Kassatka: ↑
16.10.2025 00:37
З TPM-2 у мене проблема, що він використовується для ідентифікації при активації (піратського) програмного забезпечення, це порушує приватність. Хай як раніше ідентифікують по серійним номерам заліза. Я не дуже тямлю в деталях, але читав, що TPM - потужний інструмент в руках у копірастів. Навіщо мені той TPM, якщо я не збираюся нічого апаратно шифрувати?
З CSM проблема, що встановлення Windows на диск, розмічений в MBR, доживає свої останні дні. А мені дуже зручно виділяти на диску три Primary розділи під три різні екземпляри Windows, щоб вони ніяк не залежали один від одного, щоб одна ОС займала рівно один розділ диску і було зручно зробити образ цього розділу диска при потребі. Ну і ще розмітка диска в GPT також дає додаткові можливості копірастам.
При розмітці у GPT можна робити скільки завгодно розділів будь-якого розміру, але не можна перемикати який з них в поточний момент активний завантажувальний, відповідно не можна незалежно інсталювати різні Windows кожна на свій єдиний розділ, все рівно завантажувальний розділ у них буде один єдиний головний. Коли встановлюєш другу Windows на інший розділ, то вона бачить цей розділ вже як диск D:, а не як диск C:, а під диском C: вона бачить системний диск першої Windows. Тобто друга Windows не повністю незалежна, а "доточка" до першої Windows. Ну і це збочення, якщо програми знаходяться за шляхом D:\Program Files, а не C:\Program Files. Я не знаю, як цю проблему вирішити на GPT, не використовуючи якихось надбудов над структурою диска зі стороннього софту. А на MBR перемкнув другий Primary розділ як активний і вже він завантажувальний і має адресу C:.
Ну і якщо Windows буде повністю "убезпечена" через Secure Boot + TPM, то це ускладнить її хак та модифікацію, буде важко обходити різні незручні речі, які Microsoft наполегливо нав'язує.
Стосовно БІОС, то на старій версії можна було вимикати TPM, а на новій вже не можна.
Навіщо такі складнощі, як на GPT, так і на MBR, можна зробити декілька віндовс, лінукс тощо, хоча на MBR з цим простіше ставиш Grub в MBR розділ і він тобі завантажить що завгодно, простіше за все ставити декілька різних або однакових віндовс, якщо треба, на окремі носії( почергово відмикаючи, то оди то другий, при встановленні ос щоб вони не нагидили

), а на один з них поставити GRUB і він вам завантажить усе що треба та ще з красивим меню яке можна кастомізувати досить суттєво(є файл конфігурації текстовий), якщо складно ручками, то можна використати П.З. наприклад Grub Customizer.
Важливий порядок встановлення спочатку віндовс(у порядку зростання версій якщо носій один), якщо носії різні, то в біосі вимикаєте всі зійві носії( якщо рейду немає),
тому що іноді ця падла ставить бут розділ не туди куди потрібно

, потім Лінукс.
Ба більше можна зробити як я, поставити Grub на USB флешку
А складнощі це коли в тебе зоопарк

на приклад у мене на ПК є(і що дивно це все працює

) :
SSD1_1TB (MBR -- Grub -- Windows 7 -- "disk C", Windows 10(PBR), Boot, Root--Linux(Gentoo)--HOME, --Primary, Vol1 --Logical).
SSD2_1TB (MBR -- Grub(back_UP) --Boot, Root--Linux(ARCH)--HOME, Root--Linux(MX Linux)--HOME, --Primary | Vol1, Swap,Swap,Swap --Logical ).
SSD3_1TB ( MBR -- LXC and Docker Volumes Vol1,Vol2,Vol3... --Primary).
SSD4_1TB (HYbryd MBR---GPT -GRUB --Boot (mbr)--Boot(GPT), Windows 11(GPT), (MBR)Root--Linux(ARCH)(TESTING)--HOME, (MBR)Root--FreeBSD--HOME, Vol1(GPT)).
Не питайте як це працює то страшне чаклунство
HDD1_2TB (GPT -- boot, windows 7(Clean), Windows 10(Clean), Vol1,Vol2).
HDD2_2TB (GPT -- Vol1,Vol2).
RAID1___HDD3_4TB --- HDD4_4TB (GPT -- Vol1---Vol4)
Отправлено спустя 34 минуты 29 секунд:
Використовується CSM, але все це навіть вінду на MBR розділі, можливо завантажити також у режимі UEFI, це складніше, але ми ж не шукаємо легких шляхів