Новости
Последние статьи и обзоры
Память для AMD Ryzen
-
Mtang
Member
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Mtang
RCD=37,36 пробуйте.
RP=32,30, RAS=30, RC=60 теж можна спробувати. Якщо підуть значить у вас A-die.
RFC=400 знизити.
два таймінга SCL=6 у вас зараз 8.
PowerDown=disable
А саме головне - MEM VDDQ=1.85v це помилка якась? з MEM VPP переплуталось може у моніторингу?
Перевірте в біосі значення, якщо там авто - поставьте таке ж як у MEM VDD (1.37v судячі з вашого скріна).
Ще отут можете почитати про налаштування для 6200/2167
ПС: Якщо чесно то вже косметика пішла.
RCD=37,36 пробуйте.
RP=32,30, RAS=30, RC=60 теж можна спробувати. Якщо підуть значить у вас A-die.
RFC=400 знизити.
два таймінга SCL=6 у вас зараз 8.
PowerDown=disable
А саме головне - MEM VDDQ=1.85v це помилка якась? з MEM VPP переплуталось може у моніторингу?
Перевірте в біосі значення, якщо там авто - поставьте таке ж як у MEM VDD (1.37v судячі з вашого скріна).
Ще отут можете почитати про налаштування для 6200/2167
ПС: Якщо чесно то вже косметика пішла.
-
OldGoodGames
Member
підкажіть будь ласка,
r5600, b450, 4x8 3200, усе стабільно
чи може xmp профіль спричиняти інпутлаг?
або краще вручну налаштовувати через райзен калькулятор?
r5600, b450, 4x8 3200, усе стабільно
чи може xmp профіль спричиняти інпутлаг?
або краще вручну налаштовувати через райзен калькулятор?
-
DriverFirst
Member
Доброго часу, шановне панство. Як вважаєте, для Ryzen 5 4500 в якості оператіви G.Skill DDR4-3866 16Gb Trident Z (F4-3866C19Q2-128GTSW) 2шт. нормально буде? Вродє пам'ять не бомжацька. 
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Самсунг B-die. Плашки по 16гб, дворанк. Як на мене перебор для такого проца. Хіба занедорого десь - беріть.DriverFirst: ↑ 22.09.2025 10:12 Як вважаєте, для Ryzen 5 4500 в якості оператіви G.Skill DDR4-3866 16Gb Trident Z (F4-3866C19Q2-128GTSW) 2шт. нормально буде? Вродє пам'ять не бомжацька.![]()
А так би я на балістікси 3000с15/3200с16 дивився. Хоча останні теж пошукати ще треба. Можете навіть 4х8гб брати. Вони нормально розганяються.
На крайні випадок 3600мгц будьяка оперативка аля 18-22-22-42. Для вставив і забув.
-
DriverFirst
Member
Дякую. Може пам' ять на "вирост" пійде. Колись розбагатію та проца "жирного" куплю.a_z_z_y: ↑ 22.09.2025 11:14Самсунг B-die. Плашки по 16гб, дворанк. Як на мене перебор для такого проца. Хіба занедорого десь - беріть.
-
МОНАХ
Member
► Скористався цією Вашою, a_z_z_y, порадою, так як не будучи досвідченим в розгоні "оперативки" (тим більше на АМ-платформах) стикнувся з якоюсь, поки що незрозумілою ситуацією, коли просто на дефолті або на EXPO - тести "оперативки" сиплять помилки через певний період часу, а з одним тільки вручну пожатим tREFI (65535) годинні тести, як самої пам'яті так і стрес-тести, проходяться ідеальноa_z_z_y: ↑ 14.07.2025 19:32 ...Можна брати 6000с30 комплекти і трішечки його розігнати, чи банально виставити EXPO + tREFI твік і не паритися більше.
► Тим-не-менше, цікаво, що це було?
► З огляду на купу причин, поки взяв такий кіт - на ньому все і відбувалося.
- спойлер
-
► Спочатку, щоб з чогось почати, на дефолтних налаштуваннях - (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V - прогнав комплексний стрес-тест Аіди... хвилин через 40 тест припинився через сигнал про збій чи помилку. Спочатку подумав на температуру "проца" бо перший, "кращий" чіплет прогрівся до 89,9°C... але паралельний моніторинг HWiNFO тротлінга не показав...
► Ну, думаю, я ж баран - у мене все на дефолті, крім РВО - яке на "Авто"; вимкнув РВО ще раз пройшовся по налаштуваннях розгону "проца" - ніби все вимкнено, з того що я знаю або "нагуглив"...
