Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

Vitus: 26.10.2025 07:46 Плюси літію в ups не тілки в кількості циклів, а і в нормальній реакції на постійне перебування під напругою заряду. Кіслотний аккум при утриманні 13,7В (середня напруга ups) поступово деградує через "мікрокіпіння", тому і здихає у постійно ввімкненому ups.
Та вони усі не люблять буферний режим. То й же ліфер періодично краще розряджати хоча б наполовину раз в півроку чи квартал. Але в будь якому випадку працює в рази довше.

Відправлено через 5 годин 17 хвилин 59 секунд:
_VlaD_: 25.10.2025 23:55 Ну так і в чому проблема з упса зробити зарядну станцію?
При такій глибокій переробці питання економічної доцільності)
_VlaD_
Member

кудрявый: 26.10.2025 18:42 При такій глибокій переробці питання економічної доцільності)
Ну, якщо дірку зробити для вентилятора - "глибока переробка", то тоді взагалі блище ніж на метр до БДЖ підходити не рекомендується.
кудрявый
Member

_VlaD_: 26.10.2025 22:08 Ну, якщо дірку зробити для вентилятора - "глибока переробка", то тоді взагалі блище ніж на метр до БДЖ підходити не рекомендується.
І струм заряду підняти в 5-10 разів? як там було - "Пилите Шура, они золотые" B-)
_VlaD_
Member

кудрявый: 27.10.2025 03:45 І струм заряду підняти в 5-10 разів?
А, так. Два дроти від зовнішнього зарядного підключити. Це неймовірно складно для деяких унікумів.
GreenMile
Member

Vitus: 26.10.2025 07:46 Плюси літію в ups не тілки в кількості циклів, а і в нормальній реакції на постійне перебування під напругою заряду. Кіслотний аккум при утриманні 13,7В (середня напруга ups) поступово деградує через "мікрокіпіння", тому і здихає у постійно ввімкненому ups.
Даю лайфхак безкоштовний.
1. При купівлі нових свинцевих батрей - зважуєте їх на точних вагах і вагу кожного до грамів записуєете маркером на акумі разом із датою зважування.
2. Через максимум 2 роки дістаєте акуми, зважуєте на тих же вагах, бачите різницю в грамах (зменшилась). Це та вода, що випарувалась. Ділите значення випаруваної води на 6 банок і приблизно розумієте по скільки треба води долити в кожну банку.
3. Берете дистильовану воду, вскриваєте клапани і доливаєте в кожну банку шприцем води. Доливати треба так, щоб верхній шар матів став вологим, вода не повинна стояти вище матів. Приблизно в 9А*г аккум за 2 роки в кожну комірку влізає по 7-10 мл води в середньому.
4. Закриваєте клапани, зважуєте аккум пишете на ньому вагу і дату. І до нових зустрічей за 2 роки.
5. ???
6. Profit!

Більше 2-х років не рекомендую тримати, по досвіду - це критичний строк, після якого доливання води вже як мертвому припарка.
LiquidStorm
Member

Ось тут змушений непогодитися, якісні (AGM HR etc) свинцеві акуми в ДБЖ, що живе 24/7 під напругою, легко ходят 5..7 років, і режим Standby для них є нормальним, тоді як для акумів на літії треба періодичне розряджання та заряджання, бо "сидіти" на 100% весь час для них - не добре.
_VlaD_
Member

LiquidStorm: 27.10.2025 13:04якісні (AGM HR etc) свинцеві акуми в ДБЖ, що живе 24/7 під напругою, легко ходят 5..7 років, і режим Standby для них є нормальним
Особисто в мене жоден акум не пройшов більше 4-х років. Ні ті що з заводу ставлять, ні CSB. В офісі у APC взагалі акуми за рік роздуло.
кудрявый
Member

LiquidStorm: 27.10.2025 13:04 тоді як для акумів на літії треба періодичне розряджання та заряджання, бо "сидіти" на 100% весь час для них - не добре.
100% на банку це 3.65в 4s , буде 14,6в, не зустрічав UPS з такою буферною напругою. Так що у відомих мені UPS вони ніколи не бувають заряджені на 100%.
При вмиканні UPS тестують батарейку працюючи короткий час від неї. так що мікроцикл хочеш-не хочеш буде.
А щодо "не добре" то тут тільки статистика. Перша моя самозбірна батарейка на б.в.! ліферах 26650 4s2p живе собі два роки в BNT600-AP. Недавно дістав її, та розрядив на електронне навантаження - віддала приблизно 6.1 а/г як і два роки тому.
Та й мені невідомі випадки коли ліфер таки замучився і здох. У знайомого дома в СЕС працюють ліферні батареї одного популярного у нас бренду з 2018 року. Два роки тому почали вести себе погано, заміна штатної, копійчаної, БМС на JK зробила їх знову хорошими і вони працюють і по сей день.
GreenMile
Member

LiquidStorm: 27.10.2025 13:04 Ось тут змушений непогодитися, якісні (AGM HR etc) свинцеві акуми в ДБЖ, що живе 24/7 під напругою, легко ходят 5..7 років, і режим Standby для них є нормальним, тоді як для акумів на літії треба періодичне розряджання та заряджання, бо "сидіти" на 100% весь час для них - не добре.
Більшість нормальних ДБЖ тримають АКБ в режимі зберігання при 13,6-13,8В на 1шт, для ліфепо4 це не 100% заряду, то ж там все ок.
Ось, це древній мустек 1400USB, батарея літієва, напругу можете самі бачити:
спойлер
IMG_2003.JPG
кудрявый
Member

