Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Закрыто
Автор
Member

yuriy_dd: 02.10.2025 21:54коли ви побачите реальну швидкість та автономність - ви забудете х86 - як страшний сон
Я побачив. Максимум - переглядач ютуба.
спойлер
Изображение
Гіковська шляпа, яка для роботи не придатна. Немає ні продуктивності, ні зручності, нічого. В мене, слава Сатані, багато років за плечима роботи з freeBSD. Треба реально мати лишню хромосому, що б пушити це як заміну х86. Для роботи це не призначено. Ніяк, взагалі. Ну може хіба щось там малювати.

Відправлено через 4 хвилини 39 секунд:
yuriy_dd: 02.10.2025 22:04але я НУЛЬ в іграх.
Якби ж то тільки в іграх
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 02.10.2025 17:32 ви про яке відео? там де ноут за $8000 проти ейр за $1000 ?
Да. только как я писал, это проблемы автора, что он выбрал ноут за 8000. Точнее ему нужен был хайп и не более того.
Z440_User
Member

yuriy_dd, ок, приймається. Майже всі потреби пересічного юзера закриваються.
Питання ігор залишається відкритим, бо ігрун я ще той, тому ця територія в якійсь мірі для мене трохи невідома. Не слідкую я за ігровою індустрією на стільки, щоби бути в темі.
Усілякі спеціалізовані питання ми залишимо осторонь, бо то не є масовим.

Стосовно швидкодії - мені і профільного компа в принципі вистачає повністю. Відюху тільки хочу поміняти на щось по свіжіше.
waryag
Member

Z440_User: 02.10.2025 23:21Питання ігор залишається відкритим, бо ігрун я ще той, тому ця територія в якійсь мірі для мене трохи невідома. Не слідкую я за ігровою індустрією на стільки, щоби бути в темі.
Воно не залишається відкритим. Мак як ігрова платформа ледь живий. Релізи мультиплатформи носять епізодичний і рекламний характер.
Геральт
Member

yuriy_dd: 02.10.2025 21:54 коли ви побачите реальну швидкість та автономність - ви забудете х86 - як страшний сон
1) Де це можна побачити крім тестів?
2) На хіба автономність стаціонарнику?
Martix
Member

Ерунда, у сына м4 мак, у меня старенький 5600 райзен, не могу сказать что м4 хоть в чем то ощущается радикально быстрей. Да, поразительная производительность для такого тдп и габаритов, но io на ПК отзывчивее, даже когда ставил райзентош на свой ПК. В проф программах м4 крутиться быстрее, это факт, но не намного и поприетарщина иначе бы и не могла, а кроссплатформа на ПК повеселее, особенно то, что касается ускорения ГПУ или большого объёма ОЗУ. НЕ ИМЕЮ НИЧЕГО ПРОТИВ АРМ, НО НИКАКОЙ МАГИИ ТАМ НЕТ. Особенно в последней Mac OS :puke:

Отправлено спустя 2 минуты 58 секунд:
Справедливости ради стоит заметить что Unity кстати на маке работает отлично, не думаю что рядовая встройка так бы смогла, может какой-то сверхмощный АПУ. :super:
djbob2000
Junior

1. Вийшов M5. GeekBench singlecore:
M4 = 3748
M5 = 4133. Приріст 10%, це максимум що змогли при тому ж техпроцесі, правда кешу навалили. Де ж та магія та ізбієніє младєнцев x86?

2. В мене мак, у дружини i5-11, так ось мак працює рівномірно розмірено, а от x86 рэзкий пацик, хром наприклад якось швидше суб'єктивно працює. Сама сторінка на макі може швидше там зарендериться, а от саме відкривання нової вкладки, закривання вкладки, такі моменти.

3. Юра таки набрехав, ніяких дешевих 20 баксових карманів для мак нема. Там ціни на алі по акції від 60.
Тобто якщо в тебе мак, у тебе ТІЛЬКИ ТРИ варіантів вибору карману для SSD:
- $10 = 10Gbps USB3.1
- $60-120 = 40Gbps TB3/4
- $250+ = 80Gbps TB5
P.S. Host Memory Buffer на всіх не паше, тож викуси і отримай швидкість прямого запису у комірки. Ай, люблю ARM, нраица! :D
pelia
Member

djbob2000: 06.10.2025 00:11 1. Вийшов M5. GeekBench singlecore:
M4 = 3748
M5 = 4133. Приріст 10%, це максимум що змогли при тому ж техпроцесі, правда кешу навалили. Де ж та магія та ізбієніє младєнцев x86?

2. В мене мак, у дружини i5-11, так ось мак працює рівномірно розмірено, а от x86 рэзкий пацик, хром наприклад якось швидше суб'єктивно працює. Сама сторінка на макі може швидше там зарендериться, а от саме відкривання нової вкладки, закривання вкладки, такі моменти.

