Аккумуляторы для ИБП Powercom SPT-1500-II LCD

Корпуса и источники питания
Автор
Member

_VlaD_: 22.10.2025 20:23
GreenMile: 21.10.2025 17:21в ДБЖ струм заряду 1-1,5А максимум.
Ну, БДЖ різні бувають. Наприклад в APC SUA1000i - 3 ампери. А в APC SUA1500i - 5 ампер. А були версії з зовнішньою батарейкою. Там мабуть зарядник ще потужніший.
Хоча, звичайно, якщо навісити зовнішній акум 100А+, то без додаткового зарядного не обійтись.
Буває все, що завгодно, але мова була конкретно за описаний випадок: "с дешевым старющим 500VA упсом (с олх за 400 грн) батарейку лифепо4 на 100-200Ач + блок питания на 20-40А". І це - фігня, бо, якщо ви вже купили ліфепо4 батарею, то марнувати її гівняним ДБЖ і купляти окрему зарядку - марнотратство, коли можна на тому ж алі купити інвертор-ДБЖ, який вже разом із зарядкою іде. Навіть, якщо у вас є гарний ДБЖ, все одно зі 100А*г акумулятора він вам віддасть в кращому випадку 70А*г в корисне навантаження замість 85-90А*г, тобто приблизно 200-250 Вт*год ви просто марнуєте на неефективному інверторі, а це ємність маленької зарядної станції. Вартує воно того щодня недобирати заряд заради економії в 1000 грн? :dontknow:
Цей колгосп виправданий лише в двох випадках: коли вам треба от прямо зараз щось зібрати із того, що є під рукою, і коли всі складові у вас вже є і ви це робите умовно "безкоштовно". А якщо мова іде про купівлю того ж зарядника, то будівництво системи навколо інвертора ДБЖ - це вже бездарне марнування і грошей, і енергії.

От у мене основна система як раз зібрана в 2022 із гівна і палок, які в мене вже були в наявності, бо я готував її на дачу як СЕС, а по факту вона 3 роки в квартирі стоїть: 2 АГМ акума по 200А*г, балансир, сонячний МРРТ-контроллер і замість зарядника - мій лабораторний БЖ на 30В 10А, якій підключений на вхід сонячних панелей. Якби я збирав "з нуля" все - взяв би одразу гібридний інвертор, а не оці милиці.
До речі лабораторний БЖ вже довелось ремонтувати і допрацьовувати, бо режим роботи "включений 24/7" йому не сподобався і він уже виходив з ладу, це до того, що далеко не всі складові можуть витягнути такий режим роботи.

Відправлено через 9 хвилин 41 секунду:
Alexsandr: 21.10.2025 23:34
GreenMile: 21.10.2025 17:21 Вміє, так, але в ДБЖ струм заряду 1-1,5А максимум. Ви свій зовнішній АКБ на 100А*г будете ним заряджати щонайменше 100+ годин. Не дуже як для блекаутів тема, еге ж?
Звичайний свинец процентів на 30% краще тільки саджати, а це вже меньше часу на заряджання потім. Холодильник, ну совсім у крайньому випадку підключати. Світло, ноутбук, зарядка гаджетів. Для ПК дограти онлайн і все. Якщо світла немає кілька днів не має різниці яка швидкість заряджання. Це не повноцінна зарядна станція. Це резервне живлення по мінімуму. Якщо є графіки можно вичавити і більше, але потрібно рахувати.
Я в курсі як працювати з і свинцевою системою, у мене вона з 2022 року, мені її вистачає для юзання чайника, мікрохивльовки і кавомашини. Влітку холодильник висів 24/7.
Питання в тому, що купляти батрею до ДБЖ "який вже є" - нічого не дасть, бо цей ДБЖ вам її не зарядить, треба ще думати над зарядним пристроєм.
GreenMile: 21.10.2025 17:21 Не краще ні разу. Яка ціна? Ви там зважаєте взагалі на потужність, чи як? Звичайний 1000В*А ДБЖ - це всього-навсього 600-700Вт. Ну ось 800Вт за 1600 грн, все ще ціна не така? :think:
ДБЖ вже є. "Безкоштовно" з якихось років.
Навіть якщо так, окрема зарядка хоча б на 10А все одно грошей коштує, і немаленьких.
GreenMile: 21.10.2025 17:21 Я не розумію про що ми взагалі говоримо зараз. Якщо мова як із гівна і підніжних жолудів зліпити якусь подобу зарядної станції - то так, можна вигадати все, що завгодно. А якщо ви вже вклались в ліфепо4 АКБ, який не 3 копійки коштує, то марнувати до третини його енергії заради разової економії тисячі гривень - це дуже і дуже дивний підхід :dontknow:
Нормальний інвертор - це таке саме "вкладення в ємність", як і банальне нарощування АКБ.
Разова економія десь так 4000грн. Ми про різне трохи можливо. У ДБЖ своя робота, ПК/ноутбук... дати ті 15-30 хвилин дограти чи підтримати ноутбук періодично заряджаючи останній. Навіть заряджати пристрої краще просто поставивши на вихід акумулятора окрему плату, або мати ще один невеличкий акум заміть повербанку, е так на 60000+
Так я про це від самого початку і писав, що ДБЖ - це дати можливість зберігти/завершити роботу, а робити з нього зарядну станцію - дурна ідея.
Shpoker
Member

