Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

_VlaD_: 28.10.2025 17:38 Отже, плати БМС ставлять пасивні, котрі балансують елементи коли вони майже повністю заряджені.
Якщо недозаряджати фосфат, то там нічого не балансується.
А навіть якщо балансується - то мізерними токами.
Так от і вилазить різниця між зарядною станцією та самосбором.
Бо я поставив BMS + активний балансир. Бо я сам особисто збирав батарею. Бо я кожний елемент протестував на ємність. А ви там купуйте свої зарядні станції.
Очікую купу мінусів, бо я фуфло несу.
За що мінуси - тут все по ділу, так і є, пізнє балансування практично всюди і не тільки в зарядних станціях, слухав розповідь власника СЕС що накупив "дорогих, брендових" батарей Deye SE-G5.1 Pro-B і слідуючи порадам "досвідчених експертів" поставив заряд до 95%, "щоб збільшити ресурс".
Дуже через короткий проміжок часу вони дико розбалансувалися і виглядало це як кратне падіння ємності.
_VlaD_
Member

кудрявый
О. Хоч хтось розуміє про що річ.
Активний балансир навіть простенький допомогає уникнути купу проблем.
Сам з таким стикався. Ну, до того як активні балансири масово з'явились.
Ektalion
Member

_VlaD_: 28.10.2025 17:38 Ну, я не є експертом і таким себе не ставлю.
Але якщо просто глянути на характеристики - то цікаво.
спойлер
Изображение
Тобто, воно може важити 0.9+-0.5кг.
Тобто, маса заявлена від 0.4 до 1.4 кг. Зашибісь.
Якщо характеристики товару вказані через одне місце, то і якість того товару така сама зазвичай.

По другій ссилці - максимальний струм розряду 10А. Ліхтарик буде чудовий.
Я більше не буду нічого коментувати. Купуйте що хочете. Ну і чекаю мінуси від бригади Хотспура.
https://prom.ua/ua/p1899924653-akkumuly ... hatgpt.com

Ось тобі 15А. Рекомендований для бюджетного АРС бек-упса.
_VlaD_
Member

Ektalion: 28.10.2025 18:59 Ось тобі 15А. Рекомендований для бюджетного АРС бек-упса.
А навіщо мені?
Мені нічого не треба. Розмова почалася з того, що одному з комрадів потрібні акуми для упса.
А собі я сам збираю. Мені магазинні не треба. У мене 100 ампер та 24В. І живиться квартира. От собі можете в магазині придбати. Оті самі на 15А.

Отправлено спустя 11 минут 55 секунд:
Ektalion: 28.10.2025 18:59 Ось тобі 15А. Рекомендований для бюджетного АРС бек-упса.
А чому я повинен тобі 2+2 складати?
Якщо 128 на 12 поділити, то який струм буде?
спойлер
Изображение
І це максимальний. А який номінальний? От купуй та користуйся. П'ять ампер як раз вистачить для непоганого ліхтаря.
Для роутера теж нормально буде. Бо на УПС ніхто адекватний таке гівно не поставить.

Отправлено спустя 26 минут 38 секунд:
Коротше, там 10 ампер максимальний струм з батареї. І ще будуть втрати на ККД перетворювача.
Треба розповідати що на що треба помножити щоб приблизно оцінити на що здатна та батерея?
DDt
Member

кудрявый: 28.10.2025 17:59слідуючи порадам "досвідчених експертів" поставив заряд до 95%, "щоб збільшити ресурс".
Дуже через короткий проміжок часу вони дико розбалансувалися і виглядало це як кратне падіння ємності.
неоднократно слышал отзывы что у них (у Деи) там какой-то баг с этим ограничением заряда, проявляется он в том что после разряда АКБ инвертор воспринимает за 100% заряда не полный заряд, а вот те самые 95%, и при следующем заряде ситуация повторяется(т.е 95% от 95%) и так пока владелец не обнаружит что АКБ умирает через условных 2 часа а не 4 как было раньше и не выключит это ограничение заряда :/
_VlaD_
Member

