Microsoft завершила підтримку Windows 10

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

tablestikus: 16.10.2025 09:33
OldGoodGames: 16.10.2025 01:46
tablestikus
Дякую. Дивно, Дебіан вважається стабільним дістром навіть Сід, Стейбл дуже ретельно усе тестує і тільки потім випускає, через це пакети застаріли але стабільні. А про які саме пакети мова у Вас?
Федора, так, пропонує рівень якості корпоративного продашену особливо якщо нове залізо але теж не завжди усе гладко.
Останнє що пам'ятаю це 11 чи 12 дебіан в реліз викатили по мережі пакети з багом бондінгу що щоб правильно працював треба було робити неправильний кривий конфіг робити, я таки знайшов листування разрабів які - ну так є хрінь - як треба ось так ламайте конфіг - потім поправимо)

а щодо стабільності - це повторюся - суб'єктивна думка

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
OldGoodGames: 16.10.2025 01:46
О! Цікаво, а чому? Слака така трушна чому не бажаєте повертатись на неї?
Це травма молодості - в слаці можна було зробити все, але це все робилося з плясками з бубном, тому оце якось - тепла пам'ять без бажання знову торкатися.

Відправлено через 5 хвилин 24 секунди:
OldGoodGames: 16.10.2025 03:21 Mozdev
Усе так, але людина має бути "на ти" з grub, аби хоча б знати як його оновити\інсталювати і головне куди, бо для цього потрібна вже підготовка, бо Вам або мені це мабуть не складно але людині після Віндовс для цього треба "підготувати мізки" але ж це вже не така проста задача щоб зрозуміти "що таке блочний пристрій" або "де тут мій диск Ц?" або "монтування" :)

PS відкрийте таємницю, як у Вас підключені стільки дисків?

Ось це правда, і з цього треба починати, бо не всі здатні у Магію 80 рівня з початку :)
До речі а що заважа поставити одну систему як основну і всі інші в ній зробити через віртуалізацію? У мене он стабільно крутиться 5-6 віртуалок з різними ОС якщо треба щось на конкретній перевірити чи зробити.

Так, заздалегідь згоден що не все через віртуалізацію буде працювати, але тут треба розуміти контекст що людині треба від тримання пачки різних ОС.
В мене є і віртуалки, але мені часто систему треба нативно вантажити, бо деякі драйвери на віртуалках не працюють.
Так є IOMMU та можна прокинути наприклад відеокарту у віртуалку, але працює все це не дуже гарно та стабільно, до того ж деякий старий софт та драйвери, а іноді і новий дуже глючно працює з цим, і така ж хрінь на інтелах.
Z440_User
Member

DDt: 16.10.2025 10:40 а если systemd идёт из коробки в дистрибе, его никак не заменить на этот SysV/OpenRC ?
и как оно влияет на работу остальной системы? я так понимаю, например, всякие сервисы типа докера они запускаются через systemd? а как оно будет работать с другой системой инициализации?
Як приклад, налаштування автозапуску сервісів відповідальних за блютуз у Gentoo linux:
- Для користувачів з OpenRC: rc-service bluetooth start для запуску потім rc-update add bluetooth default щоб воно автоматично само запускалося в подальшому.
- Для користувачів systemd: systemctl start bluetooth потім systemctl enable bluetooth
Що воно там далі робить, мене як домашнього хом'ячка та не ойтішнєга - мало цікавить, працює і добре :laugh:

Якщо цікаво, можна почитати наприклад тут:
https://wiki.gentoo.org/wiki/OpenRC
https://wiki.gentoo.org/wiki/Systemd
DDt: 16.10.2025 10:40 ALSA_VS_pipewire
ALSA це те що на низькому рівні працює безпосередньо із залізом, драйверами та ядром.
Pipewire це те що по вище, те що все підготує, сформатує, сформує, зміксує, та повністю готове та віддасть ALSA, якій залишиться отримане лише передати на аудіокарту як є.
Mozdev
Member

