Суд дозволив Google зберегти контроль над Chrome

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

tornadox: 04.09.2025 12:06 а що їм мішає уже диверсифікувати своїх джерела прибутків зараз? Чому вони цього не роблять?
Заважає те скільки за поточну аудиторію готові платити конкуренти. До того ж в частині пошуковика вони не конкурують с гуглом
tornadox: 04.09.2025 12:06
Scoffer: 03.09.2025 20:28В результаті чого контора з гідним продуктом з історією в 20 років була продана якимось китайцям, зато отим все треба.
ситуація дуже схожа на те що сталося з виходом айфона, де багато успішних європейських виробників мобільних телефонів і смартфонів буквально продали свій бізнес китайцям чи повністю закрилися.
у вас доволі поверхневе бачення ситуації з ринком смартфонів... аппл реально вплинув лише на продаж блекберрі а у решти компаній своя історія, та ж нокіа не витримала конкуренцію через надмірну віру в успіх майкрософт на цьому ринку
tornadox
Member

Technetium: 04.09.2025 12:42 Заважає те скільки за поточну аудиторію готові платити конкуренти. До того ж в частині пошуковика вони не конкурують с гуглом
Гра слів, факт у тому, що 80+% доходів Mozilla іде від Google, а всі їхні спроби заробляти на чомусь іншому: підписки, VPN, реклама - приносять копійки. Це й є причина чому вони не диверсифікують, а не тому що їм нібито "не дають конкуренти".
Technetium: 04.09.2025 12:42у вас доволі поверхневе бачення ситуації з ринком смартфонів... аппл реально вплинув лише на продаж блекберрі а у решти компаній своя історія, та ж нокіа не витримала конкуренцію через надмірну віру в успіх майкрософт на цьому ринку
Казати що Apple вплинула лише на BlackBerry - це як мінімум дивно. Після айфона за кілька років ринок повністю перекроївся: Siemens, Alcatel, Sony Ericsson, HTC, навіть Nokia - всі втратили домінуючі позиції. Тож аналогія якраз влучна: якщо ти пропускаєш момент змін, тебе виносить з ринку, незалежно від того, яку саме внутрішню стратегію ти собі малював.
Technetium
Member

tornadox: 04.09.2025 13:17
Technetium: 04.09.2025 12:42у вас доволі поверхневе бачення ситуації з ринком смартфонів... аппл реально вплинув лише на продаж блекберрі а у решти компаній своя історія, та ж нокіа не витримала конкуренцію через надмірну віру в успіх майкрософт на цьому ринку
Казати що Apple вплинула лише на BlackBerry - це як мінімум дивно. Після айфона за кілька років ринок повністю перекроївся: Siemens, Alcatel, Sony Ericsson, HTC, навіть Nokia - всі втратили домінуючі позиції. Тож аналогія якраз влучна: якщо ти пропускаєш момент змін, тебе виносить з ринку, незалежно від того, яку саме внутрішню стратегію ти собі малював.
смішно в цьому списку бачити Alcatel... що стосується нокії то якщо дійсно цікаво - повивчайте історію розвитку компанії починаючи з моменту коли довелось робити вибір між віндой і андроїд, якщо уважно пошукаєте факти і заяви саме від компанії то цілком реально що знайдете відповідь на питання причини продажу... у сіменс, на скільки я пімятаю на той час вже все було очевидно погано на ринку телефонів (бо вони так само як і той же Алкатель не випускали смартфонів на момент появи айфону і відповідно читати про вплив на них то дійсно дивно). Соні та НТС швидше не вивезли конкуренції з китайцями (у яких тоді ще не було ні нокії ні мотороли) ніж якось вплинув Аппл бо той же Самсунг хоч і робить з року в рік не краще, але спокійно за рахунок маркетингу пережив всіх

До того ж обговорювати цю тему тут виглядає як оффтоп ну бо просто Гугл не конкурував тоді з жодною компанією зі списку обговорених
Scoffer
Member

tornadox: 04.09.2025 13:17Після айфона за кілька років ринок повністю перекроївся
То так співпало. Геніальні штати з європами перенесли виробництво до азіатів, а потім азіати, котрі займались цими контрактними замовленнями, просто вивалили свої бренди з "те ж саме але вдвічі дешевше". Результат незабарився. Ті ж соні з еріксоном і сіменс з бенком не від гарного життя злились задовго до айфона.
Mozdev
Member

О так, хром чудовий браузер який зжере усю вашу оперативку якщо йому дати шанс :rotate:
tornadox
Member

