Вибір процесора

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
FirstTDM
Member

Pathfinder: 12.09.2025 14:32А чого вже не в 4ри рази, недолюблюєш синю любимку, в 4к твоє чудо на 3% краще.
Ну да... опять фанаты набежали... я уже и не удивляюсь... в целом и общем просто странно - что же вас всех так колбасит от Intel - ну что вам синяя корпорация сделала плохого, что надо постоянно ставить минуса и доказывать преимущества AMD в узком спектре приложений- игры в 720/1080р ??? :D

p.s. Где-то тут недавно в соседних ветках излагали, что "все тормоза и статеры в играх" - это исключительно "приколы интел", а вот если купить "святой AMD, да еще X3D" :lol: то и видяха не нужна - в играх всё будет летать... :rotate:
OldGoodGames
Member

Pathfinder: 12.09.2025 14:32 То може вгамуєте своє непокойство хоча б огляди подивившись. 60-65 НС будуть у співставних за ядрами ЦП.
А для дешевого апдейту то у 5900 близько 60НС
дякую, але я мав на увазі загальний "вігук" систем амд та інтел, який ніби можна подивитись у LaetencyMon,
або це усе байки, що ніби амд цпу мають вищий лаг/затримку/відгук ніж інтел цпу?

PS
щось типу такого але поки сам не помацаю не повірю, можливо ще справа у компонентах системи наприклад миші, вмене бюджетна g203 і можливо сенсор її не дуже
спойлер
спойлер
https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?t=11081
l-m
Member

OldGoodGames: 12.09.2025 18:53але поки сам не помацаю не повірю
Навіщо тоді запитувати? Купуйте, мацайте, з врахуванням самонавіювання майже точно стане краще ;)

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
P.S. Людина вже запитувала, а я вже відповідав - viewtopic.php?p=4009854#p4009854
Але їй вочевидь треба що б хтось підтвердив що Інтел це перший ешелон по Laetency, а Володі десь нема :shuffle:
Pathfinder
Member
Откуда: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера

OldGoodGames: 12.09.2025 18:53 PS
щось типу такого але поки сам не помацаю не повірю, можливо ще справа у компонентах системи наприклад миші, вмене бюджетна g203 і можливо сенсор її не дуже
спойлер
спойлер
Ну так і в відосіку не 5хх і 13ххх. У 1/2/3 серій райзенів була гірше латенсі. Але аж так морочитися, не знаю. Мене на 3800 не парить латенсі.

Відправлено через 6 хвилин 4 секунди:
FirstTDM: 12.09.2025 17:45
Pathfinder: 12.09.2025 14:32А чого вже не в 4ри рази, недолюблюєш синю любимку, в 4к твоє чудо на 3% краще.
Ну да... опять фанаты набежали... я уже и не удивляюсь... в целом и общем просто странно - что же вас всех так колбасит от Intel - ну что вам синяя корпорация сделала плохого, что надо постоянно ставить минуса и доказывать преимущества AMD в узком спектре приложений- игры в 720/1080р ??? :D

p.s. Где-то тут недавно в соседних ветках излагали, что "все тормоза и статеры в играх" - это исключительно "приколы интел", а вот если купить "святой AMD, да еще X3D" :lol: то и видяха не нужна - в играх всё будет летать... :rotate:
Фанат тут тільки ти. При чому аби знизити відрив завжди пропонуєш підняти роздільну здатність, при тому шо таким чином на перший план виходить ВК. Але ж тоді можна кричати шо синя любімка не відстає.
І цей твій пост тільки доказує твоє фанатство і неадекватність. :facepalm: Ще трошки і можеш з Володєю сперечатися за пальму першості.
игры в 720/1080р

Для упоротих вже ШІ є
Testing a CPU at a low resolution is a standard benchmark practice because it reduces the GPU workload, allowing the CPU to become the primary limiting factor, or bottleneck, in performance. This stress on the CPU isolates its processing power and shows how well it handles the demands of the game's logic, physics, and draw calls without the GPU significantly influencing the results. In essence, low-resolution testing helps reveal a CPU's true performance potential and its capacity for future or more demanding tasks
але все одно будуть бігати і репетувати шо в 720/1080 ніхто вже не грає, це нереальні тести.

