Обсяги поставок OLED-моніторів минулого кварталу зросли на 65%. ASUS вибилася в лідери

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

VRoman: 18.11.2025 19:40Да, олед это шаг вперёд
Ну вот и консенсус :up:
VRoman: 18.11.2025 19:40но он у меня был 4 года в качестве монитора.
Имхо, 4 года назад не такие оледы были...
VRoman: 18.11.2025 19:40но широкий 5К2К против 4К покрыло этот недостаток как в играх
О вкусах не спорят... B-)
VRoman
Member

FirstTDM: 18.11.2025 19:45
VRoman: 18.11.2025 19:40Да, олед это шаг вперёд
Имхо, 4 года назад не такие оледы были...
Чем ОЛЕД бесил меня, так это низким качеством текста. Прямые линии таблиц тоже давались с большим трудом. Для работы он просто не подходил. Сегодня судя по тестам им наконец-то матрицы перенастроили с телевизионных на компьютерные, но только 32-дюймовым, большие диагонали по-прежнему затачивают только под игры.
FirstTDM
Member

VRoman: 18.11.2025 20:17Чем ОЛЕД бесил меня, так это низким качеством текста. Прямые линии таблиц тоже давались с большим трудом. Для работы он просто не подходил.
Да. Так и было. Работать совсем некомфортно на старых - потому и сидели все на больших IPS.
VRoman: 18.11.2025 20:17Сегодня судя по тестам им наконец-то матрицы перенастроили с телевизионных на компьютерные, но только 32-дюймовым
Слепое тестирование показало, что работа со шрифтами и таблицами на новых QD-OLED ничем не отличается от хороших IPS - это всё о 32" 4K
VRoman: 18.11.2025 20:17большие диагонали по-прежнему затачивают только под игры.
Согласен. Тут такое дело - для всех заказчиков мы затачиваем интерфейсы под рабочие мониторы, а это, в подавляющем большинстве и есть 32" 4K

А так как работа занимает 70-80% времени за компом, то и играемся потом на рабочем мониторе :)

Так что про большие диагонали ничего не скажу - не вижу даже перспектив начинать привыкать к ним...
01Mirage09
Member

makumazan84: 18.11.2025 17:48 У мене питання до власників ОЛЕД моніторів.
1. На 1440р 27дюймів я проблеми не бачу, якщо придивитись до букв то кольорові ореоли замітні, но для мене це не викликає жодних проблем.
2. За 1000 годин активності qd-oled панелі і 200 циклів очистки(інфа з меню монітора) вигорання поки не видно.

Які мінуси можу виділити:
1. Однозначно низька яскравість, якщо сідати за монітор після тв з 2500 пікових ніт яскравості, картинка виглядає дуже тьмяно, хотя це на 100% яскравості і abl на максимум.
2. Мерехтіння vrr, класична проблема oled моніторів, екрани загрузки ігор чи наприклад +- статичні ігри(стратегії) дуже мерехтять, потрібно через драйвер вимикати в них vrr бо очі витікають.
3. Для когось може бути проблемою перенасиченість кольорів, 170% покриття dcip3 це не жарти, я наприклад зменшував насиченість червоного і синього(саме насиченість, в не баланс білого).

В цілому oled імба, не можу уявити в майбутньому повернення на ips/va, покупка oled монітора це однозначно дорога в один кінець і всі наступні монітори ви захочете мати тільки oled.
DEVES
Member

Кто для Асуса делает мониторы? Всё так же Benq?
Nekros
Member

Inqizitor2022: 18.11.2025 17:36 VA, конечно. Нормальный чёрный цвет, отличная скорость
Який VA господи. У мене 34” VA 144гц. Не граю в шутери від першої особи тому що через 2 години відвалюються очі від гостінгу та починає боліти голова. І це на 100фпс+, а якщо у тебе 60фпс то взагалі ховайся і скажи своїм очам допобачення.
Як тільки буде можливість то одразу перейду на ОЛЕД

Відправлено через 3 хвилини 43 секунди:
makumazan84: 18.11.2025 17:48 У мене питання до власників ОЛЕД моніторів.
1) відгуки про погану чіткість текстової інформації,
Погана чіткість тексту через незвичайну структуру субпікселів у самсунгівського QDOLED, у матриць від LG наче норм. Плюс є спеціальний clear type під OLED де текст буде нормальним
Rmsh88
Junior

makumazan84: 18.11.2025 17:48 У мене питання до власників ОЛЕД моніторів. 2р тому хотів собі такий купити, але налякало 2 момента:
2) вигорання з часом, особливо, якщо працюєш зі статичними зображеннями на екрані (більшість робочих програм)
Наскільки це все правда, особливо пункт 1, наскільки це кидається в очі?
Для роботи на мою думку він не гордитися, на білому фоні видно що шрифти відображуються не так чітко як хотілося б. А ігри топ. Власник 27 '' msi
FarCry
Member