► Запускаю стрес Аіди - уже через 20 хвилин тест припинився! Температури "проца" ледь до 82°C добралися... дивлюся температури "оперативки" - на гарячішій з двох планок - 54°C рівно (це та, яка в слоті №3, під кулером, на першій зазвичай на 1-2°C нижче моніториться під час тестів) - до перегріву явно далеко, а помилками сипати мало б, наскільки я дочитався, десь за 60°C+... По ссд і "встройці" - теж, ніби, все гаразд.
► Ну, думаю, блін - попав!
Треба поштучно ганяти окремі комплектуючі і виясняти, що саме збоїть...
► Перш ніж братися за інші тести вирішив потестувати звязку "проца" і ЕХРО - DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V - в принципі чи запуститься і чи буде тримати. Все - стабільно під різними робочими навантаженнями... крім стрес-тесту!
► Плюнув, прогнав по ОССТ - спочатку теж всю систему: симптоми ті ж - на холодну починає сипати помилки десь на 35-40 хвилині. Але тут я вже побачив, що проблема в "оперативці"... Прогнав ще TestMem5, але в лайтовому, стандартному режимі (куди там драконівські сценарії підключати, коли і так дохне?): даний тест зайняв 9 хвилин і "оперативка" його пройшла без помилок...
► Для впевненості почав прогони різних комплектуючих окремо... Щоб довго не розписувати - ОССТ показав, що збоїла саме "оперативка".
► Але "збоїла" - дивно: я дійшов в експериментах до того, що під час того як ОССТ волала кожні півсекунди про збій - я спокійно почав відкривати паралельно тесту купу програм з пакету Адоб - на прем'єрі навіть рендер запустив. Тест волає, що помилки сипляться, а комп спокійно собі працює...
► Цікаво...
► ... В кінці-кінців, з того, що я зміг побачити, додумати і "притягнути" за вуха так це те, що тести починали сипатись, коли одна з планок "оперативки" досягала межі 54,0°C по моніторингу - от прямо секунда в секунду. Звідси і такий розліт по часу проходження тестів: якщо стартував на холодну, то "оперативка" довше набирала температуру, а коли стартував незадовго після попереднього тесту і радіатори ще не встигали остигнути до стокових 35-36°C, то і тести починали сипатись раніше. TestMem5 в "лайті" проходився тому, що за 9хв. радіатор другої, "підкулерної" "планки" не встигав нагрітися більше 52,5°C.
►
Почав було "гуглити" "тротлінг оперативної памяті", але ж вже банально по "спеках" було видно, що то дурниця... Брак?..
► Як би там не було, щоб там тести не показували, але я позапускав всю важку артилерію, включно з одночасним рендером Прем'єра та Блендера, "добив" об'єм TestMem5-им - через кілька хвилин тест почав видавати помилки, але "комп" робив свою роботу без проблем...
► Я вирішив так: в роботі - поки не вилітає, а гарантія 5 років - немає чого паритись, поки попрацюю як є... і для фінального вліпив вручну тільки одну змінну - tREFI=65535 (пишу не з дому, то по пам'яті tREFI, за умовчанням по ЕХРО, було десь близько 11000). Для розуміння ще раз запустив тест пам'яті ОССТ, щоб розуміти хоча б наскільки швидше "оперативка" нагріватимется...
► ...сиджу, чекаю-засікаю, коли "відригне"...
...пройшла година
і тест успішно завершився без помилок
.
► Запустив для більшої певності 3 години разом з "процом" - заодно промоніторив частоти, температуру і напряг "проца" перед "курвою" - без помилок.
► Для цікавості запустив "стрес" Аіди - довго не "палив", на половині другої години вимкнув, бо коли б що було б, то вже б видало - раніше протягом 40хв на різній "дистанції" тест обривало. Повернув РВО на "Авто" і поки в такому режимі ще поганяв по годинці обидва тести а також TestMem5 - стабільно...
► Запустив ZenTimings - може що злетіло в налаштуваннях - все, як встановлював: ЕХРО - DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V + tREFI=65535 (не повірив, поліз напряму в UEFI - ясне-діло там те ж саме).
► Вкупі з моніторингом температури "планок" (53,8°C і 54,8°C - 3 години при завантаженні в 99% температура за 55°C ні разу не скакнула) навіть моя гнила теорія про досягнення межі в 54,0°C зазнала краху
.