GreenMile: 23.10.2025 13:12Цей колгосп виправданий лише в двох випадках: коли вам треба от прямо зараз щось зібрати із того, що є під рукою, і коли всі складові у вас вже є і ви це робите умовно "безкоштовно".
боже, как запало в душу))

Короче, что б не так горело - расскажу про конкретно этот "сетап"
1) бп на 20А с Алика покупался за копейки (до 20 долларов) для камер наблюдения, втыкался в пое инжектор и питал 24 камеры, позже был списан вместе с камерами (да и всем помещением)
2) ибп паверком 500ВА - покупался на олх без батарей для корректного перехода на генератор 4-х системных блоков (отработал на все 100% пару свинцовых батарей и потом было всё переделано на более жирный упс, а этот подпирал двери)
3) батарея 100А лифепо4 - покупалась когда начались первые блекауты, потому как что-то делать нужно было

реалии эксплуатации
Первым делом к упсу была приколбашена батарея и на этом всё. среднее потребление всего сетапа тянуло 7-8А с батареи, не плохо, на день работы хватило
На следующий день стало понятно что упс не может компенсировать заряд ибо посреди дня батарея подохла. Накинув клещи увидел ток заряда с нуля - 1,5А, с 20% - 0,8-1А. Охренев от такого поворота событий....
Иду в кладовку, смотрю что есть блоки на 60А и на 20А (не считая стандартных от компов), в которых только подкрутить можно выходной вольтаж, что ж, больше - не меньше, возьмет батарея сколько возьмет. Тыкаю 60А в "систему" паралельно упсу, развязываю автоматом переменного напряжения, получаю пачку негативных результатов:
1) автомат трещит и греется! (при том что по току оно проходило с запасом)
2) блок питания с треском и шумом самолета усираясь отдаёт 55А, при этом греясь не смотря на обдув вентилятора

с лицом лягушки меняю бп на 20А, автомат - на простой рубильник, и уже на опыте вкорячиваю 80мм вентиль на блок питания, ибо он шел без вентилятора
получаю тишину и 18А сосет батарея с блока. Приемлимо более чем. После зарядки рубильником отрубаю блок питания от аккумулятора, что б вертилятор не крутился

еще через пару дней понимаю что от долгой работы от батареи упс немного горячий, высверливаю коронкой на морде дырищу сантиметров 5 в диаметре и пихаю внутрь вентилятор через переменный резистор. Проблема решена

потом понимаю что было бы не плохо что б система жрала не 8А, а сильно меньше. Перехожу на пико-псу + вешаю мониторы прямиком на батарею, (через 5 минут всё это вырубаю и покупаю новый пикопсу дороже, который 12 вольт пускает не прямиком с батареи, а таки понижает до удобоваримых).
в итоге получаю среднее потребление 3А (выброшено 2 бп от монитора, бп от компа, и сам упс). "Зарядник" на 20А превратился в онлайн упс :rotate: . Потом блекауты закончились и древний упс вернулся на место, как и блоки питания.