makumazan84: 18.11.2025 17:48 У мене питання до власників ОЛЕД моніторів. 2р тому хотів собі такий купити, але налякало 2 момента:
2) вигорання з часом, особливо, якщо працюєш зі статичними зображеннями на екрані (більшість робочих програм)
Наскільки це все правда, особливо пункт 1, наскільки це кидається в очі?
1.) Проблема реальна, так що вибирайте монітор який вийшов не раніше середини 2024. Subpixel layout повинен бути RGB чи RGWB. Я собі брав Asus PG32UCDP, з текстом повний порядок. Також варіант PG27AQDP. Інші моделі шукайте вже самі, сайт RTINGS допоможе.
2.) Вигорання вже давно не бачив ні в кого. Головне, налаштуйте 2-3 різні "шпалери" на робочий стіл, та активуйте старий як світ Screensaver. Навіть в Win11 в панелі керування він ще є. Моєму олед-телевізору вже 5 років - пахає як в перший день. Монітору тільки рік, але ніяких проблем не має... і не буде.
Nekros
Member

01Mirage09: 18.11.2025 21:53 3. Для когось може бути проблемою перенасиченість кольорів, 170% покриття dcip3 це не жарти, я наприклад зменшував насиченість червоного і синього(саме насиченість, в не баланс білого).
Яка проблема коли є srgb? Навіщо взагалі розширений кольоровий діапазон для споживання контенту коли він весь зроблений під кольоровий простір srgb?
Я би ще зрозумів це коли ти творець контенту і працюєш у розширеному діапазону, але весь контент включаючи відео де rec709(srgb для відео), зображення srgb, ігри srgb, для чого dcip3 я не розумію. З ним ти отримаєш неправильні кольори, звісно що вони будуть усі «горіти», особливо красний колір :insane:
01Mirage09
Member

Nekros: 18.11.2025 22:05 Яка проблема коли є srgb? Навіщо взагалі розширений кольоровий діапазон для споживання контенту коли він весь зроблений під кольоровий простір srgb?
Я би ще зрозумів це коли ти творець контенту і працюєш у розширеному діапазону, але весь контент включаючи відео де rec709(srgb для відео), зображення srgb, ігри srgb, для чого dcip3 я не розумію. З ним ти отримаєш неправильні кольори, звісно що вони будуть усі «горіти», особливо красний колір :insane:
Частково згідний, srgb дійсно виправляє це, але на своєму прикладі можу сказати що більшість контенту виглядає дуже добре в рідному колірному просторі монітора і в більшості випадків я не можу заставити себе перейти на srgb.

Проте буває дійсно контент який виглядає дуже перенасичений і тоді тільки srgb виставляти.
Gold_Star
Member

01Mirage09: 18.11.2025 21:53Для когось може бути проблемою перенасиченість кольорів, 170% покриття dcip3 це не жарти, я наприклад зменшував насиченість червоного і синього(саме насиченість, в не баланс білого).
При Color space Native краще зменшити основний рівень Color, не чіпаючи значення RGB... Допомагає також вимкнення ACM у властивостях монітору в Win11
FirstTDM
Member

01Mirage09: 18.11.2025 21:53Однозначно низька яскравість, якщо сідати за монітор після тв з 2500 пікових ніт яскравості,
Ого... далеко не каждый олед ТВ выдает 2500 нит - конечно нормальный монитор будет выглядеть тусклым... но как бы надо беречь глаза и для работы в затененной комнате вполне достаточно 100-120 нит и с головой хватает 150-200 нит для дизайнеров...
01Mirage09: 18.11.2025 21:53Мерехтіння vrr, класична проблема oled моніторів, екрани загрузки ігор чи наприклад +- статичні ігри(стратегії) дуже мерехтять, потрібно через драйвер
Есть конфигурации современная видяха + олед 32" 4К в которых почти все игры не мерцают...
01Mirage09: 18.11.2025 21:53Для когось може бути проблемою перенасиченість кольорів, 170% покриття dcip3 це не жарти
Все цвета почти канонично настраивается в режиме Prof или User на разных олед мониторах... не говоря уже о sRGB и т.д. ... просто надо настраивать "как правильно", а не "как нравится" B-)
01Mirage09: 18.11.2025 21:53В цілому oled імба, не можу уявити в майбутньому повернення на ips/va, покупка oled монітора це однозначно дорога в один кінець і всі наступні монітори ви захочете мати тільки oled.
Да! Полностью согласен!

