SanDisk пропонує недорогі NVMe-накопичувачі WD Blue SN5100 місткістю до 4 ТБ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Piter Cantrope: 27.08.2025 19:52Зараз дуже подорожчали вони
Бо терабайта має вистачити всім (с)
1 ТБ Ссд це майже як FHD в моніторах. Монітори вже понад 15 років жують цю жуйку, ссд десь рочків 10.
Може і вистачає, якщо купують :dontknow:
Ortyomko
Member

nazar-pc: 27.08.2025 18:01 Недорогі це Kingspec TLC 4TB на Aliexpress по ~$150 USD
можна лінк?
Сidonix
Member

Такі диски хіба що у Foxtrot чи Comfy втюхувати тим хто не шарить
IC9517
ATI&Vmod_fan

l-m: 27.08.2025 19:20QLC буває різне, ви купили китайське сміття, тому й.
Он вище людина згадувала за Solidigm P41 - там ніхто 7400/6500 не обіцяє, але працює по факту в рази швидше за ваш.
https://www.tomshardware.com/reviews/so ... d-review/2
1TB
The 1TB P41 Plus writes in pSLC at around 3.075GBps for over 44 seconds, suggesting a cache of at least 135GB. Officially this is specified to be 150GB. As with the 2TB SKU, this is a hybrid cache with some static pSLC and the rest dynamic. As the static portion is dedicated, it is smaller at 1TB; it is possible to see the static portion for the first few seconds of writes. QLC speeds are at most 250MBps
2TB
The P41 Plus uses a hybrid cache like the 670p, although this can be difficult to discern. Keen observers will see the pSLC cache pattern is slightly different for the first few seconds. The 2TB P41 Plus writes at around 3.25GBps for 83 seconds, equalling a cache of about 270GB. Officially, it’s declared to be 300GB with a substantial static portion. Static and dynamic pSLC cache have different characteristics, but the importance here is that the drive will always have some dedicated pSLC cache even when the drive is very full.
Once the pSLC cache is full, the P41 Plus begins writing directly to the QLC, which is much slower at around 400MBps.

Швидше, але до TLC далеко. І схоже одна з основних причин щодо високої лінійної швидкості – малий та повільний SLC кеш
Порівняємо з китайською SSD з китайською TLC на тому ж Maxio, що і в Orico
https://www.techpowerup.com/review/neta ... -tb/6.html
Write speed starts out at almost 5 GB/s, with some up-and-downs in-between. This rate is sustained until 207 GB have been written to the drive. Once the SLC cache is full, write speeds drop to around 2.5 GB/s, which is still excellent. Once the drive is almost completely full, speeds drop further, to around 750 MB/s.
Filling the whole 2 TB capacity completed at 1.8 GB/s, which is a very good result, in-line with the major competing drives.
Piter Cantrope: 27.08.2025 18:23Я свої Solidigm P41 2TB plus купував по $65. Оце недорого. QLC, але нормальні робочі NVME.
Де і коли? Зараз на амазоні коштує 159 $ (правда від стороннього магазину, підозрюю, що десктопні моделі цієї марки зараз у США офіційно не продаються), при тому що набагато швидші 990 evo plus і sn7100 коштують 120.

В якості доказу що solidigm швидше виняток тест Crucial P3 Plus 2TB, який коштує ті ж 120 $, що і wd sn7100 і samsung 990 evo plus

https://www.tomshardware.com/reviews/cr ... he-cheap/2
The good news is, the P3 Plus can absorb up to about 550GB of writes within its pSLC cache. This indicates that all of the QLC is capable of acting in single-bit mode for a total cache capacity that’s one-fourth of the flash. This cache will diminish in size proportionately as the drive is filled based on how much space is left free. A large, dynamic cache is a good way to hide weak native performance. The P3 Plus’s cache is ample to handle typical, bursty workloads.
The bad news is that the native performance is extremely poor. Speeds drop down from 4.4 GBps to 100 MBps.