-
Megaclite
Member
Kingston це сама парашна пам'ять і сама дорога, ніколи не купуйте її якщо не хочете проблемМОНАХ: ↑ 22.09.2025 16:20► Скористався цією Вашою, a_z_z_y, порадою, так як не будучи досвідченим в розгоні "оперативки" (тим більше на АМ-платформах) стикнувся з якоюсь, поки що незрозумілою ситуацією, коли просто на дефолті або на EXPO - тести "оперативки" сиплять помилки через певний період часу, а з одним тільки вручну пожатим tREFI (65535) годинні тести, як самої пам'яті так і стрес-тести, проходяться ідеальноa_z_z_y: ↑ 14.07.2025 19:32 ...Можна брати 6000с30 комплекти і трішечки його розігнати, чи банально виставити EXPO + tREFI твік і не паритися більше..
+ lifetime гарантія скам і працює тільки локально на термін гарантії

-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Дуже цікаве спостереження.МОНАХ: ↑ 22.09.2025 16:20► Скористався цією Вашою, a_z_z_y, порадою, так як не будучи досвідченим в розгоні "оперативки" (тим більше на АМ-платформах) стикнувся з якоюсь, поки що незрозумілою ситуацією, коли просто на дефолті або на EXPO - тести "оперативки" сиплять помилки через певний період часу, а з одним тільки вручну пожатим tREFI (65535) годинні тести, як самої пам'яті так і стрес-тести, проходяться ідеальноa_z_z_y: ↑ 14.07.2025 19:32 ...Можна брати 6000с30 комплекти і трішечки його розігнати, чи банально виставити EXPO + tREFI твік і не паритися більше.. Крім того tREFI різко підняло швидкість запису і латенсі (майже на 10-ку пунктів - зараз 71, було 79-80) на EXPO-режимі, то ж поки що хай так і буде - десь-колись пізніше, як краще вивчу платформу і можливості інших комплектуючих, буду пробувати ручний розгон, а поки що - багато роботи, потрібна стабільність, то ж колупатися занадто глибоко поки не буду (хоча по ПЗ видало, ніби хайнікси а-даі і можна було б ковирятися...).
► Тим-не-менше, цікаво, що це було?Напевно, якась очевидна дрібниця про яку я не знаю... Кину під спойлер тезисно, що робив (даруйте, що без скрінів, так як пишу не з домашнього компа), може тикнете носом, що я не взяв до уваги.
► З одного боку радує, що все так склалося, а з іншого
- спойлер
- ► Спочатку, щоб з чогось почати, на дефолтних налаштуваннях - (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V - прогнав комплексний стрес-тест Аіди... хвилин через 40 тест припинився через сигнал про збій чи помилку. Спочатку подумав на температуру "проца" бо перший, "кращий" чіплет прогрівся до 89,9°C... але паралельний моніторинг HWiNFO тротлінга не показав...
![]()
► Ну, думаю, я ж баран - у мене все на дефолті, крім РВО - яке на "Авто"; вимкнув РВО ще раз пройшовся по налаштуваннях розгону "проца" - ніби все вимкнено, з того що я знаю або "нагуглив"...
► Запускаю стрес Аіди - уже через 20 хвилин тест припинився! Температури "проца" ледь до 82°C добралися... дивлюся температури "оперативки" - на гарячішій з двох планок - 54°C рівно (це та, яка в слоті №3, під кулером, на першій зазвичай на 1-2°C нижче моніториться під час тестів) - до перегріву явно далеко, а помилками сипати мало б, наскільки я дочитався, десь за 60°C+... По ссд і "встройці" - теж, ніби, все гаразд.
► Ну, думаю, блін - попав!Треба поштучно ганяти окремі комплектуючі і виясняти, що саме збоїть...
► Перш ніж братися за інші тести вирішив потестувати звязку "проца" і ЕХРО - DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V - в принципі чи запуститься і чи буде тримати. Все - стабільно під різними робочими навантаженнями... крім стрес-тесту!![]()
► Плюнув, прогнав по ОССТ - спочатку теж всю систему: симптоми ті ж - на холодну починає сипати помилки десь на 35-40 хвилині. Але тут я вже побачив, що проблема в "оперативці"... Прогнав ще TestMem5, але в лайтовому, стандартному режимі (куди там драконівські сценарії підключати, коли і так дохне?): даний тест зайняв 9 хвилин і "оперативка" його пройшла без помилок...
