реальна різниця дуже суттєваZ440_User: ↑ 24.11.2025 23:21От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера?
а як ви бачите / відчуваєте прогрес 5% у х86?
реальна різниця дуже суттєваZ440_User: ↑ 24.11.2025 23:21От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера?
Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати, тема про арм срачі тут viewtopic.php?f=2&t=290746yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 01:31реальна різниця дуже суттєваZ440_User: ↑ 24.11.2025 23:21От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера?
а як ви бачите / відчуваєте прогрес 5% у х86?
десь на початку року з команди Асахі-лінукс пішли ключові розробники (включно з головним розробником ядра), а також ті які працювали над вільним драйвером для графіки в М3/4. Загалом новин було багато на цю тему. Також розробники які займалися реверс інженерією масово звернули увагу на те що епл вставляє палки в колеса що практично унеможливлює подальшу роботу на графічним стеком М3/М4. Тому очікувати підтримку графіки в М3/4/5 наближчими роками точно не вартує. А без графічного прискорення який сенс ставити туди лінукс, якщо під макос все працює і ос оптимізована під те залізо?Z440_User: ↑ 24.11.2025 22:49 Щось про М-проци та ARM я наче як бачив в Gentoo, але точно бачив на ютубі знесення макосі та встановлення бубунти на М4.
поки мак був на х86 то ком`юніті адаптувало драйвери, зараз в той мак нічого вже й не вставиш стороннього.Z440_User: ↑ 24.11.2025 22:49Вже тоді навколо магічного мака ходили чутки що їсть він лише чистокровні залізяки, в звичайну чєрнь не визнає.
з цікавогоAntonyKandaurov: ↑ 25.11.2025 06:55Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати,
Що ж, мінус до стандартизації заліза, ще одна одноразова залізяка в ряд з маком. В офіс звісно піде, для тімса і зум дзвінків саме те.Development turned out to be challenging due to the different architecture, and in the end, the first-generation X1E proved to be less suitable for Linux than expected. In particular, the long battery runtimes—usually one of the strong arguments for ARM devices—were not achieved under Linux. A viable approach for BIOS updates under Linux is also missing at this stage, as is fan control. Virtualization with KVM is not foreseeable on our model, nor are the high USB4 transfer rates. Video hardware decoding is technically possible, but most applications lack the necessary support.
Та воно і на вінді таке жtornadox: ↑ 25.11.2025 12:33the first-generation X1E proved to be less suitable for Linux than expected
Це те про що я казав щодо сумісності прискорювачів, і шішнутих і не дуже. Її тупо не існує. А піпл не вірить.tornadox: ↑ 25.11.2025 12:33Що ж, мінус до стандартизації заліза
Вже почали. Останні моделі мобільних процесорів від Intel та AMD мають розпаяну пам'ять.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 20:43 а що заважає x86 зробити так точно?
Так. Вже ж купа тестів зроблено на цю тему.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 20:43 ви точно впевнені що 3D кеш на Ryzen покращує енергоефективність?
Це ж інший сегмент. До Apple M1 і не було ARM процесорів, що могли потягатися з десктопними x86. А тепер є, он ще Qualcomm з'явився. Успіху всім командам!yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 20:43 але АРМ проци і на смартах працюють
так обидва на АРМAntonyKandaurov: ↑ 25.11.2025 06:55Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати
я в курсі, але фанати х86 - ще ніSergiusTheBest: ↑ 25.11.2025 13:29 Вже почали. Останні моделі мобільних процесорів від Intel та AMD мають розпаяну пам'ять.
фанати х86 - не розуміють що прихід АРМ - заставив х86 шевелитись, що підвищує конкуренцію та знижує ціниSergiusTheBest: ↑ 25.11.2025 13:29 Це ж інший сегмент. До Apple M1 і не було ARM процесорів, що могли потягатися з десктопними x86. А тепер є, он ще Qualcomm з'явився. Успіху всім командам!