Dremjke: 16.10.2025 10:43
DDt: 16.10.2025 10:40разбираться в холиварах systemd_VS_ SysV/OpenRC, ALSA_VS_pipewire, и т.д. пока нет особого желания, работает - уже замечательно
IMHO краще не понирюватися в цю анті-systemd двіжуху, бо це із розряду ідеології і нічого, окрім холіварів, воно не принесе.
А так GNU/Linux прекрасна система, якщо розумієте, для чого вона вам, які переваги над віндузою надає і якщо задовольняє усі потреби.
Тут справа не в тому гарний чи поганий systemd, а в тому що systemd лише інструмент який із Лінукс зробить "вінду" у самому поганому сенсі який є, це можна сказати умовно рейдерське захоплення Лінуксу як системи корпорацією, (бо він побудований і спроєктований саме для цього, моноліт який прив'язує( навмисне ) себе до найважливіших аспектів роботи ОС тим самим унеможливлює альтернативи), яка далі стане монополістом і буде всім "робити добро", та диктувати умови, як це зазвичай роблять монополісти у будь-якій галузі.

Наприклад якщо це станеться, то лінукс стане не меншим анальним-зондом ніж зараз є вінда або мак ос.

Ось що ви будуте робити якщо у systemd додадуть "Телеметрію", яку не можна вимкнути вона захардкоджена, яка насправді буде збирати не технічні данні, а як на вінді, усе що заманеться, і, або сховають це у блоб з закритим кодом, який намертво прибитий до тушки systemd без якого не буде нічого працювати . :eek:

Лінукс це в першу чергу свобода та можливості, а systemd це "Солодка пілюля з отрутою в середині", яка цю свободу через деякий час забере.
DDt
Member

Mozdev: 16.10.2025 12:03Тут справа не в тому гарний чи поганий systemd, а в тому що systemd лише інструмент який із Лінукс зробить "вінду" у самому поганому сенсі який є, це можна сказати умовно рейдерське захоплення Лінуксу як системи корпорацією, (бо він побудований і спроєктований саме для цього, моноліт який прив'язує( навмисне ) себе до найважливіших аспектів роботи ОС тим самим унеможливлює альтернативи), яка далі стане монополістом і буде всім "робити добро", та диктувати умови, як це зазвичай роблять монополісти у будь-якій галузі.
а, ну я так понимаю systemd перетягивает на себя много обязанностей в системе, и т.к он разрабатывается Red Hat - боятся сильной зависимости от корпораций? что-то типа внедрения снап пакетов у Убунты?
я думаю оно слегка преувеличено, хотя опасения понятны, имхо если всё станет плохо - быстро найдут/сделают альтернативу
Scoffer
Member

Mozdev: 16.10.2025 12:03Тут справа не в тому гарний чи поганий systemd
Та ні, саме в цьому і питання. Сістемд просто поганий.
А щодо корпорацій, то лінукс захоплений ними року так з 96го :rotate: А хто перетягне на себе простирадло для користувачів мало що змінить.
DDt
Member

Scoffer: 16.10.2025 13:54 лінукс захоплений ними року так з 96го
FreeBSD не захоплений? :rotate: :rotate:
Scoffer
Member

DDt: 16.10.2025 14:36FreeBSD не захоплений?
На жаль ні, інакше був би хоч один внятний цілісний юнікс. Максос за внятний не вважаємо.
Dremjke
Member

Mozdev: 16.10.2025 12:03Тут справа не в тому гарний чи поганий systemd, а в тому що systemd лише інструмент який із Лінукс зробить "вінду" у самому поганому сенсі який є, це можна сказати умовно рейдерське захоплення Лінуксу як системи корпорацією, (бо він побудований і спроєктований саме для цього, моноліт який прив'язує( навмисне ) себе до найважливіших аспектів роботи ОС тим самим унеможливлює альтернативи), яка далі стане монополістом і буде всім "робити добро", та диктувати умови, як це зазвичай роблять монополісти у будь-якій галузі.
Mozdev: 16.10.2025 12:03Лінукс це в першу чергу свобода та можливості, а systemd це "Солодка пілюля з отрутою в середині", яка цю свободу через деякий час забере.
Я це все розумію і це не більше, ніж ідеологія і "швабодка" окремого підвиду лінуксоїдів. Нормальні люди користуються і абсолютно начхати, що там за корпорації, телеметрії та тому подібне.
OldGoodGames
Member

DDt: 16.10.2025 10:40
OldGoodGames: 15.10.2025 21:34спочатку юзав SysV зараз подобається OpenRC
а если systemd идёт из коробки в дистрибе, его никак не заменить на этот SysV/OpenRC ?
и как оно влияет на работу остальной системы? я так понимаю, например, всякие сервисы типа докера они запускаются через systemd? а как оно будет работать с другой системой инициализации?

