Не работало что-то и вроде бы как урезали уже установку винды. Впрочем и линукс не смогли установить полноценно тоже. Экосистема закрыта. Остаются только виртуалки и да розета если еще не убрали.lewerlin: ↑ 16.09.2025 08:38На ранній М1, я особисто ставив вінду через Boot Camp(бо софту треба була вінда). Не працювала миша і половина клавіатури, про мережу краще помовчати. Далі не став мучитись, вирішив почекати оновлень. Оновлення прибрали Boot CampAlexsandr: ↑ 15.09.2025 23:56Все Mac с процессором M1 потеряли поддержку Boot Camp.
Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
Alexsandr
Member
-
yuriy_dd
Member
ну що - розімнемось в математиці - якщо А більше на 15% за В, то на скільки % В менше за А?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 09:27AMD Ryzen 9 9900X3D та 9950X3D на 15% швидші за попередників
дуже малий % х86 фанатів зможуть зробити таке просте, можемо подумати чому. Я думаю - бо грають багато, і стають тупими
переходьте на мак - там з іграми проблема, буде більше часу вчитись
прохожу чи пройшов колись давно. Але ж ви то не пройшлиsensey: ↑ 16.09.2025 09:29що ви зараз в школі проходите відсотки
Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
так, закрито і це прикро. Є Asahi Linux - але він лише для М1/М2, і є проблема з розробкою. Епл заробляє на сервісах, і не відкриває платформуAlexsandr: ↑ 16.09.2025 09:31Впрочем и линукс не смогли установить полноценно тоже. Экосистема закрыта
будемо чекати прогресу у Квалком АРМ
хоча дуже часто на х86 ноута лінукс теж не працює нормально - постійно якась проблема - ясравість не регулюється, вайфай не паше, проц постійно бустить і тд
-
Gold_Star
Member
Що там, знову Apple Silicon виїхав за рахунок пропускної здатності ОЗП?
-
waryag
Member
Який в цьому сенс? Вам вже десятки разів писали, наводили аргументи, пруфи і т.п.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 09:14 звичайно що спростувати хоч щось - у вас недостатньо знань. Може ви хоч спробуєте?
Але марно - наступного для ви знову пишете про +50% в одноптоці сайбенч і далі по тексту... Тож навіщо витрачати час?
-
yuriy_dd
Member
ну швидкість сама себе не піднімеGold_Star: ↑ 16.09.2025 09:58Що там, знову Apple Silicon виїхав за рахунок пропускної здатності ОЗП?
дивно - чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки? тупі? ліниві? грошей хочуть більше? не дбають про користувачів?
які аргументи і пруфи?waryag: ↑ 16.09.2025 10:05 Який в цьому сенс? Вам вже десятки разів писали, наводили аргументи, пруфи і т.п.
те що є не оптимізований софт чи ігри, і в ньому АРМ проци показують себе погано? так я це знаю, і не сперечаюсь
я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
-
pelia
Member
Чому ж не додумались? Розпаяти пам'ять багато розуму не потрібно, власне це і використовується в тих же стім деку та консолях.
Але тоді втрачається сама ідея пк і можливість легкого апгрейду, але звідки це фанатику розуміти?
Але тоді втрачається сама ідея пк і можливість легкого апгрейду, але звідки це фанатику розуміти?
-
yuriy_dd
Member
покажете мені ноут з швидкістю оперативки під 300 Гб?pelia: ↑ 16.09.2025 10:35Розпаяти пам'ять багато розуму не потрібно
не покажете, а що х86 знову всрались не змогли, як і з швидким ноутом без активного охолодження
але ж фанати х86 - будуть ще й це хвалити
але ви ж знаєте що на багатьох ноутах память вже розпаяна (хоча швидкості це все одно не дало, бо каліки не вміють це використати)pelia: ↑ 16.09.2025 10:35Але тоді втрачається сама ідея пк і можливість легкого апгрейду
а де і можна міняти - я особисто стикався з багатьма випадками у користувачів, що в них лише один слот зайнятий, і користувачі не в курсі - що варто додати ще один память запрацює в 2-о каналі і значно швидше буде
я фанат прогресу, якщо заради максимальної швидкості потрібно розпаяти память і втратити можливість апгрейду я згоденpelia: ↑ 16.09.2025 10:35але звідки це фанатику розуміти?
