Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

waryag: 16.09.2025 13:07 А якщо не можуть, то просто заборонять :lol:
ну я не стикнувся з обмеженнями на маку - деякі речі не так просто зроблені, і треба звикати, дещо зручно навіть - навіть базовий Ctrl + C - краще зроблено - бо там клавіша на місці Alt і вона ближча до С
на айфоні - явно більше, але Гугл і Андроїд збирається обмежувати
waryag: 16.09.2025 13:07В СБ24, на який ти любиш посилатися, крім оптимізації чи "оптимізації" під епл з'явилися трабли з багатоядерними процесорами інтел та АМД
не чув про це. Ніби навіть на 128 ядер паше ок
waryag: 16.09.2025 13:07просто ігноруєш неприємні питання та факти
що саме?
Gold_Star: 16.09.2025 13:16Знаєте сервери, де використовується Apple Silicon?
ну в оренду мак міні М4 можна взяти на AWS, сервером він бути може (якщо потрібно дам визначення - сервер - комп що, працює автономно, без втручання людини, реагуючи на зовнішні події відповідно до встановленого програмного забезпечення)

https://aws.amazon.com/blogs/aws/announ ... instances/
Gold_Star: 16.09.2025 13:16В віртуалізації не сильно просідають?
все там норм
Gold_Star: 16.09.2025 13:16 так - це стандарт для ноутів як підєднати проц до материнки
Це, на щастя, вчергове показує ваш очікуваний рівень обізнаності
що знов не так?
Gold_Star: 16.09.2025 13:16 Але в Apple категорично обрали тільки Самсунг, дозволяю вам за них відповісти чому
якщо чесно - я не знаю які там чипи памяті, і виробників всієї іншої мікроелектроніки на платі
Gold_Star: 16.09.2025 13:16 Але ігри тягне краще за рішення від епл
однозначно, для ігро х86 краще, або консолі
Gold_Star: 16.09.2025 13:16 В сенсі не зайшло, а дискретні відеокарти вже перестали існувати?
але я то не обговорюю ВК в принципі, лише проци
artko
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 13:28але я то не обговорюю ВК в принципі, лише проци
а що, вже існує apple m4 з дискретною графікою, та деактивованим графічним ядром? і де таке чудо стоїть?
yuriy_dd
Member

artko: 16.09.2025 14:15а що, вже існує apple m4 з дискретною графікою, та деактивованим графічним ядром? і де таке чудо стоїть?
а навіщо його існування?
до прикладу візьмемо ВК 5090:
- вона дуже багато споживає, і хоч має заявленні дуже потужні х-ки - в робочих навантаженнях програє М4, тобто софт з нею дуже не оптимізований
- її прогрес за 2.5 роки відносно попередньої - мінімальний / малий

Епл - не зможе це оптимізувати, тай не дадуть, і таке велике споживання - не вписується в плани Епл

тому вони вирішили зробити своє, нова версія практично кожного року, споживає мало, працює дуже швидко, все оптимізовано

і я підтримую підхід Епл

але якщо ваша робота залежить від дискретних ВК - то ви спокійно можете залишатись на х86
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 12:36 пс: а ваш рівень знань математики - менше 5-го класу
Ну да, разрабы CB посчитали так же как я, не умеют они :) Они считают сколько % производительности от 100 (100 у лидера).
yuriy_dd: 16.09.2025 12:36і що з того що розпаювали? каліки попробували, не вийшло, відмовились. Поки Епл не зробили правильно, а Інтел повторив
так точно у Інтел було з чиплетами і АМД
Не совсем. Цена дороговата получилась. А техпроцесс интела стоял на местесто не давало возможности адекватно по цене сделать чипы. То, что яблоко периоэдически выкупает самые новые техпроцессы и потом типа где-то в переди, остальные тоже сделают, обойдут. яблоку все сложнее делать свои ЦП. Новые мобилки подтверждают, похоже текущий запас улучшений все. И есть ли у них в архитектуре куда рвануть еще неизвестно. С HBM тоже давно опыты делают. что почивали на лаврах, это да. но похоже какой-то задел таки есть и будет интересно наблюдать дальше.