DDt
Я так думаю, что проблема в другом.
Разрядная характеристика фосфата не позволяет определить оставшуюся емкость аккумулятора по напряжению.
А кулонометры ставить дорого.
Активные балансиры тоже не ставят.
А те балансиры что есть, балансируют только при полном заряде.
И малым током.
И это распространенная проблема везде.
Но, зато вкачали кучу бабла в приложения которые выводят на смартфоне кучу ненужной фигни за кучу бабок.
кудрявый
Member

Ektalion: 28.10.2025 18:59 https://prom.ua/ua/p1899924653-akkumuly ... hatgpt.com
Ось тобі 15А. Рекомендований для бюджетного АРС бек-упса.
Якщо відкрити сторінку і почитати характеристики то ось:
Струм розряду реком./макс.
3,5 / 7 А
Тобто рекомендований 3.5а, 7а в стрибку, бюджетний комп'ютер+бюджетний УПС це зазвичай 10+ ампер (міряв особисто)))
GreenMile
Member

кудрявый: 27.10.2025 20:23
LiquidStorm: 27.10.2025 19:51 Власне те, що класичний ДБЖ недозаряджає літій до 100% і рятує акум, по аналогії як на екофлов люди виставляють діапазон роботи до 85%
Як власник екофлов скажу що після оцих занижень рівня заряду стільки приколів, що прийшлося багато чого читати в мережі, бо наш мега супер пупер блатний офіційний сервіс центр зразу сказав, не дослухавши мене, що "випадок негарантійний". Адресна доставка НП (щось в районі 1к грн) . Зворотня доставка теж десь 1к. Ну і платний ремонт, бо вони зразу зрозуміли що це не гарантійний випадок)))
Прийшлося "ремонтувати" самостійно. Виставити заряд на 100%, розрядити не до 0%, а до того як вимкнеться інвертор, а потім зарядити, не до 100%, а до того моменту як перестане брати з мережі. І як бабка пошептала))))
У мене екофло рівер макс з літа 2024 цілододобово маслає в режимі ДБЖ із порогом у 80% і все норм :dontknow:
В цілому, у них може злітати прогноз заряду (у мене так в ДБЖ БМС-ка може показувати 0% заряду при напрузі 3,44В на комірках, ага), бо у ліфепо4 стуіпнь заряду від напруги майже не змінюється, типу при 3,1В це може бути умовно як 70% так і 30%, там прогнозом займається БМС. Тому треба просто зарядити до 100% і потім розрядити. Про це, до речі в мануалі на екофло описано, шо при роботі як ДБЖ треба періодично раз в кілька місяців робити йому цикл заряду-розряду, щоб він не брехав.

Відправлено через 6 хвилин 5 секунд:
_VlaD_: 28.10.2025 20:53 Активные балансиры тоже не ставят.
А те балансиры что есть, балансируют только при полном заряде.
И малым током.
И это распространенная проблема везде.
Хто вам таке сказав, що це проблема та ще й "всюди"? Здебільшого це проблема людей, які не вміють налаштувати нормально, а просто заряд скрутили до 95% і все, а інші параметри як були так і залишились. Навіть у баянистій і не самій кращій жека-бмс пороги балансування задаються окремо.
Ви реально вважаєте, що багатокіловаттні системи Дея балансуються пасивним балансиром при струмах заряду 100-200А? :rolleyes:
LiquidStorm
Member

кудрявый: 27.10.2025 20:23після оцих занижень рівня заряду стільки приколів
Маю в постійному спостереженні рівер2 про, 85% верхній ліміт, працює з минулого літа 24/7. Відключень майже не було, батка в нормі.
А от домашній АС180Р після 3-4 місяців без відключень починає дуркувати, відключаю вхід, розряджаю до 5%, заряджаю до 100% і далі кілька місяців все працює норм.

