Зафіксовано перший випадок оплавлення роз’єму живлення 12V-2x6 під час використання Radeon RX 9070 XT

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

SERGBILL: 22.08.2025 11:53 Яким чином потужність і версія стандарту бж можуть стати причиною підгорання роз'ємів? Причина тільки в якості самих роз'ємів і все.
якщо це питання про атх3.0 вс 3.1 - недотиснули роз'єм -> опір контактів більший -> більше падіння напруги і нагрів -> відяха намагається тягнути ще більше для компенсації падіння напруги -> ще більший нагрів і в якийсь момент може погоріти
власне такого самого результату можна і на звичайном 8-пін добитися :D
alexeygalas
Member

Ось іще доречі про "парашні" адаптери
спойлер
Изображение
https://www.techpowerup.com/forums/thre ... su.331907/
Последний раз редактировалось alexeygalas 22.08.2025 12:16, всего редактировалось 1 раз.
Denvys5
Member

Denvys5: 22.08.2025 10:24Wccftech як завжди фуфло пишуть, а ми зкопіюєм не читаючи
або ще гірше, читаючи
He did say that he was running a fairly entry-level PSU from Kolink, and that too a 700W unit. As far as we can tell, Kolink doesn't make an ATX 3.1 PSU, which is the safer standard.
ASRock also recommends a 850W PSU at a minimum for its AMD Radeon RX 9070 XT GPUs, so we can see three problems with this case:
Using an under-wattage PSU with ATX 3.0 certification (700W)
Relying on a 16-pin adapter cable rather than a 16-pin-to-16-pin connection
No evidence that the connectors were plugged in properly
So while there may be user error involved, this also goes to show just how many checks are required when using the 16-pin connectors, which wasn't the case with older 8-pin connectors. The plugged in, and it had a better click feedback when the power connectors were plugged in properly.
Важливим фактором могло стати використання простого блока живлення Kolink на 700 Вт, який навіть не підтримує стандарт ATX 3.1. Тобто явно присутня ситуація, коли пристрій використовувався без дотримання всіх технічних вимог. Тому даний випадок можна вважати неприємним винятком.
ОМГ, цієї туфти навіть в оригіналі не було, це вже місцеві копірайтери додумали :facepalm:

В оригіналі прямо кажуть що це роз'єм гірше за нормальні, і можливий юзер еррор в тому що БЖ був не 850вт а 700вт
oversteve
Member

alexeygalas: 22.08.2025 12:01
oversteve: 22.08.2025 11:30для якогось мусорного бж
Мусорний програє в будь-якій конфігурації. На те він і мусорний

Ось який кабель потрібно від БЖ до карти (для 90х карт є такі кабелі на 3-4 коси)
Враховуючи, що із більшості БЖ на 750-850W 4 коси по 8 пін виходять реально із двох роз*ємів, які дублюються навіть не рівнодовгими кабелями - це кращий варіант
спойлер
Изображение
А не оте знущання, яке кладуть вендори до карт
таке враження, що ви не читаєте :insane: такі кабелі можна використовувати з тими БЖ, де виробник таку можливість передбачив, в іншому випадку у вас сам бж може поплавити, бо по стандарту ці 8пін роз'єми мають витримувати 150Вт, а не 300Вт і не всі виробники це передбачили на стороні бж

вендори кладуть перехідники до карт саме із розрахунку на стандартні 150Вт ро роз'єм, і зараз більшість перехідників нормальні, але тут виникає інша проблема - юзер не читає інструкцію, де написано, що треба 3-4 роз'єми підключити 3-4 окремими однаковими проводами, а починають мудрити із подвійними роз'ємами, додатковими перехідниками зі звичайних молексів і т.п.
1234waltz
Member

oversteve: 22.08.2025 12:09 власне такого самого результату можна і на звичайном 8-пін добитися :D
Хіба що в теорії, або просто зламавши цей роз'єм (ну для цього людині треба бути олігофреном, буквально) бо 8-пін або втикається з фіксацією або не втикається взагалі. За надцять років, в жодної людини з мого оточення не горіли 8-пінові, а одиничні випадки здохших карт були в часи відвалів чіпа (в епоху зміни припою на "екологічний").
radeon5870
Member

Рівень "новин" засмучує :(
alexeygalas
Member

oversteve: 22.08.2025 12:19але тут виникає інша проблема - юзер не читає інструкцію, де написано, що треба 3-4 роз'єми підключити 3-4 окремими однаковими проводами, а починають мудрити із подвійними роз'ємами, додатковими перехідниками зі звичайних молексів і т.п.
Тому і не варто гнати на роз*єм, якщо не хочеш читати інструкцію. Але нарід такий - спочатку зламаю, а потім розберусь, як потрібно було.

Відправлено через 5 хвилин 44 секунди:
oversteve: 22.08.2025 12:19таке враження, що ви не читаєте
Я якраз таки читаю. І я би не додумався до Бж, який має 2 колодки по 8 на виході підключати 4090, у якої короткочасні пікові споживання майже сягають 600w.
Последний раз редактировалось alexeygalas 22.08.2025 12:36, всего редактировалось 1 раз.
oversteve
Member

