Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Earanak
Member

Повідомлення

del
упс, ответил не туда :laugh:
Vlasov_s
Member

Повідомлення

Чи варто під 2к ігри на rtx5070 звертати увагу на щось краще ніж 7500f? Наприклад, доплатити до 7700?
Vlaad13
Member

Повідомлення

Vlasov_s: 22.10.2025 23:22 Чи варто під 2к ігри на rtx5070 звертати увагу на щось краще ніж 7500f? Наприклад, доплатити до 7700?
так
Alligator
Member

Повідомлення

Vlasov_s: 22.10.2025 23:22 Чи варто під 2к ігри на rtx5070 звертати увагу на щось краще ніж 7500f? Наприклад, доплатити до 7700?
наприклад сталкеру не вистачає 6-ти ядер деяким користувачам :shuffle:
unique-neon
Member

Повідомлення

Я тут вагаюсь щодо b850mpower.
З варіантів або брати з алі поки є або чекати коли телемарт можливо завезе (при цьому на ек/хотлайн ця плата взагалі не згадується)

Є сенс ризикнути і потенційно більше місяця чекати на алі, ну і без гарантії звичайно ж?

по ходу лінк на телемарт не вставляється, але там ця плата є за пошуком в не наявності
Artem_M
Member

Повідомлення

unique-neon: 01.11.2025 15:44 Я тут вагаюсь щодо b850mpower.
Теж хочете
розкочегарити процесор Ryzen 5 9600X до 7,385 ГГц та Ryzen 9700X до 7,294 ГГц
? :D
unique-neon
Member

Повідомлення

Artem_M
Майже :D
Ну просто нарешті пристойна мідрейндж двословтова материнка в форматі ATX/mATX, з якими проблеми з розгоном пам'яті здебільшого відсутні. Так то в ній є речі які мені і не треба. Насправді по функціоналу мені трохи більше Asus B850M AYW gaming OC подобається. Але того поки ніде нема.
В mpower'i лише один відеовихід наприклад, і навіть ucb порти без dp alt mod. В асусовій все більш по юзерські, мінус лише віфі конектори власні.

Ну замовив з алі вже, буду бачити що вийде))

Є надія що наступні am5 cpu вже цікавіше гнатимуть пам'ять, то вже пора з'їжджати з 4-слотів якщо нема потреби в шалених об'ємах пам'яті, принаймні більших 96 ГБ
alumem
Member

Повідомлення

unique-neon
А зачем вам на рузене прям сильно пердолить враму?
unique-neon
Member

Повідомлення

alumem
На ryzen 7000/9000 то більш спортивний інтерес, хоча на 8400+ нібито вже профіт є над 6000+.
Щодо десктопного zen6 не знаю як вийде, припускаю що там це вже буде більш цікаво і в практичному сенсі.
На апушках же профіт феноменальний вже тепер.

Та і насправді тут по форуму бачив, що дворанги не у всіх хочуть їхати 6400, для них теж двослоти більш вигідні.

Отправлено спустя 6 минут 42 секунды:
alumem: 03.11.2025 09:47сильно пердолить враму
До слова, я б це так не назвав, з мого досвіду на 9000 МГц у довсловті рама хоче до 1.35 вольт лише, можна й більше накидувати, але то лише на CL впливає. Тобто воно навіть не екстримально, сетап на кожен день.
unique-neon
Member

Повідомлення

Приїхала плата. Зібрав сьогодні. Багато не тестив. Сама по собі залізяка сподобалась за свої то гроші.

Мав надію хоч на ній мій х3д вище 7800 поїде але ніт. Таки контролер невдалий.

Упаковка фі у msi. Ніяких паралонок, кутики іо панелі трохи погнулись і навіть порізали коробку з середини.

Поштовий сервіс теж відзначився з пакуванням. Поклали коробку з материнкою у більшу картонну коробку. Ніяких падінгів, паперу/бальбашок. Коробка в коробці теліпається. В підсумку і поштова коробка помнута, і від материнки також. Але плата вціліла :D ...за винятком кутиків іо панелі

Ще сюрпризи з nh-d15. Кулер і відеокарта буквально впритул, видно фіча mATX. Треба щось інше компактніше підшукати. Може pa120 спробую.

Ще трохи поганяв тести рам.
1. 6200m 1:1 2167f
2. 7800m 1:2 2167f
3. 7800m 1:2 1950f (типу синхрон)

По латенсі всі схожі, можливо 1-й ледь повільніший за інші.

По полосі 3-й в аутсайдерах через fclk. 2-й наче ледь швидший за 1-й варіант.

