Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось EvGaS 10.11.2011 13:51, всего редактировалось 38 раз.
анти__бот
Member

Вітаю :super: панове а шо зараз топове з охолодження до 38мм?
В мене 5700х3д є і хочу я його поставити в Jonsbo NV10
daesz
Member

анти__бот: 19.10.2025 00:19панове а шо зараз топове з охолодження до 38мм?
Не те щоб багато опцій є взагалі : axp90-x36, scythe shuriken 3, noctua l9a, noctua l9i, jonsbo hp-400s, metalfish z36, id-cooling is30 (і його варіації). Тут тільки потрібно пам'ятати, що якщо поставити максимально допустиму висоту - то буде турбулентність у кулера (через надто близьку відстань лопастей пропелера до стінки). X36 - в цій ніші поза конкуренцією.

Відправлено через 3 години 6 хвилин 37 секунд:
Ще є metalfish dh380 та antec a37. Обидва з алі і без будь-яких нормальних оглядів, тож про ефективність нема що сказати.
Vlaad13
Member

hikidara: 08.10.2025 22:43
daesz: 08.10.2025 21:56

:think:

Згадувати про те, що це температури з оупен стенду та при 45дБА варто? На умовно-комфортних 30-35 дБА - 4 трубки та 162Вт ррт будуть в перматротлі.

Ще от на рахунок дірект тача - в дербауера було декілька років тому відео із порівнянням кулера із теплозйомною пластиною та дірект тачем на АМ5, останній програвав по температурам саме через те, що кристали дуже малі і фактично тільки 1-2 трубки знімали температуру із чипа замість 6-7.
Варто згадувати скрін, який я вище прикріпив?
83 градуси і 1200об/хв при 217вт споживання на 9950х
Так, проц удачний і кришка з припоєм гарно сіли на кристал, але це ніякі не 160вт в перматротлі)

Дірект тач лише під нормальне сжо чи ксжо, ставити на нього повітря абсолютно безглуздо, але все так і є, в основному працює 1-2 теплотрубки в кулері що з кришкою, що без

Тому і в одному з попередніх повідомлень писав, що теплотрубки, які дотичні до країв кришки процесора взагалі не працюють, вони не передають тепло, бо кришка просто не прогрівається настільки сильно, через це і вважаю, що 4 трубки це максимум який потрібен

В питанні охолодження ам5 виходить так, що ти або береш якісну башту на 4 теплотрубки з прямим контактом і в тебе будуть результати такі ж як і на суперкулері або вже береш гарну воду з нормальною розподільною пластиною (не арктік) і між цими двома виборами велика прірва, бо башта коштує 1.5-2к грн, а вода вже втричі дорожче за додаткові ±20вт які вона зможе зняти з процесора при тих самих температурах

І мій тейк в тому, що абсолютній більшості немає жодного сенсу брати щось більше/потужніше/дорожче ніж башту на 4 трубки, щоб остудити ам5 проц, а не в тому, що ак620 не справляється з охолодженням, він просто робить це не так як від нього очікує споживач
А чому Арктик 3 погана для ам5, там же як раз зміщення під нього є?
І який тоді найкращий воздух для 7700?
анти__бот
Member

daesz
Це я так зрозумів в axp90-x36 гарний радіатор, але крутилятор варто замінити на ноктуа
А загалом х36 і ноктуа9 основні лідери?
Я пам'ятаю колись був кріоріг с7 мідний в такому форматі, але його вже не знайдеш
hikidara
Junior

Vlaad13: 19.10.2025 07:17
hikidara: 08.10.2025 22:43

Варто згадувати скрін, який я вище прикріпив?
83 градуси і 1200об/хв при 217вт споживання на 9950х
Так, проц удачний і кришка з припоєм гарно сіли на кристал, але це ніякі не 160вт в перматротлі)

Дірект тач лише під нормальне сжо чи ксжо, ставити на нього повітря абсолютно безглуздо, але все так і є, в основному працює 1-2 теплотрубки в кулері що з кришкою, що без

Тому і в одному з попередніх повідомлень писав, що теплотрубки, які дотичні до країв кришки процесора взагалі не працюють, вони не передають тепло, бо кришка просто не прогрівається настільки сильно, через це і вважаю, що 4 трубки це максимум який потрібен

В питанні охолодження ам5 виходить так, що ти або береш якісну башту на 4 теплотрубки з прямим контактом і в тебе будуть результати такі ж як і на суперкулері або вже береш гарну воду з нормальною розподільною пластиною (не арктік) і між цими двома виборами велика прірва, бо башта коштує 1.5-2к грн, а вода вже втричі дорожче за додаткові ±20вт які вона зможе зняти з процесора при тих самих температурах

