Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Nuclear World: 19.07.2025 11:47 Заметил, что в 4к или 2к обычно прирост не так сильно ощущается, как на фхд по фпс.
Дык какая разница если я тестил специально без упора в GPU, видно же по датчикам. Ну на отдельном графике можно вниз прокрутить там посмотреть загрузку видеокарты. Я спецом так подбирал настройки что бы оно из-за разрешения не уперлось в видяху. Ну только в Бладборне осечка из-за эмуля вышла.

https://earanak.github.io/13900KF_vs_9950X3D_Games/

Если для вас мои результаты это внушительный прирост, ну тогда ок. У меня внушительный прирост вышел только в SPT-AKI где на ночных улицах с 50+ северными модами у меня FPS падал до 20-35 а после апгрейда не проседает ниже 65 в тех же раскладах, вот это действительно то что ощутил я :gigi:
Последний раз редактировалось Earanak 19.07.2025 12:34, всего редактировалось 1 раз.
DuckRider
Member

Ну и зачем выделывались эти клоуны? Гипертрейдинг в 2030 вернут? :facepalm:
KimRomik
Member

Scoffer: 18.07.2025 12:03 Універсальними будуть нащадки е-ядер, дуже вже сильно інтел в них вклалась, і реально гарними вони вийшли. А з р-ядрами щось не задалось. Ну і враховуючи що р-ядра це прямий нащадок того самого пентіум 1 про, то йому вже дійсно час на пенсію.
хотілось б десь патенти прочитати про це
я думаю, що E-ядра нічим не відрізняються від P-ядер, крім випилених деяких старих інструкцій на кшталт MMX
waryag
Member

Earanak: 19.07.2025 12:22Дык какая разница если я тестил специально без упора в GPU, видно же по датчикам. Ну на отдельном графике можно вниз прокрутить там посмотреть загрузку видеокарты. Я спецом так подбирал настройки что бы оно из-за разрешения не уперлось в видяху. Ну только в Бладборне осечка из-за эмуля вышла.

https://earanak.github.io/13900KF_vs_9950X3D_Games/

Если для вас мои результаты это внушительный прирост, ну тогда ок. У меня внушительный прирост вышел только в SPT-AKI где на ночных улицах с 50+ северными модами у меня FPS падал до 20-35 а после апгрейда не проседает ниже 65 в тех же раскладах, вот это действительно то что ощутил я :gigi:
Такое чувство, что в этой подборке специально собраны максимально кривые игры :laugh:
А в киберпанке и КС разрыв существенный.
Earanak
Member

waryag, ну так моя задумка в этом и была, посмотреть как X3D поправит каличные игры с эмуляторами/модами. В обычных нормально оптимизированных играх у меня и на 13900KF и на 5950X все нормально игралось. Ну, еще было интересно как игры на UE5 отреагируют, именно в плане 0.1% и 1%, как видно они хуже остальных отреагировали именно в этом моменте )) Думал еще в The Foundry, Satisfactory, Dyson Sphere Program станет меньше фризов на тяжелых заводах - Не стало :D Зато вот где и так FPS-а дофига было и/или больше не нужно было, вот там конечно прибавило нехило )) Но я не жалуюсь, все таки перед покупкой проводил 'ресерч' какой никакой и в целом был готов к результатам.

OFFTOP - По Dyson Sphere Program забавно вышло что они как раз недавно вывалили мегапатч посвященный конкретно оптимизации по части проца.
Впервые вижу что бы так подробно описывали патч :spy: https://store.steampowered.com/news/app ... 3085900510
Total logic time fell from 22 ms to 11.7 ms — an 88% improvement.
That's better than upgrading from a 14400F to a 14900K CPU!
Вот так вот, вжух и переписали многопоточный конвейер :laugh:
Scoffer
Member

KimRomik: 19.07.2025 12:58E-ядра нічим не відрізняються від P-ядер
Ні, е-ядра доволі радикально відрізняються від р-ядер. Ну, наскільки одна ооо-машина може відрізнятись від іншої.
https://chipsandcheese.com/p/intel-details-skymont
https://chipsandcheese.com/p/lion-cove- ... core-roars

