Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Пропоную обговорити Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго

буде конкурент М4?
будуть ноути на пасивному охолоджені?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 12:31будуть ноути на пасивному охолоджені?
Ні, бо на відміну від Apple іншим вендорам ноутів не наплювати на комфорт своїх користувачів ))
І я не бачу сенсу намагатись досягти цього. Обпечені коліна - не найс.
Последний раз редактировалось alexeygalas 29.09.2025 12:50, всего редактировалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 12:44не наплювати на комфорт своїх користувачів ))
ви точно впевнені - що гудяче користувачам подобається?

я наприклад за своїми ноутами з райзен процами - не можу працювати, не обмеживши їх споживання за допомогою RyzenAdjCtrl до рівня 10 Вт (і менше) - бо постійно гудить і гріється. А так - майже не гудить, і одно-потік майже не зменшився - що не можливо достягти іншими методами

радий що для Райзенів хоч є метод, а для Інтел - рішень подібних не знаю
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 12:50ви точно впевнені - що гудяче користувачам подобається?
Нема чого купувати середняк. Поки налаштовував для роботи новий лептоп дружини - жодного разу не почув завивань. 2 вентилятора працюють рівномірно і крива налаштована дуже грамтно з коробки. На малому ході їх не чути зовсім, якщо не сидіти в абсолютно шумозаглушеному приміщені і не слухати власне серцебиття.
На турбо навантаженні із лімітом 115вт на проц - так розганяється. Але не гудить. Лише потік повітря як у ноктуа або навіть маків. Але вона його на турбо павер плані не використовує - адаптивного достатньо. В адаптивному - його не чути. І перформенсу вистачає на 28-56вт лімітах
Мабуть ви купили дешман і жалієтесь порівнюючи його із дорогим макбуком.

Відправлено через 5 хвилин 29 секунд:
yuriy_dd: 29.09.2025 12:50за своїми ноутами з райзен процами
А ось і доказ. Нажаль відсоток топових бізнес лінійок лептопів на райзен наближається до 0. Райзени в топах лише ігрових лінійок, у яких ну точно про рівень шуму ніхто не дбає. А в робочих станціях райзени як правило в лоу/мід сегентах, де аналогічно підбором якісних запчастин ніхто не париться. Тому підозроюю у вас щось накшталт Vivobook, Elitebook, latitude, ideapad
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 12:54Поки налаштовував для роботи новий лептоп дружини - жодного разу не почув завивань
ну просто не віриться, особливо коли Віндовс там щось оновлює
alexeygalas: 29.09.2025 12:54На турбо навантаженні із лімітом 115вт на проц - так розганяється
ого, 115 Вт в ноуті
alexeygalas: 29.09.2025 12:54Але вона його на турбо павер плані не використовує - адаптивного достатньо. В адаптивному - його не чути. І перформенсу вистачає на 28-56вт лімітах
так на адаптивному від батареї одно-потік просідає
alexeygalas: 29.09.2025 12:54 Мабуть ви купили дешман і жалієтесь порівнюючи його із дорогим макбуком.
раніше був Делл, зараз в мене все HP - серій Elite Book, Pro Book
мав Pavilion, G серію - лайно, відразу позбувся
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 13:14ну просто не віриться, особливо коли Віндовс там щось оновлює
yuriy_dd: 29.09.2025 13:14зараз в мене все HP - серій Elite Book, Pro Book
Ось спробуйте Zbook Studio і повіриться

Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
yuriy_dd: 29.09.2025 13:14так на адаптивному від батареї одно-потік просідає
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ue&sd=true

В даній моделі нічого не просідає

Відправлено через 2 хвилини 4 секунди:
yuriy_dd: 29.09.2025 13:14ого, 115 Вт в ноуті
Це Insane mode, якщо потрібно щось важке переконвертувати / обробити. В решті випадкуів у ньому немає необхідності. Adaptive Mode вистачає
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 13:23 Ось спробуйте Zbook Studio і повіриться
так там лише Інтел + дискретна ВК, і ціна відповідно від $3k: https://ek.ua/ua/HP-ZBOOK-STUDIO-G11.htm
і потім це нікому не продаш, бо воно нікому не треба. Краще за такі гроші макбук
мене цікавить Райзен + інтегрована
це ви самі зробили тести? а чому не Cinebench 2024?

у вас в одно-потоці при роботі від батареї просідає майже в 3 рази - з 115 до 46 - про що я й казав
ну і від 65 Вт - теж дуже просідає
в мене навіть від 33 Вт - ніяких просідань

в мене якщо стоїть профіль Balanced - то Віндовс не дає процу бустити до максимуму при роботі від батареї навіть в одно-потоці
єдиний вихід що я знайшо це обмежити проц в RyzenAdjCtrl до 10 Вт і поставити профіль у Віндовс - Max Perfomance - тоді ноут і не гудить, і працює максимально швидко в одно і мало потоці - як від розетки
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 14:24це ви самі зробили тести? а чому не Cinebench 2024?
Так, самі. CB23 бо не хотів довго чекати над кожним тестом.

Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
yuriy_dd: 29.09.2025 14:24ну і від 65 Вт - теж дуже просідає
це особливості даної моделі - від 65W зарядки не дає бустити багато, щоб не сильно розряджати.
yuriy_dd: 29.09.2025 14:24з 115 до 46 - про що я й казав
Так 115 це insane mode. Його ніхто на постійно не використовує. Воно і логічно, що 115 від батареї немає сенсу - швидше розрядить лептоп. Пропадає сенс портативності.
Тому це скоріше 80 і 46. Але то таке - перформенс всеодно сильно не просідає. А це головне,бо ці проци напрочуд класно працюють на малому ходу.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 14:25Так, самі. CB23
:super:

ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
це дуже суттєво, і це не можливо не помітити при роботі з будь-якою програмою

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
alexeygalas: 29.09.2025 14:29Так 115 це insane mode. Його ніхто на постійно не використовує
так хай одно-потік жене скільки може. Він не споживає багато потужності в одно-потоці

ви знаєте про RyzenAdjCtrl? є аналог для Інтел?

Відправлено через 28 секунд:
alexeygalas: 29.09.2025 14:29А це головне,бо ці проци напрочуд класно працюють на малому ходу
а це що означає?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 14:34ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
Як я мав побачити якщо я прогнав лише багатопотік

Відправлено через 57 секунд:
yuriy_dd: 29.09.2025 14:34ви знаєте про RyzenAdjCtrl? є аналог для Інтел?
Intel XTU офіційний, Techpowerup ThrottleStop - стороння. Цим утилітам вже 100500 років
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 14:39 ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
Як я мав побачити якщо я прогнав лише багатопотік
так в вашому документі - внизу є тести одно-потоку
alexeygalas: 29.09.2025 14:39 Intel XTU офіційний, Techpowerup ThrottleStop - стороння. Цим утилітам вже 100500 років
завдання - отримати максимальний одно-потік при роботі від батареї, але при цьому щоб ноут не гудів
на Райзен - я знаю як це зробити
ви знаєте як це зробити з Інтел? Ви можете це зробити?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 14:56так в вашому документі - внизу є тести одно-потоку
це Package Power дл якого буститться цп при різних джерелах живлення. Досліджував для себе, бо ніде це не описано

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
yuriy_dd: 29.09.2025 14:56ви знаєте як це зробити з Інтел? Ви можете це зробити?
Повторюю - він не гудить навіть на 115вт бусті. Купіть нормальний лептоп. Або підшипники поміняйте у вашому.

Відправлено через 42 секунди:
yuriy_dd: 29.09.2025 14:56на Райзен - я знаю як це зробити
Задушити проц це не називається я знаю ))

Відправлено через 21 хвилину 35 секунд:
yuriy_dd
Special for You )) CB23 Singlecore тест. Adaptive Power Mode

від розетки
спойлер
Screenshot 2025-09-29 151601.png
від батарейки
спойлер
Screenshot 2025-09-29 152342.png
Просів аж на цілих 6%. Ну як тепер жити після цього я не знаю. Піду мак з такими же набором пам*яті і ссд куплю за 220к. (цей коштує 125 з оледом 120hz. Apple про існування OLED дізнається по відчуттях десь в році 2032 :D )

Вентилятори весь час працювали на найнижчій швидкості і були нечутні.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 15:25 Задушити проц це не називається я знаю ))
ні, я це називаю - обмежити проц щоб він не включав вентилятор, але щоб одно-потік не впав
alexeygalas: 29.09.2025 15:25 Special for You )) CB23 Singlecore тест. Adaptive Power Mode
добре, падає мало
а тепер щоб він не гудів, працювавв в пасивному режимі - ви так можете?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 15:29а тепер щоб він не гудів, працювавв в пасивному режимі - ви так можете?
Можу - бо він вже безвучний в такому режимі. І навіть в адаптиві на всі потоки розкручується максимум на 50% А це комфортний рівень. І він у мене не гудить а шуршить повітрям. Щоб не гуділо - купуйте нормальні моделі а не дешман

Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
yuriy_dd: 29.09.2025 15:29ні, я це називаю - обмежити проц щоб він не включав вентилятор, але щоб одно-потік не впав
Intel XTU дозволяє не просто по тупому обмежити PPT а зробити людський undervolt, якщо це не заблоковано на даній моделі.
Навіть на HP Omen 15 2020 інтел версії з i7-10750h був штатний андервольт через HP Omen Hub. Але я взяв тоді модель на ryzen - а там була дуля з маком а не андервольт. Тому цим ви мене не здивуєте зовсім.
спойлер
Изображение
спойлер
А цей візьму собі 83HM0078RA
P.S. Сподіваюся у вас не станеться серцевий напад! Жартую ))
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 15:36Можу - бо він вже безвучний в такому режимі. І навіть в адаптиві на всі потоки розкручується максимум на 50% А це комфортний рівень. І він у мене не гудить а шуршить повітрям
мені потрібно щоб не крутились взагалі, аналог пасивного охолодження - і щоб я не переживав що воно собі там щось засмокче - якщо не чисто де використовується
alexeygalas: 29.09.2025 15:36Intel XTU дозволяє не просто по тупому обмежити PPT а зробити людський undervolt
Він 11 - і так не зовсім стабільна - а ви пропонуєте її ще менш стабільною зробити
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 15:49Він 11 - і так не зовсім стабільна - а ви пропонуєте її ще менш стабільною зробити
ну це якісь вже кул сторі з розряду "робить - не буду лізти а то поломиться". Це не про даний форум. Тут люди знають, що роблять. А навіть якщо руки не під те заточені і вдалось якимось чином навіть idle зламати - запуск в Safe Mode і скидання XTU в сток. І готово.
Не бійтесь незнайомого, це не так страшно ))

Відправлено через 9 хвилин 24 секунди:
yuriy_dd: 29.09.2025 15:49мені потрібно щоб не крутились взагалі, аналог пасивного охолодження - і щоб я не переживав що воно собі там щось засмокче - якщо не чисто де використовується
Ну в такому разі збирайте гроші на Macbook air і всього за 110к грн ви перестанете боятись нечистих приміщень (якщо що повітря циркулює при зміні температур навіть без вентиляторів, і колись він у вас теж всередині забрудниться). А я оберу вентилятори, які нечутно, з OLED 120 hz (у Air в 2025 досі унилий IPS 60hz) і значно нижчою ціною з можливістю запустити все, що мені заманеться.

Відправлено через 26 хвилин 31 секунду:
yuriy_dd

І взагалі до Apple у мене "особливе" ставлення, через отаке свинство:
Є у мене MBPRO M4 Max 2024 з рідним GaN зарядником Apple на 100вт. Свому лептопу він віддає 94вт без проблем. А усім іншим обмежує до 65вт

спойлер
20250929_161921.jpg
[/off]
AntonyKandaurov
Member

В 2025 році люди переймаються тим що не дай боже засмокче в радіатори охолодження. Та той ноут скоріше здохне від пролитого на нього півасіка смузі або безлактозного лате аніж від старої доброї пилячки.

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
alexeygalas
І взагалі до Apple у мене "особливе" ставлення,
Амазінг потребує жертв
alexeygalas
Member

AntonyKandaurov: 29.09.2025 16:32Амазінг потребує жертв
Є таке. При чому навіть пробував через фірмовий сертифікований 100W кабель, який у Apple є в списку. Виходить, негідники, читають пристрій на тій стороні і вирішують давати весь струм чи ні.

Але це не мій власний. Це робочий від компанії. Собі би ні в якому разі би не взяв би )) Вже краще Thinkpad P1 або T1g аніж оце
AntonyKandaurov
Member

alexeygalas
розумію. Багато знаю тих хто не в захваті від епола та її методів але доводиться бо фірма хоче аби вся екосистема була епол.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 16:29вдалось якимось чином навіть idle зламати
останім часом приводила до перегрузки Він 11 - програма LM Studio
alexeygalas: 29.09.2025 16:29Ну в такому разі збирайте гроші на Macbook air і всього за 110к грн ви перестанете боятись нечистих приміщень
на Амазоні базовий Macbook air коштує $900 (бувало й дешевше), в нас від 39к грн - що сильно дешевше 110к
але для деяких задач треба поки х86, і він дешевше коштує - особливо з eBay - останій ноут HP ProBook 445 G7 14" FHD Ryzen 5 4500U обійшовся в $130 з доставкою (ще й клава з підсвіткою). Його просто не жалко.
alexeygalas: 29.09.2025 16:29якщо що повітря циркулює при зміні температур навіть без вентиляторів, і колись він у вас теж всередині забрудниться
так він ніби майже герметичний всередині - і навіть якщо забрудниться на охолодження це не вплине
alexeygalas: 29.09.2025 16:29у Air в 2025 досі унилий IPS 60hz
Епл Pro Display XDR - ціною $4999 - теж 60 Гц
alexeygalas: 29.09.2025 16:29Є у мене MBPRO M4 Max 2024 з рідним GaN зарядником Apple на 100вт. Свому лептопу він віддає 94вт без проблем. А усім іншим обмежує до 65вт
але це типово і в інших виробників - наприклад мобільні OnePlus - швидко заряджаються лише від рідних БЖ з рідним кабелем
так само і БЖ для ноутів від Асус - швидко лише з рідним
Ответить