Noctua NH-D15 G2 и температура памяти

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Ответить
Автор
Junior

Привет. Интересовался кто-то температурой памяти, используя NH-D15 G2?
Собираю систему на Ryzen 9 9900x и хочу две планки 6400 cl32 по 48Gb, предположительно от G.skill (потому что хорошие отзывы о ней слышал и на таких параметрах она вроде при 1.35V работает), но прочитал, что для стабильности они не должны нагреваться выше 55°C. Мать, если что, Asus x870e-e gaming wifi. Пробовал ли кто-то колхозить, например, прорезая окошки, в боковинке вентилятора над памятью?
Если не сложно, ответьте, пожалуйста на следующее:
1) Модель памяти (хотя бы низкий или высокий радиатор), вольтаж, частота, тайминги (хотя бы CL)
2) Сколько планок памяти и сколько слотов в матери?
3) До скольки греется при средней нагрузке, высокой?
4) Если установлен второй кулер, то насколько он поднят над памятью и какого он размера и на сколько оборотов, если не родной?
Евгений King
Member

55 це щось з потолку
Після 75 можуть бути нюанси в стабільності і тільки виключно якщо ви гарно тюнили таймінги
Якщо юзати XMP, то і 80 градусів не мають викликати проблем
В гарному просторому корпусі проблем з охолодженням не буде
Earanak
Member

Недавно видел тему где у местного форумчанина в мемтестах жарились DDR5 Жискиллы в 68 градусов не выдавая ошибок. Правда там 32гб плашки две - viewtopic.php?p=4014264#p4014264 Там же я вспомнил историю времен DDR4, когда Билдзоид во время мемтеста начинал феном дуть на плашки. Какие то теряли стабильность уже при 60, а какие то и на 70 норм работали. Черт его знает как с DDR5/Hynix чипами дела обстоят :-/
Не думаю что эта инфа вам чем то поможет, спрячу как ОФФТОП под спойлер...
У меня при 21с в комнате, 1.35V на памяти, 192гб Жискиллов греются до 62-65с (крайние-центральные плашки) на открытом стенде без обдува (TM5+Anta777Extreme), а под прямым обдувом становятся 43-46с. Но у меня не двубашенный кулер а вода на проце. Ну на 62-65с никаких ошибок я не видел, но так как места свободного у меня дофига, то я в любом случае прост комп обтыкал весь обдувом прямым :dontknow:

Ну еще у Жискиллов разные ведь радиаторы :think:
Ну тип вот эти вот все на Hynix M-Die :
F5-6400J3239F48GX2-TR5S
F5-6400J3239F48GX2-RS5K
F5-6400J3239F48GX2-RM5RK
F5-6400J3239F48GX2-RM5RW
F5-6400J3239F48GX2-TZ5RW
Но с разными радиаторами. Мейби они как то отличаются по нагреву, не шарю.

И да, как выше отметили плотность вжима таймингов насколько я знаю тоже влияет на стабильность при повышенной температуре.
Насколько я понял tRFC и tREFI чувствительны к нагреву плашек. Но у меня tRFC в упор вжат и tREFI в максимум (65к) и на 65с все норм было.
Но опять же, это без подогрева от навесающего кулера, видяхи которая фигачит. Потому это немного не ваш случай получается.
DuckRider
Member

Евгений King: 12.08.2025 23:37 55 це щось з потолку
Після 75 можуть бути нюанси в стабільності і тільки виключно якщо ви гарно тюнили таймінги
Це г.скілл. Скоріше за все трідент. Воно на 65 градусах сере під себе
Евгений King
Member

DuckRider: 13.08.2025 01:20
Евгений King: 12.08.2025 23:37 55 це щось з потолку
У мене був комплект G.Skill Hynix M-die 32 (16*2) 6000@ 7200 з вжатими вусмерть таймінгами в ITX компактній збірці, жарилась до 77 градусів без помилок, далі вже розсипалось помилками
Всі напруги були фіксовані, коли помітив проблему перегріву то трохи піджаву напругу планок і поставив 2*140, щоб витягали тепле повітря, десь градусів 7 точно скинув і жило воно з рік цілком ОК в умовах ITX
АЛЕ, такі темпи були тільки під TM5 anta/1usmus в хард профілях. В реальному навантаженні воно за 65 градусів не вилазило
DuckRider
Member

Евгений King: 13.08.2025 01:33
DuckRider: 13.08.2025 01:20

У мене був комплект G.Skill Hynix M-die 32 (16*2) 6000@ 7200 з вжатими вусмерть таймінгами в ITX компактній збірці, жарилась до 77 градусів без помилок, далі вже розсипалось помилками
Всі напруги були фіксовані, коли помітив проблему перегріву то трохи піджаву напругу планок і поставив 2*140, щоб витягали тепле повітря, десь градусів 7 точно скинув і жило воно з рік цілком ОК в умовах ITX
АЛЕ, такі темпи були тільки під TM5 anta/1usmus в хард профілях. В реальному навантаженні воно за 65 градусів не вилазило
Ну а ми кілька сотень різних кітів trident z5 протестували :dontknow:
Sharkoff
Member

kokos76
Трошки дурне питання, а навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
kokos76
Junior