► Для впевненості почав прогони різних комплектуючих окремо... Щоб довго не розписувати - ОССТ показав, що збоїла саме "оперативка".
► Але "збоїла" - дивно: я дійшов в експериментах до того, що під час того як ОССТ волала кожні півсекунди про збій - я спокійно почав відкривати паралельно тесту купу програм з пакету Адоб - на прем'єрі навіть рендер запустив. Тест волає, що помилки сипляться, а комп спокійно собі працює...![]()
► Цікаво...
► ... В кінці-кінців, з того, що я зміг побачити, додумати і "притягнути" за вуха так це те, що тести починали сипатись, коли одна з планок "оперативки" досягала межі 54,0°C по моніторингу - от прямо секунда в секунду. Звідси і такий розліт по часу проходження тестів: якщо стартував на холодну, то "оперативка" довше набирала температуру, а коли стартував незадовго після попереднього тесту і радіатори ще не встигали остигнути до стокових 35-36°C, то і тести починали сипатись раніше. TestMem5 в "лайті" проходився тому, що за 9хв. радіатор другої, "підкулерної" "планки" не встигав нагрітися більше 52,5°C.
►Почав було "гуглити" "тротлінг оперативної памяті", але ж вже банально по "спеках" було видно, що то дурниця... Брак?..
► Як би там не було, щоб там тести не показували, але я позапускав всю важку артилерію, включно з одночасним рендером Прем'єра та Блендера, "добив" об'єм TestMem5-им - через кілька хвилин тест почав видавати помилки, але "комп" робив свою роботу без проблем...
► Я вирішив так: в роботі - поки не вилітає, а гарантія 5 років - немає чого паритись, поки попрацюю як є... і для фінального вліпив вручну тільки одну змінну - tREFI=65535 (пишу не з дому, то по пам'яті tREFI, за умовчанням по ЕХРО, було десь близько 11000). Для розуміння ще раз запустив тест пам'яті ОССТ, щоб розуміти хоча б наскільки швидше "оперативка" нагріватимется...
► ...сиджу, чекаю-засікаю, коли "відригне"......пройшла година
і тест успішно завершився без помилок
.
► Запустив для більшої певності 3 години разом з "процом" - заодно промоніторив частоти, температуру і напряг "проца" перед "курвою" - без помилок.
► Для цікавості запустив "стрес" Аіди - довго не "палив", на половині другої години вимкнув, бо коли б що було б, то вже б видало - раніше протягом 40хв на різній "дистанції" тест обривало. Повернув РВО на "Авто" і поки в такому режимі ще поганяв по годинці обидва тести а також TestMem5 - стабільно...
► Запустив ZenTimings - може що злетіло в налаштуваннях - все, як встановлював: ЕХРО - DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V + tREFI=65535 (не повірив, поліз напряму в UEFI - ясне-діло там те ж саме).
► Вкупі з моніторингом температури "планок" (53,8°C і 54,8°C - 3 години при завантаженні в 99% температура за 55°C ні разу не скакнула) навіть моя гнила теорія про досягнення межі в 54,0°C зазнала краху.
- я ж так і не допер, що це таке було.
Впевнений, що хтось з камрадів зараз допише: "Х-ха! Він не знав, що робити з трьома мушлями!" (майже (С) х/ф "Руйнівник")
. Цікаво, все-таки, де я наколовся, бо крім РВО, ЕХРО та tREFI більше нічого в налаштуваннях не чіпав?
По температурам може сказати наступне - після ~54С починається зона потенційної нестабільності. Оперативка може ловити глюки від перегріву.
Наприклад таймінг tRCD теж дуже залежний від температури. Якщо він занадто затиснутий то оперативка починає сипати помилками раніше.
Частково цю проблему можна перекрити подавши більшу напругу, але і пам'ять так почне ще більше і швидше грітися.
Якщо ви ганяєте стресс тести оперативки - зробіть хоч якийсь її обдув на час тестів. В повсякденні вона так не гріється!
Можете запустити hwinfo в фоні і пограти в ігри, або попрацювати, як ви зазвичай робите - подивіться на максимум.
Тобто гоняти оперативку без обдуву стресс-тестами на грані температурного фолу нераціонально.
Тепер стосовно вашої "стабільності" EXPO профілю.
Може таке бути що коли ви його виставили і при тренуванні пам'яті материнка щось не так налаштувала.
Від того ви ловили помилки. Коли поміняли tREFI - відбулася перетренування пам'яті і проблема зникла.
