Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

З nvidia є один момент. Під Linux карти від зелених не вміють в shared vram. Тобто от є у вас 8ГБ vram на відео карті, ото і користуйтеся. Гра з'їла 8ГБ vram і вивалилась. NVIDIA на скарги користувачів відповідає - купуйте карти з більшою кількістю vram.
Карти від AMD вміють shared vram і коли закінчилася відеопам'ять - добирає з ОЗУ.
vsx
Member

Неожиданно но линукс выручал несколько раз в плане игр. Помню играл с другом в казаки по сети так. В адреналине был баг с исчезающими юнитами который годами не фиксили, в mesa все было ок. Total War: Warhammer III играл на нем, там он без денуво и прочего гoвнa. Нативные игры от Valve, Hollow Knight, Talos Principle. Жаль что так мало игр выпускают под него, даже те которые на вулкане..
IronWithin
Member

В мене одна тільки біль з лінухами, це специфічна периферія по типу razer tartarus v2 pro, от вона не працює від слова зовсім, і хоть ти лусни, а в іншому то після переходу на вейленд стало взагалі норм, оперативки на «рабстанції» їсть менше за вінду, працює інтерфейс незрівнянно швидше, виглядає як забажаєш, телеметрія - по бажанню, ігри в 95% випадків працюють гуд, виключення це старі «особливі» проєкти або з вимогами по типу секьюрбут чи епіковський античит, в побутовому використанні прямо зараж вже ляля, новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу))
Scoffer
Member

IronWithin: 03.11.2025 11:19новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу
спойлер
Изображение
IronWithin
Member

Scoffer: 03.11.2025 10:53
DDt: 03.11.2025 10:49а снапшоты?? )))
А нашо вони тобі вдома? :rotate:
Щоб після оновлення на якійсь федорі чи арчі можна було продовжити роботу швидко, а не півдня займатися сну-сну з грабом та драйверами нвідії
artko
Member

IronWithin

жодного разу за останні декілька років арч не ламався апдейтом. тільки про windows читаю, що щось відпало :)
IronWithin
Member

Scoffer: 03.11.2025 11:23
IronWithin: 03.11.2025 11:19новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу
спойлер
Изображение
Нізащо, лфс та генту це те чого мої мацаки(мацало і клацало) не торкнуться :laugh:

Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
artko: 03.11.2025 11:29 IronWithin

жодного разу за останні декілька років арч не ламався апдейтом. тільки про windows читаю, що щось відпало :)
Ви геній та улюбленець долі, але арч нестабільний це факт, і навіть в теорії стабільним бути не може, мій рекорд це рік для арча))
item2
Member

DDt
Так, заставка на відео - це трохи клікбейт. Далі тест виявив, що 9070 XT на Лінукс дає в середньому 93,2% ФПС від Вінди, 5080 - 86,1%. Хоча є випадки, де дійсно випереджають. Наприклад, RX6000 в іграх без RT або на рівні, або швидші.

Інженери Nvidia обіцяють скоротити цей розрив в найближчі пів року.
Последний раз редактировалось item2 03.11.2025 11:41, всего редактировалось 1 раз.
artko
Member

IronWithin: 03.11.2025 11:32Ви геній та улюбленець долі,
я не один такий. поруч ще три арча, жоден не ламався. просто домашні десктопи, без заморочок
IronWithin
Member

artko: 03.11.2025 11:39
IronWithin: 03.11.2025 11:32Ви геній та улюбленець долі,
я не один такий. поруч ще три арча, жоден не ламався. просто домашні десктопи, без заморочок
Да я вам вірю, просто арч створений таким, конструктор і тестовий полігон, якщо нічого взагалі після встановлення не робити то звісно може й не відкиснути, але в середньому репутація інша й частково заслужена!
artko
Member

IronWithin
ну роллінг, так :) якщо не забувати хоча б раз на місяц апдейтнути, то наче все добре. буду рахувати, що мені щастить постійно )
vsx
Member

IronWithin

у меня арч и его производные всегда были самыми стабильными из линуксов
ArmagedoonZergs
Member