Відправлено через 26 хвилин 36 секунд:
Насправді р-ядра просто вперлись в жор. Якби в сферичному вакуумі прибрати троттлінг за будь-якого навантаження, то там все правильно зроблено щоб вичавити максимально можливу продуктивність. Але в реальній реальності треба дещо інше.
7mindfields
Member

Евгений King: 18.07.2025 12:06 Цікаво коли Інтел поверне якусь з варіацій гіпертрейдингу :gigi:
Для цього потрібно також 3-4 роки бета-тестування на кастомерах, настільки потужно інтел відірвався вперед, що амд досі не видно у дзеркалі заднього виду :laugh:
vmsolver
Member

Концепция е-ядер в ПК отличается от таковых в мобилках, е-ядра рассчитаны на работу на средних частотах, до которых частота падает при работе с упором в поверлимит, а это типичная многоядерная нагрузка, в то время как обычные ядра, рассчитаны на высокие частоты, не могут на средних частотах продемонстрировать свой максимум в связи с недозагрузкой блоков (по времени). Это связано с тем, что внутренние блоки имеют некое абсолютное быстродействие, которое называют временем задержки (распространения сигналов от входа до выхода), если блок рассчитан на работу на 5.5 ГГц с задержкой 11 тактов, то на 4 ГГц блок всё равно будет работать на 11 тактах, но железо в таких условиях способно выдать корректный результат всего за 8 тактов (или 9, но с 40% экономией потребления), вот поэтому е-ядра и нужны - для получения максимальной производительности на ватт в тех условиях, в которых процессор оказывается при многопоточной нагрузке с упором в теплопакет.

Идея сама по себе не плоха, но этот подход подразумевает, что ядер будет много, я не уверен, что 8 е-ядер это реально много, вот 16 это уже как-то напоминает, а лучше больше, ведь чем больше количество ядер, тем выше суммарный выигрыш, но когда е-ядер мало, то и пользы не так много, хотя идея замечательная.

Далее, сделать е-ядро чтобы оно было максимально быстрым это поиск локального максимума, не следует забывать, что смысл только в многопоточной производительности, иначе идея работать не будет, поэтому надо переходить на метрики максимума многопоточной производительности на площадь, а не просто количества ядер на площадь, а нам производители процессоров, продают не площадь, а конкретное указанное количество ядер. Поэтому и рынок для этой идеи не совсем тот, красивая идея упёрлась в не настолько красивую реальность :)

Что касается новости о возврате к одной архитектуре ядер, то это не обязательно означает что е-ядер не будет, ведь идея е-ядер не в другой архитектуре.
yuriy_dd
Member

AssayMAS: 19.07.2025 08:43у меня 1155 ПК так при Ютубе больше всего жрут звуковые колонки 20-40Ватт
не знаю що у вас за колонки, в мене студійні монітори на 90 Вт - коже бере від 8 Вт, і дуже слабо росте споживання з підніманням гучності
waryag: 19.07.2025 09:59В ноутах чесно не було практично ніколи. Не менший буст, так тротлінг або продаж і3 під виглядом і7, чи 4070 на стероїдах замість 4090м.
я досить ситий обємом брехні у світі х86
waryag: 19.07.2025 09:59П.С. І взагалі, не розумію, чому ви вважаєте енергозберігайки у портативному режимі злом? Тим більше, що все можна гнучко настроїти.
це напевне не до мене, бо я за енерго-збереження
dext: 19.07.2025 11:28Маю також старий NUC8 з приблизно таким самим споживанням, який працював годинами підчас ще перших блекаутів, тож низьке споживання без навантаження то ніяка не унікальна фішка яблука, і ніколи нею не була
макбук ейр Ь1 коли я купив - то на першому положенні яскравості (достатньо щоб дивитись в темряві) міг ютюб показувати 28 годин на одному заряді
х86 - така автономність не досяжна в принципі
dext: 19.07.2025 11:28ви ж написали через TB
Який через? Всередину:
- NUC13 Pro (Tall) можна встановити 15(!)мм 2.5" SATA HDD/SSD
- замінити M.2 2240 радіомодуль на будь-що, напевно можна M.2 SATA
- і ще залишаться M.2 2280 NVMe + 2240 M.2 SATA
напряму в середину - не підключите, для цього є зовнішні порти, і відповідна переферія
dext: 19.07.2025 11:28на Епл - память не просто так розпаяна, за рахунок такого рішення - Епл досягає високої швидкості роботи з памятю. І вона в них unified
В NUC теж unified
у світі х86 unified памяті нема - наприклад щоб завантажити дані у ВК - вони мають бути завантажені спочатку в системну память. У М проців - не так
AssayMAS
Member