Зважте на те що у вас дворанк плашки на частоті 6400мгц.
Це вже велике навантаження на контроллер і якщо щось не так потреновано - може сипатися.
Дворанк комплекти важче стабілізувати, тому я не сильно здивований що біос MSI з цим міг не впоратися.
А от коли ви ще ставите вручну таймінги там десь-щось напруги додає автоматика і воно поїхало без помилок.
Щодо того що у вас сипало помилкми на JEDEC профілі 4800мгц - а там напруга всього 1.1в.
То ж могла бути та сама проблеми - пам'яті не вистачає напруги десь і вона сипле помилки.
В мене була схожа ситуація але навпаки - коли ставив tREFI=65535 то починалися проблеми в y-crancher - він не завантажував як треба процесор.
Грубо кажучі деякі потоки вилітали/зависали і ядра простоювали. Хоча завантаження було 100%!
Проц (7600Х) замість того щоб довбитися в 90-95С грівся лише на 65-70С і споживав відповідно помітно менше.
Коли я робив ребут, перемикав в EXPO, потім знову вручну докручував tRFEI - ця проблема зникала.
Стикався з цим вже тричі на різних комплектах на профільній системі.
-
DriverFirst
Member
Доповідаю. F4-3866C19Q2-128GTSW на материнці Asus A520M TUF Gaming II та з процем Ryzen 5 4500 з увімкнутим XMP не завелась. Скоріш за все, треба налаштовувати асинхронний режим роботи CPU та контролера пам'яті так, як проц працює на 3.6Ггц.Проте на 3600 запрацювала добре з таймінгами 16-19-19-39 та зниженою напругою з 1.35 до 1.30. Залишив режим 18-19-19-39 на знижені напрузі, так як в цьому режимі більш вісокі швидкості роботи кешу процесора. Вважаю, що пам' ять хороша, просто руки трохи кривуваті.a_z_z_y: ↑ 22.09.2025 11:14 Самсунг B-die. Плашки по 16гб, дворанк. Як на мене перебор для такого проца. Хіба занедорого десь - беріть.
На крайні випадок 3600мгц будьяка оперативка аля 18-22-22-42. Для вставив і забув.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
DriverFirst
DRAM Calculator в поміч
Бдай на 3600мгц треба заводити на 16-17-17 а ще краще на рівних таймінгах 16-16-16 (якщо tRCDRD дозволяє звісно). 1.35в має бути достатньо.
А ще краще - налаштувати вторинні/третинні таймінги вони дають теж суттєвого бусту і не просять їсти (додаткової напруги).
Тіки з tRFC обережні будьте - краще ставити з запасом, якщо хочете на стандартних напругах пам'ять використовувати.
DRAM Calculator в поміч
Бдай на 3600мгц треба заводити на 16-17-17 а ще краще на рівних таймінгах 16-16-16 (якщо tRCDRD дозволяє звісно). 1.35в має бути достатньо.
А ще краще - налаштувати вторинні/третинні таймінги вони дають теж суттєвого бусту і не просять їсти (додаткової напруги).
Тіки з tRFC обережні будьте - краще ставити з запасом, якщо хочете на стандартних напругах пам'ять використовувати.
-
DriverFirst
Member
Дякую за цінну інфу. Буду пробувати.
-
phd_eng
Junior
Для B850M Pro A + 7700 що краще - Goodram CL30-36-36-76 IRDM Black (IR-6000D564L30S/32GDC) (є у qvl) чи G.Skill CL30-40-40-96 Ripjaws S5 (F5-6000J3040F16GX2-RS5K) ?
Дякую.
Дякую.
-
sensey
Member
Дуже багато підробок завдяки китайцям. Така ж ситуація із Корсаром як однією із популярних марок.Megaclite: ↑ 22.09.2025 17:43Kingston це сама парашна пам'ять і сама дорога, ніколи не купуйте її якщо не хочете проблемМОНАХ: ↑ 22.09.2025 16:20
► Скористався цією Вашою, a_z_z_y, порадою, так як не будучи досвідченим в розгоні "оперативки" (тим більше на АМ-платформах) стикнувся з якоюсь, поки що незрозумілою ситуацією, коли просто на дефолті або на EXPO - тести "оперативки" сиплять помилки через певний період часу, а з одним тільки вручну пожатим tREFI (65535) годинні тести, як самої пам'яті так і стрес-тести, проходяться ідеально.