Відправлено через 7 хвилин 6 секунд:
l-m: 12.09.2025 20:09 Але їй вочевидь треба що б хтось підтвердив що Інтел це перший ешелон по Laetency, а Володі десь нема :shuffle:
Ну перші три інтерації райзенів дійсно мали гірше латенсі пам’яті ніж інтел. Проте щоб це сильно сказалося, мабуть якусь дуже специфічну задачу треба. Теж саме міжблоковий звязок у Тредріперів. Навіть тут хтось наводив тести в задачі де це сильно впливало, в таких випадках дійсно потрібно інші ЦП дивитися.
OldGoodGames
Member

l-m: 12.09.2025 20:09
OldGoodGames: 12.09.2025 18:53але поки сам не помацаю не повірю
Навіщо тоді запитувати? Купуйте, мацайте, з врахуванням самонавіювання майже точно стане краще ;)
Треба зважити 100500 раз усі за та про, чому і питаю. Я такий :)
l-m: 12.09.2025 20:09 Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
P.S. Людина вже запитувала, а я вже відповідав - viewtopic.php?p=4009854#p4009854
Соррі я забув :facepalm:
Але тут як на мене досить велика різниця між поколіннями
спойлер
Изображение
lewerlin
Member

OldGoodGames: 13.09.2025 03:41Соррі я забув :facepalm:

спойлер
В 3000 райзенах теж був свій "король" по латенсі - 3300Х. Конфігурація L3 і приколи віндошного планувальника давали таку різницю.
OldGoodGames
Member

lewerlin: 13.09.2025 07:05
OldGoodGames: 13.09.2025 03:41Соррі я забув :facepalm:

спойлер
В 3000 райзенах теж був свій "король" по латенсі - 3300Х. Конфігурація L3 і приколи віндошного планувальника давали таку різницю.
про яке "латенсі" йде мова, про ram latency або Deferred Procedure Calls (DPC) laetency, мені цікаво саме DPC
lewerlin
Member

OldGoodGames: 13.09.2025 11:56про яке "латенсі" йде мова, про ram latency або Deferred Procedure Calls (DPC) laetency, мені цікаво саме DPC
В 1,2,3 всіх райзенів, за винятком 3300Х, були дві окремі "банки" л3, по одній на кожен ССХ(3300Х був 1 ССХ). А в планувальника вінди є погана звичка ганяти таск по різним ядрам. І якщо він "летів" на ядро іншого ССХ, вилазив нюанс зі структурою кешу, і росли всі, пов'язані з таском, затримки.
От були два 4-ядерники - 3100 і 3300. У першого два ССХ, уполовинені по ядрах і кешу(як і у всіх інших), у 3300 - один цілий ССХ. Різниця була наочна. У 5000 райзенів одна банка л3 на весь ССD і таких нюансів немає, на одночиплетниках планувальник може чудити як завгодно(хоча і в 5900/5950 теж вже норм, в чіплети вінда навчилась).
OldGoodGames
Member

lewerlin: 14.09.2025 07:05
OldGoodGames: 13.09.2025 11:56про яке "латенсі" йде мова, про ram latency або Deferred Procedure Calls (DPC) laetency, мені цікаво саме DPC
В 1,2,3 всіх райзенів, за винятком 3300Х, були дві окремі "банки" л3, по одній на кожен ССХ(3300Х був 1 ССХ). А в планувальника вінди є погана звичка ганяти таск по різним ядрам. І якщо він "летів" на ядро іншого ССХ, вилазив нюанс зі структурою кешу, і росли всі, пов'язані з таском, затримки.
От були два 4-ядерники - 3100 і 3300. У першого два ССХ, уполовинені по ядрах і кешу(як і у всіх інших), у 3300 - один цілий ССХ. Різниця була наочна. У 5000 райзенів одна банка л3 на весь ССD і таких нюансів немає, на одночиплетниках планувальник може чудити як завгодно(хоча і в 5900/5950 теж вже норм, в чіплети вінда навчилась).
Дякую, скільки хитрощив, що біс ногу зломить :)
А виставлення загального плану споживання або високих пріорітетів для задачі тут не допомагає?
lewerlin
Member

