На підході гібридні чипи AMD Krackan Point у конструктивному виконанні AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити На підході гібридні чипи AMD Krackan Point у конструктивному виконанні AM5
Ці чипи, нагадаємо, можуть запропонувати до восьми x86-ядер (по чотири Zen 5 і Zen 5c), до 16 МБ L3-кешу, графіку RDNA 3.5 на вісім Compute Units і NPU-блок продуктивністю 50 TOPS.
О, прокинулись. Випустити раніше, мабуть, жадібність не дозволяла. Тепер будуть випускати, в умовах, коли Інтел скинув ціни на Core Ultra 200 та скоро релізне Xe3. Генії. Дійсно, нащо знімати сливки в умовах відсутності конкуренції, коли можна релізнути в умовах жорсткої конкуренції з рівними по якостям продуктами. 10 АМД стратегій з 10.
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

Шкода що такий обрізок буде.
червоний текстоліт був би топ, як на мене
waryag
Member

Наразі важко сказати, що саме підштовхнуло AMD випустити чипи Krackan Point у десктопному виконанні AM5, обійшовши стороною десктопний варіант Strix Point, на які напевно чекає багато ПК-ентузіастів.
Як мінімум, специфічна розводка через 4-канальну пам'ять. Ну і швидкісна ЛПДДР любить пайку.

Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.
yurius_r
Member

О, Ryzen AI 350. Сумно, що не топовый 370-й. Що ж Поки посижу на 8700g
alexeygalas
Member

Чого ж вони зажали 12 ядерну графіку в 9700G
1234waltz
Member

waryag: 21.10.2025 09:39 Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.
Так історично склалось, що найлютіший ворог АМД це сама АМД. (А найлютіший ворог інтел це сам Інтел).
Історичний екскурс по їх APU:
1. Згадаємо історію з першим APU, в якому було комбо дропу підтримки - сокет FM1 на один ген проців, вліпили iGPU на TeraScale та ядра K10. Як не важко здогадатись, недовгий життєвий цикл дров складався здебільшого з заплаток, а не оптимізацій.
спойлер
З першою ревізією FM2 та Trinity прикол повторився тільки відносно мертвого сокета та одноразових матплат, так що довелось ліпити FM2+.
2. Кліпання в ноутбучні проци iGPU Vega на момент паралельного релізу чипів з RDNA 2.
3. Одночасний випуск ноутбучних чипів з зоопарком ядер та iGPU, коли випускались Zen3 & Vega, Zen2 & RDNA2, Zen3+ & RDNA3, Zen4 & RDNA3.
Alekss
Member

Только не таким же барахлом как и 8 серия (Phoenix). Выпустить настолько неинтересную серию процессоров - нужно постараться.
yurius_r
Member

alexeygalas
Може є якісь обмеження в AM5. AMD не дуже вміє в кастомні чіпи, в 9700g як я писав вище судячі із чуток буде AI350. А тіпа робити вісім ядер, але із старшою графікою тіпа не хочуть. Я б взагалі був би за 6 великих ядер та найширшу графіку, але це лише мрії.

P.S. Хоча по специфікаціях великої різниці окрім кількості ядер CPU/igpu між strix point та kraken point немає. Коротше дуже дивна історія
alexeygalas
Member

yurius_r
В скарбничці мого досвіду SFF зіброк досі бракує 1л Thin MiniITX збірки на турбіні в корпусі 18х18х4.5. Колись давно збирав FM2+ але тоді не aliexpress ще тоді у нас був недоступний та стільки різних кульків купити не було як. І замість лежачої турбіни був Zalman CNPS2X, який буквально своєю висотою 27мм впирався в кришку. І через турбулентність це було дуже голосно і гидко. Хочу тепер по правильному зібрати на турбінці, благо вже такі є
https://www.aliexpress.com/item/1005006779778321.html
в такому корпусі https://www.aliexpress.com/item/1005007225492573.html

І тут на вибір asrock h810tm-itx і CU5 235 або Asrock X600TM-itx на AM5. І от цей проц якраз би був ідеальним кандидатом. І на цей раз я більше схиляюсь до збірки на AM5, так як на h810 дуже обмежені можливості андервольту та налаштування пам*яті.
CnC_General
Member

А чому всі думають що це якась нова окрема розробка від АМД?
А якщо порівняти з даними соснолей? Яка компанія не викупила свою партію чипів? А тепер неліквід підшаманили та випустили на світовий ринок.
(В цю користь каже чотирьохканальна пам'ять, ЛПДР що любить розпайку, ядра РДНА3.5 тощо)
unique-neon
Member

В ноутах, якщо вірити timespy, 880m має незначну перевагу над 780m. Але в першої наче як ширший інтерфейс і на десктопі такої переваги не буде
Piter Cantrope
Member

Вони добряче обкакaлись з Strix Point. Спочатку дуже хотіли зробити їх чиплетними, витратили купу часу, і все одно зробили моноліт, як і Phoenix. Випустили десь на рік пізніше, втративши величезну нагоду відкусити частину ринку в гарячих інтелів, немічного Meteor Lake, і розізлили багатьох вендорів ноутбуків.
Ну і вони щось там наламали дров з пам'яттю і графічною частиною, і з їх випуском на десктоп вийшли отакі проблеми, що вони мусіли обрізати.

