Геймери все частіше купують OLED-монітори. Обсяги поставок за підсумками року зростуть на 86%

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Active Member

Gold_Star: 16.08.2025 18:36 Liquid crystals have a natural relaxed state. When a voltage is applied they rearrange themselves to block certain light waves. If left with the same voltage for an extended period of time (e.g. displaying a pointer or a taskbar in one place, or showing a picture for an extended period of time), the liquid crystals can develop a tendency to stay in one position. This ever-so-slight tendency to stay arranged in one position can throw the requested color off by a slight degree, which causes the image to look like the traditional "burn-in" on phosphor based displays.
В мене терморегулятор на чорнобілому рідкокристалічному. А там статичне зображення, статичніше нікуди. Нічого не залипло. А ще ж є калькулятори там різні. Вони ту мишу бідну рік в кутку тримали?
rizakrko: 16.08.2025 19:04 Не тікає нічого за межі екрану. Самого екрану на моніторі є з невеликим запасом (мабуть пікселів 10 в кожен бік), і зображення зміщується на кілька пікселів через кожних n-хвилин/годин. Як було 3840*2160, так і є - ніхто пікселів не викрадає і зображення не ховає.
Це зовсім не впливає на сприйняття і помітити цей перехід майже неможливо (він триває 1-2 кадри).
When Pixel Shift is used, the edges of the image may move outside of the screen borders and may not be visible. This is not a device defect.

Ок, на конкретній моделі не тікає. Просто збоку чорні смуги, по 10 пікселів. І от дивишся в центр прицілу, а через годину приціл вже збоку. До речі, на деяких ігрових моніторах колись була фіча екранного прицілу. Цікаво, чи воно б його так само совало, чи на місці лишило. Було б кумедно )

l-m
В мого екрану абсолютно гарний чорний. На чорному робочому столі косяки вже були б помітні. Що вони там в себе наміряли, поняття не маю. Може кривий екзмпляр, може ревізія.
Gold_Star: 16.08.2025 19:37 а сьогодні наче "прорвало" після ресерчінгу
Саме так. Виявилось, що вигоряння, то не єдина проблема. А є ще купка інших.
StTechnik
Member

Геральт
Та не покупай. Ты ж и не собирался. Всем пофик. Сиди на IPS. Вот честно. Это все равно что убеждать мух, что какашки не вкусные. :)
Gold_Star
Member

Геральт: 16.08.2025 19:43 І от дивишся в центр прицілу, а через годину приціл вже збоку
Gold_Star: 16.08.2025 17:48Ну так, десь раз на півгодини зображення міняє позицію на ~пару пікселів
:lol: :lol: :lol: :lol:
Яке ще "збоку". Ви цього просто не помітите, якщо не будете півгодини гіпнотизувати себе в одну "точку" на екрані. Чи може ви ще й очима не оглядаєтесь по екрану, а сторого фіксуєте погляд по центру? :laugh:
Геральт: 16.08.2025 19:43When Pixel Shift is used, the edges of the image may move outside of the screen borders and may not be visible. This is not a device defect.

Ок, на конкретній моделі не тікає. Просто збоку чорні смуги, по 10 пікселів.
Так і є. Ось тільки що глянув на телевізорі - зверху та по лівій частині екрану дійсно є невеличкі чорні рамки. Тобто оледу "насипали" з запасом :D
Геральт: 16.08.2025 19:43Саме так. Виявилось, що вигоряння, то не єдина проблема. А є ще купка інших.
Вірно. Про ці інші проблеми вже казав пан StTechnik ;)
Vpupkin
Member

Геральт: 16.08.2025 19:43І от дивишся в центр прицілу, а через годину приціл вже збоку.
:facepalm: :facepalm: :facepalm:
Enjthesilence
Member

Геральт: 16.08.2025 19:43 l-m
В мого екрану абсолютно гарний чорний. На чорному робочому столі косяки вже були б помітні. Що вони там в себе наміряли, поняття не маю. Може кривий екзмпляр, може ревізія.
в мене був не з дешевих ips і начебто без сильних глоу на чорному, як мені здавалось, крутий чорний, абсолютно гарний, поки не поставив поруч олед. B-)
а про "от дивишся в центр прицілу, а через годину приціл вже збоку." це прям сильно, Гервант. ти як завжди) той "тік" абсолютно непомітний, але знаєш, тобі дійсно непотрібен той олед, повір.
ігноруймо цих додіків, що ви намагаєтесь їм пояснювати вже стільки сторінок?
Последний раз редактировалось Enjthesilence 16.08.2025 20:23, всего редактировалось 1 раз.
l-m
Member

Геральт: 16.08.2025 19:43 l-m
Ахаха, класика)
То може й з vrr flicker вони щось не те наміряли, і його немає?
Тут вірю, тут вже не вірю, бо мій монітор найкращий, не тошо ваші ОЛЕД зі збитим прицілом :lol:
FirstTDM
Member