тобто навіть брендовий nvme з чіпами Micron поводиться навіть гірше ніж китаєць з китайськими чіпами та контролером. Як уже припускав вище, впевнений вся справа в першу чергу в розмірі SLC кеша, який і у китайця і у Crucial великий, а потім - біда. Гаразд китайці, але чомусь Crucial вирішила пустити пилюку в очі високими швидкостями і великим кешем незрозуміло. У будь-якому випадку доплата за nvme з TLC або невелика або взагалі відсутня, навіть китайський nvme з TLC, що складається з повністю китайських комплектуючих, в рази швидше за найкращих представників з QLC.
maksim2020: 27.08.2025 19:47$300 за 4Tb, коли Samsung 990 Pro - $269? Дійсно, недорого.
так це msrp, реальну ціну дізнаємось після початку продажів. Хоча із реальними цінами у WD теж все дивно. На даний момент WD Blue SN5000 4tB (QLC) коштує на амазоні 220 $, а WD Black SN7100 $ TB (TLC) - 210 $. Обидва, звісно, ​​зі знижкою щодо msrp.
перекладав на українську гугл перекладачем, прошу сильно не лаяти :shuffle:
Misanthrop
Member

Звичайнісінька ціна.
Crucial від micron і дешевше брав місяць-два тому і працює без нарікань
Afit
Member

Пф... Вот провереный недорогой вариант. Правда максимум на 2ТБ, ещё и дешевле. Какая память я не знаю, но по бенчам и ощущениям всё так бодро летает как с TLC. https://telemart.ua/products/patriot-p4 ... lp1kgm28h/
maksim2020
Member

Ostin: 27.08.2025 20:06
Piter Cantrope: 27.08.2025 19:52Зараз дуже подорожчали вони
Бо терабайта має вистачити всім (с)
1 ТБ Ссд це майже як FHD в моніторах. Монітори вже понад 15 років жують цю жуйку, ссд десь рочків 10.
Може і вистачає, якщо купують :dontknow:
Ну, в 2014 я купив Crucial M500 на 240GB, за 1652 грн. - $143, кошмар. І це був як раз типовий об'єм, терабайт в ноутах почав бути масовим десь в 2021-22.
erkins007
Member

Я за 4700 у нас Кингстон кс3000 на 2тб брал, с тлц, буфером и выделеным слц кешем. А это какое-то недоразумение
Piter Cantrope
Member

IC9517: 27.08.2025 20:39
Piter Cantrope: 27.08.2025 18:23Я свої Solidigm P41 2TB plus купував по $65. Оце недорого. QLC, але нормальні робочі NVME.
Де і коли? Зараз на амазоні коштує 159 $
Та на Амазоні кілька років тому. Коли ціни на SSD пішли вниз влітку-восени 23 року, ми їх тут обговорювали на форумі, камради радили, і багато хто закупився. Я в тому числі. Була навіть нижча ціна, здається, 62$. Але я довольний і по 65$ :yes:
спойлер
Screenshot 2025-08-27 225504.png
Я пам'ятаю тоді ще були Silicon Power 4TB UD90 десь по 150$, якраз щоб без мита проходити. Я хотів взяти, але не наважився, думав ціни і далі вниз будуть йти. Треба було брати :)
Afit
Member

Вот кстати нашёл скриншот. Ну что скажете? По моему за такую цену огонь. И лично у меня уже 2 года отпахал
Вложения
Снимок экрана 2025-07-09 121924.png
SaxOFFoN
Member

Li
У мене помирав один ссд за все життя. І це Samsung 970 Evo Plus десь через рік-півтора після покупки. Вартість повернули по гарантії.

Є навіть Kingspec, тому що тільки від них можна вільно купити 2242 nvme з двома ключами(візуально як сата), саме такий формат треба для ряду ноутбуків Lenovo Thinkpad - працює вже роки три)
AndrewV
Member

Может доплатить за SN850X или SM7100 совсем немного?
Filabatya
Member

SN :rolleyes:
ender
Member

Crucial P5 Plus, 2 TB, 3D TLC NAND покупал за 4500 грн
MSRP 151$ заявлен
https://www.crucial.com/ssd/p5-plus/ct2000p5pssd8

Нормальный TLC с буфером 2GB

А это поделие... просто мрак. Даже будь оно с буфером - было бы мусором.
Просто видишь QLC - сраз ставь клеймо "непригоден".
Даже TLC когда заполнен на 80% сильно теряет в производительности, а QLC превращается в HDD - так как его зависимость от SLC кеша значительно выше.
Для примера, выше упомянутй P5 Plus сохраняет скорость на запись 1400 MB/s при непрерывной записи вплоть до 1TB, чем не могут похвастаться очень многие не бюджетные TLC. А этот QLC запишет 5% от номинальной ёмкости и свалится в HDD-режим.