Якби вони нормально розрахували попит щоб замовити в TSMC, і не займались дурницями, то Phoenix 8700G був би на AM5 ще в 2023 році, а десь на початку-всередині 2024 був би Strix Point з 16 CU. Який би себе дуже добре показував на фоні всяких 3050, які по $200 доларів продавались і продаються. І з нормальною графікою для LLM. Який би розбирали в хенд-хелди, міні пк і т.д.
StingerYar
HWBOT OC Team

Щиро хотілось би побачити диверсифікації платформ від AMD, як в часи FMx & AMx. От зробили би файну базу ITX з 256-bit CAMM2, чи просто чотирма каналами по класиці й обізвали це FM5, бо на фоні Strix Halo цей Krackan/Strix Point виглядають як реліз Intel Core i5 120 в 2025, хоча ні, трошки краще бо все ж є NPU :laugh: :gigi:
Особисто не можу їх сприймати якось інакше як Phoenix++ :-/
VovaVMS
Member

Конфігурація в зрівнянні із мобільними викликає питання звісно.
Але реальність покаже тести.
І тут знову виникає питання - якого біса в Топ версії TDP знову 65W. Чому не обкатали 85-95W для топового процессора в лінійці?
Ні я прекрасно бачив як мій 5750G може з'їсти 120W - але то якісь мої кастомні незбалансовані налаштування із за того що мені мало що говорять ті 50-150 налаштувань в BIOS. Але видно що по замовчанню 5750 (адо цього були 4700 і т.п.) впираються в TDP.
Piter Cantrope
Member

StingerYar: 21.10.2025 12:29 чи просто чотирма каналами по класиці й обізвали це FM5
Ми всі цього хочемо, і всі знаємо, що 4 каналів на мейнстрім десктопній платформі не буде :weep: І наші АПУ не побачать пропускної здатності, яка дасть їм реально задихати.
Kyro
Member

alexeygalas: 21.10.2025 11:28 yurius_r
В скарбничці мого досвіду SFF зіброк досі бракує 1л Thin MiniITX збірки на турбіні в корпусі 18х18х4.5. Колись давно збирав FM2+ але тоді не aliexpress ще тоді у нас був недоступний та стільки різних кульків купити не було як. І замість лежачої турбіни був Zalman CNPS2X, який буквально своєю висотою 27мм впирався в кришку. І через турбулентність це було дуже голосно і гидко. Хочу тепер по правильному зібрати на турбінці, благо вже такі є
https://www.aliexpress.com/item/1005006779778321.html
в такому корпусі https://www.aliexpress.com/item/1005007225492573.html

І тут на вибір asrock h810tm-itx і CU5 235 або Asrock X600TM-itx на AM5. І от цей проц якраз би був ідеальним кандидатом. І на цей раз я більше схиляюсь до збірки на AM5, так як на h810 дуже обмежені можливості андервольту та налаштування пам*яті.
Это ты хочешь Asrock Jupiter X600 изобрести.
alexeygalas
Member

Kyro
По суті так. А ще різні Lenovo ThinkCentre (але у них козир у вигляді кастомних плат і кастомних турбін, які мають вищий профіль і більше можуть прогнати через себе повітря.

Відправлено через 11 хвилин 47 секунд:
VovaVMS: 21.10.2025 12:35впираються в TDP
в бустову частоту, яка напряму залежить від бінінгу. Он 9800X3D має середній TDP 120W а базова частота 4700. Хоч вона і в вінді павер стейтом вміє половинитись, десктопно-браузерне споживання всеодно занадто високе. Тому краще нехай будуть такими. Це всетаки гнучкіше.
Kyro
Member

alexeygalas: 21.10.2025 13:11 Kyro
По суті так. А ще різні Lenovo ThinkCentre (але у них козир у вигляді кастомних плат і кастомних турбін, які мають вищий профіль і більше можуть прогнати через себе повітря.

Так може не вигадувати велосипед та й взяти його або deskmini який товстіший але в нього можна нормальний горизонтальний кулер запхати.
alexeygalas
Member

Kyro: 21.10.2025 14:50Так може не вигадувати велосипед та й взяти його або deskmini який товстіший але в нього можна нормальний горизонтальний кулер запхати.
Так це ж заради досвіду так би мовити. Попхати туди різні проци, покрутити ліміти, потестити в бенчах, порівняти результати. Мені це цікаво. В вендорських коробках біоси максимально залочені, сильно не розгуляєшся.
Rolexandr
Member

waryag: 21.10.2025 09:39
Наразі важко сказати, що саме підштовхнуло AMD випустити чипи Krackan Point у десктопному виконанні AM5, обійшовши стороною десктопний варіант Strix Point, на які напевно чекає багато ПК-ентузіастів.
Як мінімум, специфічна розводка через 4-канальну пам'ять. Ну і швидкісна ЛПДДР любить пайку.

Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.
Перш ніж писати всяку муйню, потрібно зайти на сайт самої AMD, де чорним по білому в специфікаціях чипів Strix Point, на основі яких і буде створений Krackan Point, прописано, що вони повністю сумісні з типом пам'яті DDR5 і працюють в двоканальному режимі навіть з LPDDR.
Ответить