Technetium: 04.09.2025 13:35смішно в цьому списку бачити Alcatel... що стосується нокії то якщо дійсно цікаво - повивчайте історію розвитку компанії починаючи з моменту коли довелось робити вибір між віндой і андроїд, якщо уважно пошукаєте факти і заяви саме від компанії то цілком реально що знайдете відповідь на питання причини продажу... у сіменс, на скільки я пімятаю на той час вже все було очевидно погано на ринку телефонів (бо вони так само як і той же Алкатель не випускали смартфонів на момент появи айфону і відповідно читати про вплив на них то дійсно дивно). Соні та НТС швидше не вивезли конкуренції з китайцями (у яких тоді ще не було ні нокії ні мотороли) ніж якось вплинув Аппл бо той же Самсунг хоч і робить з року в рік не краще, але спокійно за рахунок маркетингу пережив всіх

До того ж обговорювати цю тему тут виглядає як оффтоп ну бо просто Гугл не конкурував тоді з жодною компанією зі списку обговорених
ти спочатку сам почитай історію, бо виглядає що взагалі не розуміє масштабу змін. Айфон не тільки BlackBerry похоронив, а зніс цілу епоху кнопкових і псевдосмартів від Nokia, Siemens, Sony Ericsson, HTC. Це факт, який видно навіть по звітах продажів - після 2007 всі вони посипались. Nokia прекрасно почувалася з Symbian до виходу айфона, а вже після цього опинилась у пастці вибору між Android і Windows. Китайці теж не випадково виросли - вони вистрілили саме на новому ринку смартфонів, який створив Apple. Так що байки що "Apple вплинула лише на BlackBerry" залиши для кухонних посиденьок.

І взагалі, це вже реально офтоп. Починалось з того, що Firefox живе виключно за рахунок грошей Google за пошуковик. Мозілла могла би вкладати більше в рушій і фічі, але всі їхні спроби диверсифікації нічого не змінюють - вони приносять надто мало коштів. Якщо суд завтра заборонить подібні угоди для Google - Mozilla може зникнути за місяць. Це не вигадки, це слова їхнього фін директора https://www.theverge.com/news/660548/fi ... t-remedies
То ж давай припиняй писати ці нісенітниці.
Scoffer
Member

tornadox: 04.09.2025 14:14Якщо суд завтра заборонить подібні угоди для Google - Mozilla може зникнути за місяць. Це не вигадки, це слова їхнього фін директора
Нікуди вона не зникне, просто доведеться зменшити кількість стюардес. Mozilla Foundation чим тільки не займається, аби лише не браузером.
Доходи від гугли це відносно новомодне явище, мозілла раніше і без них якось існувала.
tornadox
Member

Scoffer: 04.09.2025 16:03Нікуди вона не зникне, просто доведеться зменшити кількість стюардес. Mozilla Foundation чим тільки не займається, аби лише не браузером.
Доходи від гугли це відносно новомодне явище, мозілла раніше і без них якось існувала.
Мозілла отримує доходи від пошуковика гугл з 2005 року, тобто вже 20 років, це 90% та більше річного доходу мозілли. Якщо мова йде про 90% та більше, то звільнити прийдеться практично всіх.
Мозілла пробувала диверсифікувати свій бізнес створючи нові напрямки, але кожен з них ледве покривав 1% річного прибутку.
Я ж не просто лінк кинув.
Браузерів на базі хроміума дофіга, і там є багато непоганих варіантів. Браузери на безі геко майже невідомі.
Scoffer
Member

tornadox: 04.09.2025 17:31то звільнити прийдеться практично всіх.
Це невелика трагедія. Виторг мозіли стабільно крутиться між 250 і 500 лямами на сотню людей штатного складу. Для розробки опенсорцного браузера в котрий контрибьютять на шару стільки не треба. Ні грошей, ні людей. А директор тобі і не таке розкаже.

Відправлено через 3 хвилини 22 секунди:
https://assets.mozilla.net/annualreport ... t-1209.pdf
останній публічний аудит
там і без подачок буде сто лямів, скоротять сеанси в гольф і виживуть
Technetium
Member

tornadox: 04.09.2025 14:14 Це факт, який видно навіть по звітах продажів - після 2007 всі вони посипались. Nokia прекрасно почувалася з Symbian до виходу айфона, а вже після цього опинилась у пастці вибору між Android і Windows
Остання відповідь на цю тему від мене, просто тому що ми про зовсім різні речі говоримо та все ж якщо ви так запевняєте що різниця пішла прямо з 2007 і її видно на звітах продажів я запитав у ШІ про ринкову долю і ось що отримав
2008 рік
- Nokia — 38.6%
- Apple — 1.1%
2009 рік
- Nokia — 38.9%
- Apple — 14.4%
2010 рік
- Nokia — 33.1%
- Apple — 15.7%
...просто між 38% в 2008 році коли Apple вже на ринку з перших днів і 33% в 2010 році то падіння доволі мале, третина ринку все ще в руках поки у того ж Apple різниця за 2009 та 2010 роки лише в 1%
Що стосується історії в цій темі то мені там вивчати нічого, я все те свідомо пройшов як надто зацікавлений користувач і пам'ятаю як воно було. Єдине що я не стежив за цифрами продажів і ринковою долею ну бо просто як користувачеві на це пофігу...