Отправлено спустя 3 минуты 54 секунды:
yuriy_dd: 16.09.2025 14:33 а навіщо його існування?
- вона дуже багато споживає, і хоч має заявленні дуже потужні х-ки - в робочих навантаженнях програє М4, тобто софт з нею дуже не оптимізований
Насколько помню тот же хало стрикс рабоатет быстрее М4 во многих сценариях, где видеокарта задействована. То, что 5090 медленнее делает определенные операции никак не делает её хуже, она умеет больше в целом.
а что ускорители некоторые не улучшили, ну бывает. Обработка того же видео отдельными блоками делается которые видать без изменений практически переехали.

Отправлено спустя 1 минуту 15 секунд:
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56 а махлювати з результатами бенчів - це не вперше для Інтел - ви ж маєте знати як Інтел махлює з результатами SPEC використовуючи спеціальний компілятор саме під цей бенч
щоб дурити всіх?
так само і в MATLAB - але тут проти АМД
и яблоко похоже не исключение. Так же дурили в теста нидиа и амд (думаю и сейчас занимаются этим же).
leif
Member

yuriy_dd: 15.09.2025 14:02що саме? ви пробуйте аргументами
що саме виглядає кумедно? ну ваша поведінка власне, ви що досі не помітили, що з вас просто прикол тягнуть як з Володі та інших легендарних особистостей?)
yuriy_dd: 15.09.2025 14:02принаймні знати про його існування і взяти до уваги якщо обираєте собі щось подібне
ну дякую, пане Прометеє, що б я робив без знання про існування ейру. так то і не знав, що такий існує, але ви принесли мені вогонь знання, так необхідний для прогресу :pray: :pray:
yuriy_dd: 15.09.2025 14:02а новини на даному ресурсі - потрібні пересічному громадянину?
а ті люди, яких ви згадували, вони читають новини на оверах? ви одне з іншим не плутайте, перечитайте про що мова йшла. тут на форумі люди как би в курсі про арм, а ті хто не в курсі, то їм вже нічого не допоможе.
yuriy_dd: 15.09.2025 14:02мені це багато часу не забирає, крім того я знаходжу в процесі обговорень цікаві і важливі для мене моменти
та ладно, строчите тут простирадла регулярно, чисто флуд ні про що. і це багато часу не забирає? не вірю. які самі цікаві і важливі моменти ви винесли для себе? наведете приклад?
yuriy_dd: 15.09.2025 14:02в союзі - теж в псих лікарню примусово клали тих хто виступав проти системи
у вас ну просто ідентичні наміри
його боротьба проти системи :up: :laugh: :lol: головне не опускати руки! рано чи пізно ви переможете систему. NO PASARAN!
tornadox
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 14:33а навіщо його існування?

Епл - не зможе це оптимізувати, тай не дадуть, і таке велике споживання - не вписується в плани Епл

тому вони вирішили зробити своє, нова версія практично кожного року, споживає мало, працює дуже швидко, все оптимізовано
так люблю читати ці нісенітниці від фанатиків. Те що робить Епл називається Hardware Vendor Lock-In. Це просто агресивний метод ведення бізнесу. Епл не працює на добровольчих засадах, а просто вижимає всі соки зі своїх 5% долі ПК юзерів. Все що ти повторюєш це маркетингові слайди епл.
Ось, я писав вже раніше
https://www.reddit.com/r/mac/comments/1 ... _than_you/
переклад
Apple, ймовірно, ще не випустила M4 Ultra з деяких дуже практичних причин. У нещодавньому відео ми бачимо, що вже можливо перегріти Mac Studio з чіпом M4 Max — навіть за умови роботи вентиляторів на повній швидкості. Коли процесор і графічний процесор одночасно працюють на межі своїх можливостей, система споживає понад 330 Вт енергії.Цього вже достатньо, щоб перевантажити систему охолодження Studio, змушуючи її знижувати продуктивність, щоб уникнути перегріву.

