Microsoft завершила підтримку Windows 10

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 01:30 Так, бо Лінукс також вже під корпораціями давно :censoured:

гугол переклад
https://unixdigest-com.translate.goog/a ... r_pto=wapp

оригінал
https://unixdigest.com/articles/the-rea ... stemd.html
Не знав, що така дупа з Лінукс. У мене величезний страх, що дуже скоро у нових комп'ютерах вже не можна буде увімкнути режим CSM замість режиму UEFI або ж нову версію Windows навіть обхідними шляхами не можна буде встановити на двохтерабайтний диск, розмічений в MBR так, щоб у кожної операціонки був лише один системний диск C: на Primari розділі диска MBR, а не окремо системний розділ і окремо завантажувальний. І якщо всі Linux підтримуватимуть Secure Boot, то ніщо не завадить його намертво нав'язати.

Поки що я з великим горем через глюки з мережевою картою був вимушений встановити оновлення BIOS, після якого вже не можна вимкнути зовсім TPM 2.0. Раніше можна було вибирати між інтегрованим TPM та зовнішнім, по замовчуванню стояв зовнішній і оскільки зовнішнього чипу TPM у мене не підключено, то TPM був вимкнений. А тепер після оновлень BIOS'у задля "сумісності" з Windows 11 по замовчуванню стоїть інтегрований TPM процесора і перемкнути на зовнішній TPM не дає, бо типу його у мене нема. Отже тепер це копірастичне лайно TPM 2.0 завжди увімкнене. :weep:
Dremjke
Member

Kassatka
Так вам ніхто не заважає розмітити свій диск так, як хочеться, встановити туди XP чи 7 чи навіть ту саму 10 або навіть заморочитись і зробити archinstall.
tablestikus
Member

Dremjke
Нащо такі дрібниці, краще вже LFS зібрати.
Z440_User
Member

tablestikus: 15.10.2025 23:18 Dremjke
Любить наш народ в крайнощі кидатись...
П.С. гентушник з 2008р. :shuffle:
Kassatka
Member

Dremjke: 15.10.2025 23:15 Kassatka
Так вам ніхто не заважає розмітити свій диск так, як хочеться, встановити туди XP чи 7 чи навіть ту саму 10 або навіть заморочитись і зробити archinstall.
Поки що не заважає розмітити диск. Станом на 2025. XP та 7 якщо й можна встановити, то з величезними танцями з бубном і все рівно не буде драйверів для відяхи, тому мені простіше для XP та 7 мати окремий ретро-комп на Core i7-3770. Але я переживаю, що на розмічений в MBR диск не можна буде встановити Windows 11 чи якусь Windows 12. Поки що Windows 11 можна, але це неофіційно й не факт, що після чергового оновлення лавочка не прикриється. Або що на нових компах буде такий новітній BIOS, що вже не вмітиме завантажувати ОС з диску, розміченого в MBR.
А ще при встановленні на MBR без Secure Boot на жаль не працює Resizable BAR. І взагалі в режимі CSM замість UEFI кажуть, що деякі відеокарти глючать або навіть не працюють. Можливо купа моїх проблем з періодичним пропаданням зображення від моєї RX 6800 по HDMI на телевізор також пов'язана з цим.
Последний раз редактировалось Kassatka 15.10.2025 23:36, всего редактировалось 1 раз.
tablestikus
Member

Z440_User: 15.10.2025 23:21
Як на мене дуже пізнавальний процес який змушує розбиратися в деталях.
OldGoodGames
Member

Kassatka: 15.10.2025 22:44 Не знав, що така дупа з Лінукс. У мене величезний страх, що дуже скоро у нових комп'ютерах вже не можна буде увімкнути режим CSM замість режиму UEFI або ж нову версію Windows навіть обхідними шляхами не можна буде встановити на двохтерабайтний диск, розмічений в MBR так, щоб у кожної операціонки був лише один системний диск C: на Primari розділі диска MBR, а не окремо системний розділ і окремо завантажувальний. І якщо всі Linux підтримуватимуть Secure Boot, то ніщо не завадить його намертво нав'язати.