По темі Мозіли я мав на увазі різницю співвідношення активних користувачів на сьогодні і потенційно уявивши що завтра масово люди відмовляться від хрому і частка ринку значно зросте (відповідно суми доходів від інших способів монетизації зростуть, продукт розвивається все тими ж темпами і якихось доп витрат не потребує). До того ж згоден з вами що то не єдиний конкурент на ринку, просто я в приклад взяв саме їх, тому що навіть під капотом нічого спільного з Хром
tornadox
Member

Technetium
Вдало маніпулюєш даними, але це не складно спростувати.
Цифри стосуються загального ринку телефонів, де Nokia продавала мільярди дешевих кнопкових "дзвонилок" по 20 доларів, які купували просто щоб дзвонити. Тобто ці 38.6% це всі телефони! Ти багато людей зі смартфонами знав в 2006 чи 2007?
iPhone? Він виділявся на ринку смартфонів, тобто за один рік епл завоювала 14.4% ринку від всіх продажів телефонів, важко сказати який % ринку смартфонів, але це практично те і означає що вони забрали ринок смартфонів собі, лишивши іншим виробникам кнопкову нішу.

Справжня історія така: Nokia була королем на ринку кнопкових, але вона повністю провалилася на новому ринку смартфонів, який створив саме Apple. І саме тому Nokia в результаті капітулювала і продала свій мобільний бізнес.

---
Твоя фантазія про те, що "потенційно уявивши що завтра масово люди відмовляться від хрому і частка ринку значно зросте" - це, звичайно, чудово. Але це так само реально, як і те, що я завтра виграю лотерею.

Реальність жорстока: Firefox має менше 3% ринку. І весь цей бізнес-план тримається на одній-єдиній угоді з Google, тобто вони більше нагадують стартап. Фіндиректор сам казав, що без цих грошей вони помруть. Усі їхні спроби диверсифікуватися провалилися. Тобто, якщо ця угода розірветься, завтра Mozilla просто не матиме грошей на утримання рушія, команди розробників і взагалі на життя.

Я сам користуюся ФФ, але він живий поки гуглу вигідно продовжувати цей договір з Мозілою, якби суд прийняв інше рішення, то все могло би дуже швидко змінитися і по факту Хром став би повним монополістом. Сафарі (ВебКіт) тримає лише певну долю через те що вони не дозволяю браузери в айос на інших рушіях, тобто навіть той же хром на айос під капотом має Вебкіт а не Блінк.
Technetium
Member

tornadox: 04.09.2025 20:20 Technetium
Вдало маніпулюєш даними, але це не складно спростувати.
Цифри стосуються загального ринку телефонів, де Nokia продавала мільярди дешевих кнопкових "дзвонилок" по 20 доларів, які купували просто щоб дзвонити. Тобто ці 38.6% це всі телефони! Ти багато людей зі смартфонами знав в 2006 чи 2007?
iPhone? Він виділявся на ринку смартфонів, тобто за один рік епл завоювала 14.4% ринку від всіх продажів телефонів, важко сказати який % ринку смартфонів, але це практично те і означає що вони забрали ринок смартфонів собі, лишивши іншим виробникам кнопкову нішу.

Справжня історія така: Nokia була королем на ринку кнопкових, але вона повністю провалилася на новому ринку смартфонів, який створив саме Apple. І саме тому Nokia в результаті капітулювала і продала свій мобільний бізнес.
окремо по смартам такий самий результат :D no comments
2008 рік:
• Nokia: 40.8% ринку смартфонів
• Apple: 10.7% ринку смартфонів
2009 рік:
• Nokia: 38.9% ринку смартфонів
• Apple: 14.4% ринку смартфонів
2010 рік:
• Nokia: 33.1% ринку смартфонів
• Apple: 15.7% ринку смартфонів
tornadox: 04.09.2025 20:20 Technetium
Твоя фантазія про те, що "потенційно уявивши що завтра масово люди відмовляться від хрому і частка ринку значно зросте" - це, звичайно, чудово. Але це так само реально, як і те, що я завтра виграю лотерею.
ну власне я з цього і почав, а ви підхватили тему розмови...
Scoffer
Member

tornadox: 04.09.2025 20:20І весь цей бізнес-план тримається на одній-єдиній угоді з Google
Ну не весь, і це просто показник фіговості менеджменту. Більшість некомерційних фундацій живуть на тому що через них податки скорочують. Для цього немає потреби в ексклюзивних угодах з гуглом чи кимось там ще. Тут би провести розслідування, а чи не засланці гугловські в директораті.
saren
Member

Tetronga
От я задалбываюсь от эджа чистить винду, когда какая то мразь его снова поставит. Последний раз это была какая то игрушка из стима. Не стесняясь написала, что устанавливает эдж. Сразу в мусорку, и игрушку и эдж.
Ответить