Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Я вообще не знаю о чем вы спорите. Всегда стоит Полный диапазон с 0, и ничо не крашится, картинка нормальная, 10 бит в настройках.
Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился :gigi:
FirstTDM
Member

StTechnik: 08.09.2025 12:33Я вообще не знаю о чем вы спорите. Всегда стоит Полный диапазон с 0, и ничо не крашится, картинка нормальная, 10 бит в настройках.
Поддерживаю - именно такие настройки.
StTechnik: 08.09.2025 12:33Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился :gigi:
Ну да - после яркого/дивного HDR стандартные правильные настройки кажутся скучными :) , но зато мы видим все цвета такими, как их установили авторы в SDR - т.к. 99,99% всех интерфейсов и контента создаются в SDR и для SDR

Хотя, конечно, никто и не запрещает радовать себя постоянным HDR на рабочем столе/офисе/браузере - просто смысла особого нет, да и ресурс экрана быстрее расходуется...
Nutbar
Member

Gold_Star: 08.09.2025 12:20 Хм, дайте подумати... Не перша людина сюди заходить після покупки олед монітору, яка в рамках пристойності висловлює своє невдоволення і не бачить різниці від попереднього на IPS/VA - вас тоді не видно, ніяких порад немає... Так хто тут розводить суперечки по причині "мені не подобається те що ти пишеш, ятакскозав"? :)
Я не 24/7 на форумі. Якби побачив, то щось порадив би. До чого це в нашій суперечці? Справа не в тому, що мені не подобається, а в тому, що ви даєте душе шкідливі поради, і хтось може ними скористатись, якщо не побачить заперечення.
Gold_Star: 08.09.2025 12:20 І я так само спершу ставив фулл для SDR ігор і не розумів, чому втрачаються деталі в темних сценах.
Так не має бути, тре дивитись що там у вас за телевізор і налаштування, але то вже інше питання. Якщо хочете, можемо окремо в особистих розібратись в чому справа. 99% грають (або принаймні колись грали) саме в SDR 8біт full і нічого не крашиться в темних сценах.
Gold_Star: 08.09.2025 12:20 Маячню про те, що для HDR 10 bit потрібно вмикати фулл діапазон RGB? :lol:
Про те що 10 біт це 0-255.
StTechnik: 08.09.2025 12:33 в HDR мне рабочий стол больше нравился
Хоча вінда замаплює sdr контент в hdr і реально використовує 10 біт, фактично робочий стіл і, наприклад, контент в інтернеті, має (при правильному калібруванні і налаштуваннях) виглядати майже так само, як він виглядав в sdr режимі. Так, можна підтягнути "Яскравість/насиченісь SDR контенту" в налаштуваннях вінди, але це вже буде не те, що задумували автори контенту. Звісно, ніхто не забороняє так робити :) І, звісно, можна поставити як шпалери картинку в якомусь .jxr форматі з розширеним динамічним діапазоном, та щось підказує, що майже у всіх стандартні .jpg.
Gold_Star
Member

Nutbar: 08.09.2025 13:30ви даєте душе шкідливі поради, і хтось може ними скористатись, якщо не побачить заперечення
Тобто ви проти того, щоб людина на моніторі за 30к сиділа не зі стоковими налаштуваннями, при яких потрібно виставляти
Striker: 07.09.2025 19:50Яскравість 80-90 на робочому столі і 90-100 в іграх, нижче некомфортно.
Чи проти того, що я пояснюю як пофіксити палітру в sRGB, щоб в стоку не було
Gold_Star: 08.09.2025 00:46червоний суттєво був насиченіший, а рожевий міг перевалювати в мадженту
?
Я розумію якби ви були калібратором на півставки і я своїми порадами заважав вам заробляти на настройці оледів :laugh: Але ваші нападки з нічого - це повний крінж.
Nutbar: 08.09.2025 13:30Так не має бути, тре дивитись що там у вас за телевізор і налаштування, але то вже інше питання.
S90D.
Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:
Вне зависимости от того, поддерживается ли данная настройка вашим экраном, она может стать причиной потери светлых тонов изображения во время просмотра видео.
Про що, власне, говорив навіть Вінсент на 23:15. Так кому мені вірити - своїм очам, інженерам майкрософту та професійному калібровщику, чи вам? :)
Nutbar: 08.09.2025 13:30Про те що 10 біт це 0-255.
Gold_Star: 08.09.2025 00:32тут тільки Full RGB 0-255 з обов'язково увімкненими 10 біт в настройках вінди
Тут буквально написано "увімкнути RGB 0-255" (як і підписали цей параметр в настройках драйвера) а потім "увімкнути 10 біт" :-/

