Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Ektalion: 14.12.2025 22:16
tablestikus: 14.12.2025 22:13 Я в 2000х писав на вербатіми, потім десь в ковід вирішив дещо скопіювати - а воно так нормально було покорьожено, десь 5% стало нечитаємого
То ж не дискети, а блюрей диски.
Та я за CD-R
Ektalion
Member

спойлер
Изображение
4200 грн за 500 гб, в ви кажете ССД подорощали :laugh:
mrigi
Member

tablestikus: 14.12.2025 22:13Я в 2000х писав на вербатіми, потім десь в ковід вирішив дещо скопіювати - а воно так нормально було покорьожено, десь 5% стало нечитаємого
Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.
Ну хай не 1000, а хочаб 50 у реальності. Вже непогано. Я навіть не знаю шо ще таку тривалість пропонує.
Scoffer
Member

mrigi: 14.12.2025 22:52Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.
Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.
Ektalion
Member

mrigi: 14.12.2025 22:52 Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.
Ну хай не 1000, а хочаб 50 у реальності. Вже непогано. Я навіть не знаю шо ще таку тривалість пропонує.
У мене є ігрові СD диски, яким вже 25 років, досі працюють, тому думаю М-диски можуть до правнуків дожити :gigi:
Scoffer: 14.12.2025 22:54 Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.
Термін придатності M-DISC (архівних дисків) величезний, до 1000 років, завдяки спеціальному мінеральному шару, що робить їх ідеальними для довгострокового зберігання даних, на відміну від стандартних дисків (DVD/Blu-ray)

Чим вербатім гірші? Той самий м-диск.
Verbatim M-Disc BD має неймовірно довгий термін служби, до 1300 років, завдяки унікальному "кам'яному" захисному шару, стійкому до вологи, тепла та УФ-випромінювання, що робить його ідеальним для довготривалого архівування даних, фото та відео. На відміну від звичайних дисків, які можуть зберігати дані лише кілька років, M-Disc створений для вічності.
Термін зберігання: До 1300 років, що перевищує стандартні CD/DVD у сотні разів.
Технологія: Використовує "rock-like" (кам'яний) шар захисту даних.
Стійкість: Не боїться вологи, спеки та ультрафіолету.
Формат: доступний у форматах Blu-ray (BDXL 100GB).
Последний раз редактировалось Ektalion 14.12.2025 22:59, всего редактировалось 1 раз.
mrigi
Member

Scoffer: 14.12.2025 22:54 Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.
З офіційного сайту дисків:

MDISC Lifetime Archival
Verbatim MDISC is the new standard in digital storage designed to preserve and protect your files by engraving your information into a patented “rock-like” layer, resistant to light, temperature, and humidity.

Industry standard ISO/IEC 10995 tests carried out by Millenniata showed the expected mean lifetime of an MDISC to be 1,332 years, with just 5% of discs showing signs of data loss after 667 years. Therefore the projected lifetime is expected to be several hundreds of years.
Scoffer
Member

mrigi: 14.12.2025 22:57ith just 5% of discs showing signs of data loss after 667 years.
О, вже перевірили. В 1358му Ганза диски записувала? :D
PS: це якісь не звичайні блю-рей, звичайний різак їх не пише, треба з підтримкою. Нічо не знаю про цю технологію. Якщо там щось схоже на заводське штампування, то може щось і триматимуть. Звичайний сд/дад/блю-р - ні.
mrigi
Member

Scoffer: 14.12.2025 23:13це якісь не звичайні блю-рей, звичайний різак їх не пише, треба з підтримкою.
На розетці є їх фірмений резак, щось типу $150.
Scoffer
Member

mrigi
Тут ще виникне питання чим їх прочитати через 50 років. Наприклад як зараз з умовними 5.25" дискетами. Доведеться ще зберігати компухтер всі 50 років і сподіватись шо він не здохне сам собою з неочевидних причин.
MqM
Member

Ostin: 14.12.2025 18:38
MqM: 14.12.2025 17:29В моєму ссд на 500 гіг гарантованмй ресурс на 120 Тб
За 3 роки зношення на -5%
Якщо ви за ТРИ роки зносили нікчемний 120 TBW на 5% - то які можуть бути питання до накопичувача з ресурсом, більшим на порядок? Адже на вашому прикладі можна припустити, що до 5 років він зноситься не більше, ніж на 10%. Тобто за час 5-річної гарантії (а всі нормальні рекомендовані ссд саме такі) ви могли б удесятеро більше його експлуатувати. А якщо б це був накопичував у 8 разів більший за об'ємом (4000\500) - то сьогоднішню експлуатацію потрібно множити на 100 (СТО!) разів, і це гарантовано пережити 5 років гарантії з гарантованим ресурсом. Ну хіба вже будуть ресурс 600 TBW (який зараз на моєму терабайтнику) писати для моделей в 2-4ТБ, але це вже якесь лайно, вибачте, а не ссд.
MqM: 14.12.2025 17:29універсальні дані
Та загалом раніше було звичайне правило для ссд - 5 років гарантії та TBW, який вполовину менший об'єму*1000 або краще. Ну тобто терабайтник - це 600+ було нормою і так далі. Для 500-ок від 250. Це дозволяє от взагалі не паритись з жодним розрахунком ресурсу, безкінечно скачуючи ваші блюреї і все таке.