Gold_Star: 16.08.2025 18:29От ви як дипломований Делловод, амбасадор по промисловим IPS-моніторам, професіонал своєї справи (без іронії), розкажіть нам - вартує брати отой олед взагалі, чи це просто іграшка для з жиру бісящихся буржуїв?
У меня сейчас 2 монитора:

* великолепный для "офисной работы" со всеми видами текстов/таблиц/диаграмм 4К 32" Dell на IPS Black с HDR400
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/u3223qe

* великолепный для мультимедиа и 3D игр 4К 32" MSI MAG 321UP на QD-OLED с HDR1000 и True Black 400
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... rx-qd-oled
https://thepcenthusiast.com/msi-mpg-321 ... e_vignette

Рассказывать нечего:

* если только для офисной работы, то я бы взял новый Dell U3225QE с 120Гц и HDR600 и всё - имхо, это вершина офисных мониторов на IPS
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/u3225qe

* но как только я посмотрел фото, видео и запустил Cyberpunk 2077 на QD-OLED - больше я играть на IPS не буду :super:

Ну и работать в офисе на QD-OLED ничего не мешает - нет проблем со шрифтами, нет проблем ни с чем (надоело уже развенчивать мифы и страшилки)
Последний раз редактировалось FirstTDM 16.08.2025 20:45, всего редактировалось 1 раз.
Alexsandr
Member

1234waltz: 16.08.2025 14:24 у меня 15+ лет стояли "на складе" ЭЛТ никого не трогали, но я решил ими попользоваться - так за несколько месяцев весь запас ЭЛТ монитов в виде 3 штук погорел как и переходник HDMI --> VGA. Вообщем есть ЭЛТ вечные - но на момент их рыночной жизни они стоили как пол царства и у простого народа не встречается.
Я только избавился от 14 дюймового. Мой домашний - сломался шнур, а на замену не нашел, у всех мониторов он как оказалось свой.
1234waltz: 16.08.2025 14:24 От доречі, всі елт моніки, окрім найпершого та найдревнішого, в мене дохли. Перший tn та перший ips монік також, але там плата сгоріла.
У меня работали нормально, кроме купленого б/у когда-то. А вот качество первых плоских телевизоров, это был ужас ("не дорогой" сегмент), слишком медленная матрица, плохие алгоритмы растягивания картинки... ЭЛТ кроме диагонали в целом были не хуже. Если на кухню, то мелочь кухонная с плоским экраном как правило была вообще отвратительная по качеству картинки.
Filabatya
Member

почав читати тему і замість того щоб купити за 1К 55тку с4 Взяв тряпочку і протер пилюку, попшикав очисником для моніків на свій ВА і Який ж він класний :gigi:
можна ще розігнати аж до 75Гц!!!
Последний раз редактировалось Filabatya 16.08.2025 21:02, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

Alexsandr: 16.08.2025 20:43А вот качество первых плоских телевизоров, это был ужас
Десь в році 2006 20-дюймові LCD-телевізори нижчої ланки коштували не менше 4200 грн (~$850 по тодішньому курсу). В той час як CRT 21" від іменитих брендів з плоским склом, крутим стереозвуком та іншими "компонентами" з телетекстами коштували в районі 1600 грн. Казати чи була між ними кардинальна різниця в зображенні - так, тільки не на користь LCD, який програвав просто по усім пунктам. Зате "тоненький", "маленький", "прікольний" :gigi:
Filabatya: 16.08.2025 21:00можна ще розігнати аж до 75Гц!!!
Вещщ :super: А там диви і по DP може витягнути сотку герц :up:
FirstTDM
Member

Alexsandr: 16.08.2025 20:43А вот качество первых плоских телевизоров, это был ужас
Ну да - так и было. Первые поколения LCD телевизоров проигрывали по качеству картинки и плазме, и хорошим CRT (Sony Trinitron) - ну а что было потом все хорошо знают :)
Ostin
Member

Пам'ятаю, перший свій LCD купив у 2006 році. 17 самсунг, здається. І хоч я небезпідставно зважав на те, що на роботі новенький CRT має кращу картинку, очі від домашнього LCD втомлювались суттєво менше. І це була безумовна перемога нової технології.
То до чого я веду. Якість картинки завжди поступиться загальному комфорту від користування, якщо таке матиме місце. Бо здешевлення оледів, якщо виробники таки плануватимуть вихід "в маси", може теж відбитись на загальних користувацьких характеристиках, як от втома очей, те ж мерехтіння, якого вже немає на дорогих сучасних моделях, відчутне вигоряння і т.н.
Геральт
Active Member

l-m: 16.08.2025 20:21 Ахаха, класика)
То може й з vrr flicker вони щось не те наміряли, і його немає?
Тут вірю, тут вже не вірю, бо мій монітор найкращий, не тошо ваші ОЛЕД зі збитим прицілом :lol:
Не має ніякого флікера. Вже писав, що про існування такого явища дізнався виключно завдяки темі про OLED. І не тільки на поточному моніторі. Була колись LG на VA, там також нічого не мерехтіло.
Не найкращий, але може бути. І вже точно не причина міняти просто так
FirstTDM
Member