Тепер, якщо уявити M4 Ultra, який по суті є двома чіпами M4 Max, об'єднаними разом, — теоретичне споживання енергії становить понад 670 Вт. Це більше, ніж споживає навіть високопродуктивний графічний процесор, такий як RTX 5090. Але справа не лише в охолодженні. Поточний блок живлення Mac Studio розрахований лише на 480 Вт. Це означає, що він не вистачає майже на 200 Вт, що є великою проблемою. Щоб M4 Ultra працював, Apple довелося б повністю переробити Mac Studio: більший корпус, потужніший блок живлення та кращу систему охолодження.
на реддіті є дуже багато статей про споживання М3 та М4 які показують що ніякої суперефективності в реальних навантаженнях там немає, а рахувати те що М1-4 споживають дуже мало в простої, а який сенс платити за простій?
DiGiTaL
Member

tornadox: 16.09.2025 15:53а рахувати те що М1-4 споживають дуже мало в простої, а який сенс платити за простій?
ну так разница в том, что интел когда ничего не делает, браузит, живет от акб 3-4 часа, а м1-4 когда браузит живет 15часов, в этом и разница
artko
Member

DiGiTaL: 16.09.2025 17:49ну так разница в том, что интел когда ничего не делает, браузит, живет от акб 3-4 часа, а м1-4 когда браузит живет 15часов, в этом и разница
ну да.
https://www.overclockers.ua/ua/notebook ... x5406/all/
спойлер
Изображение
майже 15 годин офісного навантаження, 20 годин відтворення відео.

мій особистий ноутбук з amd ryzen (4500u - вийшов до появи apple m1) жив новим від батарейки 10..12 годин у браузінгу.
tornadox
Member

DiGiTaL: 16.09.2025 17:49 ну так разница в том, что интел когда ничего не делает, браузит, живет от акб 3-4 часа, а м1-4 когда браузит живет 15часов, в этом и разница
ти в якому танку сидиш? Такі байки пишеш що аж годі.
мав 2 лептопа, макбук ще на інтелі, вже тоді забезпечував 9 годин роботи в простих тасках, інший HP на інтелі, але OS - Linux, забезпечував ті ж самі 9 годин.
якщо в тебе робочі завдання в більшості складаються з простою лептопа, то я дуже радий що таке приносить гроші.
В мене зараз макбук з м4 про і споживає від розетки він умовно ті самі 17-19 ват що трішки менше, ніж попередній ноут на Інтелі в такому самому робочому циклі.
Який толк з цих 15 годин в простої, який реальний сценарій користування тут?
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 16.09.2025 14:45То, что яблоко периоэдически выкупает самые новые техпроцессы
щось заважало Інтел робити так само?
tornadox: 16.09.2025 15:53Тепер, якщо уявити M4 Ultra, який по суті є двома чіпами M4 Max, об'єднаними разом, — теоретичне споживання енергії становить понад 670 Вт
в мене базовий М4 - і я навантажував одночасно і ГПУ і проц - але споживання не піднімалось вище ніж навантажити щось одне з них

і ще я тестував ГПУ в режимі Low Energy - то результат в Cinebench 2024 GPU став повільніший на 14% але споживання зменшилось в 2 рази
tornadox: 16.09.2025 15:53на реддіті є дуже багато статей про споживання М3 та М4 які показують що ніякої суперефективності в реальних навантаженнях там немає
я бачу особисто і читаю від інших - що якраз є
Core Ultra 7 258V - це дуже повільний проц, єдиною перевагою якого є автономність
Інтел його випустили як конкурента М4 лише з метою показати довгу автономну роботу, але тестувати швидкодію - вони будуть з іншим процом
а так щоб один - і швидикий і автономний - то такого нема