І мій тейк в тому, що абсолютній більшості немає жодного сенсу брати щось більше/потужніше/дорожче ніж башту на 4 трубки, щоб остудити ам5 проц, а не в тому, що ак620 не справляється з охолодженням, він просто робить це не так як від нього очікує споживач
А чому Арктик 3 погана для ам5, там же як раз зміщення під нього є?
І який тоді найкращий воздух для 7700?
Арктик сама по собі бюджетна вода, багато від неї очікувати не треба. Офсет, який вони рекламують постійно, не дає жодного значного ефекту, мені взагалі здається, що це було зроблено через дуже малу теплоз'ємну пластину (40х40мм), для якої справді треба аби хотспот був саме по центру.
Для нормальної води, наприклад на платформі асетек, таких танців з бубном не треба і все буде нормально відводитись, що з офсетом, що без.
Найкращий воздух для 7700 це той, що з прямим контактом і нормальними теплотрубками)
Конкретних моделей не можу назвати, бо користуюсь тим, що в нас не продають)
Але можу сказати точно, що на повітрі з 7700-го можна зняти 135-155вт, в залежності від того як добре посаджена кришка проца з заводу
KVM
Member

Порадьте що оптимально можна взяти для охолодження для Ryzen 7700,
З того що є в наших магазинах.
4 трубок достатньо буде, чи дивитися на 6трубкові моделі?
Дякую
Mikola_Mikola
Junior

KVM: 21.11.2025 15:50
4 трубок достатньо буде, чи дивитися на 6трубкові моделі?
достатньо
https://telemart.ua/products/thermalrig ... ng-120-se/
Filabatya
Member

Доброго часу доби, хтось ставив цей кіт Noctua NM-AMB12 на NH-D15 на АМ5, є зміст чи канючити тільки халявне кріплення і не морочити собі голову через ці 1-3 градуси на 7700 напевно?
daesz
для ам5 саме цей, для нокти 1шої вони на кріплення 83мм, ті що ви кинули вже для 2гої на 78мм. ну відповідно, щоб дуло горизонтально)
https://www.noctua.at/en/products/nm-amb12#hero
він на польському амазоні 23 злотих
Последний раз редактировалось Filabatya 03.12.2025 05:19, всего редактировалось 5 раз.
daesz
Member

анти__бот: 19.10.2025 10:42 daesz
Це я так зрозумів в axp90-x36 гарний радіатор, але крутилятор варто замінити на ноктуа
А загалом х36 і ноктуа9 основні лідери?
Я пам'ятаю колись був кріоріг с7 мідний в такому форматі, але його вже не знайдеш
Трохи запізно (бо не отримав сповіщення що мене тегнули на форумі) :
взагалі, другий найкращий після термалрайта буде шурікєн 3, і в них обох пропелер не гірший ніж в нокти, міняти пропелер в даному випадку буде гроші на вітер, бо на максимальних обертах буде чути обидвох, а на стандартних обертах 1-1.5к вони обидва будуть тихо працювати.

Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
hikidara: 19.10.2025 12:26Найкращий воздух для 7700 це той, що з прямим контактом
Насправді - це не так, тому що нормально знімати будуть тепло із кришки тільки ті трубки які безпосередньо над самим кристалом. Всі потрібні заміри уже робив, в тому числі, дербауер. При бажанні, думаю, відео знайдете у нього на каналі.

Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
Filabatya: 03.12.2025 05:00 Доброго часу доби, хтось ставив цей кіт Noctua NM-AMB12 на NH-D15 на АМ5, є зміст чи канючити тільки халявне кріплення і не морочити собі голову через ці 1-3 градуси на 7700 напевно?
https://hwbusters.com/cooling/dropping- ... by-arctic/
Оффсет кіт арктика.
https://www.expreview.com/100136.html
Оффсет кіт нокти.
(обидва для інтелів, правда)
Ще бачив для термалрайта, але його випускає рандом з США під замовлення, у людей з СФФ дискорду 3-4*С скидає на ЛП кулерах :)

Відправлено через 5 хвилин 4 секунди:
Знайшов те, що для термалрайта на АМ5 https://dingkeydesigns.com/products/axp ... et-bracket Правда саме місце де продається, а не заміри, можете почитати відгуки :rotate:
Smakolyk
Member