Sharkoff: 13.08.2025 08:08 kokos76навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
Просто взяв до уваги загальний принцип, що "і незаряджена рушниця раз на рік стріляє". Років 12 вже в мене стабільно працює попередня система на і5-2500к та пам'яттю Hynix. Здається, @4300 Мгц. Кулер Scythe Grand Kama Cross 2 https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 12/111144/ - величезна залізяка, але єдине що я роблю в своєму системнику, - пилососом висмоктую пил. Термопасту використовував топову тому навіть не пам'ятаю скільки разів її міняв. Мабуть не більше двох. А що може статися з водянкою за 10 років? А якщо заводський брак, від якого ніхто не застрахований? Тому я і не думаю про водянку, а думаю, що, можливо, поквапився і не врахував той принцип, яким керувався при виборі попереднього кулера, - охолоджені VRM та RAM. Можливо, треба було взяти Be quiet DARK ROCK TF2 https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 27/129650/

Отправлено спустя 8 минут 35 секунд:
Евгений King
Earanak
DuckRider
Я не гонюсь за максимальными результатами, но заинтересован в стабильности в долгосрочной перспективе. Имеется подтверждение того факта что проблемы от перегрева начинают вылазить не сразу а даже через полтора года - https://forums.overclockers.ru/viewtopi ... #p18549587
dead_rat
Member

Sharkoff: 13.08.2025 08:08 kokos76
Трошки дурне питання, а навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
Водянка взагалі не обдуває памʼять, тож при перегріві шо так, шо так доведеться колхозити обдув.
Vlaad13
Member

dead_rat: 14.08.2025 12:32
Sharkoff: 13.08.2025 08:08 kokos76
Водянка взагалі не обдуває памʼять, тож при перегріві шо так, шо так доведеться колхозити обдув.
в мене може дурне запитання - а чому пам'ять буде так грітися?
SleepNeep
Member

В мене пам'ять Flare X5 6000 CL30, 9800x3d, D15G2, корпус Shadow Base 800 і материнка Asus x870e-e. Вентиль над пам'ятю трохи піднятий, бо інакше потрібно супер низькі планки, щоб помістились без здвигу. Температури пам'яті: 40 - при низькому навантажені, 51 - було сьогодні, під час гри, 95-100% GPU.
Я думаю, що температури пам'яті потрібно знижувати не процесорним кулером, а корпусними, знижуючи загальну. В мене 3 вентиля на фронт + 3 на топ + нижній і задній. Можна послабити топ трохи, або підсилити фронт, щоб потік був сильніший на пам'ять і материнку. Я вважаю 51 градус це нормально.
Звичайно є процесорні кулери, які можуть добре дути і на пам'ять, але я б не заморачувався.
kokos76
Junior

dead_rat
Якщо кулер конструкції "Top-flow", то він обдуває і пам'ять.
Vlaad13
Коли система навантажується, тоді й пам'ять теж.
SleepNeep
Не пробували розганяти пам'ять до 6400@CL32? На x3d, зається, sweet spot саме 6000, але може, заради цікавості? Якщо не важко, могли би Ви подивитися, чи візьме пам'ять такий режим, який буде вольтаж та температури?
SleepNeep
Member

kokos76
сорян, зараз немає часу тестити.
Та й не бачу сенсу. Як в цьому відео показано, різниця дуже мінімальна, то в одну, то в другу сторону. Але грітись 6400 мабуть буде більше.

Додам до попереднього посту, що температури такі при моїх налаштованих курвах в FanControl. Тобто на низькому навантажені в мене все крутиться на 30%. Максимуму по вентилям в мене не досягало. Але можна ж і більш агресивно налаштувати. Це як кому подобається.
STARL1GHT
Member

kokos76: 12.08.2025 23:27 1) Модель памяти (хотя бы низкий или высокий радиатор), вольтаж, частота, тайминги (хотя бы CL)
2) Сколько планок памяти и сколько слотов в матери?
3) До скольки греется при средней нагрузке, высокой?
4) Если установлен второй кулер, то насколько он поднят над памятью и какого он размера и на сколько оборотов, если не родной?
1. Якщо процесор буде охолодуватись повітрям, то треба дивитись ТТХ тієї моделі, яку хочете взяти.
Якщо піти по шляху універсальності, то можна подивитись на лінійку FLARE X від G.Skill. Там якраз низькопрофільні радіатори.

2.Скільки вам потрібно.
Умовний сферичний кінь у вакуумі: 2 плашки по 16Gb.

3. Дивлячись як розганяти. Чомусь всі ганяться за крайнощами у вигляді 6000@CL28 чи 6400@CL30. Там часто потрібний прямий обдув плашок.
..і забувають про щось середнє у вигляді 6200@CL30, де можна обійтись пасивним охолоденням та мати цілком приcтойний результат.

4. З приводу Noctua NH-D15 G2. Доцільність її придбання рівна околонулю.
Продуктивність у порівнянні з звичайною версією та китайськими баштами на 2 радіатора майже околонульова, а ціна ну дууже різна.
kokos76
Junior

SleepNeep
STARL1GHT
На x3d з пам'яттю не так, якна звичайних процах.
6400 - максимальна частота пам'яті, на якій контролер пам'яті Ryzen 9xxx не-x3d працює в режимі 1:1 та при цьому стабільно гониться Infinity Fabric (FCLK=MCLK), a @CL32 - те, що бачив в XMP для такої частоти.
Ответить