 которые он успел добить до Нового Года :jump: :banan: и это все благодаря АРМ :pray:

Отправлено спустя 1 минуту 59 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 09:18 у вас нема знань зі мною сперечатися
:laugh: :lol:
AntonyKandaurov
Member

Мої вітання юбіляру і єдиному правоборцю за достойне визнання арм прогресу в україномовному сегменті. Нехай наступний рік принесе ще більше визнання! З новим роком! :rotate:
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 09:50як це вони свій же сервіс не оптимізували під святу корову макос?
ну що я можу зробити якщо навіть таке просте і очевидне що macos не тотожне АРМ - ви не розумієте :lol: :lol:
людям не подобається правда заперечити реальність вони не можуть але поставивши мінус вони відчувають моральне задоволення
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 10:45macos не тотожне АРМ
А на якій тоді архітектурі процесорів працює максось :eek: ?
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 10:48на якій тоді архітектурі процесорів працює максось ?
для саморозвитку спробуйте зайти в вікіпедію і знати цю елементарну інформацію самостійно

а те що android майже 100% на арм - то ви його теж ототожнюєте з АРМ? а iOS?
і причому значно раніше
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 10:54
AntonyKandaurov: 31.12.2025 10:48на якій тоді архітектурі процесорів працює максось ?
для саморозвитку спробуйте зайти в вікіпедію і знати цю елементарну інформацію самостійно

а те що android майже 100% на арм - то ви його теж ототожнюєте з АРМ? а iOS?
і причому значно раніше
Отакої, макось і не тотожне арм. І андроїд не тотожний арм. А що, андроїд без емуляції буде робити на х86? Прикол, нащо тоді люди з віртуалізацією паряться, бери і користуйся, Юра хєрні не скаже.

Відправлено через 6 хвилин 20 секунд:
Юра, а що ж тоді тотожнє арм? Я не розумію вже зовсім за що ти воюєш, хоча на початку дуже намагався зрозуміти. Якщо найкраща реалізація арму апєль силікон не є тотожною до вилизаної під арм макоссю то що ж тоді тотожнє? Просвіти будь ласка нас тупих печерних людей своєю мудрістю і знаннями, стань для нас Прометеєм який приніс світло в печери. Бо щось поки замість світла ти нас несеш одне лайно зі своїх вуст, віртуальних звісно.
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:00А що, андроїд без емуляції буде робити на х86?
android може нативно працювати на x66
AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:00віртуалізацією паряться
віртуалізація - це зовсім інше

я казав раніше і повторю зараз - у вас немає знань абсолютно. чим раніше ви це усвідомите і почнете виправлятись тим це буде краще для вас. поки я над вами просто знущаюсь
AntonyKandaurov
Member

знаю знаю, за мінуси які тобі луплять тупі абізяни з ос.юа, якоря прогрессу та інші дивні створіння. :gigi:

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 11:07я казав раніше і повторю зараз - у вас немає знань абсолютно. чим раніше ви це усвідомите і почнете виправлятись тим це буде краще для вас. поки я над вами просто знущаюсь
А я знущаюсь над тобою, твоєю пихою і невмінням в критичне мислення. ;)
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:06що ж тоді тотожнє арм?
так неможливо ототожнити архітектуру процесора з операційною системою
архітектура АРМ має багато реалізації від великої кількості виробників
будь-яка операційна система може працювати більш ніж на одній архітектурі - принаймні я не знаю популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 11:07android може нативно працювати на x66
Що таке х66?

Відправлено через 55 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 11:10так неможливо ототожнити архітектуру процесора з операційною системою
архітектура АРМ має багато реалізації від великої кількості виробників
будь-яка операційна система може працювати більш ніж на одній архітектурі - принаймні я не знаю популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
А можна останню макось на інтелі запустити нативно? Зібрати т.н. хакінтош?

Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
yuriy_dd: 31.12.2025 11:10будь-яка операційна система може працювати більш ніж на одній архітектурі - принаймні я не знаю популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
Прочитав 5 хвилин про х86 андроїд - це ще той пєрдолінг на рівні запуску вайс сіті на дрімкасті. Рішення з коробки як віндовс чи макось немає.

Відправлено через 50 секунд:
yuriy_dd: 31.12.2025 11:10популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
Макось! :idea:
yuriy_dd
Member

apple обирає найкращі процесори які є на ринку
вони вже принаймні два раза повністю переводили на іншу архітектуру процесорів
AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:16можна останню макось на інтелі запустити нативно? Зібрати т.н. хакінтош?
шукайте я не знаю мене це не цікавить ніколи таким не займався
AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:16Рішення з коробки як віндовс чи макось немає.
принаймні були але можливо ви про це не знаєте в силу обмеженості ваших знань і відсутності вмінь шукати - Xiaomi Mi Pad 2
AntonyKandaurov
Member

Були і є зараз - це трошки різний стан речей, так?
yuriy_dd: 31.12.2025 11:22apple обирає найкращі процесори які є на ринку
вони вже принаймні два раза повністю переводили на іншу архітектуру процесорів
відповідь
yuriy_dd: 31.12.2025 11:10будь-яка операційна система може працювати більш ніж на одній архітектурі - принаймні я не знаю популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
питання. Коло замкнулось, але ж це все не мої слова ;)

yuriy_dd: 31.12.2025 11:22шукайте я не знаю мене це не цікавить ніколи таким не займався
Знову судження лише по собі, якщо це тобі не треба то це не значить що і всім іншим це не треба. Дорослий дядько а досі не навчився судити всіх не лише по собі :-/

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
Колись в сиву давнину можна було запустити макось на пк щоб зробити якусь роботу на цій системі, неважливо навіть яку, може просто користуватись цією ОС бо тобі так зручно.
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:45питання. Коло замкнулось
ще раз прямо зараз иакос підтримується на двох архітектурах проців
AntonyKandaurov: 31.12.2025 11:45якщо це тобі не треба то це не значить що і всім іншим це не треба
так кому треба то хай собі шукає
ця тема не про хакінтош
AntonyKandaurov
Member

Final Supported Version: macOS Tahoe (26) is the last version with full Intel support, though some features (like Apple Intelligence) are restricted.
Supported Intel Models: Limited to specific late-model Intel Macs: 2019 Mac Pro, 2019 16" MacBook Pro, 2020 13" MacBook Pro (4 Thunderbolt ports), and 2020 27" iMac.
Future Outlook: Apple is fully transitioning to Apple Silicon; macOS 27 and beyond will be exclusive to these newer Macs.
Трошки не попав з роками але з 2027 року тільки епл силікон.
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 31.12.2025 11:10 будь-яка операційна система може працювати більш ніж на одній архітектурі - принаймні я не знаю популярних операційних систем які прив'язані тільки до єдиної архітектури
Яблочная. Не будет новой архитектуры ЦП без новой версии ОС
Ответить