але х86 - не пропонує можливість мати до 546 GB/s в ноуті, чому? бо вони не можуть, бо тупикова архітектура
а користувачі змешені купувати, бо конкуренції серед х86 - нема
є лише 2 компанії - які між собою повязані крос-ліцензіями
Відправлено через 6 хвилин 52 секунди:
і чим довше користувачі будуть купувати лише х86 - тим більше АМД та Інтел будуть розуміти - що нічого не потрібно міняти, і так все добре
інвестуючи у АРМ - ви інвестуєте у прогрес
і ця конкуренція заставить і х86 - мінятись
-
Gold_Star
Member
Кого ви маєте на увазі? Творців х86? Intel? AMD? Виробників материнських плат? Щоб що?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:31чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки?
Отправлено спустя 2 минуты 10 секунд:
Перші APU широко випускались для х86 десктопів ще тоді, коли Apple волочилася з мульти-цп конфігураціями на топових макахyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:51і чим довше користувачі будуть купувати лише х86 - тим більше АМД та Інтел будуть розуміти - що нічого не потрібно міняти, і так все добре
інвестуючи у АРМ - ви інвестуєте у прогрес
і ця конкуренція заставить і х86 - мінятись
-
yuriy_dd
Member
та очевидно що Інтел чи АМДGold_Star: ↑ 16.09.2025 10:55Кого ви маєте на увазі? Творців х86? Intel? AMD? Виробників материнських плат? Щоб що?
виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
мене не гріють спогади минулого, я кажу що є заразGold_Star: ↑ 16.09.2025 10:55Перші APU широко випускались для х86 десктопів ще тоді, коли Apple волочилася з
а зараз - повний застій в таборі х86, і якби не М4 - вони б і не думали щось міняти
-
Gold_Star
Member
Їм AMD чи Інтел заважають розпаювати пам'ять?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:15виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
Якби не Самсунг - на тих процах і досі можна було би ганяти хіба що Angry Birdsyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:15якби не М4
-
Alexsandr
Member
Т.е. вы из свой так и будете кричать, но не болееyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 09:27 йдіть на AWS, шукайте інстанси на АРМ, досліджуйте, шукайте. Вилазьте вже з своєї печери![]()
Вы не согласны с математикой? Давайте еще раз. Если кто-то отстаёт от кого-то на 50% то это половина. Если у вас зарплата 100грн а у кого-то 50 грн, то это на 50% меньше чем ваша. Если в синебенче 117 и отставание 50%, то это у конкурента 117/2 должно быть. у вас другие цифры? Вы наверное считаете на сколько нужно добавить конкуренту что бы догнать в процентах конкурента. Это уже другие числа.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 09:27 фанатам х86 - завжди недогода, прямо на цьому сайті - напевне теж не вміють правильно рахувати, раз кажуть так точно як я:
AMD Ryzen 9 9900X3D та 9950X3D на 15% швидші за попередників в одноядерному тесті Geekbench:
https://www.overclockers.ua/ua/news/amd ... geekbench/
Отправлено спустя 3 минуты 39 секунд:
КП нужно переделывать, память паять сразу на чипсете, это переделка всего рынка, монопольные слушания и прощай апгрейд. еще раз х86 таки довольно универсальная платформа. А вот эти ARM нет. Сервера одни ядра (причем в разных разные могут быть) и не совместимы между собой, в мелкие устройства другие и под все подгонять софтyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:31 ну швидкість сама себе не підніме
дивно - чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки? тупі? ліниві? грошей хочуть більше? не дбають про користувачів?
Но код оптимизации под х86 к примеру как и под М4 никто не виделyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:31 я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
-
yuriy_dd
Member
для того щоб пришвидшити память - має бути підтримка більше 2 каналів (у М4 - до 8ми)Gold_Star: ↑ 16.09.2025 11:28 виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
Їм AMD чи Інтел заважають розпаювати пам'ять?
крім того память розпаюється поближче до проца - найкраще на одній підложці з ним
цю підтримку мають додати виробники проців
і так - виробники материнок - таке зробити в принципі не можуть, можуть використати лише те що вже закледено в готовий проц
ви взагалі не в курсі про архітектуру? просто так лізете сперечатись про речі в яких маєте дуже обмежені знання?
самсунг - як виробник перших АРМ проців для Епл?Gold_Star: ↑ 16.09.2025 11:28Якби не Самсунг - на тих процах і досі можна було би ганяти хіба що Angry Birds
невже не можна замінити виробника?