То есть использовать его по прямому назначению - файлопойомка, нет смысла. Лучше уж брать HDD и устраивать файлопомойку на нём - он хотябы больше вместит.
RSH
Junior

ender: 28.08.2025 06:09 Лучше уж брать HDD и устраивать файлопомойку на нём - он хотябы больше вместит.
І довше проживе B-)
Li
Member

tornadox: 27.08.2025 19:50
Li: 27.08.2025 18:03 В мене один кинг спек 250гб просто перестав працювати,через пів року. Немає довіри до фірми.
Свого часу через такі коментарі доводилося "переплачувати" за бренд, а потім таки ризикнув, більше 20 ссд куплено в китаї, частину продав, 2/3 досі в роботі, ще жоден не вмер. Ви цілком могли купити підробку на Кінгспек, треба відгуки читати, дивитися наскільки новий магазин.
Брав тут у кінці 21го року. Тут по коментаріям не тільки в мене вийшов зладу ССД. https://www.aliexpress.com/item/3259532 ... 1802I0sLj3
Inqizitor2022
Member

Цена как у TLC, но память QLC и буфера нет. Возникает вопрос - они там с головой вообще дружат, или нет таки?
МОНАХ
Member

Дядя Діма: 27.08.2025 19:24 ... Если под систему - буфер нужен однозначно, ...
► Раз трапилася нагода, то трохи напів-по-оффтоплю...
► Хочу зрозуміти для себе практичність наявності такого буферу на ССД. Зрозуміло, що з ним краще, ніж без нього, але - це в цілому (а для мене ще й - в теорії), а як безпосередньо на практиці, реально - як наявність буфера зчитується, відчувається... (не знаю, як назвати... коротше, "є кайф від нього в роботі" чи так - на рівні погрішності, яка органоліптично майже не зчитується)? Хочу зрозуміти на майбутнє чи дійсно варто під ОС ганятися за буфером і платити більші кошти :shuffle: .
Дядя Діма
Member

МОНАХ: 28.08.2025 11:02
Дядя Діма: 27.08.2025 19:24 ... Если под систему - буфер нужен однозначно, ...
► Раз трапилася нагода, то трохи напів-по-оффтоплю...
► Хочу зрозуміти для себе практичність наявності такого буферу на ССД. Зрозуміло, що з ним краще, ніж без нього, але - це в цілому (а для мене ще й - в теорії), а як безпосередньо на практиці, реально - як наявність буфера зчитується, відчувається... (не знаю, як назвати... коротше, "є кайф від нього в роботі" чи так - на рівні погрішності, яка органоліптично майже не зчитується)? Хочу зрозуміти на майбутнє чи дійсно варто під ОС ганятися за буфером і платити більші кошти :shuffle: .
Якщо тезисно:
- будь-який SSD, на якому встановлена ОС, обов'язково повинен бути з DRAM-буфером, тому що:
а) буфер прискорює обробку і доступ до невеликих файлів, що позитивно позначається на швидкості запуску ОС і додатків і дозволяє краще справлятися з інтенсивними навантаженнями (наприклад, багатозадачність).
б) на буфер іноді падає частина великого I/O навантаження, що подовжує термін служби самого накопичувача.
- SSD без буфера - це варіант для простого базового повсякденного використання ПК або для використання його в якості диска, з якого велика частина навантаження - це читання.
Загалом, якщо для Вас ПК - це інтернет, офісні додатки, мультимедіа - різниці Ви не помітите.
Для всіх інших випадків краще брати диск з DRAM-буфером (якщо SSD на ПК буде тільки один).
Сподіваюся, що не заплутав :)
Filabatya
Member

Дядя Діма
SN7100 то що не варто йти на цей компроміс через температури, як єдиний 2тб для ігор і мультимедії на ноуті(головний конкурент р31 голд але 3,0 меші швидкості)?
наскільки читав з операхи 100мб бере тай все тіп топ :gigi:
Ответить