Китайози не продумали тривалу роботу в буферному режимі, ячейки в батках розбігаються по напрузі (балансири - смішні, і працюють лише коли іде заряд), і коли вихід БМС навантажується, вона іде в захист і рубає напругу. В таких важких випадках доводиться розбирати станцію, накачувати окремі ячейки, вішати активний балансир, і коли напруги вирівняються - можна знов ганяти електростанцію.
кудрявый
Member

LiquidStorm: 29.10.2025 04:36 А от домашній АС180Р після 3-4 місяців без відключень починає дуркувати, відключаю вхід, розряджаю до 5%, заряджаю до 100% і далі кілька місяців все працює норм.
В моєму випадку (RIVER Pro) таке не допомогло. Після місяця роботи з холодильником і зарядом до 90% починав різко втрачати відстки при роботі.
І "розряджаю до 5%" не допомагало, бо він втратив оріентири і поняття не мав де його 5%.
В врятувало то що вичитав - розряджати не до 5 чи 0%, а до моменту коли вимкнеться інвертор. При спробі це зробити (в якості навантаження телевізор десь 60 ват) від того моменту коли на табло було 0% до вимкнення інвертора пройшло майже 2 години. От вам і 0% ;)
Rucha
Member

А колись писали щось про 8000 циклів та "на все життя вистачить, нащо ті цикли берегти". Ось вам і реалії життя.
GreenMile
Member

Rucha: 29.10.2025 21:57 А колись писали щось про 8000 циклів та "на все життя вистачить, нащо ті цикли берегти". Ось вам і реалії життя.
Які реалії? До чого тут цикли АКБ, якщо це просто проблема прогнозування залишкового заряду, що жодного відношення до реального стану АКБ не має і про що в мануалах на зарядні станції прямим текстом написано?
Rucha
Member

GreenMile
Реалії такі, що замість 8000 циклів воно витримало 80. Що там під капотом кінцевому споживачу пофіг.
tablestikus
Member

кудрявый: 29.10.2025 21:01
LiquidStorm: 29.10.2025 04:36 А от домашній АС180Р після 3-4 місяців без відключень починає дуркувати, відключаю вхід, розряджаю до 5%, заряджаю до 100% і далі кілька місяців все працює норм.
В моєму випадку (RIVER Pro) таке не допомогло. Після місяця роботи з холодильником і зарядом до 90% починав різко втрачати відстки при роботі.
І "розряджаю до 5%" не допомагало, бо він втратив оріентири і поняття не мав де його 5%.
В врятувало то що вичитав - розряджати не до 5 чи 0%, а до моменту коли вимкнеться інвертор. При спробі це зробити (в якості навантаження телевізор десь 60 ват) від того моменту коли на табло було 0% до вимкнення інвертора пройшло майже 2 години. От вам і 0% ;)
Це не з батареєю проблема, а з бмс. Було схоже коли пів року стояв рівер 2 про як упс і без вимкнень особливо. Наче розряджався за хвилину з 90%. Пару разів зробив повний цикл поки повністю не відключиться і не зарядиться до 100% - почав знову нормально показувати індикацію заряду.
Последний раз редактировалось tablestikus 30.10.2025 13:41, всего редактировалось 1 раз.
LiquidStorm
Member

Rucha: 30.10.2025 13:11Реалії такі, що замість 8000 циклів воно витримало 80. Що там під капотом кінцевому споживачу пофіг.
Брендові станції позиціонуються як 3500+ циклів і 8+ років роботи.
Не уточнюють тільки, що то не 24/7 в режимі безперебійника, бо крім нас таким чином станції у світі ніхто не користає.

Китайці отримали нахаляву море досвіду на випадках роботи та виходу з ладу станцій в Україні, але, як і притаманно китайцям, вони не паряться щодо гарантії, бо те, що за кордоном "залізні 5 років", в нас - лише 12 місяців, плюс сервісні центри дуже полюбляють визнавати ремонт негарантійним, бо профіту тоді мають більше.

