Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Якщо фпс впирається в герцівку то нема.
Якщо не впирається, але карта близько 100% завантажена, також нема.

В інших випадках можливо є сенс, але треба дивитись в неті як ведуть себе ці ігри на процах з великим кешем
Filabatya
Member

Трішки заплутався що вибрати 9600(х) чи 7700(х), як бюджетні альтернативи 9700х, з одного боку менше споживання в айдлі і кращий сінгл кор, з іншого повноцінні 8 ядер 16 потоків. ПК більше мультимедійний, але і колись щось треба буде порахувати, можливо колись буде відуха 4060 наприклад :idea: Що важливіше для простого юзверя: сінг кор чи мульти кор? Дякую :shuffle:
unique-neon
Member

Filabatya: 04.12.2025 06:25ПК більше мультимедійний
Для такого використання мені вистачає пари не самих швидких ядер :)
Ваші профільні хіба не справляються з цим?
Зараз з RAM та SSD усе дуже не цікаво. Передплата за одну RAM, позбавляє вас можливості взяти 7800x3d замість перерахованих варіантів.

На далеку перспективу можливо мультикор і краще, хоча тут і зараз мабуть буде більше користі від швидких ядер, втім і вони для мультимедіа не треба.

Прагматично оцінюючи "десь колись порахувати" - нічого не станеться, навіть якщо воно вдвічі довше порахується один раз у кілька років.

Також ціни на ці проци суттєво відрізняються тому не думаю, що коректно їх порівнювати. І можливо є сенс тоді подивитись на якийсь 7500 якщо хочеться нову платформу в руках покрутити.

(на правах реклами - я тут до слова хочу материнку продавати, ASRock x670e, у відпалах x3d помічена не була :laugh: )
vltk
Member

unique-neon: 01.12.2025 13:55
До zen 6 готовий
Изображение
Нет «многа» чиплетов и значит нет корявой шины fclk между ними. IOD (с контроллером памяти) в 1-м монолите 1-го чиплета и тогда 10000 и без вышибания VT3 в кранчере. Это не уменьшает достигнутое и опробованное выше - ++. И да, это легко будет реализуемо с выключенным gdm и меньшими задержками на будущем АМ6 (где конечно не только ddr6, pcie6, но и шина fclk будет другой, типа амд-линк, название дарю маркетолагам амд).
Кстати на OCN, в ветке апексов (чуть дороже мать, чем на достигнутых результатах) несколько человек подтвердили закономерность для многочиплетных процов с отдельным чиплетом IOD, что температура контроллера памяти (интегрально температура проца под крышкой для всех чиплетов под охладом воды + температура в комнате, если без чиллера) определяет возможность стабильности 8600/8800 для прохождения всех тестов стабильности. Для стабильной работы даже на каждый день, она не должна превышать 50С под максимальной нагрузкой на проц и память.
Пост №5849 и дальше https://www.overclock.net/threads/asus- ... t-29534437
Filabatya
Member

unique-neon
Ціни на олх на ці проци після кібер понеділка на алі від 7.5 за 9600х до 10к за 9700х. 7800х3д 13к, в мене монік 2к хоч і 60гц все впреться в відуху на цьому розширенні на високих налаштуваннях. Цікавий з них тільки 9800х3д, але тоді треба вже відуху рівня 9070хт 5070ті мінімум, але я не геймер. Дякую за пропозицію, вже все зібрав крім проца :shuffle:
Piter Cantrope
Member

Filabatya
Я особисто не мав ситуацій, в яких шість хороших ядер не вистачало б.
Часто чую що щось там в когось впирається, що вже не вистачає, або що треба x3d бо в 2025 без того ніяк. Але сам ніколи такого не зустрічав :dontknow:
Але в мене пам'ять хороша. Гарна пам'ять багато дає райзенам без 3д-кешу.
unique-neon
Member

vltk
Спасибі за лінк.
А чи справді IF та чиплети мають причетність до частот RAM які тримає контролер в IOD?
Я собі просто все уявляв (не знаю чи насправді воно так), що ця шина там збоку стоїть і виступає лімітуючим фактором при перекидуванні данних між чіплетами, але не впливає на частоти RAM.
vltk
Member

unique-neon

Скорость запроса отклика ядра проца через кэши 1-2-3 к адресу памяти и назад, скорость отклика из памяти (что есть летенси) всегда определяются скоростью прохождения сигнала взаимодействия между чиплетом и контроллером памяти через шину fclk. А тем более псп, где как бы непрерывный поток «запросов» или просто передаваемых данных из ядра (ядер попарно, или всех 8 ядер) чиплета через кеши, шину fclk, контролер памяти и затем в память (и назад). Вся сейчас недостаточная псп на многчиплетных райзенах, определяется нехваткой скорости (мгц) шины fclk (ну и понятно + качеством КП). Я так понимаю на «пальцах», по деталям надо звать инженера разбирающегося в организации по Джедек взаимодействия для ДДР5, КП, кэшами и ядрами/чиплетами на нынешней платформе амд.
unique-neon
Member

unique-neon: 24.11.2025 18:35В AsRock надали мені спеціальний білд зі свічом на гібридну графіку і воно працює. Так що може додадуть в майбутні релізи.
Трохи потестив з 8700g, то пеналті помітне, 6-10% в time spy extreme та steel nomad. Припускаю через pcie 4.0 8x і 4к монітор.
Потестив на проці з нормальним pcie 5.0 16x:
- RAM 7800 МГц, таймінги щільно вжаті
- другорядний 4к 144 Гц монітор підключений в відеокарту завжди
- основний 4к 240 Гц монітор в hybrid тесті до материнки, в direct тесті також до відеокарти

Я очікував, що з ростом FPS пеналті буде наростати, бо треба більше кадрів передати з VRAM в основну RAM.
Так воно і вийшло. Пеналті на цей раз невелике, лічені відсотки.