![]()
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Для вставив і забув - перша.phd_eng: ↑ 26.09.2025 02:19 Для B850M Pro A + 7700 що краще - Goodram CL30-36-36-76 IRDM Black (IR-6000D564L30S/32GDC) (є у qvl) чи G.Skill CL30-40-40-96 Ripjaws S5 (F5-6000J3040F16GX2-RS5K) ?
Дуже мала вірогідність є що RCD=36 буде глючити і доведеться ставити ручками 37 чи 38.
Якщо ручками розгоняти будете - все одно. Що дешевше/красивіше для вас і вашої жаби.
-
DriverFirst
Member
Дійсно, вийшло завести на 16-16-16-39. При живленні 1.300В. Дякую за пораду.a_z_z_y: ↑ 24.09.2025 10:27 DriverFirst
-
phd_eng
Junior
Взяв я цей Wilk Elektronik. Щоб запрацював expo, довелося встановити RCD на 37. Memtest86 пройшов без проблем. TM5 теж пройшов. Потестую ще в occt.a_z_z_y: ↑ 26.09.2025 10:35Дуже мала вірогідність є що RCD=36 буде глючити і доведеться ставити ручками 37 чи 38.phd_eng: ↑ 26.09.2025 02:19 Для B850M Pro A + 7700 що краще - Goodram CL30-36-36-76 IRDM Black (IR-6000D564L30S/32GDC) (є у qvl) чи G.Skill CL30-40-40-96 Ripjaws S5 (F5-6000J3040F16GX2-RS5K) ?
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Вольтажу накинути доведеться трішки.DriverFirst: ↑ 27.09.2025 18:14 Дійсно, вийшло завести на 16-16-16-39. При живленні 1.300В. Дякую за пораду.Як вважаєте, якщо підійму ше частоту блєк шини зі 100 до 105МГц, є шанс шо пам'ять не зазбоїть, а залишиться стабільною.
-
МОНАХ
Member
► Хоч моя пам'ять досить стандартна, але лишу по ній трохи статистики - можливо, хто з не вибагливих шукає, що прикупити, нехай буде на очах, для розуміння, що це таке.МОНАХ: ↑ 22.09.2025 16:20 ► З огляду на купу причин, поки взяв такий кіт - на ньому все і відбувалося.
► Для початку "внутрянка" (як я "люблю" оці кінгстоновські "андефінед"
► a_z_z_y -
- спойлер
- ► Вчергове ДЯКУЮ! Вам, a_z_z_y, що терпеливо та детально пояснюєте все для не дуже тямущих
, шкода, що я не так часто власними руками складаю потужні ПК і не маю хоч якогось "поля для експериментів", щоб попрактикуватися у нормальній підгонці таймінгів -
на власному експериментувати поки що не дуже вийде, так як на даний час важливо, щоб стабільно працювало, бо робота піджимає і давно пора переходити на нове "залізо", а я все ще другий місяць базово протестувати його ніяк не зберусь.
► Старався тримати при собі свої непосидющі "очумілі ручки", бо була велика спокуса залізти в таймінги "по самі лікті", особливо, коли побачив, що помилки по "оперативці" і згадуючи скріншоти "цікавих" налаштувань хмр-профілів ще одного нашого тут камрада, які він вручну перебирав... - і поліз би, коли б, воно після зміни tRFEI і тренування не стабілізувалося, а що лишалося б робити?a_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 ...Наприклад таймінг tRCD теж дуже залежний від температури. Якщо він занадто затиснутий то оперативка починає сипати помилками раніше.
► Впевнений, що там і зараз (скрін вище) є куди руки прикласти, то ж як підкажете, що ще більш-менш безпечно можна покрутити - візьму на озброєння і десь до нового року викрою пару днів на експерименти.
► Дві 140-ковки на видув - одна з яких зверху, майже над слотами "оперативки": безпосередньо над самими слотами можна було б ще 120-ку прикрутити, а так там - зараз пасивна конвекція... хоча - як "пасивна": у мене вся "морда" в трьох" 140-вках, верхня з яких сантиметрів за 15 від першої планки і всі вентилятори я налаштовував на максимум під час тестів, то ж рух повітря там був досить інтенсивний. Інше питання, що я не знав, хоч і "гуглив", коли саме наступає перегрів DDR5-ї і постійно натикався на інфу, що помилки починає сипати ближче і точно за 60°C, а у мене, не зважаючи на провалені тести, все інше нормально працювало і планки вище 54 не грілися...a_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 Якщо ви ганяєте стресс тести оперативки - зробіть хоч якийсь її обдув на час тестів. В повсякденні вона так не гріється!