какие выводы из этого можно сделать? да такие что будь у меня УЖЕ хоть что-то, то я б городил из того что в наличии максимально, а не обмазывался китайским "всё в одном".
если же нету НИЧЕГО - то да, смысла городить НОЛЬ и нужно покупать что-то конкретно закрывающее хотелку

и да, по сегодняшний день у меня это под ногами валяется и отлично себя чувствует, помогая переживать дни без электрики.
_VlaD_
Member

GreenMile: 23.10.2025 13:12якщо ви вже купили ліфепо4 батарею, то марнувати її гівняним ДБЖ і купляти окрему зарядку - марнотратство, коли можна на тому ж алі купити інвертор-ДБЖ, який вже разом із зарядкою іде
Є один момент який чомусь не підіймають у таких суперечках.
От якщо взяти БДЖ APC Smart-UPS 1000VA (SUA1000I) або от APC Smart-UPS 1500VA (SUA1500I), то вони жруть електрику не просто так.
Вони синхронізовані з мережею.
Якщо у вас вимкнули світло, то упс подає синусоїду з тої точки у якій вимкнули напругу.
Тобто, якщо мережа пропала коли синусоїда була у верхній точці, то упс починає ту синусоїду генерувати з верхньої точки.
Нажаль не можу знайти ті сайти з осцилограмами що колись були. Їх походу вже нема.
Ідея в тому, що хороші БДЖ продовжують синусоїду так як вона повинна була йти.
А інвертор просто генерує синусоїду і не синхронізує з мережею.
Звичайно, для комп'ютера це пофігу. Але якщо ми говоримо про резервне живлення, то це дуже важливо для котлів та холодильників.
От у мене серед приладів найважливіший то котел. Бо не працює котел - нема опалення, нема горячої води.
Друге місце - то холодильник. Бо там є заморожені продукти та їжа на тиждень. Якщо то все розморозиться то ти лусниш а за день не схаваєш.
А от "компхутер" на третьому місці. Бо під час жорстких блекаутів є ноутбук, який можна підзаряджати напряму від акуму через DC-DC перетворювач.
А до ноуту ще можна під'єднати 19-ти вольтовий монітор через DC-DC перетворювач. Освітлення теж на 12-24В напругу легко переводиться.
GreenMile
Member

_VlaD_: 23.10.2025 20:41
GreenMile: 23.10.2025 13:12якщо ви вже купили ліфепо4 батарею, то марнувати її гівняним ДБЖ і купляти окрему зарядку - марнотратство, коли можна на тому ж алі купити інвертор-ДБЖ, який вже разом із зарядкою іде
Є один момент який чомусь не підіймають у таких суперечках.
От якщо взяти БДЖ APC Smart-UPS 1000VA (SUA1000I) або от APC Smart-UPS 1500VA (SUA1500I), то вони жруть електрику не просто так.
Вони синхронізовані з мережею.
Якщо у вас вимкнули світло, то упс подає синусоїду з тої точки у якій вимкнули напругу.
Тобто, якщо мережа пропала коли синусоїда була у верхній точці, то упс починає ту синусоїду генерувати з верхньої точки.
Нажаль не можу знайти ті сайти з осцилограмами що колись були. Їх походу вже нема.
Ідея в тому, що хороші БДЖ продовжують синусоїду так як вона повинна була йти.
А інвертор просто генерує синусоїду і не синхронізує з мережею.
Звичайно, для комп'ютера це пофігу. Але якщо ми говоримо про резервне живлення, то це дуже важливо для котлів та холодильників.
От у мене серед приладів найважливіший то котел. Бо не працює котел - нема опалення, нема горячої води.
Друге місце - то холодильник. Бо там є заморожені продукти та їжа на тиждень. Якщо то все розморозиться то ти лусниш а за день не схаваєш.
А от "компхутер" на третьому місці. Бо під час жорстких блекаутів є ноутбук, який можна підзаряджати напряму від акуму через DC-DC перетворювач.
А до ноуту ще можна під'єднати 19-ти вольтовий монітор через DC-DC перетворювач. Освітлення теж на 12-24В напругу легко переводиться.
Електрику вони жеруть зовсім не через це. А тому, що це НЧ-інвертори (трансформаторні), вони надійні, не бояться перегрузу і так далі. За це ви розплачуєтесь споживанням.
ВЧ-інвертори мають набагато кращу ефективність, але і певні недоліки.
Щодо синхронізації з мережею - вони всі з нею синхронізуються, ну принаймні ті, що я колупав, але тут така штука, що для побутових приладів це до пічки в цілому, якщо у вас вдома не стоїть апарат ШВЛ, то воно вам і не потрібно. Вашим чудовим АРС вже десь по 2 десятка років, там уже немає якихось секретних технологій, просто у них купа допусків для спецтехніки, які в побуті не потрібні.
SashkoS
Member