це як суперечка будівельника який приписує всі досягнення собі, бо це саме він збудував
але забуває що він це все робив за кресленнями арктітектора/конструктора, і без цього - він ноль
Відправлено через 5 хвилин 1 секунду:
але я не казав про відставання - це ви десь цю маячню взяли і носитесь з неюAlexsandr: ↑ 16.09.2025 11:51Вы не согласны с математикой? Давайте еще раз. Если кто-то отстаёт от кого-то на 50% то это половина. Если у вас зарплата 100грн а у кого-то 50 грн, то это на 50% меньше чем ваша. Если в синебенче 117 и отставание 50%, то это у конкурента 117/2
я сказав що М4 на 50% швидший за Ryzen 395 в одно-потоці
ви в своїй печері і не знаєте що АМД та Інтел - вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу процаAlexsandr: ↑ 16.09.2025 11:51КП нужно переделывать, память паять сразу на чипсете, это переделка всего рынка, монопольные слушания и прощай апгрейд
а оцю всю вашу маячню - просто викинути
бо коли Епл навчила як правильно робити - вони просто повторюють
-
Alexsandr
Member
Вопрос в базе. что брать. 50% от М4 сколько? Судя по поиску не особо большому это единственная программа с таким результатом.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58 але я не казав про відставання - це ви десь цю маячню взяли і носитесь з нею
я сказав що М4 на 50% швидший за Ryzen 395 в одно-потоці
Из своей пещеры забыли как память интел распаивала рядом с чипом? Видать яблоку результат понравился, а вот интелу не очень.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58 ви в своїй печері і не знаєте що АМД та Інтел - вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу проца
а оцю всю вашу маячню - просто викинути
бо коли Епл навчила як правильно робити - вони просто повторюють
-
Denvys5
Member
Чекаєм як юра дізнається про Sapphire Rapids-HBMyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу проца
-
waryag
Member
yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:51покажете мені ноут з швидкістю оперативки під 300 Гб?
не покажете, а що х86 знову всрались не змогли, як і з швидким ноутом без активного охолодження![]()
А якщо не підганяти питання під потрібну відповідь?
Будь-який з двохканалом ддр4 2400 і краще, бо хтось спробував підігнати питання під результат, але обісрався з одиницями виміру
yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 09:14у вас недостатньо знань
Відправлено через 5 хвилин 59 секунд:
Бо є справжній софт, де питання оптимізації можуть не вирішуватися роками і десятиріччами.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 10:31те що є не оптимізований софт чи ігри, і в ньому АРМ проци показують себе погано? так я це знаю, і не сперечаюсь
я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
І є бенчмарки з непрозорими алгоритмами і джерелами фінансування, де результат набагато легше підігнати під потрібні цифри, не обов'язково навіть паритися з оптимізацією.
-
yuriy_dd
Member
якщо кажуть що А на Х% швидше за В - то А = В + В * Х / 100Alexsandr: ↑ 16.09.2025 12:13Вопрос в базе. что брать. 50% от М4 сколько?
за основу береться В
пс: а ваш рівень знань математики - менше 5-го класу
і що з того що розпаювали? каліки попробували, не вийшло, відмовились. Поки Епл не зробили правильно, а Інтел повторивAlexsandr: ↑ 16.09.2025 12:13 Из своей пещеры забыли как память интел распаивала рядом с чипом? Видать яблоку результат понравился, а вот интелу не очень.
так точно у Інтел було з чиплетами і АМД
я ж явно написав, що вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах
-
Gold_Star
Member
Ого, не знав що ви в 2025 не знали про Xeon i Threadripperyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58для того щоб пришвидшити память - має бути підтримка більше 2 каналів (у М4 - до 8ми)
Підтримку чого? Розпайки банок біля проца? В х86 є ліміт на довжину контактних доріжок?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58крім того память розпаюється поближче до проца - найкраще на одній підложці з ним
цю підтримку мають додати виробники проців
А, тобто ви BGA вважаєте окремим стандартом, який не усі контролери підтримують?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58і так - виробники материнок - таке зробити в принципі не можуть, можуть використати лише те що вже закледено в готовий проц
По ваших поверхневим знанням ви точно не тягнете хоча би на інженера по витравленню готових пластин (ви хоч в курсі що пластини виходять у формі кола?)yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58ви взагалі не в курсі про архітектуру? просто так лізете сперечатись про речі в яких маєте дуже обмежені знання?
Думаю що можна, але чи знаєте достойного конкурента модулям пам'яті від Самсунга? Якщо ні, тоді кажіть прямо - без них Apple Silicon нікому би не був цікавимyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 11:58самсунг - як виробник перших АРМ проців для Епл?