Поки що я з великим горем через глюки з мережевою картою був вимушений встановити оновлення BIOS, після якого вже не можна вимкнути зовсім TPM 2.0. Раніше можна було вибирати між інтегрованим TPM та зовнішнім, по замовчуванню стояв зовнішній і оскільки зовнішнього чипу TPM у мене не підключено, то TPM був вимкнений. А тепер після оновлень BIOS'у задля "сумісності" з Windows 11 по замовчуванню стоїть інтегрований TPM процесора і перемкнути на зовнішній TPM не дає, бо типу його у мене нема. Отже тепер це копірастичне лайно TPM 2.0 завжди увімкнене. :weep:
ну не усе так погано як здається я впевнений :)
(обережно!) для тих труЪ гиків хто помішаний на Свободі
https://libreboot.org/index.uk.html

Відправлено через 6 хвилин 43 секунди:
tablestikus: 15.10.2025 19:51
dr-kart: 15.10.2025 19:10
всегда есть возможность обратить взор на другого (Debian based) долговременного лидера distrowatch - MX Linux. В топ3 до сих пор.
Ні, дебіан бейсед мені не подобаються ніякі, мені для дому краще федора, а для роботи редхат чи похідна оракл лінукс.
Можна питання, чому Вам не сподобались debbased дістри і чим подобаються rpmbased?
Kassatka
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 23:32 ну не усе так погано як здається я впевнений :)
(обережно!) для тих труЪ гиків хто помішаний на Свободі
https://libreboot.org/index.uk.html
Модифікація прошивки - не найкращий варіант. Воно повинно працювати з коробки. Налаштував якусь фігню в біосі типу режиму CSM, а далі розмітив 2 Тб диск у MBR, зробив три Primary розділи під три різні ОС і встановив на кожну свою ОС, щоб нормально вантажилось без синіх екранів. Поки що це Win 10, Win 11 ну і якась з них ще повторно на третій розділ диску для пробних експериментів.
А модифікація прошивки сьогодні працює, а завтра в нових компах копірасти зроблять все, щоб модифікувати і встановлювати цю прошивку було неможливо або набагато важче.
Dremjke
Member

Kassatka: 15.10.2025 23:26Але я переживаю, що на розмічений в MBR диск не можна буде встановити Windows 11 чи якусь Windows 12. Поки що Windows 11 можна, але це неофіційно й не факт, що після чергового оновлення лавочка не прикриється. Або що на нових компах буде такий новітній BIOS, що вже не вмітиме завантажувати ОС з диску, розміченого в MBR.
А ще при встановленні на MBR без Secure Boot на жаль не працює Resizable BAR. І взагалі в режимі CSM замість UEFI кажуть, що деякі відеокарти глючать або навіть не працюють. Можливо купа моїх проблем з періодичним пропаданням зображення від моєї RX 6800 по HDMI на телевізор також пов'язана з цим.
А навіщо в 2025 році ці танці з бубном з MBR та HDD? Чим не влаштовує SSD та GPT?
OldGoodGames
Member

Kassatka: 15.10.2025 23:43 Модифікація прошивки - не найкращий варіант. Воно повинно працювати з коробки. Налаштував якусь фігню в біосі типу режиму CSM, а далі розмітив 2 Тб диск у MBR, зробив три Primary розділи під три різні ОС і встановив на кожну свою ОС, щоб нормально вантажилось без синіх екранів. Поки що це Win 10, Win 11 ну і якась з них ще повторно на третій розділ диску для пробних експериментів.
А модифікація прошивки сьогодні працює, а завтра в нових компах копірасти зроблять все, щоб модифікувати і встановлювати цю прошивку було неможливо або набагато важче.
Я взагалі, що таке є.
ОФФТОП
А яка у Вас проблема з csm, tpm-2 та оновленням біосу?
tablestikus
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 23:39
tablestikus: 15.10.2025 19:51
Ні, дебіан бейсед мені не подобаються ніякі, мені для дому краще федора, а для роботи редхат чи похідна оракл лінукс.
Можна питання, чому Вам не сподобались debbased дістри і чим подобаються rpmbased?
Я вже не раз стикався коли дебіан викатує в реліз пакети які з непофікшеними багами і вони робили моє життя великою палаючою дупою)
Ну ще мені все ж більше подобається гнучкість і функціонал yum в порівнянні з тим же apt.
Ну і чисто суб'єктивне що красношапкові дістри стабільніші. Може і через консервативність, на відміну від тої ж бубунти де стильно-модно-молодіжно все пхається, а потім чую як народ плачеться щось знову не так працює у них на бубунті чи бубунта почина жити своїм життям.