1234waltz: 22.08.2025 12:20
oversteve: 22.08.2025 12:09 власне такого самого результату можна і на звичайном 8-пін добитися :D
Хіба що в теорії, або просто зламавши цей роз'єм (ну для цього людині треба бути олігофреном, буквально) бо 8-пін або втикається з фіксацією або не втикається взагалі. За надцять років, в жодної людини з мого оточення не горіли 8-пінові, а одиничні випадки здохших карт були в часи відвалів чіпа (в епоху зміни припою на "екологічний").
у 12вхпвр така сама фіксація, як і у 8 пін, просто сам роз'єм трохи менше по габаритам, так що олігофрени :dontknow: :D
так і у нас на форумі для прикладу ні одного випадку погорівших 12вхпвр немає
навіть тут в темі в попередніх постах є приклади "погорівших" свіжих карт з 8-пін
viewtopic.php?p=4021849#p4021849
Ostin
Member

oversteve: 22.08.2025 12:19треба 3-4 роз'єми підключити 3-4 окремими однаковими проводами, а починають мудрити із подвійними роз'ємами
Ні, не треба. Ось в темі все розібрали viewtopic.php?t=289924&hilit=150
Подвійні кабелі несуть 300Вт.
alexeygalas: 22.08.2025 12:32не хочеш читати інструкцію
Нічого там такого немає в інструкції.

Це я пишу як користувач, який був завжди впевнений в тому, що варто підключати кожен роз'єм окремим кабелем.
leif
Member

Ostin: 22.08.2025 12:50Подвійні кабелі несуть 300Вт.
можна посилання на окреме повідомлення, де саме підтверджено цей факт? пробігся очима по топіку -- не побачив
Ostin
Member

leif
На третій сторінці все.
Причому я топив за окремі кабелі :rotate:
leif
Member

Ostin: 22.08.2025 12:50варто підключати кожен роз'єм окремим кабелем.
так і треба робити.

ось приклад з 3080ті, на який просто я сам звернув колись увагу:
viewtopic.php?p=3322357#p3322357
Shaolin_Style: 16.01.2022 14:42298 вт в 100% load=
Shaolin_Style: 17.01.2022 11:41Всем спасибо кто указал на проблему, распотрошил системник, проверил коннекторы. Поплавленных элементов на конце шнура не было, но вот запах пластика имелся. Докинул второй шнурок, запитал отдельно. Дальше еще чуднее, карта в фурмарке при 100% загрузке стала потреблять 310вт, вместо 290+ как было ранее.
був би БЖ погірше -- поплавило б коннектор ізі
Ostin
Member

leif: 22.08.2025 12:53так і треба робити
В комплекті з БЖ може йти два подвійні кабелі (як в приведеній темі), розраховані на 600Вт. Нічого самому докуповувати не треба, бо це колгосп.
oversteve
Member

Ostin: 22.08.2025 12:50
oversteve: 22.08.2025 12:19треба 3-4 роз'єми підключити 3-4 окремими однаковими проводами, а починають мудрити із подвійними роз'ємами
Ні, не треба. Ось в темі все розібрали viewtopic.php?t=289924&hilit=150
Подвійні кабелі несуть 300Вт.
alexeygalas: 22.08.2025 12:32не хочеш читати інструкцію
Нічого там такого немає в інструкції.

Це я пишу як користувач, який був завжди впевнений в тому, що варто підключати кожен роз'єм окремим кабелем.
треба конкретно по виробниках дивитися, у корсара 300Вт, у сісоніка на деяких 225Вт, у інших може бути ще щось інше
ну і власне уявіть ситуацію - ви до перехідника з 3 входами підключили 1 косу + 1 косу з апендиксом, у вас банально різний опір на пінах роз'ємів вийде, і як результат перекос струму на перехіднику
leif
Member

Ostin: 22.08.2025 12:52На третій сторінці все.
про корсар? так це не означає, що у всіх так. це означає що у корсара так :gigi:

у мене теж зараз до суперквітки підключена 5090 з двох 8пін на БЖ до 1*12вхпвр. але це тому, що сама суперквітка продає такі кабелі і впевнена в тому що БЖ здатен віддавати через 1 кабель 300вт, і навіть так я вважаю це поганою ідеєю, що б там не стверджував корсар

Відправлено через 44 секунди:
Ostin: 22.08.2025 12:55В комплекті з БЖ може йти два подвійні кабелі (як в приведеній темі), розраховані на 600Вт.
таке буває у високорівневих БЖ, це точно не про колінк бюджетний.
Ostin
Member

oversteve
leif
Так я теж про це кажу: якщо виробник БЖ дозволяє таке робити - то нічого придумувати не треба.
oversteve
Member

Ostin: 22.08.2025 12:55
leif: 22.08.2025 12:53так і треба робити
В комплекті з БЖ може йти два подвійні кабелі (як в приведеній темі), розраховані на 600Вт. Нічого самому докуповувати не треба, бо це колгосп.
на жаль модульні виходи на бж не є стандартом, так що так не вийде
Ostin
Member

leif: 22.08.2025 12:57колінк бюджетний
Я не читав його інструкцію і не дивився комплект.
leif
Member

не можна при використанні бюджетного БЖ типу колінк вішати більше 150-180вт на одну косу з двома роз'ємами ПСІе, категорично не рекомендую так робити :nunu:
alexeygalas
Member

4090/5090 можна підключати до 1000 моделей (вони вже мають 4 окремо пропаяних колодки)
спойлер
Изображение
А 850 і менше мають як правило по 2 колодки, які ще 4080 можуть витримати але не більше. Я б навіть 7900XTX не став до такого підключати.
P.S. але в мому корпусі стоїть Dagger Pro 850 PCIe 5.0 з прямим кабелем. Та і в мій корпус хх90 карти влізають по одній моделі самі самі малі, які будуть торкатись стінок. Я таку і не поставив би сюди. Тому у мене все ціле )
Последний раз редактировалось alexeygalas 22.08.2025 13:03, всего редактировалось 1 раз.
Ответить