Колишні співробітники Samsung звинувачуються в крадіжці технологій виробництва 10-нм DRAM для китайської компанії CXMT

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

dead_rat: 24.12.2025 13:12 Бо зп інженерів проходить в колонці витрат, а АІ - інвестицій
Инвестиции в ИИ в том числе и потому, что конкурентам он ничего не расскажет, а не только потому что инженеры, как и все работники, это затраты, если что, у датацентров тоже есть затраты: постройка, содержание и т.д.

Одна форма сменит другую.
dead_rat
Member

vmsolver: 24.12.2025 16:25
dead_rat: 24.12.2025 13:12 Бо зп інженерів проходить в колонці витрат, а АІ - інвестицій
Инвестиции в ИИ в том числе и потому, что конкурентам он ничего не расскаже
Ви ееее працювали з комерційним аі? Всі запити в Gemini, Claude, Bedrock йдуть на серваки відаовідних фірм. Під їх чесне слово не воровати.

Тобто весь наш кодбейс ми самі завантажуємо в Клод і радіємо. І ще в десяток аі скамів.

Наче Пентагон єдині для кого Гугл реально зробив окремий датацеетр. А потім був скандал, що його сапортили китайці
Demedik
Member

Добавлю к словам dead_rat. Есть еще промт инъекции... Т.е. аишка может отослать все данные куда нужно. + качество работы не самое высокое, мягко говоря(можно применять под строгим надзором опытного разраба и с кучей оптимизационных и секьюрных правок). + скоро качество выдачи сильно ухудшится - аишка очень быстро деградирует если обучается на работе других аишек(есть на это уже исследования). С тем что сейчас льют... этого не долго ждать.
vmsolver
Member

dead_rat: 24.12.2025 16:39 Ви ееее працювали з комерційним аі? Всі запити в Gemini, Claude, Bedrock йдуть на серваки відаовідних фірм. Під їх чесне слово не воровати.

Тобто весь наш кодбейс ми самі завантажуємо в Клод і радіємо. І ще в десяток аі скамів.
Речь о тех, кто владеет ИИ датацентрами, причём тут их клиенты?
Я работаю с коммерческими LLM-ками (Claude, Gemini), но мне в голову не придёт шарить им инфу, которую я хочу оставить при себе.

Что касается клиентов, вряд ли у большинства есть что секретное, полагаю чаще всего, оно нафик никому не надо. Не надо сравнивать технологию DRAM-производства с обычным бизнесом купи-продай или написания ПО, сервисов и прочего обычного.

Владельцам датацентров выгоднее для обычных клиентов таки соблюдать честное слово, всё таки это поток денег и стоимость их секретов ни идёт ни в какое сравнение со стоимостью репутации, при которой сервису доверяют.
Это сильно отличается от ситуации, когда условно китайская уборщица крадёт данные с ПК компании (Б - безопасность :rotate: ).
Не говоря уже о договорах с юр. лицами, которые по степени проработанности могут быть не сравнимо лучше, чем с персоналом. OpenAI в Китай не переедет после кражи рецепта бургера, в отличие от той уборщицы.

А если же вы допускаете крах любых юр. соглашений, то о чём можно вообще говорить? Это крах всей экономики планеты, что явно не в интересах тех, кто владеет миллиардами и триллионами долларов, всё таки даже плохенькая система лучше её отсутствия. Но хорошая система ещё лучше.

Не знаю какой процент работ в среднем не представляет никакого секрета, я полагаю очень большой. Инфа в сети, книжках или github, надо скомпилировать её под нужную бизнес-логику, аналитику, какие-то характеристики или решения в виде части продукта, ничего такого, чтобы большая юр. контора продавала бы это налево и направо.

Ну а если вы по какой-то причине считаете, что давать свою инфу другим это очень плохо для вас, то я вас поздравляю, вы доросли до осознания того, что такое суверенитет. Это в том числе одна из причин, почему сейчас вкладывают трюлики долларов в нафик никому не нужные, "бесполезные" технологии :rotate:
MqM
Member

dead_rat: 24.12.2025 11:21 Пропоную обговорити Колишні співробітники Samsung звинувачуються в крадіжці технологій виробництва 10-нм DRAM для китайської компанії CXMT

Якщо компанія не платить відповідну зп, то співробітники переходять до конкурентів
Дуже наївний, є банально завжди ті хто заплатить більше.
Китайці просто переманюють кадри, що нормально, але от крадіжка технологій це зовсім інше
dead_rat
Member

MqM
А як переманити мене, але не «вкрасти» мої знання?