Відправлено через 3 хвилини :
Хоча якщо так поглянути в минуле, то знайомство з лінeхом в середині 2000х я почав взагалі зі Slackware. І вона лампово досі подобається, але ставити собі я її не буду)
Kassatka
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 23:51 А яка у Вас проблема з csm, tpm-2 та оновленням біосу?
З TPM-2 у мене проблема, що він використовується для ідентифікації при активації (піратського) програмного забезпечення, це порушує приватність. Хай як раніше ідентифікують по серійним номерам заліза. Я не дуже тямлю в деталях, але читав, що TPM - потужний інструмент в руках у копірастів. Навіщо мені той TPM, якщо я не збираюся нічого апаратно шифрувати?
З CSM проблема, що встановлення Windows на диск, розмічений в MBR, доживає свої останні дні. А мені дуже зручно виділяти на диску три Primary розділи під три різні екземпляри Windows, щоб вони ніяк не залежали один від одного, щоб одна ОС займала рівно один розділ диску і було зручно зробити образ цього розділу диска при потребі. Ну і ще розмітка диска в GPT також дає додаткові можливості копірастам. При розмітці у GPT можна робити скільки завгодно розділів будь-якого розміру, але не можна перемикати який з них в поточний момент активний завантажувальний, відповідно не можна незалежно інсталювати різні Windows кожна на свій єдиний розділ, все рівно завантажувальний розділ у них буде один єдиний головний. Коли встановлюєш другу Windows на інший розділ, то вона бачить цей розділ вже як диск D:, а не як диск C:, а під диском C: вона бачить системний диск першої Windows. Тобто друга Windows не повністю незалежна, а "доточка" до першої Windows. Ну і це збочення, якщо програми знаходяться за шляхом D:\Program Files, а не C:\Program Files. Я не знаю, як цю проблему вирішити на GPT, не використовуючи якихось надбудов над структурою диска зі стороннього софту. А на MBR перемкнув другий Primary розділ як активний і вже він завантажувальний і має адресу C:.
Ну і якщо Windows буде повністю "убезпечена" через Secure Boot + TPM, то це ускладнить її хак та модифікацію, буде важко обходити різні незручні речі, які Microsoft наполегливо нав'язує.
Стосовно БІОС, то на старій версії можна було вимикати TPM, а на новій вже не можна.
Mozdev
Member

В мене є і генту і арч, але що дивно робоча система це арч, генту, а домашня MX Linux, як так вийшло :rotate:
OldGoodGames
Member

tablestikus
tablestikus: 16.10.2025 00:17
OldGoodGames: 15.10.2025 23:39
Я вже не раз стикався коли дебіан викатує в реліз пакети які з непофікшеними багами і вони робили моє життя великою палаючою дупою)
Ну ще мені все ж більше подобається гнучкість і функціонал yum в порівнянні з тим же apt.
Ну і чисто суб'єктивне що красношапкові дістри стабільніші. Може і через консервативність, на відміну від тої ж бубунти де стильно-модно-молодіжно все пхається, а потім чую як народ плачеться щось знову не так працює у них на бубунті чи бубунта почина жити своїм життям.

Хоча якщо так поглянути в минуле, то знайомство з лінeхом в середині 2000х я почав взагалі зі Slackware. І вона лампово досі подобається, але ставити собі я її не буду)
Дякую. Дивно, Дебіан вважається стабільним дістром навіть Сід, Стейбл дуже ретельно усе тестує і тільки потім випускає, через це пакети застаріли але стабільні. А про які саме пакети мова у Вас?
Федора, так, пропонує рівень якості корпоративного продашену особливо якщо нове залізо але теж не завжди усе гладко.
tablestikus: 16.10.2025 00:17 Хоча якщо так поглянути в минуле, то знайомство з лінeхом в середині 2000х я почав взагалі зі Slackware. І вона лампово досі подобається, але ставити собі я її не буду)
О! Цікаво, а чому? Слака така трушна чому не бажаєте повертатись на неї?
Kassatka
Kassatka: 16.10.2025 00:37
OldGoodGames: 15.10.2025 23:51 А яка у Вас проблема з csm, tpm-2 та оновленням біосу?
З TPM-2 у мене проблема, що він використовується для ідентифікації при активації (піратського) програмного забезпечення, це порушує приватність. Хай як раніше ідентифікують по серійним номерам заліза. Я не дуже тямлю в деталях, але читав, що TPM - потужний інструмент в руках у копірастів. Навіщо мені той TPM, якщо я не збираюся нічого апаратно шифрувати?
З CSM проблема, що встановлення Windows на диск, розмічений в MBR, доживає свої останні дні. А мені дуже зручно виділяти на диску три Primary розділи під три різні екземпляри Windows, щоб вони ніяк не залежали один від одного, щоб одна ОС займала рівно один розділ диску і було зручно зробити образ цього розділу диска при потребі. Ну і ще розмітка диска в GPT також дає додаткові можливості копірастам. При розмітці у GPT можна робити скільки завгодно розділів будь-якого розміру, але не можна перемикати який з них в поточний момент активний завантажувальний, відповідно не можна незалежно інсталювати різні Windows кожна на свій єдиний розділ, все рівно завантажувальний розділ у них буде один єдиний головний. Коли встановлюєш другу Windows на інший розділ, то вона бачить цей розділ вже як диск D:, а не як диск C:, а під диском C: вона бачить системний диск першої Windows. Тобто друга Windows не повністю незалежна, а "доточка" до першої Windows. Ну і це збочення, якщо програми знаходяться за шляхом D:\Program Files, а не C:\Program Files. Я не знаю, як цю проблему вирішити на GPT, не використовуючи якихось надбудов над структурою диска зі стороннього софту. А на MBR перемкнув другий Primary розділ як активний і вже він завантажувальний і має адресу C:.
Ну і якщо Windows буде повністю "убезпечена" через Secure Boot + TPM, то це ускладнить її хак та модифікацію, буде важко обходити різні незручні речі, які Microsoft наполегливо нав'язує.
Стосовно БІОС, то на старій версії можна було вимикати TPM, а на новій вже не можна.
Так. Тому краще мати окремі диски під різні ОСі. А взагалі закручують гайки :mad:
Можна зробити конвертацію mbr>gpt якщо обережно робити то усі данні будуть збережені, але не знаю чи це допоможе?
А що, якщо на gpt диск поставити декілька Віндовс то невже остання встановлена Віндовс не зробить завантажувальник для усіх Віндовсів?
Kassatka: 16.10.2025 00:37 це порушує приватність
Я розумію, але яка може бути "приватність" у Віндовс коли це зонд як і увесь корпоративний софт?