Отправлено спустя 3 минуты 32 секунды:
DEVES: 18.11.2025 21:54Кто для Асуса делает мониторы? Всё так же Benq?
Разве? Имхо, уже давно Асус сами проектируют и разрабатывают мониторы, используя олед матрицы от 2-х производителей (как и все остальные компании), а потом мониторы где-то собирают... наверное в Китае... я бы не сказал, что на сегодня это BenQ...
Gold_Star
Member

FirstTDM: 18.11.2025 22:35Все цвета почти канонично настраивается в режиме Prof или User на разных олед мониторах... не говоря уже о sRGB и т.д. ... просто надо настраивать "как правильно", а не "как нравится"
Для ігор хочеться розкрити ту "магію оледу", але згоден - усе в рамках пристойності, без перенасичень і чітко по паттернам
FirstTDM
Member

Gold_Star: 18.11.2025 22:41Для ігор хочеться розкрити ту "магію оледу", але згоден - усе в рамках пристойності, без перенасичень і чітко по паттернам
Согласен! Иногда хочется "выкрутить на максимум" и получить в игре/кино магию на уровне Вау! :super:

Только вот как потом работать после перенасыщенных цветов? B-)

p.s. Я вот давным давно заметил и подтвердил слепым тестированием многих спецов - по дефолту всё, что шло с Востока, например ТВ/мониторы Samsung были с более "красивыми" цветами, а Philips с более правильными цветами, но какими-то сходу не такими "красивыми" :-/ Сейчас, конечно, разница всё меньше, но часто вижу как народ сидит за китайскими поделками и радуется ярким и броским цветам :D
Gold_Star
Member

FirstTDM: 18.11.2025 22:49p.s. Я вот давным давно заметил и подтвердил слепым тестированием многих спецов - по дефолту всё, что шло с Востока, например ТВ/мониторы Samsung были с более "красивыми" цветами, а Philips с более правильными цветами, но какими-то сходу не такими "красивыми"

Я далеко не профі, але помічав абсолютно те саме, при тому що у японців був окремий пункт на рахунок яскравості - настільки бронебойною вона була, наскільки ж і якісною у їхній продукції була променева трубка чи LED-підсвітка :D
Зараз у тих же Самсунгів відійшла мода на "кислотні" кольори в стокових налаштуваннях, але народ все ще пам'ятає цю їхню "особливість" :gigi:

FirstTDM: 18.11.2025 22:49Сейчас, конечно, разница всё меньше, но часто вижу как народ сидит за китайскими поделками и радуется ярким и броским цветам

В бюджетних моніторах/тв з цим зрозуміло - компенсація дешевизни матриці за рахунок підкручення насиченості... Людина бачить цю картину і думає що у екрана є потенціал, забуваючи про якість калібрування і відповідність відтінків до референсних :rotate:
Inqizitor2022
Member

Vpupkin: 18.11.2025 18:27 VA вигорає швидше за олед, внізапна.
:think: В 2014 купил свой старый Соню на VA - до сих пор как новенький работает.
Более новая Соня тоже отлично всё.
BenQ 2015 года монитор 32" работает уже 10 лет шикарно на VA. LG 32" с 2018 вроде работает.
Dell 2007 года на VA - тоже работает отлично.
Ни в одном из перечисленных девайсов нет никакого пиксельшифта и ничего не выгорело.

Отправлено спустя 44 секунды:
Gold_Star: 18.11.2025 19:18Не дарма в моніторах з VA є функція Pixel Shift :gigi:
Хоть один такой назови? У меня на 2 мониторах с VA нет такого и не слышал никогда.

Отправлено спустя 1 минуту 27 секунд:
VRoman: 18.11.2025 19:33Ведь нужна же скорость отображения картинки на экране, а не цифрки частоты, не так ли?
Вроде это взаимодополняющие вещи, так как чем больше частота тем лучше и быстрее матрица.
Vpupkin
Member

Inqizitor2022: 18.11.2025 23:30 В 2014 купил свой старый Соню на VA - до сих пор как новенький работает.
Более новая Соня тоже отлично всё.
BenQ 2015 года монитор 32" работает уже 10 лет шикарно на VA. LG 32" с 2018 вроде работает.
Dell 2007 года на VA - тоже работает отлично.
Ни в одном из перечисленных девайсов нет никакого пиксельшифта и ничего не выгорело.
Моїм двом прогорілим ВАшням від того не легше.
Inqizitor2022
Member

Nekros: 18.11.2025 21:58через 2 години відвалюються очі від гостінгу та починає боліти голова. І це на 100фпс+, а якщо у тебе 60фпс то взагалі ховайся і скажи своїм очам допобачення.
Як тільки буде можливість то одразу перейду на ОЛЕД
От чего? Что за гостинг? Только VA пользуюсь с 2007 года - не видел и не слышал про такое.
Vpupkin
Member

Inqizitor2022: 18.11.2025 23:30Вроде это взаимодополняющие вещи, так как чем больше частота тем лучше и быстрее матрица.
У ВА з цим найбільші проблеми.
Inqizitor2022
Member

Vpupkin: 18.11.2025 23:32Моїм двом прогорілим ВАшням від того не легше.
Что за модели и производитель? У некоторых вендоров матрицу переразгоняют с дешманских дабы максимально овердрайв работал, отчего она просто от высоких напряжений начинает артефачить и потом действительно выгорать, но это и IPS касается, чтобы такого не было - нужно разбираться перед покупкой что внутри и не ставить матрице максимальный разгон. Аналогия с 14 серией Интела - если сразу после покупки не сделать даунвольт и не снизить частоты - получим деградацию чипа уже через год.
Ответить