► Але вже - все, протестував - більше ганяти поки немає сенсу (поки десь пізніше не влізу для справжнього розгону - тоді причеплю "вертушку" безпосередньо зверху на витяг).
► Зараз, в закритому Fractal Design: Define 7, який ще й в щільному з усіх боків столі "захоронений", температури обох планок при браузингу та помірній роботі з 2D-графікою - 33°C. В іграх - трохи більше, але зазвичай не вище 38°C... (
правда там такі "ігри" - що там пограєш на "аби-було"-"встройці" АМД - Асассін 2-й та ФлетАут... вони "проц" розбудити толком не можуть не те щоб щось там прогріти).
►a_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 Можете запустити hwinfo в фоні і пограти в ігри, або попрацювати, як ви зазвичай робите - подивіться на максимум.
У мене зараз і, як мінімум, до грудня-місяця - це основна програма після ОС та фотошопа
, андервольт "проца" і узгодження роботи 4 різних груп вентиляторів охолодження корпуса - то задачка не на один день, постійно моніторю, що де гріється "не в тему" і поправляю схеми обертів...
► Впевнений, що Ви праві на 100%. У мене, правда, рідко коли буває, що я продовжую виконувати наступні пункти плану, поки не вирішу проблеми з попередніми, але тут у мене особливо виходу іншого не було, до того ж чисто по стабільності самої ОС, як і запущених програм, проблем не спостерігалось, то ж, можна сказати, від балди, пішов втикати до всього іншого ще й tREFI. Пощастило...a_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 Тепер стосовно вашої "стабільності" EXPO профілю.
Може таке бути що коли ви його виставили і при тренуванні пам'яті материнка щось не так налаштувала.
Від того ви ловили помилки. Коли поміняли tREFI - відбулася перетренування пам'яті і проблема зникла.
моїм постачальникам, які не хотіли під гарантію привозити мені корсари та крушали, мол, занадто великий відсоток браку та відмов від обслуговування або заміни... - ото би я їм мозок виїв би живцем
.
► Чесно кажучи, досі дивуюся, як воно все в 1:1 нормально запустилося і проходить всі тривалі тестування - сподіваюсь так і буде найближчі кілька років і нічого не "відригне", а там - побачимо; може спробую влаштувати лютий треш, додавши ще дві подібні планки в комплектa_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 Зважте на те що у вас дворанк плашки на частоті 6400мгц.
Це вже велике навантаження на контроллер і якщо щось не так потреновано - може сипатися.
Дворанк комплекти важче стабілізувати, тому я не сильно здивований що біос MSI з цим міг не впоратися.
... але, скоріше за все, як ми і говорили вище, поміняю на пару 2х48.
► "Лол!", як то кажутьa_z_z_y: ↑ 23.09.2025 11:14 Щодо того що у вас сипало помилкми на JEDEC профілі 4800мгц - а там напруга всього 1.1в.
То ж могла бути та сама проблеми - пам'яті не вистачає напруги десь і вона сипле помилки.
. Годі вже всі "проци" від всіх виробників виходять одразу в дикому розгоні, то ще й "оперативку" тепер на дефолті не завжди запустиш!
► З іншого боку - вище Ви згадали біос MSI: тут, виявляється, ще й такі приколи з цими "материнками", що на JEDEC-у "комп" виходить на "робочий стіл" секунд за 20, а в ЕХРО/ХМР чи ручному розгоні - час завантаження затягується в 2-2,5 рази
- мій старий, на 4 планках DDR3-ї і "сат-овій" ссд-ешці виходить на "робочий стіл" за 15+ секунд... "А" - апгрейд на нове сучасне покоління "заліза"! (мать-його-за-ногу!)
► Megaclite, sensey -
- спойлер
- Megaclite: ↑ 22.09.2025 17:43 Kingston це сама парашна пам'ять і сама дорога, ніколи не купуйте її якщо не хочете проблем
► Що до того, що сама дорога - то це точноsensey: ↑ 26.09.2025 03:10 Дуже багато підробок завдяки китайцям. Така ж ситуація із Корсаром як однією із популярних марок.