Відправлено через 13 хвилин 36 секунд:
Mozdev: 16.10.2025 01:19
В мене є і генту і арч, але що дивно робоча система це арч, генту,
Якщо не таємниця з чим зв'язана робота? Напевно що не сервера, бо такі системи на сервера зазвичай не ставлять?
Mozdev: 16.10.2025 01:19 а домашня MX Linux, як так вийшло :rotate:
бо менше головного болю з МХ ніж з генту або арчем? :)
Mozdev
Member

Kassatka: 16.10.2025 00:37
Навіщо такі складнощі, як на GPT, так і на MBR, можна зробити декілька віндовс, лінукс тощо, хоча на MBR з цим простіше ставиш Grub в MBR розділ і він тобі завантажить що завгодно, простіше за все ставити декілька різних або однакових віндовс, якщо треба, на окремі носії( почергово відмикаючи, то оди то другий, при встановленні ос щоб вони не нагидили :lol:), а на один з них поставити GRUB і він вам завантажить усе що треба та ще з красивим меню яке можна кастомізувати досить суттєво(є файл конфігурації текстовий), якщо складно ручками, то можна використати П.З. наприклад Grub Customizer.

Важливий порядок встановлення спочатку віндовс(у порядку зростання версій якщо носій один), якщо носії різні, то в біосі вимикаєте всі зійві носії( якщо рейду немає),
тому що іноді ця падла ставить бут розділ не туди куди потрібно :lol: , потім Лінукс.

Ба більше можна зробити як я, поставити Grub на USB флешку :super:

А складнощі це коли в тебе зоопарк :gigi: на приклад у мене на ПК є(і що дивно це все працює :super: ) :
SSD1_1TB (MBR -- Grub -- Windows 7 -- "disk C", Windows 10(PBR), Boot, Root--Linux(Gentoo)--HOME, --Primary, Vol1 --Logical).
SSD2_1TB (MBR -- Grub(back_UP) --Boot, Root--Linux(ARCH)--HOME, Root--Linux(MX Linux)--HOME, --Primary | Vol1, Swap,Swap,Swap --Logical ).
SSD3_1TB ( MBR -- LXC and Docker Volumes Vol1,Vol2,Vol3... --Primary).

SSD4_1TB (HYbryd MBR---GPT -GRUB --Boot (mbr)--Boot(GPT), Windows 11(GPT), (MBR)Root--Linux(ARCH)(TESTING)--HOME, (MBR)Root--FreeBSD--HOME, Vol1(GPT)).
Не питайте як це працює то страшне чаклунство :D

HDD1_2TB (GPT -- boot, windows 7(Clean), Windows 10(Clean), Vol1,Vol2).
HDD2_2TB (GPT -- Vol1,Vol2).
RAID1___HDD3_4TB --- HDD4_4TB (GPT -- Vol1---Vol4) :rotate:

Отправлено спустя 34 минуты 29 секунд:
Використовується CSM, але все це навіть вінду на MBR розділі, можливо завантажити також у режимі UEFI, це складніше, але ми ж не шукаємо легких шляхів :D
OldGoodGames
Member