Ostin: 16.08.2025 21:30І це була безумовна перемога нової технології.
Да. Так и есть :up:
Ostin: 16.08.2025 21:30Бо здешевлення оледів, якщо виробники таки плануватимуть вихід "в маси", може теж відбитись на загальних користувацьких характеристиках,
Ну так и сегодня бюджетные мониторы на IPS не блещут качеством картинки и комфортом - между условным 2E 2E-L2825B-01 (IPS, 4K) и Dell UltraSharp (IPS, 4K) просто пропасть...

Так и с OLED будет - от массовых бюджетных моделей до топовых... вот, например, Dell уже выпустил первую модель Dell S3225QC и сразу в относительно массовый сегмент, ну по крайней мере значительно дешевле старших QD-OLED...
waryag
Member

Gold_Star: 16.08.2025 21:01Казати чи була між ними кардинальна різниця в зображенні - так, тільки не на користь LCD, який програвав просто по усім пунктам. Зате "тоненький", "маленький", "прікольний"
Менша втома очей компенсувала все.
Scoffer
Member

waryag: 16.08.2025 21:48Менша втома очей компенсувала все.
Від перших LCD очі витікали за хвилини. Власне, досі існують що TN, що IPS, на котрі боляче дивитись. Буквально.
Я колись трішки відповідав на закупівлі, і дуже сильно розісрався з боссами на цю тему бо людь в офісі приходив і через один скаржився що очі болять, а боссам треба було зекономити 200 гривнів на моніторі і за це вже вони отримали примію)))
spectroid
Junior

Ostin: 16.08.2025 21:30 Пам'ятаю, перший свій LCD купив у 2006 році. 17 самсунг, здається. І хоч я небезпідставно зважав на те, що на роботі новенький CRT має кращу картинку, очі від домашнього LCD втомлювались суттєво менше. І це була безумовна перемога нової технології.
То до чого я веду. Якість картинки завжди поступиться загальному комфорту від користування, якщо таке матиме місце. Бо здешевлення оледів, якщо виробники таки плануватимуть вихід "в маси", може теж відбитись на загальних користувацьких характеристиках, як от втома очей, те ж мерехтіння, якого вже немає на дорогих сучасних моделях, відчутне вигоряння і т.н.
Естественно, что глаза "стоят" намного дороже любого монитора. Я в 2003-м брал 17 самсунг 172т за... 600 баксов - это к слову о том, что кому-то оледы сейчас кажутся слишком дорогими :laugh:
А если бы пользовался элт мониторами всё это время, то наверное ослеп бы давно. А так даже очки не ношу и не собираюсь. Но тут еще от генетики есть зависимость к ухудшению зрения, и от не очень грамотных врачей тоже могут быть проблемы со зрением.

Улучшать оледы по-моему уже некуда, органика не будет работать по 20-30 лет без фатальных изменений. А вот аналоги микроледа уже вовсю создаются и тестируются. А то технологии микролед уже больше 20 лет, а прогресса хотя бы в стоимости нет.
FirstTDM
Member

Scoffer: 16.08.2025 21:55Від перших LCD очі витікали за хвилини.
Scoffer: 16.08.2025 21:55а боссам треба було зекономити 200 гривнів на моніторі
Вот тут и есть истина - нормальные, а не самые дешевые LCD вполне себе комфортны для глаз... даже самые первые...
spectroid: 16.08.2025 22:03Улучшать оледы по-моему уже некуда
Да вроде как заговорили о 4-м поколении OLED матриц... посмотрим...
spectroid
Junior

FirstTDM: 16.08.2025 22:15 Да вроде как заговорили о 4-м поколении OLED матриц... посмотрим...
Так уже есть такие и не вроде, а точно. Но лично мое мнение таково, что оледы - это как временное решение на пути к микроледу и его аналогам.
Тут главное не приобретать продукцию от международной микроскопической звезды, а то у них и оледы год-полтора будут работать, как и всё остальное
FirstTDM
Member

spectroid: 16.08.2025 22:56Так уже есть такие и не вроде, а точно
Выйдут в следующем году новые изделия - посмотрим... я так понимаю, что полные серии мониторов на 4-м поколении не раньше, чем через год...
spectroid: 16.08.2025 22:56временное решение на пути к микроледу и его аналогам
Может быть и так... переход от TN к IPS достаточно долго длился...
Ответить