Новости
Последние статьи и обзоры
Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%
-
Z440_User
Member
З nvidia є один момент. Під Linux карти від зелених не вміють в shared vram. Тобто от є у вас 8ГБ vram на відео карті, ото і користуйтеся. Гра з'їла 8ГБ vram і вивалилась. NVIDIA на скарги користувачів відповідає - купуйте карти з більшою кількістю vram.
Карти від AMD вміють shared vram і коли закінчилася відеопам'ять - добирає з ОЗУ.
Карти від AMD вміють shared vram і коли закінчилася відеопам'ять - добирає з ОЗУ.
-
vsx
Member
Неожиданно но линукс выручал несколько раз в плане игр. Помню играл с другом в казаки по сети так. В адреналине был баг с исчезающими юнитами который годами не фиксили, в mesa все было ок. Total War: Warhammer III играл на нем, там он без денуво и прочего гoвнa. Нативные игры от Valve, Hollow Knight, Talos Principle. Жаль что так мало игр выпускают под него, даже те которые на вулкане..
-
IronWithin
Member
В мене одна тільки біль з лінухами, це специфічна периферія по типу razer tartarus v2 pro, от вона не працює від слова зовсім, і хоть ти лусни, а в іншому то після переходу на вейленд стало взагалі норм, оперативки на «рабстанції» їсть менше за вінду, працює інтерфейс незрівнянно швидше, виглядає як забажаєш, телеметрія - по бажанню, ігри в 95% випадків працюють гуд, виключення це старі «особливі» проєкти або з вимогами по типу секьюрбут чи епіковський античит, в побутовому використанні прямо зараж вже ляля, новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу))
-
Scoffer
Member
IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:19новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу
- спойлер

-
IronWithin
Member
Щоб після оновлення на якійсь федорі чи арчі можна було продовжити роботу швидко, а не півдня займатися сну-сну з грабом та драйверами нвідії
-
artko
Member
IronWithin
жодного разу за останні декілька років арч не ламався апдейтом. тільки про windows читаю, що щось відпало
жодного разу за останні декілька років арч не ламався апдейтом. тільки про windows читаю, що щось відпало
-
IronWithin
Member
Нізащо, лфс та генту це те чого мої мацаки(мацало і клацало) не торкнутьсяScoffer: ↑ 03.11.2025 11:23IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:19новачкам правда треба рекомендувати щось по типу минт/убунту, а не генту відразу
- спойлер
Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
Ви геній та улюбленець долі, але арч нестабільний це факт, і навіть в теорії стабільним бути не може, мій рекорд це рік для арча))artko: ↑ 03.11.2025 11:29 IronWithin
жодного разу за останні декілька років арч не ламався апдейтом. тільки про windows читаю, що щось відпало![]()
-
item2
Member
DDt
Так, заставка на відео - це трохи клікбейт. Далі тест виявив, що 9070 XT на Лінукс дає в середньому 93,2% ФПС від Вінди, 5080 - 86,1%. Хоча є випадки, де дійсно випереджають. Наприклад, RX6000 в іграх без RT або на рівні, або швидші.
Інженери Nvidia обіцяють скоротити цей розрив в найближчі пів року.
Так, заставка на відео - це трохи клікбейт. Далі тест виявив, що 9070 XT на Лінукс дає в середньому 93,2% ФПС від Вінди, 5080 - 86,1%. Хоча є випадки, де дійсно випереджають. Наприклад, RX6000 в іграх без RT або на рівні, або швидші.
Інженери Nvidia обіцяють скоротити цей розрив в найближчі пів року.
Последний раз редактировалось item2 03.11.2025 11:41, всего редактировалось 1 раз.
-
artko
Member
я не один такий. поруч ще три арча, жоден не ламався. просто домашні десктопи, без заморочокIronWithin: ↑ 03.11.2025 11:32Ви геній та улюбленець долі,
-
IronWithin
Member
Да я вам вірю, просто арч створений таким, конструктор і тестовий полігон, якщо нічого взагалі після встановлення не робити то звісно може й не відкиснути, але в середньому репутація інша й частково заслужена!artko: ↑ 03.11.2025 11:39я не один такий. поруч ще три арча, жоден не ламався. просто домашні десктопи, без заморочокIronWithin: ↑ 03.11.2025 11:32Ви геній та улюбленець долі,
-
artko
Member
IronWithin
ну роллінг, так
якщо не забувати хоча б раз на місяц апдейтнути, то наче все добре. буду рахувати, що мені щастить постійно )
ну роллінг, так
-
vsx
Member
IronWithin
у меня арч и его производные всегда были самыми стабильными из линуксов
-
ArmagedoonZergs
Member
XP не використовувала кешування в памяті.Yalg: ↑ 03.11.2025 10:08Жрёт все больше, я ноут врубаю, а там 10 из 16 гиг забито сходу. Напомню что чистая xp жрала около 80мб.bigmonstr666: ↑ 03.11.2025 09:56чим не підходить вінда?)