Earanak: 19.07.2025 14:11Впервые вижу что бы так подробно описывали патч
ну надо ж инвесторам объяснить куда "пропали" деньги (человеко часы) и почему "настоящая" поддержка АЖ 8+ядер важна для этого проекта. И очередной повод пересчитать активных пользователей глобальным обновлением.
dext
Member

yuriy_dd: 19.07.2025 22:50 макбук ейр Ь1 коли я купив - то на першому положенні яскравості (достатньо щоб дивитись в темряві) міг ютюб показувати 28 годин на одному заряді
х86 - така автономність не досяжна в принципі
проста відсутність обізнаності в стані речей x86: https://www.pcworld.com/article/2518212 ... eview.html
напряму в середину - не підключите, для цього є зовнішні порти, і відповідна переферія
Користуючись нагодою дізнався, що всередину m4 mini можна встановити (оце так відкриття) лише пропрієтарні ssd з цінами рівня 1000$ за 2TB, коли я собі за <200$ встановив 6TB(1TB m.2 2242 + 5TB 2.5" HDD і ще залишився m.2 2280) тож скільки та коробочка коштує немає жодного значення, бо взагалі не варіант для придбання, особливо на вторинному ринку, особливо для апгрейду бо класичний vendor lock-in
у світі х86 unified памяті нема - наприклад щоб завантажити дані у ВК - вони мають бути завантажені спочатку в системну память. У М проців - не так
в nuc та всіх інтегрованих рішеннях Інтела графічна пам'ять уніфікована з системною, і граф. ядром підтримується відповіде API для zero-copy завантажень тих же текстур та у vkinfo всі три типи пам'яті (device-local, host-coherent, host-visible) вказують на єдиний heap, це ж перевіряється за секунди, нічого "емейзінг" тут яблуко не вигадало і не вигадає:
https://vulkan.gpuinfo.org/displayrepor ... 561#memory
yuriy_dd
Member

dext: 20.07.2025 00:52проста відсутність обізнаності в стані речей x86: https://www.pcworld.com/article/2518212 ... eview.html
дякуючи гарному копняку під зад від Епл з М1 - Інтел почала ворушитись, і змогла зробити якісь енерго-ефективні проци
але Intel Ultra 7 258V - це таки досить слабке рішення проти М4, недарма в тесті нема жодного макбука, які ще й дешевші, і без активного охолодження - по суті вічні
dext: 20.07.2025 00:52Користуючись нагодою дізнався, що всередину m4 mini можна встановити (оце так відкриття) лише пропрієтарні ssd з цінами рівня 1000$ за 2TB, коли я собі за <200$ встановив 6TB(1TB m.2 2242 + 5TB 2.5" HDD і ще залишився m.2 2280)
є не оригінальні рішення десь $230 за 2ТБ
можні підключити зовнішні кишені через ТБ4
ви придумуєте проблему
dext: 20.07.2025 00:52в nuc та всіх інтегрованих рішеннях Інтела графічна пам'ять уніфікована з системною, і граф. ядром підтримується відповіде API для zero-copy завантажень тих же текстур та у vkinfo всі три типи пам'яті (device-local, host-coherent, host-visible) вказують на єдиний heap, це ж перевіряється за секунди, нічого "емейзінг" тут яблуко не вигадало і не вигадає:
я оперую тестами - і бачу що час завантаження моделі - значно довший ніж на М процах:

Scoffer
Member

dext: 20.07.2025 00:52нічого "емейзінг" тут яблуко не вигадало і не вигадає
Більш того, на пекарні можна і в дискретку запихувати текстури прямо з винта, пропускаючи оперативу. DirectStorage/GPUDirect Storage/DirectGMA і оте все. У типа пропаганда конкретно хромає :laugh:
dext
Member