Ще одна річ для мене сюрпризом не стала - модулі з товстими радіаторами стають впритул, поставив зубочистку між ними (trident z).
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon: 18.11.2025 23:41 Ще одна річ для мене сюрпризом не стала - модулі з товстими радіаторами стають впритул, поставив зубочистку між ними (trident z).
Я використовую ватні палички - більша відстань між планками. Виграється кілька градусів, якщо порівнювати з зубочисткою :gigi:
Вкладення
Screenshot 2024-12-09 175752.png
kairo
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 19.11.2025 00:30Я використовую ватні палички - більша відстань між планками. Виграється кілька градусів, якщо порівнювати з зубочисткою
О це плотність компонування)) В моєму гробу купа місця, то я накупив радіаторів на Аліку та наклеїв на свою Trident Z5 з усіх сторін. Колхоз, хоч виглядає непогано і температури скинуло десь на 6 градусів.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

kairo: 19.11.2025 01:03 я накупив радіаторів на Аліку та наклеїв на свою Trident Z5 з усіх сторін. Колхоз
Це колись так називалось. А тепер модні ентузіасти кажуть не колхоз, а мод.
У вас мод на вентилятори, у мене мод на ватну паличку, у пана unique-neon мод на зубочистку. :learn:
unique-neon
Member

Повідомлення

Походив ще по біосу MSI в b850mpower, оновив до останньої релізної версії. Є за що хвалити, є за що журити. Принаймні порівняно з AsRock.

З плюсів:
- якщо включити гібридну графіку в MSI, то вона таки працює під Win 11. Якщо ні, то так само фрізить як і на AsRock. З чого роблю висновок, що налаштування гібридної графіки не тільки не доступне в AsRock, але і відключене по дефолту. Написав в суппорт AsRock пропозицію все-таки додати опцію в UEFI, побачу що відпишуть. Дарма що всього один відеовихід на цій платі
- графічний інтерфейс візуально як win 10 в MSI проти win xp в AsRock
- є ECLK, не юазав але прикольно, хай буде
- відчутно краща робота з профілями на флешці, підтримуються папки, можна прямо вибрати профіль для оверрайту (в asrock треба постійно вписувати одне і те ж ім'я для цього)
- мені здається MSI підбирає дещо притомніші опори по дефолту ніж AsRock

З мінусів, місцями суттєвих:
- пошук по біосу лише по основних налаштуваннях працює в MSI, в AsRock теж не все шукає, але багато краще. Також в AsRock кидає у відповідне меню, а не просто фільтрує списоком, що теж додає розуміння, де знаходишся
- нема скрішншотів в біосі MSI, в AsRock є, дрібниця але приємно
- багато налаштувань відсутні, зокрема оверклокерських, це за межами добра і зла, наприклад немає менюшок cbs, pbs, і такого іншого, загалом налаштувань сильно поменше. Немає опорів CS/CK/CA ODT GROUP A/B, що дуже навіть не зайве, ні настройок для DFE, і т.і. В AsRock те все добро доступне скільки користуюсь останні два роки, дивно.
- редагування різних напруг в асрок сильно простіше не треба виставляти manual перш ніж поедітати, ні включати явно high voltage mode для ddr
- AsRock показує частину опорів, які застосував, втім не усі. В MSI ця інформація не доступна

В підсумку біос asrock'а вважаю в середньому дещо зручнішим і функціональнішим.
unique-neon
Member

Повідомлення

unique-neon: 19.11.2025 21:58- багато налаштувань відсутні, зокрема оверклокерських, це за межами добра і зла, наприклад немає менюшок cbs, pbs, і такого іншого, загалом налаштувань сильно поменше. Немає опорів CS/CK/CA ODT GROUP A/B, що дуже навіть не зайве, ні настройок для DFE, і т.і. В AsRock те все добро доступне скільки користуюсь останні два роки, дивно.
Наче як знайшов обхідний шлях - SCEWIN. Залежно від вендора може працювати, може ні, але для MSI працює.
l-m
Member

Повідомлення

unique-neon: 19.11.2025 21:58- нема скрішншотів в біосі MSI, в AsRock є, дрібниця але приємно
F12 у мене на Unify
unique-neon
Member

Повідомлення

l-m
Дякую, перевірив, справді працює, ахрана атмєна
unique-neon
Member

Повідомлення

unique-neon: 19.11.2025 21:58- якщо включити гібридну графіку в MSI, то вона таки працює під Win 11. Якщо ні, то так само фрізить як і на AsRock. З чого роблю висновок, що налаштування гібридної графіки не тільки не доступне в AsRock, але і відключене по дефолту. Написав в суппорт AsRock пропозицію все-таки додати опцію в UEFI, побачу що відпишуть.
В AsRock надали мені спеціальний білд зі свічом на гібридну графіку і воно працює. Так що може додадуть в майбутні релізи.

Трохи потестив з 8700g, то пеналті помітне, 6-10% в time spy extreme та steel nomad. Припускаю через pcie 4.0 8x і 4к монітор. Треба буде пізніше глянути, що на звичайному різені. Колись на win 10, nvidia, 7800x3d пеналті було не помітне але тестив в іграх а не 3d mark (дивно, що під win 10 гібридна графіка працювала, думаю вона і тоді була не активна на асроках).

Отправлено спустя 6 минут 7 секунд:
Поганяв ще RAM на b850mpower з 8700g - результати як і на b850i lightning, видно упор в контролер пам'яті. А і беру назад слова про дефолтні опори, вони непритомні :D
unique-neon
Member

Повідомлення

До zen 6 готовий
Зображення
Vigоr
Junior

Повідомлення

Чи є сенс в заміні R7700 (+200 курва-30) на R7800x3d R9700X ?
Відяха RTX5080 в 2К. Ігри типО Батла 6, КоД 6-7.
Відповісти