Якщо у вас є ідеї, чому в 0-255 в SDR іграх падають деталі в тінях - я з цікавістю прочитаю та перевірю у себе ;)
FirstTDM
Member

Nutbar: 08.09.2025 13:3099% грають (або принаймні колись грали) саме в SDR 8біт full і нічого не крашиться в темних сценах.
Ну да... так и есть - все старые игры и даже относительно свежие - всё еще в 8-бит SDR. А по темных сценах - так на IPS немного поднимается яркость в настройках игры и всё становится светлее/серее (это особенность технологии IPS) и нормально можно играть без всяких крашей.
Nutbar: 08.09.2025 13:30Хоча вінда замаплює sdr контент в hdr і реально використовує 10 біт, фактично робочий стіл і, наприклад, контент в інтернеті, має (при правильному калібруванні і налаштуваннях) виглядати майже так само, як він виглядав в sdr режимі.
Рабочий стол, элементы интерфейса - да, можно почти точно настроить, но как только презентации, не говоря уже о фото/видео, так цвета плывут куда угодно, а скриншоты под HDR с искажениями получаются и "на той стороне" начинаются проблемы, которые перерастают в общие проблемы взаимодействия сотрудников...
Gold_Star: 08.09.2025 13:58Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:
А вот это - уже очень интересно... но, как я понимаю, на Xbox работа с цветом кардинально отличается от Win 11
tablestikus
Member

FirstTDM: 08.09.2025 12:51
StTechnik: 08.09.2025 12:33Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился :gigi:
Ну да - после яркого/дивного HDR стандартные правильные настройки кажутся скучными :) , но зато мы видим все цвета такими, как их установили авторы в SDR - т.к. 99,99% всех интерфейсов и контента создаются в SDR и для SDR

Хотя, конечно, никто и не запрещает радовать себя постоянным HDR на рабочем столе/офисе/браузере - просто смысла особого нет, да и ресурс экрана быстрее расходуется...
Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDR
Gold_Star
Member

FirstTDM: 08.09.2025 14:30на Xbox работа с цветом кардинально отличается от Win 11
Хоч і там збірка ОС на базі 24H2 :)
Ще одне спостереження. При виборі режиму відображення кольорів Native на 0-255 уся палітра в sRGB відходила в кислоту. На 16-235 навпаки, загальної різниці між вибором Native та Auto по більшості кольорів немає, при цьому на Native фікситься спектр по червоним напівтонам - відповідно червоний ніде не "вилазить" на фоні решти кольорів і немає певного червоного тінту в деяких сценах.
FirstTDM
Member

Gold_Star: 08.09.2025 14:38Хоч і там збірка ОС на базі 24H2
Но видяхи/дрова совсем другие B-)
tablestikus: 08.09.2025 14:35Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDR
О вкусах не спорим - имхо, тут разговор не лучше/хуже, а констатация того факта, что цвета/оттенки SDR при переключении в HDR сильно плывут, на некоторых объектах даже очень сильно...
Gold_Star
Member

FirstTDM: 08.09.2025 14:47Но видяхи/дрова совсем другие
RDNA 2 з 52 CU (аналог RX6700XT)? Щось сумніваюсь, щоб AMD аж настільки би заморочувалась з драйверами...
FirstTDM
Member

Gold_Star: 08.09.2025 14:51Щось сумніваюсь, щоб AMD аж настільки би заморочувалась з драйверами...
Про AMD ничего не скажу - очень давно на NVIDIA...