3. Юра таки набрехав, ніяких дешевих 20 баксових карманів для мак нема. Там ціни на алі по акції від 60.
Тобто якщо в тебе мак, у тебе ТІЛЬКИ ТРИ варіантів вибору карману для SSD:
- $10 = 10Gbps USB3.1
- $60-120 = 40Gbps TB3/4
- $250+ = 80Gbps TB5
P.S. Host Memory Buffer на всіх не паше, тож викуси і отримай швидкість прямого запису у комірки. Ай, люблю ARM, нраица! :D
Це що ж виходить, арм тупикова архітектура? За чим майбутнє тепер тоді?
Martix
Member

Да, запуск приложений на М4 дохлый, но думаю это можно было пофиксить программно, т.к. сафари открывается разительно быстрее. Нет, архитектура многообещающая, но нишевая, не заменит она x86.
ПС: Карман на TB3/4/5 имеет смысл брать только если обрабатывать видео в 4-8к, в противном случае 10Gbps USB3.1 вполне хватит в 98% случаев. Другое дело, что купить NVME и использовать его на четверть от его возможностей - такое себе :insane: Разве что с перспективой потом купить что-то на ТВ.
djbob2000
Junior

Martix: 06.10.2025 15:58 10Gbps USB3.1 вполне хватит в 98% случаев
За однакову ціну коробочок, на x86 швидкість 10$ = 20GBps, того шо два канали тягнуть.

Всі притихли, не вірять що серія M5 дойшла до свого піку розвитку, і далі вже тільки ядрами закидувати, а далі TSMC 2нм на лаштує, буде M7 який знову буде AMAZING +25%.
Martix
Member

djbob2000
Слабо верится, уже слышал не раз подобное про x86. Почему бы просто не наращивать объем кэша и HBM памяти на чипе, не добавлять блоки аппаратного ускорения для ИИ, кодировщики и новые инструкции? Думаю потанцевал ещё есть.
Евгений King
Member

yuriy_dd: 02.10.2025 22:04
Gold_Star: 02.10.2025 21:56 Кіберпанк на М4 десь чуть швидше йде за стімдек
ніби 60 кадрів, але я НУЛЬ в іграх. Граю лише в одну - War Robots через Андроїд емулятор - дає 60 кадрів на 2К, споживає десь 12 Вт, абсолютно без лагів
:facepalm:
Мобільна шляпа 2016го року, оце досягнення, що ви її на MAC з M4 в 60 фпс запустили і вона жере 12Вт
Вона на будь-якому андроїд відрі 60 кадрів дасть і впишеться в 5Вт споживання :lol:
Давайте щось більш схоже на ігри глянем, там наче якісь Resident Evil портували і Кіберпанк, але щось Apple в графіку там не зміг нормально ніяк, тупо мильне мило :gigi:
Девайси епл це для садомазахістів дизайнерів та для домохазяйок відео подивитись і соцмережі погортати, з останнім справиться будь-яка праска. Тому переваги apple над х86 не зрозумілі.
kreuzritterrr
Junior

Забавно, что, несмотря на всю мощь M4, интерфейс системы моего макбука фризит постоянно: банальный ресайз окна Хрома двойным кликом выглядит как слайд-шоу, а если там ещё открыто видео — то вообще жесть какая-то. :D
Martix
Member

kreuzritterrr
Я перед тем, как покупать сыну мак мини на М4 поставил себе хакинтош, видеокарта была ещё АМД 6650ХТ - подергивания были, думал плохая оптимизация под устаревшее железо, оказалось железо тут не при чем :gigi: . Хотя на М4 эти все микрофризы сведены к минимуму и даже можно сказать, что не ощущаются. Эппл что-то огорчают в вылизанности макОС, раньше однозначно было лучше, хоть и не идеально, но на интел было все стабильнее. Вероятно проблема в куче костылей, которую пришлось везде наставить для АРМ. Но и функционал ОС местами расширили тоже значительно. В общем неоднозначная история. Для себя решил, что МАК для старой школы это сплошной компромисс, но для рядовых пользователей, детям и чтоб "поставил и забыл" -маст хэв.
StTechnik
Member

Юра походу слился. Не выдержала душа такого отторжения новых перспективных технологий со стороны жестокого форума. :rolleyes:
STARL1GHT
Member

StTechnik: 07.10.2025 09:14 Юра походу слился. Не выдержала душа такого отторжения новых перспективных технологий со стороны жестокого форума. :rolleyes:
Прогресивну думку часто сприймають в штики. Он де-кого спалили на багатті за те, що він стверджував що Земля - кругла. :shuffle:
спойлер
:spy:
спойлер
:gigi:
big_bang
Member

здається, тему треба освіжити !
спойлер
https://tech.liga.net/ua/technology/nov ... m-m5-video
yuriy_dd
Member

yuriy_dd