Yalg: 03.11.2025 10:08
bigmonstr666: 03.11.2025 09:56чим не підходить вінда?)
Жрёт все больше, я ноут врубаю, а там 10 из 16 гиг забито сходу. Напомню что чистая xp жрала около 80мб.
Остальные 9920 мб куда наоптимизировали?
И слежка буквально во всем. Вырубаешь приложение а оно тебе дай подсмотреть за тобой. Безопасность на уровне.
Обновы убивающие что-то постоянно в новостях.
XP не використовувала кешування в памяті.
Win8 -> і далі - використовує. Unused ram - wasted ram.
Почитай як це працює і не варто боятись ram usage.
IronWithin
Member

vsx: 03.11.2025 11:46 IronWithin

Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.
ArmagedoonZergs
Member

DDt: 03.11.2025 10:53 Scoffer
шоб було ©
Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.

Відправлено через 29 секунд:
IronWithin: 03.11.2025 11:49

Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.
На Федору не треба тут. На голову краще убунти.

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
IronWithin: 03.11.2025 11:27
Scoffer: 03.11.2025 10:53
А нашо вони тобі вдома? :rotate:
Щоб після оновлення на якійсь федорі чи арчі можна було продовжити роботу швидко, а не півдня займатися сну-сну з грабом та драйверами нвідії
Тобі сам btrfs може створити проблеми з сну-сну.
tablestikus
Member

В порівнянні з бубунтою та її похідними - федора взірець стабільності.
artko
Member

IronWithin: 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе?
та ось так. теж начитався колись, що арч баговане та ламається, цікаво було спробувати - а воно працює без зауважень зовсім. і софт свіжий, а не як у мінті (наче) виявив лібреофіс 7.х при поточному 24.х.
tablestikus
Member

artko: 03.11.2025 11:54
IronWithin: 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе?
та ось так. теж начитався колись, що арч баговане та ламається, цікаво було спробувати - а воно працює без зауважень зовсім. і софт свіжий, а не як у мінті (наче) виявив лібреофіс 7.х при поточному 24.х.
Коли чогось нема в оф.репах - шуках в не оф, якщо там нема - бери сорци і збирай під себе. Це ж лінукс.

Хоча я підозрюю що в ситуації з лібре було б достатньо з оф.сайта скачати в мінті деб-файл і поставити.
IronWithin
Member

ArmagedoonZergs: 03.11.2025 11:52
DDt: 03.11.2025 10:53 Scoffer
шоб було ©
Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.

Відправлено через 29 секунд:

На Федору не треба тут. На голову краще убунти.
Ну це питання дискусії, мої останні враження наскільки памʼятаю це «та дайте мені встановити пропрієтарщину сцуки» і «та ніфіга собі ти повільний» це про dnf))
Ну і це мій особистий рекордсмен по відвалам гному і грабу, правда то були ще ікси
Z440_User
Member

IronWithin, а як тоді це прокоментуєте:
Зібрав лего Gentoo на Р4 Prescott (x86_32bit) -> update -> update -> upgrade ПК із зміною платформи на x64, система upgrade із врахуванням зміни платформи з 32біт на 64біт без перевстановлення -> update -> update -> upgrade ПК без перевстановлення ОС -> update -> перенос системи з HDD на NVMe та організація запуску системи на материнці BIOS без підтримки NVMe (grub та каталог boot на загрузочному sata-диску з розміткою mbr, вся інша частина системи на NVMe з gpt) -> upgrade ПК на платформу з UEFI без перевстановлення -> update -> update...
Також на цьому шляху були переїзди ext3 -> ReiserFS -> XFS, зміна Ati Radeon X600Pro (ще пляски з fgrlx-драйвером) -> Nvidia GT8600...GTX1060 -> AMD RX580.

Але систему на цьому шляху я не перевстановлював, так щоб все видалити та з чистого листа наново зібрати.

Факапи звісно були коли оновлювався не читаючі news-повідомлення системи перед запуском оновлення, в яких писалося "щоб воно у вас не відвалилося після оновлення, в конфізі змінить оце на оце, а тут це приберіть"...

Що я роблю не так, чого воно у мене не ламається якщо я сам не натупив?
Ответить