невже не можна замінити виробника?
Отправлено спустя 3 минуты 35 секунд:
Ага, так відмовились, що було випущено міліони консолей на звичайному Zen 2 з розпаяною пам'яттю на 560 Гб/с - епл сілікон тільки в 2025 ледве добирається до таких показниківyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:36і що з того що розпаювали? каліки попробували, не вийшло, відмовились
-
yuriy_dd
Member
є такеwaryag: ↑ 16.09.2025 12:35 Бо є справжній софт, де питання оптимізації можуть не вирішуватися роками і десятиріччами.
от за що поважаю Епл - вони оптимізовують дуже сильно, буквально останє вижимають
звичайно - але дуже важко відразу купити так багато бенчів - бо результати корелють в нихwaryag: ↑ 16.09.2025 12:35І є бенчмарки з непрозорими алгоритмами і джерелами фінансування, де результат набагато легше підігнати під потрібні цифри
наприклад - ви знаєте хто розробляє бенч Speedometer 3.1? думаєте легко купити в ньому результат? (М4 - там перший)
пс: а хто заважає х86 купити бенчі ?
а махлювати з результатами бенчів - це не вперше для Інтел - ви ж маєте знати як Інтел махлює з результатами SPEC використовуючи спеціальний компілятор саме під цей бенч
щоб дурити всіх?
так само і в MATLAB - але тут проти АМД
Відправлено через 10 хвилин 51 секунду:
знаєте моделі тонких ноутів на цих процах? при роботі від батареї - сильно просідають?Gold_Star: ↑ 16.09.2025 12:42 Ого, не знав що ви в 2025 не знали про Xeon i Threadripper
підтримку каналів памятіGold_Star: ↑ 16.09.2025 12:42 Підтримку чого?
так - це стандарт для ноутів як підєднати проц до материнкиGold_Star: ↑ 16.09.2025 12:42 А, тобто ви BGA вважаєте окремим стандартом, який не усі контролери підтримують?![]()
Micron, HynixGold_Star: ↑ 16.09.2025 12:42Думаю що можна, але чи знаєте достойного конкурента модулям пам'яті від Самсунга?
широка але повільна річкаGold_Star: ↑ 16.09.2025 12:42Ага, так відмовились, що було випущено міліони консолей на звичайному Zen 2 з розпаяною пам'яттю на 560 Гб/с
якщо так було добре - то чому в десктоп не пішло? здатні відповісти на свій закид?
-
waryag
Member
А якщо не можуть, то просто заборонятьyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:45є таке
от за що поважаю Епл - вони оптимізовують дуже сильно, буквально останє вижимають
Ага. Але це нікого не зупиняє. Гікбенч свого часу просто взяв і переробив алгоритм на користь інтел.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:45 звичайно - але дуже важко відразу купити так багато бенчів - бо результати корелють в них
В СБ24, на який ти любиш посилатися, крім оптимізації чи "оптимізації" під епл з'явилися трабли з багатоядерними процесорами інтел та АМД, хоча СБ23 працював з ними нормально. Може і випадковість, але певні думки навіває...
Епл ЗНАЧНО багатша компанія, топ-3 світу по капіталізації, АМД з інтел - топ 40-50.yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56 пс: а хто заважає х86 купити бенчі ?
Але повернемося о більш раннього питання. Ти ображаєшся, що з тобою не хочуть вести детальні конструктивні дискусії, але буквально на цій же сторінці ти помилився. І замість того, що визнати це і продовжити, просто ігноруєш неприємні питання та факти, і так щоразу.
-
Gold_Star
Member
Знаєте сервери, де використовується Apple Silicon? В віртуалізації не сильно просідають?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56знаєте моделі тонких ноутів на цих процах? при роботі від батареї - сильно просідають?![]()
Такими темпами точно Самсунг прославлятимете за наздогнання в 1.5 тестах х86 проців з двоканаломyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56підтримку каналів памяті
Це, на щастя, вчергове показує ваш очікуваний рівень обізнаностіyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56так - це стандарт для ноутів як підєднати проц до материнки
Але в Apple категорично обрали тільки Самсунг, дозволяю вам за них відповісти чомуyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56Micron, Hynix
Але ігри тягне краще за рішення від еплyuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56широка але повільна річка
В сенсі не зайшло, а дискретні відеокарти вже перестали існувати?yuriy_dd: ↑ 16.09.2025 12:56то чому в десктоп не пішло? здатні відповісти на свій закид?