OldGoodGames: 14.09.2025 13:44А виставлення загального плану споживання або високих пріорітетів для задачі тут не допомагає?
Трохи допомагав кастомний Усмусовський паверплан, з ним планувальник рідше перемикався між ядрами. В Усмуса ще щось прикольне було для 3000 райзенів, але я вже не користувався.
Reinmar
Member

Чи є доцільність розглядати к придбанню для ігр на майбутнє проц 6/12 (так розумію, що найпотужніший на зараз Ryzen 5 9600X?)
Чи краще дивитись виключно Ryzen 7 8/16 або аналог з i7/Ultra7?
Alligator
Member

Reinmar, якщо на довго то краще одразу 8/16
Vlaad13
Member

Пройшов час і виявилось що інтуль все таки переміг
Не дарма його все ще добре купують і навіть ціну підняли
Володя був правий, кількість ядер зарішала з часом
Найсмішніше те що мертва стара платформа - обходить нову АМ5
man1242
Member

OldGoodGames: 12.09.2025 18:53
Pathfinder: 12.09.2025 14:32 То може вгамуєте своє непокойство хоча б огляди подивившись. 60-65 НС будуть у співставних за ядрами ЦП.
А для дешевого апдейту то у 5900 близько 60НС
дякую, але я мав на увазі загальний "вігук" систем амд та інтел, який ніби можна подивитись у LaetencyMon,
або це усе байки, що ніби амд цпу мають вищий лаг/затримку/відгук ніж інтел цпу?

PS
спойлер
спойлер
Мають вищий лаг і це факт, бо ide стан більш агресивний ніж у інтела, але у іграх цього не побачиш тільки статера на якомусь анріал через кешування шейдерів :D Дивився на днях порівняння 1% лоу та мінімального фпс то у всіх сучасних камнях воно майже однакове.

Відправлено через 11 хвилин 55 секунд:
Vlaad13: 19.10.2025 15:07 Пройшов час і виявилось що інтуль все таки переміг
Не дарма його все ще добре купують і навіть ціну підняли
Володя був правий, кількість ядер зарішала з часом
Найсмішніше те що мертва стара платформа - обходить нову АМ5
Ну 14600к зараз імба у багатьох проектах, але нажаль продуктивності однопотока значно поступається тому ж 9700х
Vlaad13
Member

До чого тут продуктивність на одне ядро якщо сучасним іграм чим більше ядер тим краще. Всі кричать про мертву платформу Інтуля, але чомусь мовчать про ціну 14600к у 8к проти 9700х у 13к :lol:
А результати там такі:
Вложения
Screenshot_20251023-223317.Chrome.png
daesz
Member

Vlaad13: 19.10.2025 15:07Пройшов час і виявилось що інтуль все таки переміг
https://www.reddit.com/r/TechHardware/c ... placing_a/
Ага.
Vlaad13
Member

daesz: 23.10.2025 22:57
Ага.
От тільки 14900 купують одиниці і до чого він тут не ясно
Ви мені до речі ще на попереднє запитання не відповіли - а я ж все чекаю
daesz
Member

Vlaad13
я в один момент зрозумів, що веду монолог. Але ви чекайте :D
Vlaad13
Member

daesz: 23.10.2025 23:24 Vlaad13
я в один момент зрозумів, що веду монолог. Але ви чекайте :D
буду чекати - а що робити :dontknow:
у мене у самого амуде - так що я теж дивлюся тести і плачу
GreenMile
Member

daesz: 23.10.2025 22:57
Ага.
"This is a 3-week old 14900K" - а до чого тут деградація? Це просто бракований проц від початку.
Ответить