А в целом и общем - это реальный кошмар: вкусы у всех разные, освещение у всех разное, мониторы/настройки разные (TN, VA, IPS, OLED), видяхи/дрова/настройки разные, версии/настройки Win разные, форматы картинок/фото/видео разные... и во всем этом зоопарке мы пытаемся организовать коллективную работу/общение по настройкам цветов/оттенков :rotate: в рабочих моментах и на отдыхе с играми - от 10-20 летней давности до современных HDR и портов с консолей - имхо, это невыполнимая, в общем случае, задача... :)

О... забыл добавить - зрение у всех разное, восприятие цветов разное (частичный дальтонизм)... а еще кто-то сидит за монитором в "модных желтых компьютерных очках"...
Последний раз редактировалось FirstTDM 08.09.2025 15:02, всего редактировалось 1 раз.
Nutbar
Member

Gold_Star: 08.09.2025 13:58 Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:
Вне зависимости от того, поддерживается ли данная настройка вашим экраном, она может стать причиной потери светлых тонов изображения во время просмотра видео.
Про що, власне, говорив навіть Вінсент на 23:15. Так кому мені вірити - своїм очам, інженерам майкрософту та професійному калібровщику, чи вам? :)
Я думав ми тут обговорюємо монітори і ПК. Хочете xbox та ТВ? - ок. Чесно - коробки в мене не має і ніколи не було, я не знаю як там працює відеоплеєр і чи розтягує відео 16-235 як це робить будь-який плеєр/рендерер на ПК.
Цитата Вінсента: "Багато людей будуть спантеличені, бо я і мій колега рекомендували PC mode для LG CX, але для sdr відео стандарт це 16-235, тому загалом і тут буде краще виставити стандарт (лімітед), якщо ви будете дивитись відео та грати в ігри. PC mode означає, що ви буде використовуватись повний діапазон 0-255, що може не відповідати роботі вашого ТВ, тому в загальному випадку краще використовувати стандарт, тому що більшість ТВ працюють саме в 16-235."

З ТВ раніше взагалі купа проблем було, бо ще й працювали лише з хрома сабсемплінгом 420 чи 422. Зараз майже всі повністю підтримують 444. Ну і повний діапазон та роботу з ПК також.
Gold_Star: 08.09.2025 13:58 Тобто ви проти того, щоб людина на моніторі за 30к сиділа не зі стоковими налаштуваннями, при яких потрібно виставляти
Та до чого тут це? Я ж не ставлю під сумнів все що ви пишете. Я не маю взагалі нічого проти вас особисто. Якщо написали маячню, то я конкретно на неї і вказую.
Gold_Star: 08.09.2025 00:32 "увімкнути RGB 0-255" (як і підписали цей параметр в настройках драйвера)
140819.png
Він не так підписаний. А трохи нижче там навіть пояснення з прикладом є, що 0-255 це для 8pbc.
Gold_Star: 08.09.2025 13:58 Якщо у вас є ідеї, чому в 0-255 в SDR іграх падають деталі в тінях - я з цікавістю прочитаю та перевірю у себе ;)
Оскільки в мене схожий ТВ, то можемо спробувати. В самому ТВ у вас HDMI black level: normal, low чи auto? Contrast enchancer вимкнений? А яке взагалі значення контрасту?
FirstTDM: 08.09.2025 14:30 Рабочий стол, элементы интерфейса - да, можно почти точно настроить, но как только презентации, не говоря уже о фото/видео, так цвета плывут куда угодно, а скриншоты под HDR с искажениями получаются и "на той стороне" начинаются проблемы, которые перерастают в общие проблемы взаимодействия сотрудников...
100%, тому й кажу, що майже так само. Цього намагались досягти, але нюансів дуже багато. І тут питання не про "більше/менше подобається", а про те як правильно. А правильно буде лише у відкаліброваному SDR режимі. Повністю з вами погоджуюсь.
Gold_Star
Member