Mozdev
Усе так, але людина має бути "на ти" з grub, аби хоча б знати як його оновити\інсталювати і головне куди, бо для цього потрібна вже підготовка, бо Вам або мені це мабуть не складно але людині після Віндовс для цього треба "підготувати мізки" але ж це вже не така проста задача щоб зрозуміти "що таке блочний пристрій" або "де тут мій диск Ц?" або "монтування" :)

PS відкрийте таємницю, як у Вас підключені стільки дисків?
Ось це правда, і з цього треба починати, бо не всі здатні у Магію 80 рівня з початку :)
Mozdev
Member

OldGoodGames: 16.10.2025 03:21 Mozdev
Усе так, але людина має бути "на ти" з grub, аби хоча б знати як його оновити\інсталювати і головне куди, бо для цього потрібна вже підготовка, бо Вам або мені це мабуть не складно але людині після Віндовс для цього треба "підготувати мізки" але ж це вже не така проста задача щоб зрозуміти "що таке блочний пристрій" або "де тут мій диск Ц?" або "монтування" :)

Ось це правда, і з цього треба починати, бо не всі здатні у Магію 80 рівня з початку :)
SSD 1...2 то SATA3 Samsung 870 EVO
SSD 3-4 то M.2 Samsung 970 EVO Plus
HDD 1-2 SATA3 seagate skyhawk
HDD 3-4 SATA3 wd purple PCIE RAID.
4 SATA порти, 2 M.2 порти з тьох, і PCIE RAID (Adaptec).
tablestikus
Member

OldGoodGames: 16.10.2025 01:46
tablestikus
tablestikus: 16.10.2025 00:17

Дякую. Дивно, Дебіан вважається стабільним дістром навіть Сід, Стейбл дуже ретельно усе тестує і тільки потім випускає, через це пакети застаріли але стабільні. А про які саме пакети мова у Вас?
Федора, так, пропонує рівень якості корпоративного продашену особливо якщо нове залізо але теж не завжди усе гладко.
Останнє що пам'ятаю це 11 чи 12 дебіан в реліз викатили по мережі пакети з багом бондінгу що щоб правильно працював треба було робити неправильний кривий конфіг робити, я таки знайшов листування разрабів які - ну так є хрінь - як треба ось так ламайте конфіг - потім поправимо)

а щодо стабільності - це повторюся - суб'єктивна думка

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
OldGoodGames: 16.10.2025 01:46
tablestikus: 16.10.2025 00:17 Хоча якщо так поглянути в минуле, то знайомство з лінeхом в середині 2000х я почав взагалі зі Slackware. І вона лампово досі подобається, але ставити собі я її не буду)
О! Цікаво, а чому? Слака така трушна чому не бажаєте повертатись на неї?
Це травма молодості - в слаці можна було зробити все, але це все робилося з плясками з бубном, тому оце якось - тепла пам'ять без бажання знову торкатися.

Відправлено через 5 хвилин 24 секунди:
OldGoodGames: 16.10.2025 03:21 Mozdev

До речі а що заважа поставити одну систему як основну і всі інші в ній зробити через віртуалізацію? У мене он стабільно крутиться 5-6 віртуалок з різними ОС якщо треба щось на конкретній перевірити чи зробити.

Так, заздалегідь згоден що не все через віртуалізацію буде працювати, але тут треба розуміти контекст що людині треба від тримання пачки різних ОС.
DDt
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 21:34спочатку юзав SysV зараз подобається OpenRC
а если systemd идёт из коробки в дистрибе, его никак не заменить на этот SysV/OpenRC ?
и как оно влияет на работу остальной системы? я так понимаю, например, всякие сервисы типа докера они запускаются через systemd? а как оно будет работать с другой системой инициализации?

в целом оно очень интересно, но как для новичка который недавно переполз с Винды на Линуксы - хорошо что щас 90% функционала работает, разбираться в холиварах systemd_VS_ SysV/OpenRC, ALSA_VS_pipewire, и т.д. пока нет особого желания, работает - уже замечательно :/
Dremjke
Member

DDt: 16.10.2025 10:40разбираться в холиварах systemd_VS_ SysV/OpenRC, ALSA_VS_pipewire, и т.д. пока нет особого желания, работает - уже замечательно
IMHO краще не понирюватися в цю анті-systemd двіжуху, бо це із розряду ідеології і нічого, окрім холіварів, воно не принесе.
А так GNU/Linux прекрасна система, якщо розумієте, для чого вона вам, які переваги над віндузою надає і якщо задовольняє усі потреби.
Ответить