. З іншого боку, якщо не "паль", то її безвідмовно беруть на обмін по гарантії - сам не стикався, бо від Кінгстона з 2007 року злетіло тільки 2 "флешки", одну з яких колись взяв в "підземці" без гарантії (самостійно "прошив", досі працює), а другу без питань обміняли... Так от я збирав "комп" під 100% гарантію через підручних постачальників, які без проблем могли завезти мені майже будь-яку "оперативку" (крім китайських брендів), але попередили, що "гарантійний папірець" вони мені випишуть в будь-якому випадку, але всі оці крушали-а-дати-гудрами та інше - "на тому кінці" можуть послати в піше-еротичне, бо стикались не раз, в той час як кінгстони беруть завжди і за винятком випадків явного вандалізму, міняють без питань.
► То ж, не будучи учасником активного руху заліза на вторинному ринку (не розуміючись на тому, що де коли вигідно та вдало можна виловити, щоб не "попасти") і користуючись кінгстонами не перше десятиліття, я вибрав "синицю в руках"; ілюзій щодо пожиттєвої... та якої там пожиттєвої - прописаної, 5-тирічної! - геть не маю, головне, щоб відходила свою п'ятирічку або була замінена в процесі.
► З технічного боку, якщо не брак, так - згоден, брати кінгстон під щось інше, аніж "вставив-завелась-забудь" - не варто, напевно (наскільки я можу зрозуміти з дописів різних її власників), на заявлених характеристиках працювати має, а що там зверх цього - ніхто не знає, як пощастить.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
МОНАХ
Вітаю з прибданням!
Хочу порадити знизити vSOC напругу з 1.3в покроково поки зберігається стабільність (1.2в може і нижче піде) і підняти FLCK.
Оптимум FCLK для вас буде 2133 ("синхрон" з оперативкою) або ж навіть всі 2200 ставте якщо підуть без помилок.
Проженете Аіду і ще сильно здивуєтеся
Нестабільність FLCK ловити можна або моніторити WHEA помилки в hwinfo або проганяти якийсь CPU бенчмарк і порівнювати бали.
Можете взяти y-crancher (текстова версія вибираєте пункти: 0-PI, 1-multi threaded, 6-1млн знаків). Зі збільшенням FLCK у вас має зменшуватися час.
Звісно тест має деяку неточність, тому бажано проганяти декілька разів якщо незрозуміло чи стало краще чи ні.
Коли стане нестабільна FLCK у вас час або збільшиться або тест вилетить по помилці.
Тобто їде подвійне тренування пам'яті. Звідти і довгий запуск.
Я вам більше скажу 64гб тренується вдвічі більше ніж 32гб. Мені страшно уявити скільки в людей вантажаться компи з 128+гб на борту
Вітаю з прибданням!
Хочу порадити знизити vSOC напругу з 1.3в покроково поки зберігається стабільність (1.2в може і нижче піде) і підняти FLCK.
Оптимум FCLK для вас буде 2133 ("синхрон" з оперативкою) або ж навіть всі 2200 ставте якщо підуть без помилок.
Проженете Аіду і ще сильно здивуєтеся
Нестабільність FLCK ловити можна або моніторити WHEA помилки в hwinfo або проганяти якийсь CPU бенчмарк і порівнювати бали.
Можете взяти y-crancher (текстова версія вибираєте пункти: 0-PI, 1-multi threaded, 6-1млн знаків). Зі збільшенням FLCK у вас має зменшуватися час.
Звісно тест має деяку неточність, тому бажано проганяти декілька разів якщо незрозуміло чи стало краще чи ні.
Коли стане нестабільна FLCK у вас час або збільшиться або тест вилетить по помилці.
Схоже АМД зробили так що спочатку запукається умовний JEDEC профіль, а потім додатково те що ви в біосі налаштували.МОНАХ: ↑ 29.09.2025 18:49З іншого боку - вище Ви згадали біос MSI: тут, виявляється, ще й такі приколи з цими "материнками", що на JEDEC-у "комп" виходить на "робочий стіл" секунд за 20, а в ЕХРО/ХМР чи ручному розгоні - час завантаження затягується в 2-2,5 рази - мій старий, на 4 планках DDR3-ї і "сат-овій" ссд-ешці виходить на "робочий стіл" за 15+ секунд... "А" - апгрейд на нове сучасне покоління "заліза"! (мать-його-за-ногу!)
Тобто їде подвійне тренування пам'яті. Звідти і довгий запуск.
Я вам більше скажу 64гб тренується вдвічі більше ніж 32гб. Мені страшно уявити скільки в людей вантажаться компи з 128+гб на борту