якби не було М проців - то Інтел би не випустили цей проц
artko: 16.09.2025 18:48мій особистий ноутбук з amd ryzen (4500u - вийшов до появи apple m1) жив новим від батарейки 10..12 годин у браузінгу.
в мене є ноут з цим процом - HP ProBook 445 G7 14" - і автономністю там і не пахне, навіть 4-х годин не витягне
tornadox: 16.09.2025 19:22В мене зараз макбук з м4 про і споживає від розетки він умовно ті самі 17-19 ват
для такого споживання - ноут має бути досить завантажений постійно - покажете скрін Activity Monitor?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 23:06 щось заважало Інтел робити так само?
Вы про теорию или практику?
В теории хотели сделать не хуже, но сами. На практике прокололись. А если нужна причина почему и как, техпроцесс имеет не последнее значение.
Ekz0rcyst
Member

artko
tornadox
От що не кажіть, а не живуть ноутбуки на intel/amd як mac-и на apple silicon так довго від батарейки. Я звичайно все розумію, пан Юрій тут що не пост то "новий шедевр", але ж і ви не переходьте межу, не ви одні маєте досвід користування подібних девайсів. От серйозно де ви бачили такий рівень автономності та швидкодії від акумулятора як mac-ах на m1/2/3/4? Так пристойні пристрої, якісна збірка, екрани, інші компоненти, але автономність...
Alexsandr
Member

Ekz0rcyst: 16.09.2025 23:41 artko
tornadox
От що не кажіть, а не живуть ноутбуки на intel/amd як mac-и на apple silicon так довго від батарейки. Я звичайно все розумію, пан Юрій тут що не пост то "новий шедевр", але ж і ви не переходьте межу, не ви одні маєте досвід користування подібних девайсів. От серйозно де ви бачили такий рівень автономності та швидкодії від акумулятора як mac-ах на m1/2/3/4? Так пристойні пристрої, якісна збірка, екрани, інші компоненти, але автономність...
Не крутил ноуты на М процессора, может кто подарит?, но смысл в том, что конкуренты дают достаточно автономности в целом. 17-ка ноут крутит ютуб по вайфаю дольше чем рабочий день. Но это относительно специфическая нагрузка, далеко не самая большая.
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 23:06якби не було М проців - то Інтел би не випустили цей проц
Або якби макбук ейри роками не випускались на інтелі
yuriy_dd: 16.09.2025 23:06щось заважало Інтел робити так само?
А що еплу заважало так зробити з інтелом чи амд?
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 17.09.2025 00:09 А що еплу заважало так зробити з інтелом чи амд?
так Інтел відмовив на те що Епл просили, не виконували обіцяне вчасно, дуже погана енерго-ефективність - я не слідкував за макбуками, але постійно десь проскакувало що вони грілись як пічки, Інтел не пропонував щось унікальне - що би давало конкурентну перевагу над х86 ноутами

зараз Епл має повний контроль, їх проци в одно-потоці просто найкращі, їх ГПУ - теж дуже хороші з точки зору енерго-ефективності, за якийсь час - вони і Нвідію переможуть остаточно

єдиним конкурентом є Квалком з АРМ для Віндовс - Майкрософт знає загрозу і дуже багато ресурсів вкладається - і там не дурні сидять хто рішення приймає

Нвідіа теж в АРМ вкладається

Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Alexsandr: 16.09.2025 23:44Не крутил ноуты на М процессора, может кто подарит?
так ви спробуйте, особливо коли бачите на скільки повільно йдуть %
як він швидко виходить з глибокого сну - буквально через ніч - підняти на третину екран - він вже проснувся і готовий до роботи
мій Віндовс ноут - ну десь секунд 30 просинається після ночі, іноді довше

Відправлено через 2 хвилини 19 секунд:
можете ще насолодитись які чудові віндовс ноути - коли виймаєш з рюкзака а він гарячий або сівший, хочеться розбити об стіну
все що у відео - в мене було або й досі є