GreenMile: 20.10.2025 14:06 щоб продовжити життя свинцю в ДБЖ на 24В чи 48В, рекомендую балансир додатково поставити між акумами,
Я свердлив CSB 9Aг та підєднувався до кожної банки, бачів як при досить не великому навантаженні біля 3А одна банка, сама слаба, уходила в "переполюсовку". Тобто вона почінала споживати енергію. Основна причина такої поведінки відвал пластини у банці (плюсова пластина), тому балансування вже не допомогає. Плюсових пластин там три, вихід з ладу однієї забирає 30 відсотків ємності.

Видмовився від свінцю, та того ж раджу іншим.
Кому дуже хочется можна використовувати універсальні Smart балансири 6S у яких можна регулювити значення напруги та встановити максимум 2,0-2,25В на ячейку.
GreenMile
Member

SashkoS: 27.10.2025 16:27 Я свердлив CSB 9Aг та підєднувався до кожної банки, бачів як при досить не великому навантаженні біля 3А одна банка, сама слаба, уходила в "переполюсовку". Тобто вона почінала споживати енергію. Основна причина такої поведінки відвал пластини у банці (плюсова пластина), тому балансування вже не допомогає. Плюсових пластин там три, вихід з ладу однієї забирає 30 відсотків ємності.
Я теж могу багацько історій цікавих розповісти з досвіду відновлення десятків АКБ свинцевих, але в контексті загальної маси - це поодинокі випадки, рідкість. Типовий вихід з ладу аккумів в звичайному ДБЖ - висохли, якщо один вийшов з ладу раніше за другий - другому теж гайки, а балансир дозволяє продовжити їм життя чи врятувати один з пари, особливо, якщо робити обслуговування яке вище описане. Балансир не рятує вбиті акумулятори, він дозволяє довше прожити новим.
У мене два ДБЖ, в одному свинець в одному ліфепо4 - обидва свою роботу виконують.
SashkoS: 27.10.2025 16:27Видмовився від свінцю, та того ж раджу іншим.
Кому дуже хочется можна використовувати універсальні Smart балансири 6S у яких можна регулювити значення напруги та встановити максимум 2,0-2,25В на ячейку.
Та то все зрозуміло, що краще, порада була саме для тих, хто не буде чи не хоче міняти свинець.
Varzek
Member

Решил всё-таки брать 2 акума CSB 12V 9 Ah (HR1234WF2).

Напомните плиз, что нужно проверить кроме даты выпуска, которая должна быть в рамках ближайшего полугодия?
DDt
Member

Shpoker: 23.10.2025 15:44новый пикопсу дороже, который 12 вольт пускает не прямиком с батареи, а таки понижает до удобоваримых
ссыль сохранилась?
Shpoker
Member

DDt
Неа, да и искал недавно такой-же что б сказать человеку - вот это купи - не нашел. Потому прийдется перебирать. Скажу так, похожее около 1200+ грн стоит на алике, но никак не 500. И да, приписка там была wide range или как-то так, оно до 24 вольт на вход может брать...или до 19, не помню уже.
Но даже дешевый хлам можно допилить руками, докупив дц-дц преобразователь

Пс: абажы, где- то находил подобный, щяс свои заметки копать буду
DDt
Member

Shpoker
а это не ты мне уже давал ссылку на этот модуль?
https://www.aliexpress.com/item/1005003699984551.html
Shpoker
Member

DDt
вот оно прямо ооочень похоже на мой, только цвет пластика другой. может и я.
Varzek
Member

Поинтересовался в некоторых магазинах, и там акумы CSB 12V 9 Ah (HR1234WF2) есть с датой выпуска ноябрь или декабрь 2024 года. Я так понимаю, это не очень хороший вариант?
Shpoker
Member

Varzek
если их не заряжали каждые 3 месяца, а их не заряжали, то это ходячие трупы
_VlaD_
Member

Varzek: 06.11.2025 12:06 Решил всё-таки брать 2 акума CSB 12V 9 Ah (HR1234WF2).