в целом оно очень интересно, но как для новичка который недавно переполз с Винды на Линуксы - хорошо что щас 90% функционала работает, разбираться в холиварах systemd_VS_ SysV/OpenRC, ALSA_VS_pipewire, и т.д. пока нет особого желания, работает - уже замечательно :/
якщо "ізкаробкі" сістемД то є способи встановити іншу систему ініціалізації але дуууде важкі як на мене бо там багато залежностей і великий ризик залишитись взагалі без системи, тому не раджу.
якщо немає потреб то не заморочуйтесь з цими системами ініціалізації, головне щоб працювало,
якщо бажаєте експериментів то робить їх на окремому диску, щоб якщо щось "піде не так" можна було переробити не зачепив основну систему.
Ekz0rcyst
Member

Dremjke
Вся суть в існуванні можливості вибору, і допоки вона є буде і розвиток. Те що там більшість використовує це вже наслідок, а не причина. Які наслідки несе подібний напрямок розвитку і що ми в кінцевому випадку отримаємо? Це ж впливаю навіть на тих користувачів хто в очі той linux не бачив, бо йде мова про сам підхід до речей.
OldGoodGames
Member

DDt: 16.10.2025 14:36
Scoffer: 16.10.2025 13:54 лінукс захоплений ними року так з 96го
FreeBSD не захоплений? :rotate: :rotate:
оо! це окрема тема)
зарар лінукс мені поднабрид,
і я намагаюсь штурмувати бсд як десктоп,
спробував FreeBSD, GhostBSD враження поки не дуде, бо зразу вляпався у дуже противні баги.

ось хто пропонують системи без сітстемД ізкаробкі
https://nosystemd.org/

Відправлено через 6 хвилин 32 секунди:
Dremjke: 16.10.2025 16:08
Mozdev: 16.10.2025 12:03Лінукс це в першу чергу свобода та можливості, а systemd це "Солодка пілюля з отрутою в середині", яка цю свободу через деякий час забере.
Я це все розумію і це не більше, ніж ідеологія і "швабодка" окремого підвиду лінуксоїдів. Нормальні люди користуються і абсолютно начхати, що там за корпорації, телеметрії та тому подібне.
і так і ні,
чув також що за "швабодой" стоять гроші,
але багато хто робить за ради "духу суспільства"
Z440_User
Member

OldGoodGames: 16.10.2025 17:14 і я намагаюсь штурмувати бсд як десктоп
О, і як воно в 2025році?
Бо саме як чистий десктоп FreeBSD у мене протрималось десь півроку в 2006-2007 роках, за нею були NetBSD та OpenBSD, які протримались десь по парі місяців, потім знову FreeBSD в реінкарнації Frenzy десь на місяць, а потім на десктопі поселилась QNX чи Solaris, не пам'ятаю вже хто з них перший був в 2007-2008році. Але то вже інша історія :D
tablestikus
Member

Mozdev: 16.10.2025 11:35
tablestikus: 16.10.2025 09:33
Останнє що пам'ятаю це 11 чи 12 дебіан в реліз викатили по мережі пакети з багом бондінгу що щоб правильно працював треба було робити неправильний кривий конфіг робити, я таки знайшов листування разрабів які - ну так є хрінь - як треба ось так ламайте конфіг - потім поправимо)

а щодо стабільності - це повторюся - суб'єктивна думка

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:

Це травма молодості - в слаці можна було зробити все, але це все робилося з плясками з бубном, тому оце якось - тепла пам'ять без бажання знову торкатися.

Відправлено через 5 хвилин 24 секунди:

До речі а що заважа поставити одну систему як основну і всі інші в ній зробити через віртуалізацію? У мене он стабільно крутиться 5-6 віртуалок з різними ОС якщо треба щось на конкретній перевірити чи зробити.