Допустимо я розробляв ддр5, мені що, трепанацію робити переходячи до китайців? Я ж ппосто так не забуду
doc-oc
Member

Красавчики! Пусть сливают всё! Эти монополисты в картельном сговоре уже достали! Надеюсь Китай со временем обвалит рынок памяти ниже плинтуса)

Отправлено спустя 47 секунд:
dead_rat: 24.12.2025 17:35 MqM

Допустимо я розробляв ддр5, мені що, трепанацію робити переходячи до китайців? Я ж ппосто так не забуду
Был такой фильм Час расплаты :laugh: Как раз об этом :super:
MqM
Member

здається там не один інженер розробляє, і навряд всі схеми, розрахунки та креслення в голові тримаєте)
dead_rat
Member

MqM: 24.12.2025 19:25

здається там не один інженер розробляє, і навряд всі схеми, розрахунки та креслення в голові тримаєте)
Так всі і не треба, вище ж кілька раз казали, просто памʼятаючи які експерименти були вдалі і невдалі можно в рази прискорити розробку.
Ostin
Member

Дійсно, переманити ключового кадра, в якого всі знання в голові - це одне. А заохотити когось, щоб виніс\злив засекречену інфу, яку розробляв не тільки він - це таки інше. Що стосується першого варіанта - то боротись з цим марно, якщо не переводити працівника в розряд "маю частку в фірмі", бо якщо він такий дійсно крутий і платити йому так, що в нього ні літака, ні яхти - то в нього вони таки будуть. Від інших людей. А от злив чужої засекреченої інфи, до якої є доступ, за винагороду - це справа гівняна.
Щодо першого, то моя особиста думка - так фірмі і треба. Бо таких людей треба дуже цінувати. Щодо другого - фірмі треба працювати над безпекою даних, а працівник таки лайно і варто було б його покарати.
P.S. Перечитав новину, і там є про передачу рукописної інформації. Що загалом свідчить на користь другого варіанту. Але все ж, фірмі треба думати про безпеку та винагороду тих, хто має доступ до подібної інформації.
Последний раз редактировалось Ostin 24.12.2025 21:15, всего редактировалось 1 раз.
sensey
Member

Scoffer: 24.12.2025 12:01
hohlid19: 24.12.2025 11:55А кто говорил, что мало платят?
Китай зараз накидує всім топ інженерам без розбору від х5 до х10 зарплати. Ти їдеш в китай на 5 років і заробляєш там за 50, попутно навчаючи місцевих китайців, а потім одразу на пенсію бо нафіг воно тобі всралось далі за копійки в західній конторі працювати, і всі твої знання залишаються в китаї. Раніше точно так само діяли штати, але то було до того як вигадали платити гроші не інженерам, а дармоїдам на держ утриманні і накачувати акції контори виносом всього і вся на аутсорс.
Потім просто може не бути бо через 1-2рік тебе і твою сім'ю закуярать китайці твоїми ж технологіями. Профіт...довбо_йобів він такий.
ronemun
Advanced Member

шкода китайців - так довго йшли до цілі, а запізнились
Раніше dram забепечувала неймовірний відрив - 10+ міліардів біт на 1 кристал 50-70мм2, в 10+ раз більше порівняно з логікою проців/відеокарт.
зарашні техпроцеси дають для логіки 250+ млн. транзисторів на мм2, 130 міліардів на 600мм2 на 4нм. При цьому це буде супершвидкісна система на частоті 5+ ГГц, терабайти/с/мм2, затримка одиниці нс
а найсучасніша китайська DRAM це 2Гбайт на 70 мм2, всього 230 млн. біт (1транзистор+1 кондер) на мм2, внутрішня частота всього 600 МГц, 5+ Гбайт/с/кристал або чіп на 8 біт, з колосальними затримками і втратами часу на перезаряд конденсаторів при кожному зчитуванні.
Найважливіше, AI дав тектонічну зміну всій індустрії обчислень і всі вже готові і прагнуть змін. Скоро не буде навіть місця такій застарій технології як зовнішня DRAM - це абсолютно тупікова схема. У вашому мозку оператива зовнішня чи яка? А згідно даних найбільших хмар DRAM коштує понад 2/3 витрат всіх чіпів, при максимально оптових цінах. А тепер напевно ще більше.
Особливо це шкодить тим хто розробляє свої проци/прискорювачі - Amazon/Google - вони знизили ціни на обчислювальні чіпи в 10ки разів відносно готових від Intel/AMD/Nvidia/Qualcomm.., розробили софт і дешеві суперкластери, а все це перекреслюється убогим рудиментом, виробники якого коштують менше 1/1000 від покупців
Tiufin
Member

doc-oc: 24.12.2025 18:26Красавчики! Пусть сливают всё! Эти монополисты в картельном сговоре уже достали! Надеюсь Китай со временем обвалит рынок памяти ниже плинтуса)
:facepalm: Коли наступного разу будете сидіти без світла або взагалі тепла, або поруч будут гриміти вибухи - хай вас гріє думка про те, що, можливо, через 5 років купите китайську оперативку на 100 баксів дешевше. Якщо доживете.
KimRomik
Member

doc-oc: 24.12.2025 18:26 Красавчики! Пусть сливают всё! Эти монополисты в картельном сговоре уже достали! Надеюсь Китай со временем обвалит рынок памяти ниже плинтуса)

Отправлено спустя 47 секунд:

Был такой фильм Час расплаты :laugh: Как раз об этом :super:
от тому багато корпорацій хочуть пересісти на ШІ, який буде працювати тільки у відділі РнД, щоб ізолювати все від шаловливих очей інженерів
і схоже що це вже не за горами
dext
Member

1234waltz: 24.12.2025 15:12
leif: 24.12.2025 14:28 по сабжу: платити таку ЗП, щоб не могли прийти китайці і не підбити до промислового шпигунства -- це апріорі дурість. для них інфа занадто цінна, вони готові заплатити ну дуууже багато відносно навіть самих щедрих ЗП.