Ну і загалом вище вже зазначили, що дохнуть ссд зовсім не від вичерпування ресурсу комірок, а зовсім з інших причин. Бо справний ссд загнати в ресурс - то треба свідомо таке робити.
Ще раз приводився приклад накопичувача для фільмів) Якби я його реально на повну використоував, а не для чисто оновлень Вінди, то там напорядолк більше було би) я Дивлюся сотні фільмів за рік в 4k bdrip
dead_rat
Member

MqM: 14.12.2025 17:29
Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
Щось не так в розрахунках:)
І це на ньому лише Віндовс та системні програми стояли в основному:)
І мабуть же файл підкачки котрий запмсується-перезаписується дуже багато раз? Чи ви не знаєте цього?
Intel74320ASuperFin+
Member

Шо случилось? Опять эй ай? Лучше обновили бы свой контроллер МКХ. Даже QLC NAND в 870 QVO может выжать гигабайт+, но упирается в тугой контроллер. 8 терабайт 870 Evo наверное уже можно не ждать.
den888
Member

dreikk91: 13.12.2025 15:05
ronemun: 13.12.2025 14:56 Пропоную обговорити Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с

нарешті, навіть wifi вже швидший :lol:
кому тре є повно копійчаних мостів на USB/PCIe, в десктопи б/у sas
тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд
Зазвичай на мат платах портів сата більше аніж m2, чому так, якщо сата нікому не потрібен?
На багатьох, але тренд вже пішов і це b850, типу середній рівень. 5 m2 і всього 2 sata
спойлер
https://rog.asus.com/ua-ua/motherboards ... ming-wifi/
Filabatya
Member

Там 4 сата
Artem_K
Member

MqM: 14.12.2025 17:29Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
Зараз не пригадаю назву програми, але колись, з цікавісті помоніторив - за добу (за екстраполяцією) система до 10Гб даних пише на диск, навіть, якщо на компьютері нічого практично не робити.
MqM
Member

dead_rat: 15.12.2025 05:07
MqM: 14.12.2025 17:29
Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
І мабуть же файл підкачки котрий запмсується-перезаписується дуже багато раз? Чи ви не знаєте цього?
Я підкачку взагалі прибрав з ссд, перкинувши на харди
tablestikus
Member

MqM: 15.12.2025 10:40
dead_rat: 15.12.2025 05:07
зробивши самовільно сповільнення частини софта-системи... дивний вибір.
MqM
Member

Artem_K: 15.12.2025 10:13
MqM: 14.12.2025 17:29Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
Зараз не пригадаю назву програми, але колись, з цікавісті помоніторив - за добу (за екстраполяцією) система до 10Гб даних пише на диск, навіть, якщо на компьютері нічого практично не робити.
Ну от, і це ще невелике використання ресурсів.
А тут люди пишуть про кіноперегляд на ссд, для реального кіномана ссд довго не проживе, щоб тут про сотні років не розписували.
А то в теоріях сотні років, а в реалі ссд в макбуках по графічній роботі за 3 роки допобачення

Отправлено спустя 1 минуту 53 секунды:
tablestikus: 15.12.2025 10:43
MqM: 15.12.2025 10:40

Ну так підкачка для того, що не потрапляє в оперативку:) Ну не знаю, якщо компу мало 32 гіга, щоб йому ще в підкачку залазити:)
Проте я цього взагалі не відчув окрім нейромереж)))
Та навіть у вимогливих іграх не стало помітно
tablestikus
Member

MqM: 15.12.2025 10:45
tablestikus: 15.12.2025 10:43
Ну так підкачка для того, що не потрапляє в оперативку:) Ну не знаю, якщо компу мало 32 гіга, щоб йому ще в підкачку залазити:)
Проте я цього взагалі не відчув окрім нейромереж)))
Та навіть у вимогливих іграх не стало помітно
Ні, це навпаки скидання з оперативки і повернення назад. І запис-читання цього з жорсткого диску дає сповільніння.
Є ігри та софт що бай дезігн використовують файл підкачки по логіці своєї роботи.
AlienFighter
Member

SSD SATA померли, так і не витіснивши HDD. У великих об'ємах безмежно керують тільки HDD. Тому переконаний, що мамки для ПК з SATA нікуди не дінуться.
Ответить