Напомните плиз, что нужно проверить кроме даты выпуска, которая должна быть в рамках ближайшего полугодия?
В наших условиях покупка свинца - выкинутые деньги.
Если просто на корм котам задонатишь, то это будет более полезное вложение средств.
Varzek
Member

_VlaD_: 06.11.2025 21:31 В наших условиях покупка свинца - выкинутые деньги.
Если просто на корм котам задонатишь, то это будет более полезное вложение средств.
Я за последние пару недель слышал столько противоположных мнений на этот счет. В том числе таких достаточно радикальных.
_VlaD_
Member

Varzek: 07.11.2025 10:16 Я за последние пару недель слышал столько противоположных мнений на этот счет. В том числе таких достаточно радикальных.
Ну вот я фосфат еще до войны купил. Банки номинально были 15А. Но, реально - 12А и вздутые. Т.е - жесткое б/у укатанное в хлам. Так вот, они у меня отработали и я их родителям отдал. Теперь там работают. А новый свинец, купленный в начале войны, на выброс. Я от него роутер запитал и лампочку 12В в коридоре. Слабую нагрузку как-то тянет.
Не может быть противоположных мнений насчет фосфата и свинца. Фосфат может дороже в пару раз, но циклов отработает больше в десятки раз. Даже с экономической точки зрения фосфат лучше. И при этом легче. Отдает большие токи и заряжается быстрей. Свинец ты за 2-3 часа не зарядишь. А фосфат - можно.
Varzek
Member

_VlaD_: 07.11.2025 10:47 Не может быть противоположных мнений насчет фосфата и свинца. Фосфат может дороже в пару раз, но циклов отработает больше в десятки раз. Даже с экономической точки зрения фосфат лучше. И при этом легче. Отдает большие токи и заряжается быстрей. Свинец ты за 2-3 часа не зарядишь. А фосфат - можно.
Ну вот как минимум одно мнение представителя магазина, который сначала хотел мне LifePO4 как альтернативу предложить, а после того как я ответил для каких целей написал:
Краще для такої потреби взяти АГМ батарею, тому у всіх літієвих малий струм розряду, зазвичай до 10А, що приблизно 120Вт, він підходить більше для сигналізації

Другой момент, что я пообзванивал магазины и везде на складах лежит ноябрь-декабрь 2024 года...
_VlaD_
Member

Varzek: 07.11.2025 11:06 Ну вот как минимум одно мнение представителя магазина, который сначала хотел мне LifePO4 как альтернативу предложить, а после того как я ответил для каких целей написал:
Краще для такої потреби взяти АГМ батарею, тому у всіх літієвих малий струм розряду, зазвичай до 10А, що приблизно 120Вт, він підходить більше для сигналізації
Ну так это у них в магазине фосфат с фуфлыжными БМС продают который только для сигнализации. Мои аккумы на электровеле токи до 50А переваривают. Но, самосбор.
DDt
Member

Varzek
если использовать свинец чисто как резервное питание на пару минут пока заводишь гену или переключаешь ручной АВР в щитке - его хватит более чем
но опять же, это если юзать его кратковременно и не разряжать сильно, раз в 1-3 года менять свинец это нормальная практика

если надо долговременно проработать от АКБ максимум на сколько возможно - ты убьёшь свинец за один сезон, тогда только лифер со всеми вытекающими :/
GreenMile
Member

Varzek: 06.11.2025 18:34 Поинтересовался в некоторых магазинах, и там акумы CSB 12V 9 Ah (HR1234WF2) есть с датой выпуска ноябрь или декабрь 2024 года. Я так понимаю, это не очень хороший вариант?
Нормально, нічого страшного там не буде. То по даташиту вони можуть зберігатися протягом 6 місяців без руху (при температурі 25 градусів), а не "не можна брати старші за 6 місяців", то як зазвичай міфи від тих, хто не шарить. Я купляв взимку 21 року такі самі, був їм майже рік, десь місяців 8 чи 9, напруга була шось типу 12,6В на кожному :) Досі працюють.
Ответить