Остальные 9920 мб куда наоптимизировали?
И слежка буквально во всем. Вырубаешь приложение а оно тебе дай подсмотреть за тобой. Безопасность на уровне.
Обновы убивающие что-то постоянно в новостях.
Win8 -> і далі - використовує. Unused ram - wasted ram.
Почитай як це працює і не варто боятись ram usage.
-
IronWithin
Member
Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.vsx: ↑ 03.11.2025 11:46 IronWithin
-
ArmagedoonZergs
Member
Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.
Відправлено через 29 секунд:
На Федору не треба тут. На голову краще убунти.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.vsx: ↑ 03.11.2025 11:46 IronWithin
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
Тобі сам btrfs може створити проблеми з сну-сну.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:27Щоб після оновлення на якійсь федорі чи арчі можна було продовжити роботу швидко, а не півдня займатися сну-сну з грабом та драйверами нвідії
-
tablestikus
Member
В порівнянні з бубунтою та її похідними - федора взірець стабільності.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.vsx: ↑ 03.11.2025 11:46 IronWithin
-
artko
Member
та ось так. теж начитався колись, що арч баговане та ламається, цікаво було спробувати - а воно працює без зауважень зовсім. і софт свіжий, а не як у мінті (наче) виявив лібреофіс 7.х при поточному 24.х.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе?
-
tablestikus
Member
Коли чогось нема в оф.репах - шуках в не оф, якщо там нема - бери сорци і збирай під себе. Це ж лінукс.artko: ↑ 03.11.2025 11:54та ось так. теж начитався колись, що арч баговане та ламається, цікаво було спробувати - а воно працює без зауважень зовсім. і софт свіжий, а не як у мінті (наче) виявив лібреофіс 7.х при поточному 24.х.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:49Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе?
Хоча я підозрюю що в ситуації з лібре було б достатньо з оф.сайта скачати в мінті деб-файл і поставити.
-
IronWithin
Member
Ну це питання дискусії, мої останні враження наскільки памʼятаю це «та дайте мені встановити пропрієтарщину сцуки» і «та ніфіга собі ти повільний» це про dnf))ArmagedoonZergs: ↑ 03.11.2025 11:52Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.
Відправлено через 29 секунд:На Федору не треба тут. На голову краще убунти.IronWithin: ↑ 03.11.2025 11:49
Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.
Ну і це мій особистий рекордсмен по відвалам гному і грабу, правда то були ще ікси
-
Z440_User
Member
IronWithin, а як тоді це прокоментуєте:
Зібрав лего Gentoo на Р4 Prescott (x86_32bit) -> update -> update -> upgrade ПК із зміною платформи на x64, система upgrade із врахуванням зміни платформи з 32біт на 64біт без перевстановлення -> update -> update -> upgrade ПК без перевстановлення ОС -> update -> перенос системи з HDD на NVMe та організація запуску системи на материнці BIOS без підтримки NVMe (grub та каталог boot на загрузочному sata-диску з розміткою mbr, вся інша частина системи на NVMe з gpt) -> upgrade ПК на платформу з UEFI без перевстановлення -> update -> update...
Також на цьому шляху були переїзди ext3 -> ReiserFS -> XFS, зміна Ati Radeon X600Pro (ще пляски з fgrlx-драйвером) -> Nvidia GT8600...GTX1060 -> AMD RX580.
Але систему на цьому шляху я не перевстановлював, так щоб все видалити та з чистого листа наново зібрати.
Факапи звісно були коли оновлювався не читаючі news-повідомлення системи перед запуском оновлення, в яких писалося "щоб воно у вас не відвалилося після оновлення, в конфізі змінить оце на оце, а тут це приберіть"...
Що я роблю не так, чого воно у мене не ламається якщо я сам не натупив?
Зібрав лего Gentoo на Р4 Prescott (x86_32bit) -> update -> update -> upgrade ПК із зміною платформи на x64, система upgrade із врахуванням зміни платформи з 32біт на 64біт без перевстановлення -> update -> update -> upgrade ПК без перевстановлення ОС -> update -> перенос системи з HDD на NVMe та організація запуску системи на материнці BIOS без підтримки NVMe (grub та каталог boot на загрузочному sata-диску з розміткою mbr, вся інша частина системи на NVMe з gpt) -> upgrade ПК на платформу з UEFI без перевстановлення -> update -> update...
Також на цьому шляху були переїзди ext3 -> ReiserFS -> XFS, зміна Ati Radeon X600Pro (ще пляски з fgrlx-драйвером) -> Nvidia GT8600...GTX1060 -> AMD RX580.
Але систему на цьому шляху я не перевстановлював, так щоб все видалити та з чистого листа наново зібрати.
Факапи звісно були коли оновлювався не читаючі news-повідомлення системи перед запуском оновлення, в яких писалося "щоб воно у вас не відвалилося після оновлення, в конфізі змінить оце на оце, а тут це приберіть"...
Що я роблю не так, чого воно у мене не ламається якщо я сам не натупив?