Nutbar: 08.09.2025 15:00Оскільки в мене схожий ТВ, то можемо спробувати. В самому ТВ у вас HDMI black level: normal, low чи auto? Contrast enchancer вимкнений? А яке взагалі значення контрасту?
HDMI Black Level Auto (співставлення Full чи Limited з аналогічним параметром на консолі не міняє нічого, тому стоїть на Auto), Contrast Enhancer OFF (люта дичина, яка спотворює палітру в темних сценах), рівень контрасту раніше ставив на 50 (по ньому і була видна різниця), зараз стоїть 38 (немає кліппінгу в світлих сценах).
Striker
Member

StTechnik: 08.09.2025 12:33настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR
Де рекомендують, яка у вас яскравість і контраст?
StTechnik
Member

Striker: 08.09.2025 15:18
StTechnik: 08.09.2025 12:33настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR
Ну это для моего монитора, но думаю что это не важно. В принципе туже яркость можно и поднять. Я поднял до 40.
tablestikus
Member

FirstTDM: 08.09.2025 14:47
Gold_Star: 08.09.2025 14:38Хоч і там збірка ОС на базі 24H2
tablestikus: 08.09.2025 14:35Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDR
О вкусах не спорим - имхо, тут разговор не лучше/хуже, а констатация того факта, что цвета/оттенки SDR при переключении в HDR сильно плывут, на некоторых объектах даже очень сильно...
Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.
FirstTDM
Member

tablestikus: 08.09.2025 15:32Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.
Ну так отлично - нет проблем! Это же хорошо! :super:

p.s. Многие говорят, что дизайнеры/профи - это "враги нормальных людей"... эти спецы рассказывают нам, что мы все "неправильно" видим цвета/оттенки... B-)
tablestikus
Member

StTechnik: 08.09.2025 15:25
Striker: 08.09.2025 15:18
Ну это для моего монитора, но думаю что это не важно. В принципе туже яркость можно и поднять. Я поднял до 40.
У відео десь 95% того що показано - по дефолту налаштовано з коробки. Єдине - це СЕС та профіль sRGB
Nutbar
Member

Gold_Star: 08.09.2025 15:06 HDMI Black Level Auto (співставлення Full чи Limited з аналогічним параметром на консолі не міняє нічого, тому стоїть на Auto), Contrast Enhancer OFF (люта дичина, яка спотворює палітру в темних сценах), рівень контрасту раніше ставив на 50 (по ньому і була видна різниця), зараз стоїть 38 (немає кліппінгу в світлих сценах).
Я правильно зрозумів, що ПК у вас немає і перевіряли все на хбоксі? Логіка роботи авто зрозуміла, просто хотілося б прибрати автоматику зі списку причин. Можно попросити у вас два фото з прикладами відео/гри де ви спостерігаєте проблеми: одне де буде на коробці лімітед (стандарт) а в телевізорі хдмі блек лоу, інше де на коробці буде ПК (повний) а в телевізорі хдмі блек нормал?
Vader
Member

tablestikus: 08.09.2025 15:32
FirstTDM: 08.09.2025 14:47

Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.
Я тоже не вижу никаких проблем..выше комрады,извращенцы..вот и все.. :D
FirstTDM
Member

Vader: 08.09.2025 16:50Я тоже не вижу никаких проблем..выше комрады,извращенцы..вот и все..
Согласен! :D

Ну, тут типа такая ситуация - хочется, чтобы на всех объектах в новом мониторе был эффект Вау! Супер! :super:

А тот факт, что далеко не все сайты/презентации/фото/видео сделаны красиво, а особенно игры (тем более старые) - вызывает раздражение и желание что-то сильно подкрутить в настройках... имхо, это правильно, конечно, настраивать дрова/видяху/монитор, но если мультимедийный объект сделан криво/косо, то никакие "тайные" настройки не помогут, тем более прыжки SDR/HDR никак не улучшат ситуацию...

Достаточно просто проверить, например, популярные валпейперы - улучшаем монитор (TN - IPS - OLED) и внезапно! выясняется, что половина картинок сделано убого с точки зрения "красоты цветов", т.к. они очень старые и создавались еще на 6/8-битных мониторах (авторов не ругаем - так получилось)
Ответить