Так, заздалегідь згоден що не все через віртуалізацію буде працювати, але тут треба розуміти контекст що людині треба від тримання пачки різних ОС.
В мене є і віртуалки, але мені часто систему треба нативно вантажити, бо деякі драйвери на віртуалках не працюють.
Так є IOMMU та можна прокинути наприклад відеокарту у віртуалку, але працює все це не дуже гарно та стабільно, до того ж деякий старий софт та драйвери, а іноді і новий дуже глючно працює з цим, і така ж хрінь на інтелах.
Якщо треба всяке таке в середину прокидита, то так, краще вже якийсь міні-пк тримати для тестів.
daesz
Member

Перепис опановувачів лінукса на 7 сторінок :gigi:

Відправлено через 8 хвилин 58 секунд:
phobosse: 15.10.2025 10:45 Кожні 7 років у людей одне й те саме: буду до останнього сидіти на хрюше, потім на 7, тепер на 10 )
спойлер
Изображение
Я не потрачу день, щоб налаштувати нову ОС під себе, я буду тратити день кожного разу коли потрібно поставити XYZ, а його лінукс чи не підтримує, чи потрібно якісь костилі з гівна та палок будувати, щоб воно працювало :D Чуть не забув - ігри йдуть тільки через одне місце :lol:
А потім через сім років, ой ну знаєте хрюша/сімка/десятка/одинацядка були не такими поганими, і по колу :rotate:
OldGoodGames
Member

daesz
усе так - саме так влаштоване життя, усі такі :yes:
усе познається у порівнянні :gigi:
"і опіт син ошібок трудніх, і геній пароксів друг" :)

Відправлено через 6 хвилин 7 секунд:
Z440_User: 16.10.2025 18:36
OldGoodGames: 16.10.2025 17:14 і я намагаюсь штурмувати бсд як десктоп
О, і як воно в 2025році?
Бо саме як чистий десктоп FreeBSD у мене протрималось десь півроку в 2006-2007 роках, за нею були NetBSD та OpenBSD, які протримались десь по парі місяців, потім знову FreeBSD в реінкарнації Frenzy десь на місяць, а потім на десктопі поселилась QNX чи Solaris, не пам'ятаю вже хто з них перший був в 2007-2008році. Але то вже інша історія :D
Ну, як на мене багато глюків неприємних одразу на старті користування помітив,
немає багато того до чого вже звик у лінуксі,
але любителям повної "свободи і незалежності" напевно зайде.
Z440_User
Member

OldGoodGames
:)
20 років тому, що не знайшлося в портах, качалося лінуксовими ісходніками і ./configure, make, make install :D
Andy7
Member

Georgin: 14.10.2025 14:31 Sailor Popeye
Перевстановити саму ОС - не проблема і робиться це дуже швидко, але потрібно щє налаштувати купу додаткового робочого софту, повмикати купу дозволів, повідключати тонни сміття у реєстрі.
Можна звісно заморочитись і все це автоматизувати - але на мене завжди наповзає великий лінь і каже "ти ж перевстановлюєш ОС не частіше ніж раз на рік - нафіг автоматизацію" :)

P.S. Позавчора подивився, які там обнови прийшли на Win_11 IoT Enterprise - прийшов Cumulative Update for Windows 11 Version 24H2 for x64-based Systems (KB5065426) (26100.6584)
Встановив - відразу отримав статтери у Tiny Tina's Wonderlands. Відкотив - статтери зникли. Що там за вічні проблеми сумісності - навіть не знаю. Можливо, якби і дрова на відео оновив з 32.0.101.8132 на останні - проблеми б зникли,
але експериментувати бажання не було.
Ви настільки добре володієте Power Automate?

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
bes: 14.10.2025 14:15 Предлагаю обсудить Microsoft завершила підтримку Windows 10

Так это наоборот преимущество. Ос стало наконец то стабильной и никакие обновления ей не навредит
Я часто перевстановлюю вінду і для мене "стабільність" це хороша інтеграція з сервісами Microsoft які тепер заточені тільки на Windows 11. З виходом 25H2 вони зробили новий установщик який тепер ставить коректно, без помилок у sfc (як фірмова флешка).
Georgin
Member

Andy7
"Power Automate" ніколи не використовував, для моїх цілей цей інструмент непотрібен. Я просто можу створити скрипт, який внесе необхідні зміни до реєстру.
Власне, зараз такий скрипт може отримати будь-хто, якщо він розуміє, що конкретно йому потрібно і може сформулювати правильний запит до AI.

Щодо помилки sfc - я почав роботу з Windows 11 Enterprise на версії 10.0.26100.1742_24H2 без апдейтів і жодних проблем з цим функціоналом не було і немає досі.
Як там з цим справи були на Pro, Home і т.д. - не знаю, не працював з ними.

Кожному своє. З усіх сервісів майків я використовую тільки пошту Outlook (і ту виключно для специфічних тестів).
Ответить