Чого я не очікував, це те що на FPS < 80 перевага буде за гібридною графікою :idea:

Код: Выделить всё

Hybrid    Direct
Speed way         - 56        54 
Steel nomad light - 167       169
Steel nomad       - 61        59
Time spy          - 167/143   170/146
Time spy extreme  - 79/72     79/71
Отправлено спустя 38 минут 49 секунд:
unique-neon: 18.11.2025 23:41Ще сюрпризи з nh-d15. Кулер і відеокарта буквально впритул, видно фіча mATX. Треба щось інше компактніше підшукати. Може pa120 спробую.
Взяв саме PA120 SE. Вентилятори налаштував на діапазон 800 (до 70 градусів) - 1100 обертів, щоб не гуділи.

Поки виглядає не погано. В сайнбенч 23 в мультикорі досягає 95 градусів, однак аж так явно не тротлить, тримає частоти в районі 5130-5150 MHz. Це зі знятими лімітами (окрім температурного - 95 градусів).

Також можна було і більший брати кулер, я одразу уваги не звернув, але в PA120 радіатори зміщені трохи вверх (десь на сантиметр) а не як nh-d15 симетрично відносно сокета розходяться вверх/вниз. Там би спокійно помістилась би і сама нокта, якби радіатори були хоч трохи зміщені уверх.

Ну але не все так гладко. Вертушки на максималках дико гудять від термалрайта. А MSI при старті системи їх і крутить на максималках, не зважаючи на те, що я там налаштував в біосі.

Отправлено спустя 3 минуты 41 секунду:
Piter Cantrope: 04.12.2025 14:31Я особисто не мав ситуацій, в яких шість хороших ядер не вистачало б.
Часто чую що щось там в когось впирається, що вже не вистачає, або що треба x3d бо в 2025 без того ніяк. Але сам ніколи такого не зустрічав
X3D думаю досить нішева штука, в хогвартсі коли той був досить кривий, то явно перевагу мав цей проц, також емулятори його люблять.
Але в більшість того що я ганяв (різні сінгли), там і i7-8700к справлявся, але то було ще задовго до UE5 :gigi:

Отправлено спустя 4 минуты 31 секунду:
vltk: 04.12.2025 19:14Вся сейчас недостаточная псп на многчиплетных райзенах, определяется нехваткой скорости (мгц) шины fclk (ну и понятно + качеством КП)
На APU FCLK насправді також не всесильна і є упор в неї, хоча таки вища ніж на чіплетах. Ходять чутки, що сильно поращиться IF у зен 6 не дивлячись на чіплети. Ну але буде видно.
KVM
Member

Підкажіть яка нормальна температура 7700 під навантаженням в іграх. 74-80 це не забагато?
Під повітряним охолодженням
unique-neon
Member

KVM
Процесору від цього нічого не буде, але підкрутити вентилятирі в кулері і системнику можна.
Shandor1982
Member

Скажіть, є сенс мучити 8600g розгоном? Чи там максимум 200-300Мгц на ядро і все? iGPU не цікавить.
unique-neon
Member

Shandor1982
Можна ще пам'ять розігнати. Оскільки там дрібний кеш, то є річ не зайва. І fclk виставити побільше - 2400 на 1.2в soc мав би працювати.
Piter Cantrope
Member

Shandor1982
Ну можна накинути 200 МГц через PBO. Особливого профіту не буде, але й не зашкодить. +200 з невеличкою мінусовою курвою має працювати.
А от пам'ять розігнати - то вже інша справа. Як правильно вказав пан unique-neon, у нього мало кешу. Ядра хороші, а кешу мало. Розгін пам'яті дозволить ядрам задихати на повні груди.
Filabatya
Member

Інтел)
vdemeshko
Member

Filabatya: 04.12.2025 06:25 Трішки заплутався що вибрати 9600(х) чи 7700(х), як бюджетні альтернативи 9700х, з одного боку менше споживання в айдлі і кращий сінгл кор, з іншого повноцінні 8 ядер 16 потоків. ПК більше мультимедійний, але і колись щось треба буде порахувати, можливо колись буде відуха 4060 наприклад :idea: Що важливіше для простого юзверя: сінг кор чи мульти кор? Дякую :shuffle:
7700 на али ? :) около 6К со скидками если поймать.. для протого юзера играющего в современные игры? я бы брал 8 ядер :) в BF6 у него к примеру будет приемущество по редким и очень редким событиям, что даст более комфортноый геймплей без микролагов и статтеров :shuffle:
Filabatya
Member

спойлер
доплатив за більшу ймовірність курви -30 на форумі :gigi:
монітор погнався на 76гц :lol:
зараз 7700 9К, 9700х 11.4К, не думаю що нижче 7ми він тепер буде колись :rolleyes:
Последний раз редактировалось Filabatya 30.12.2025 00:48, всего редактировалось 1 раз.
vdemeshko
Member

Filabatya: 30.12.2025 00:26монітор погнався на 76гц
:lol: :D
Max
Member

Filabatya: 30.12.2025 00:26
спойлер
доплатив за більшу ймовірність курви -30 на форумі :gigi:
монітор погнався на 76гц :lol:
зараз 7700 9К, 9700х 11.4К, не думаю що нижче 7ми він тепер буде колись :rolleyes:
Буде ще, треба чекати більш менш толковий розпродаж (ну і моніторити магази на алі з процессорами), я 10.11 взяв 7800X3d за 10400 грн.
Ответить