DiGiTaL
Member

artko: 16.09.2025 18:48майже 15 годин офісного навантаження, 20 годин відтворення відео.
значит свеженькие уже подтянули по энергопотреблению, молодцы, ничего не скажу против, я только рад за них
tornadox: 16.09.2025 19:22ти в якому танку сидиш? Такі байки пишеш що аж годі.
в профиле, ноут асус на интеле 13 поколения, никогда больше 6 часов не жил от батареи
artko
Member

yuriy_dd: 16.09.2025 23:06 Core Ultra 7 258V - це дуже повільний проц, єдиною перевагою якого є автономність
Інтел його випустили як конкурента М4 лише з метою показати довгу автономну роботу, але тестувати швидкодію - вони будуть з іншим процом
а так щоб один - і швидикий і автономний - то такого нема
~10% < від М4 в вашому любимому однопотоці. ну ок, повільний.
https://www.cpubenchmark.net/compare/62 ... M4-10-Core

yuriy_dd: 16.09.2025 23:06
artko: 16.09.2025 18:48мій особистий ноутбук з amd ryzen (4500u - вийшов до появи apple m1) жив новим від батарейки 10..12 годин у браузінгу.
в мене є ноут з цим процом - HP ProBook 445 G7 14" - і автономністю там і не пахне, навіть 4-х годин не витягне
мій ноут. https://www.overclockers.ua/notebook/ac ... 14-42/all/
....Acer Swift 3 SF314-42 показывает великолепные показатели автономной работы. В тесте PCMark 8 ноутбук выдержал более 7 часов, а в PCMark 10 все 12 часов. То есть можно работать полный рабочий день от одной зарядки. Воспроизведение видео в тесте PCMark 10 — чуть менее 10 часов, но в зависимости от исходника и режима воспроизведения время может быть меньше....

перевіряв. відповідає огляду.

Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
Ekz0rcyst: 16.09.2025 23:41 От серйозно де ви бачили такий рівень автономності та швидкодії від акумулятора як mac-ах на m1/2/3/4
в оригинальному пості було запитання саме про автономність, що вона неможлива багато годин на х86. це не так :) вони теж вміють переглядати той самий ютуб цілий день.
lewerlin
Member

Ekz0rcyst: 16.09.2025 23:41а не живуть ноутбуки на intel/amd як mac-и на apple silicon так довго від батарейки.
Поправлю. Не живуть вінда/лінух, так довго як макось. Софт первинний.
А не живуть тому, що тягнуть оверхед костилів сумісностей, потрібних для 100500 завдань. Уріж їх до функціоналу макосі - житимуть так само довго.
yuriy_dd
Member

artko: 17.09.2025 07:38~10% < від М4 в вашому любимому однопотоці. ну ок, повільний.
https://www.cpubenchmark.net/compare/62 ... M4-10-Core
я вже казав - PassMark - кривий бенч, бо в ньому М4 в одно-потоці програє М3, інші бенчі демонструють ріст на 22% і вище

якщо взяти результати в GeekBench чи Cinebench 2024 - то М4 в одно-потоці на 40% швидший за Intel Core Ultra 7 258V
artko: 17.09.2025 07:38в оригинальному пості було запитання саме про автономність, що вона неможлива багато годин на х86
я кажу результати з свого ноута, і порівнюю з М1/М4
можливо ще результат що при роботі від батареї у х86 - суттєво падає швидкодія
lewerlin: 17.09.2025 07:41Поправлю. Не живуть вінда/лінух, так довго як макось. Софт первинний.
А не живуть тому, що тягнуть оверхед костилів сумісностей, потрібних для 100500 завдань. Уріж їх до функціоналу макосі - житимуть так само довго.
дивитись треба по завантаженню проца, Він 11 - постійно щось робить
на Він 7 - і процесів менше, і проц в 0%
artko
Member

yuriy_dd: 17.09.2025 12:50якщо взяти результати в GeekBench чи Cinebench 2024 - то М4 в одно-потоці на 40% швидший за Intel Core Ultra 7 258V
порівнюєте в cinebench? добре. я порівнюю в cpubench. за моими спостереженнями - адекватно. в кожного своя думка. (варіант - не бенч кривий, а М4 :) )
yuriy_dd: 17.09.2025 12:50я кажу результати з свого ноута, і порівнюю з М1/М4
можливо ще результат що при роботі від батареї у х86 - суттєво падає швидкодія
особисто свій х86 тягав, ~10 годин від батарейкі. що не так?
Ответить