GreenMile: 27.10.2025 17:01 Ось, це древній мустек 1400USB, батарея літієва, напругу можете самі бачити:
Ave Cell Volt 3.444в
В різних джерелах пишуть що 3,45в - це 97-98% заряду, так що нічого страшного.
В реалі треба діждатися коли ж таки 3.444в вб'є батарею - через два роки чи через 10, до цього все просто теорія. Та й створити такі умови коли UPS геть не бере з батареї важко. Це не виключати ніколи і щоб навіть стрибків не було в мережі)
LiquidStorm
Member

Власне те, що класичний ДБЖ недозаряджає літій до 100% і рятує акум, по аналогії як на екофлов люди виставляють діапазон роботи до 85%
А от якщо б хтось вмонтував "швидку" зарядку LFP у ДБЖ, там вже інші умови проявляться.
кудрявый
Member

LiquidStorm: 27.10.2025 19:51 Власне те, що класичний ДБЖ недозаряджає літій до 100% і рятує акум, по аналогії як на екофлов люди виставляють діапазон роботи до 85%
Як власник екофлов скажу що після оцих занижень рівня заряду стільки приколів, що прийшлося багато чого читати в мережі, бо наш мега супер пупер блатний офіційний сервіс центр зразу сказав, не дослухавши мене, що "випадок негарантійний". Адресна доставка НП (щось в районі 1к грн) . Зворотня доставка теж десь 1к. Ну і платний ремонт, бо вони зразу зрозуміли що це не гарантійний випадок)))
Прийшлося "ремонтувати" самостійно. Виставити заряд на 100%, розрядити не до 0%, а до того як вимкнеться інвертор, а потім зарядити, не до 100%, а до того моменту як перестане брати з мережі. І як бабка пошептала))))
Ektalion
Member

Geinz21: 24.10.2025 23:15 _VlaD_
а если что-то типа такого загнать? https://voltmarket.ua/ua/litievye-akkum ... ahbms14558
Тоже потребуется переделка с вентилятором?
Є трохи більшої емності
https://audioshop.com.ua/logicpower/lp- ... ah-(90wh)/

5 ам/год дуже мало.
_VlaD_
Member

:D :D :D
Для ліхтарика підійде. Але не для упса.
спойлер
Изображение
Ektalion
Member

_VlaD_: 28.10.2025 12:30 :D :D :D
Для ліхтарика підійде. Але не для упса.
спойлер
Изображение
Побачив
Не рекомендовано під'єднувати до ДБЖ!
Тоді це сміття.
_VlaD_
Member

Треба образу дивитись на максимальний розрядний струм. Більшість подібних акумів по хороших цінах годяться для сигналізації, роутерів і чогось подібного.
Ektalion
Member

_VlaD_: 28.10.2025 12:40 Треба образу дивитись на максимальний розрядний струм. Більшість подібних акумів по хороших цінах годяться для сигналізації, роутерів і чогось подібного.
Той на 5 ам/год теж не рекомендовано використовати для ДБЖ (с)
_VlaD_
Member

Ektalion: 28.10.2025 12:43 Той на 5 ам/год теж не рекомендовано використовати для ДБЖ (с)
Так. Але 15А вже дозволять витягнути якийсь офісний комп на 100-120Вт. А якщо таких акумів в упсі два, то це вже 200-250Вт було б.
Ektalion
Member

_VlaD_: 28.10.2025 12:54 Так. Але 15А вже дозволять витягнути якийсь офісний комп на 100-120Вт. А якщо таких акумів в упсі два, то це вже 200-250Вт було б.
Є ще варіант
спойлер
https://aria-katalog.kiev.ua/uk/litij-z ... v-q8-25096
https://kvshop.com.ua/batareyi-lifepo4/ ... hatgpt.com
Последний раз редактировалось Ektalion 28.10.2025 17:23, всего редактировалось 1 раз.
_VlaD_
Member

кудрявый: 27.10.2025 20:23 Як власник екофлов скажу що після оцих занижень рівня заряду стільки приколів, що прийшлося багато чого читати в мережі, бо наш мега супер пупер блатний офіційний сервіс центр зразу сказав, не дослухавши мене, що "випадок негарантійний". Адресна доставка НП (щось в районі 1к грн) . Зворотня доставка теж десь 1к. Ну і платний ремонт, бо вони зразу зрозуміли що це не гарантійний випадок)))
Прийшлося "ремонтувати" самостійно. Виставити заряд на 100%, розрядити не до 0%, а до того як вимкнеться інвертор, а потім зарядити, не до 100%, а до того моменту як перестане брати з мережі. І як бабка пошептала))))
А тут все просто. Зараз Хотспур та його банда мені мінуси наставить (три штуки), але мені пофіг.
Отже, плати БМС ставлять пасивні, котрі балансують елементи коли вони майже повністю заряджені.
Якщо недозаряджати фосфат, то там нічого не балансується.
А навіть якщо балансується - то мізерними токами.
Так от і вилазить різниця між зарядною станцією та самосбором.
Бо я поставив BMS + активний балансир. Бо я сам особисто збирав батарею. Бо я кожний елемент протестував на ємність. А ви там купуйте свої зарядні станції.
Очікую купу мінусів, бо я фуфло несу.

Отправлено спустя 15 минут 37 секунд:
Ну, я не є експертом і таким себе не ставлю.
Але якщо просто глянути на характеристики - то цікаво.
спойлер
Изображение
Тобто, воно може важити 0.9+-0.5кг.
Тобто, маса заявлена від 0.4 до 1.4 кг. Зашибісь.
Якщо характеристики товару вказані через одне місце, то і якість того товару така сама зазвичай.

По другій ссилці - максимальний струм розряду 10А. Ліхтарик буде чудовий.
Я більше не буду нічого коментувати. Купуйте що хочете. Ну і чекаю мінуси від бригади Хотспура.
Ответить