Отакої! А як же місцевий півень кукурікав що АРМ це здорово а громіздкий х86 це не здорово?https://www.tuxedocomputers.com/en/Disc ... SoC.tuxedo
Саме тому, що не було масової потреби саме в такій комбінації.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:22 я в курсі, але фанати х86 - ще ні

Проблема якраз в тебе в голові, ти не розумієш елементарну різницю між вузькоспеціалізованою нішою і масовим ринком. І вважаєш що абсолютно всі мають погодитися на це. Останній макбук в якому можна було модернізувати памʼять вийшов в 2012му році, останній мак міні в 2018му. Останні маки які справді підтримували легку модернізацію накопичувачів були в 2012му році, всі інші моделі до 2020 року мали власне гніздо SSD яке потрібувало адаптера, але фактично це був той ж самий M.2. Абсолютно все що новіше розпаюється, але у випадку з Mac Mini там не M.2, а на ссд відсутній контролер.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:22фанати х86 - не розуміють що прихід АРМ - заставив х86 шевелитись, що підвищує конкуренцію та знижує ціни
але для них успіх М4 - як червона ганчірка для бика
ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?AntonyKandaurov: ↑ 25.11.2025 15:01Коли твій обгризаний бог матиме 50+ % - приходь і тоді по фактах нас повчай, а не зараз
але реальний процесорний код не працює на ГПУ. Його навіть багатопоточним не можуть зробити - приклад дуже популярний пакет AutoCADtornadox: ↑ 25.11.2025 15:35GPU розроблені для масово паралельних обчислень
тобто за стільки років гіганти х86 до цього не додумались?tornadox: ↑ 25.11.2025 15:35Лише недавній успіх дизайну SoC від Apple дав поштовх Intel та AMD прийняти на озброєння
я дійсно не бачу - чому макбук М4 - вузько-спеціалізований? які потреби звичайних користувачів він не закриває?tornadox: ↑ 25.11.2025 15:35Проблема якраз в тебе в голові, ти не розумієш елементарну різницю між вузькоспеціалізованою нішою і масовим ринком
а смарти чи планшети - теж можна міняти оперативку чи диск? відсутність - дуже зупиняє чи обмежує користувачів?tornadox: ↑ 25.11.2025 15:35Останній макбук в якому можна було модернізувати памʼять вийшов в 2012му році, останній мак міні в 2018му. Останні маки які справді підтримували легку модернізацію накопичувачів
Ще раз - коли буде 50+ % в массмаркеті тоді і поговоримо. Те що коїться в серверних то плювати, мені це не цікаво, хай хоч на кістяних банках рахують. Мене цікавить массмаркет і можливість зібрати собі конфігурацію під свої потреби.ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?
це ваш рівень, вище ви не можетеAntonyKandaurov: ↑ 25.11.2025 16:53Не витрачайте час на цього олігофрена
а скільком % звичайних користувачів - не підійде макбук ейр? (до речі ще є версія на 15.3"AntonyKandaurov: ↑ 25.11.2025 16:53він досі не розуміє що не всім підходить епол ейр м4/м5 з 13 дюймовим екраном
можеш написати в Intel і AMD та спитати чому "не додумались", заодно і в Apple - чому вони свого часу втекли з PowerPC на x86, а тепер перескочили на ARM. Там відповідь буде значно цікавіша ніж тут.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:43 тобто за стільки років гіганти х86 до цього не додумались?
тому що Apple це якраз найяскравіший приклад компанії якій реально байдуже на думку користувача. вони просто пушать свої ідеї, роблять як їм зручно, а потім переконують усіх що саме так і має бути "правильно".yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:43чи може їм все одно на користувачів?
як мінімум ціною, відсутністю купи популярного софту з Windows, відсутністю ігор і нульовою можливістю будь-якого апгрейду як на PC. це вже робить його вузьким.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:43 я дійсно не бачу - чому макбук М4 - вузько-спеціалізований? які потреби звичайних користувачів він не закриває?
а це що?yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:43 а смарти чи планшети - теж можна міняти оперативку чи диск? відсутність - дуже зупиняє чи обмежує користувачів?