Подскажите пожалуйста, под r7 7700\r5 9500 подойдут такие башни: be quiet! PURE ROCK 3, Arctic Freezer 36, Zalman CNPS9X Performa Plus? Может у вас ещё какие-то свои варианты есть (ценовой сегмент, желательно, не выше)
sirifil
Junior

Доброго ранку
Підкажіть будь ласка чи стане noctua NH D14 на АМ 5 і якщо стане то чи потрібно докупляти кріплення чи підійдуть з АМ4
Всім наперед вдячний
Filabatya
Member

sirifil
Mp83 одне кріплення для ам4 і 5, встане :up:
А якшо хочете щоб стояк був ще на 2 градуси менший, то можете офсет маунт замовити ще amb12, рамка для процесора нічого не дає, тільки термопасті не дає забитися по краям проца :D
sirifil
Junior

Filabatya: 28.12.2025 07:11 sirifil
Mp83 одне кріплення для ам4 і 5, встане :up:
А якшо хочете щоб стояк був ще на 2 градуси менший, то можете офсет маунт замовити ще amb12, рамка для процесора нічого не дає, тільки термопасті не дає забитися по краям проца :D
Із всього тексту зрозумів що охолодження стане а все інше то для мене шось на іноземному. Може знаєте якісь просвітницькі ролики чи статті по тих сабжах що Ви запропонували?
Filabatya
Member

Найгарячіше місце(хот спот) в проців ам5 не по центру, а трішки нижче, амб12 опускає від оригінального кріплення на 7мм вниз башню і йде виграш в ці пару градусів. На сайті ноктуа є відео, зразу андервольт загугліть райзена якого купите
sirifil
Junior

Filabatya: 28.12.2025 14:53 Найгарячіше місце(хот спот) в проців ам5 не по центру, а трішки нижче, амб12 опускає від оригінального кріплення на 7мм вниз башню і йде виграш в ці пару градусів. На сайті ноктуа є відео, зразу андервольт загугліть райзена якого купите
А amb 12 заміняє собою прижимну пластину? Бо знаючи себе там або мало буде термопасти або полізе з під охладу і чи може термопаста кудись поппасти не туди і якось зашкодити проц 7800х3д
Filabatya
Member

Ні, то просто ті 2 бляшки будуть інші з 2 варіантами встановлення(отворами), я собі взяв за 100грн з алі мідну накладочку на проц, паста не зашкодить, просто потім її чистити треба буде, при заміні, якщо естет :gigi:
https://a.aliexpress.com/_EjyOyYc
MW124
Member

маю на райзені 7600 - Дарк Рок 4 про, хочу меншого - що порадите?
Дарк рок 5 чи яку альтернативу вибрати, основний критерій тиша.
feniks_tm
Member

MW124: 30.12.2025 21:55 маю на райзені 7600 - Дарк Рок 4 про, хочу меншого - що порадите?
Дарк рок 5 чи яку альтернативу вибрати, основний критерій тиша.
На 7500 з грамотним налаштуванням з головою вистачає простеньких 4трубочних, 7600 (не Х) думаю недалеко пішов. Я б взяв щось типу Thermarlight PA120 Mini, якщо хочеться менше зі збереженням сумісності з високою оперативою. По температурам проца можливо і програє DR5, але має і свої плюси у вигляді кращого обдуву зони VRM та оперативи.
Vasyanya1
Member

Доброго дня, шановні форумчани. Вітаю всіх із новорічними святами. Наразі маю на руках Gigabyte B760 gaming X DDR5 gen 5, а також Deepcool Assasin IV. Проц планую ставити 13600kf, із корпусом ще не визначився. Є думки продати Deepcool Assasin IV (враховуючи, що він запакований і з офіційною гарантією), і взяти воду від Arctic на 280 мм. Чи варто піти на таку авантюру?

Заздалегідь дякую.
oversteve
Member

Vasyanya1: 02.01.2026 11:38 Доброго дня, шановні форумчани. Вітаю всіх із новорічними святами. Наразі маю на руках Gigabyte B760 gaming X DDR5 gen 5, а також Deepcool Assasin IV. Проц планую ставити 13600kf, із корпусом ще не визначився. Є думки продати Deepcool Assasin IV (враховуючи, що він запакований і з офіційною гарантією), і взяти воду від Arctic на 280 мм. Чи варто піти на таку авантюру?

Заздалегідь дякую.
чи вистачить атсасіна для 13600кф - цілком, чи треба воду - то вже вам вирішувати :dontknow:
Ответить