Другий момент, ніхто з "інфлуєнсерів", що піарили електростанції, не знімає відео "Х місяців у користанні", бо за то - не платять, а нюанси, так чи інакше, вилазять майже у всіх. Були б такі відоси поруч із проплаченими хвалебними оглядами, продажі би суттєво впали, може тоді виробники почали б якось активніше реагувати, виправляти інженерні прорахунки та працювати над вдосконаленням софта.
tablestikus
Member

Rucha: 29.10.2025 21:57 А колись писали щось про 8000 циклів та "на все життя вистачить, нащо ті цикли берегти". Ось вам і реалії життя.
А коли у літій іону що в першому рівері стоїть було 8к циклів?
кудрявый
Member

Rucha
Про цикли.
1. 4000+ пишуть в даташитах на сучасні призматики, яких я в зарадних станціях поки не зустрічав.
2. Циліндричні, що я бачив в зарядних станціях, в даташитах пишуть скромно про 2000 циклів і то при 0.5С, а станціїї допускають більш інтенсивний заряд/розяд.
3. Цикли вони такі цикли - у мене в селі пряцює СЕС з батарейкою на 280а елементах. Кожної доби цикл - зранку заряд, звечора розряд, від мережі вхідний автомат вимкнено. Експлуавтація з перших чисел березня, щойно глянув в JK BMS - кількість циклів що вона нарахувала за цей період - 38 :)
А "особливсті" експлуатації хімічних акумуляторів - то окрема тема. Передовики в цій темі - автовиробники, і об'єм ринку колосальний і досвід більше 10 років, але всеодно "показометр" бреше. Складне питання для вимірювання і вирішення залишкової емності, коли ти знаєш тільки напругу. Додавання кулонометра радикально не змінює цю картну.
Слухав колись спеца по свинцю що казав - для розуміння наскільки заряджений свинець мені вольти мало що скажуть - треба поміряти густину електроліту.

Відправлено через 5 хвилин 8 секунд:
LiquidStorm: 30.10.2025 13:39 Китайці отримали нахаляву море досвіду на випадках роботи та виходу з ладу станцій в Україні, але, як і притаманно китайцям, вони не паряться щодо гарантії, бо те, що за кордоном "залізні 5 років", в нас - лише 12 місяців, плюс сервісні центри дуже полюбляють визнавати ремонт негарантійним, бо профіту тоді мають більше.
Наша провладні блатні сервісцентри додали в правила зберігання - раз в квартал повний цикл розряд/заряд і потім залишити в приблизно 60%. Вони це можуть прочитати в логах і радісно закричати порушення умов експлуатації, платний ремонт!
Цікаво, в тих же штатах - хтось в сервісі може пред'явити що ти не робив цикл кожні 90 днів зберігання?
DDt
Member

кудрявый: 30.10.2025 13:48Кожної доби цикл - зранку заряд, звечора розряд
я чёт думал что "цикл" - это от 100 до 0 :/ а если от 100 до 70 - то это ~0.33333 цикла, т.е надо сделать три прогона от 100 до 70 чтоб БМС засчитала это как цикл

или я что-то не то понимаю?

Отправлено спустя 1 минуту 21 секунду:
кудрявый: 30.10.2025 13:53залишити в приблизно 60%
что-то похожее читал в свежекупленной блюетине
Последний раз редактировалось DDt 30.10.2025 13:57, всего редактировалось 1 раз.
JKrl
Member

AC200p за 3 роки політ нормальний. десь пропало 5% ємності, але в іншому все топ.
GreenMile
Member

Rucha: 30.10.2025 13:11 GreenMile
Реалії такі, що замість 8000 циклів воно витримало 80. Що там під капотом кінцевому споживачу пофіг.
Які 80, шо за маячня? :facepalm: Воно просто на екрані показує білеберду, від якої не залежить абсолютно нічого і станція буцле працювати як належить, то лише для вас картинка прогнозна, а не реальний стан батарей.
Кінцевому споживачу потрібно дотримуватись правил експлуатації, а не робити як серце підказує, а потім дичину писати.
Скрін с офсайту екофоло для особливо нетямущих юзерів:
спойлер
Screenshot 2025-10-30 143707.png
Ответить