для мене очевидно - бо вони монополія, якій все одно на користувачівtornadox: ↑ 25.11.2025 19:30можеш написати в Intel і AMD та спитати чому "не додумались"
напевне тому що Епл обирає найкраще. Але переконались що краще зробити самимtornadox: ↑ 25.11.2025 19:30заодно і в Apple - чому вони свого часу втекли з PowerPC на x86, а тепер перескочили на ARM
а яка ваша думка про компанію яка дійшла до такого - "Провідник" Windows 11 настільки важкий, що Microsoft змусить його працювати в фоні для пришвидшення:tornadox: ↑ 25.11.2025 19:30тому що Apple це якраз найяскравіший приклад компанії якій реально байдуже на думку користувача. вони просто пушать свої ідеї, роблять як їм зручно, а потім переконують усіх що саме так і має бути "правильно"
звичайні користувачі - нічого не будуть лізти і додаватиtornadox: ↑ 25.11.2025 19:30це ж чистий маркетинг, а не реальна потреба звичайного користувача
геть видно що ти не розбираєшся в темі, пишеш нісенітниці.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 21:58 для мене очевидно - бо вони монополія, якій все одно на користувачів
Apple обирає те що вигідніше тільки їм і там де вони можуть більше заробити.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 21:58 напевне тому що Епл обирає найкраще. Але переконались що краще зробити самим
Деградація в Епл є всюди, але жаліється дуже мала кількість професійних користувачів, яких взагалі не чути. Просто ти на неї закриваєш очі бо не користувався так довго попередніми версіями Мак ОС так само як Він 7 для прикладу.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 21:58 На МакОС - і близько нема такої деградації.
Про провідник - посміявся. Яке це має відношення до топіку теми про квальком? Не подобається Win11, є багато альтернатив. На Маках альтернативи Мак ОС просто немає. На Windows on ARM - альтернативи нема, як і драйверів, а біос не стандартизований в комерційних моделях. Оптимізації відсутні https://www.tuxedocomputers.com/en/Disc ... SoC.tuxedoyuriy_dd: ↑ 25.11.2025 21:58"Провідник" Windows 11 настільки важкий, що Microsoft змусить його працювати в фоні для пришвидшення
звичайні користувачі про яких ти пишеш обходяться смартфоном який закриває 97% їх потреб який вони оновлять в наступні 2-3 роки з більшим обсягом ОЗП та ППЗ. В тому то і діло що лептоп потрібен в більшості для роботи, а обсяги даних постійно зростають. Але у Епл є рішення - айклауд.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 21:58звичайні користувачі - нічого не будуть лізти і додавати
А у вас теж є потреба зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів?yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:43 ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?
у них є крос ліцензійні домовленості і щось реально унікальне що не буде працювати на рішення конкурента вони випустити не можутьtornadox: ↑ 30.11.2025 12:32Intel/AMD не є класичними монополістами, оскільки конкурують між собою, але разом становлять дуополію на ключовому ринку
це стосується айфона яким я не користуюсь і не рекомендуюtornadox: ↑ 30.11.2025 12:32Apple має монополістичну владу в рамках своєї заблокованої екосистеми та над App Store
але ж я можу порівняти останню версію micros і останню версію windows?tornadox: ↑ 30.11.2025 12:32бо не користувався так довго попередніми версіями Мак ОС так само як Він 7 для прикладу
це просто правда можливо незручна для тих хто дуже хвалить windows і наїжджає на macostornadox: ↑ 30.11.2025 12:32Про провідник - посміявся. Яке це має відношення до
а вам в голову не приходить очевидне питання - а чому x86 не дозволяє зекономити десятки мільярдів?waryag: ↑ 30.11.2025 15:18зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів?
но в смартфонах хто хоч x86 процесори чи знову АРМ?tornadox: ↑ 30.11.2025 12:32обходяться смартфоном який закриває 97% їх потреб
АРМ затьмарила розум цим трьом і ще багатьом іншим? одночасно?waryag: ↑ 30.11.2025 15:18Чи магія біг теху затьмарює вам розум і не дає побачити, що ці компанії регулярно втрачають мільярди і навіть більше на сумнівних інвестиціях?
Бо х86 чипмейкери хочуть заробляти.yuriy_dd: ↑ 30.11.2025 15:35 а вам в голову не приходить очевидне питання - а чому x86 не дозволяє зекономити десятки мільярдів?
не значитьwaryag: ↑ 30.11.2025 15:18зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів
yuriy_dd: ↑ 30.11.2025 15:35зекономити десятки мільярдів
майже нічого не заробляє і в той же час кожного року такі суттєві покращення може робитиwaryag: ↑ 30.11.2025 19:03компанія майже нічого не отримує з величезного ринку АРМ процесорів
поясните різницю як зекономити на дата центрах якщо сервери на x86 чи сервери на АРМ?waryag: ↑ 30.11.2025 19:03не значить