тому єдиний варіант це невідворотність покарання для таких розумників, в тому числі і методами Моссада. з десяток десь зникне за загадкових обставин -- наступні добре подумають, а чи встигнуть вони тими китайськими грошима взагалі скористатись :gigi:
Тим часом в США:
1. Келлерз AMD пішов в Apple, потім повернувся в AMD, потім пішов в Tesla і тд.
2. Раджа Кодурі пішов з Apple в AMD, потім з AMD в Intel.
3. Про те скільки зараз розробників софтверних продуктів бігають між МС, Ябл, ОпенАльтман, Гуглом взагалі казка.
Ніхто не сів в тюрму))
:facepalm:
- Скільки IP вкрав Келлер?
- Скільки IP вкрав Кодурі?
- Cкільки IP дозволяється красти з минулої компанії при працевлаштуванні в нову?

Нормальні компанії наймають інженерів, щоб створювати нову IP, а не красти з минулої.

Сам факт, що доводиться на пальцях пояснювати базові цивілізаційні речі...

"Тільки крадій буде виправдовувати крадія" :rolleyes:
sensey
Member

dext: 24.12.2025 21:38
1234waltz: 24.12.2025 15:12
Тим часом в США:
1. Келлерз AMD пішов в Apple, потім повернувся в AMD, потім пішов в Tesla і тд.
2. Раджа Кодурі пішов з Apple в AMD, потім з AMD в Intel.
3. Про те скільки зараз розробників софтверних продуктів бігають між МС, Ябл, ОпенАльтман, Гуглом взагалі казка.
Ніхто не сів в тюрму))
:facepalm:
- Скільки IP вкрав Келлер?
- Скільки IP вкрав Кодурі?
- Cкільки IP дозволяється красти з минулої компанії при працевлаштуванні в нову?

Нормальні компанії наймають інженерів, щоб створювати нову IP, а не красти з минулої.

Сам факт, що доводиться на пальцях пояснювати базові цивілізаційні речі...

"Тільки крадій буде виправдовувати крадія" :rolleyes:
Тут гарна статистика під'їхала, що Україна в топ5 країн яку покидають розумні люди "відтік мізків" ну от видно вже з ким приходиться мати справу тим хто залишився.
Scoffer
Member

dext
Келлер сам ходячий IP. Всі його проци мікроархітектурно ідентичні з поступовим апдейтом по мірі отримання досвіду. Він не створює нічого з нуля в новій конторі. Він переносить знання, отримані від попереднього роботодавця, до наступного. Зрозуміло?
І єдиний варіант як цьому протистояти це закрити його в шарагу. Або ліквідувати накрайняк. Ви всі от саме це пропонуєте.

Ви всі б хоч почитали історію становлення сучасних ітешних монстрів серед хардварних контор. Вона на 99% складається з того що якийсь інженер посрався з менеджером в одній конторі і пішов реалізовувати свої напрацювання в іншу. Часто прям з документами, ага. Але навіть якщо ні, то нічого страшного, всі ключові моменти гарний інженер пам'ятає, а дрібниці відтворяться по хочу справи в максимально оперативні терміни.
В часи коли трава була зеленішою, всі поважаючі себе іт контори на всякий випадок практикували пожиттєвий найм з дуже жирними умовами щоб ніхто нікуди зайвий раз не шарився. На цьому виїхала ібм, на цьому виїхали японці. Але сучасним гівноконторам з плануванням до найближчої квартальної премії таке вже не підсилу. Тому в силу вступають чисті ринкові взаємостосунки. Хто більше заплатив - того і капці. Хоч би Буданова послухав разок, навіть розвідка виїжджає на грошових вербовках, а ніяк на ідеологічних. На ідеології далеко не заїдеш якщо жрать хочеться.
daesz
Member

ronemun: 24.12.2025 21:16а запізнились
Запізнились?
Изображение

Ми точно дивимось на одні й ті самі ціни на ssd та ram?
Изображение
dext
Member

Scoffer: 24.12.2025 21:45 dext
Келлер сам ходячий IP. Всі його проци мікроархітектурно ідентичні з поступовим апдейтом по мірі отримання досвіду
Він найманий працівник, який підписав напевно кілька сотень/тисяч NDA, цивілизовані компанії цінять таких інженерів саме через нульові ризики з плагіату/витоку/нелегального використання краденої IP.

В даному випадку мова про відкриту крадіжку IP, не виправдовуйте злочинців
Scoffer
Member

dext: 24.12.2025 21:58через нульові ризики з плагіату/витоку/нелегального використання краденої IP.
Саме тому комерційну таємницю тримають за межами патентного права і регулярно крадуть її один у одного? :laugh: Існують цілі відділи по отриманню інфи з конкурентів. Я розумію що в світі рожевих поней жити весело, але реальність дуже далека від того.
Ответить