yuriy_dd: 20.07.2025 01:07 дякуючи гарному копняку під зад від Епл з М1 - Інтел почала ворушитись, і змогла зробити якісь енерго-ефективні проци
але Intel Ultra 7 258V - це таки досить слабке рішення проти М4, недарма в тесті нема жодного макбука, які ще й дешевші, і без активного охолодження - по суті вічні
Ви з початку казали про M1 на мінімальній яскравості як недосяжний еталон автономності - що не так бо є x86 ноути, які здатні пацювати 23+ години на 250 ніт - що я довів. Тепер чомусь знову перестрибнули на M4. На тому сайті можна знайти огляди і ARM-систем. Головний посил - яблуко не робить нічого "емейзінг" / недосяжного
є не оригінальні рішення десь $230 за 2ТБ
можні підключити зовнішні кишені через ТБ4
ви придумуєте проблему
"Неоригінальне" це прям топ, а як же лояльнісь до компанії і все таке? :laugh:

Я одразу казав і мав на увазі виключно внутрішні підключення, це ви перестрибнули на зовнішні диски (зрозуміло чому).

Сенс подібних систем - компактність, можливість закріпити позаду монітора на VESA Mount та ін., бо зовнішній диск, який бовтається на кабелі це не рішення з точки зору компактності і тим більше - з точки зору надійності такого підключення.

До речі, На NUC 15 Pro Slim можна встановити 128GB RAM - скільки людських нирок буде коштувати аналогічне яблучне рішення? :rotate:
dext: 20.07.2025 00:52в nuc та всіх інтегрованих рішеннях Інтела графічна пам'ять уніфікована з системною, і граф. ядром підтримується відповіде API для zero-copy завантажень тих же текстур та у vkinfo всі три типи пам'яті (device-local, host-coherent, host-visible) вказують на єдиний heap, це ж перевіряється за секунди, нічого "емейзінг" тут яблуко не вигадало і не вигадає:
yuriy_dd: 20.07.2025 01:07 я оперую тестами - і бачу що час завантаження моделі - значно довший ніж на М процах
Тобто ви знову ігноруєте те, що я казав і кажу про NUC/інтегровані рішення та даєте приклад з дискретною 5080, де дані вочевидь пересилаються через шину PCI-E? :facepalm:
gast_
Member

yuriy_dd: 18.07.2025 20:12 оптимізації софта

графінчі тести графіки написані людьми що вміють в оптимізацію, ось приклад - 3DMark / Wild Life Extreme Unlimited:

але в іграх М4 гірше. Логічно що проблема не в залізі
...
тут ви демонструєте абсолютне не знання предмету, нема бажання вам пояснювати такі елементарні речі
О господи. Міряти продуктивність тестами де рахують "папуг" - це серйозно зараз? Це точно форум оверклокерс, чи куди я попав?
Епол смокче прутня в будь-якому софті, з яким не знайомі їхні вбудовані асікі, здатні прискорювати певні задачі, за рахунок чого і здається, що софтина нормально працює (як то адоби всякі що спеціально під огризок перепилювались). Реальність в тому, що більшість софту вона як є, так і буде існувати, і ніхто не буде займатись адаптацією на ліву платформу. Про те що на емуляторі щось там працює кращі ніж на оригіналі - це взагалі пздбольство чистої води. Тому це саме еполу (і іншим арм-оділам) треба в ідеалі намагатись свої емулятори правильно писати. Але навіщо в це вкладатись, якшо типовий юзер максимум сидить в браузері, набирає документи в офісній програмі і інколи викручує контраст на фотках в фотошопі? Отож бо і воно. Звідси і бере коріння вся ЕМЕЙЗІНГ-продуктивність огризка та обмеженість даної платформи. На відміну від пильтикомбайн х86-пк.
yuriy_dd
Member

dext: 20.07.2025 14:59Ви з початку казали про M1 на мінімальній яскравості як недосяжний еталон автономності - що не так бо є x86 ноути, які здатні пацювати 23+ години на 250 ніт - що я довів
я в курсі про такі прийоми - для тесту автономності - треба порівнювати з слабеньким х86 процом, для швидкості - з десктопним гробом з споживанням під 400 Вт
dext: 20.07.2025 14:59Головний посил - яблуко не робить нічого "емейзінг" / недосяжного
дасте конкурента М4 - але у всьому і в одному х86 проці?
ось це і є недосяжним
dext: 20.07.2025 14:59Я одразу казав і мав на увазі виключно внутрішні підключення
ну не передбачено, кому критично - не куплятиме мак міні
dext: 20.07.2025 14:59До речі, На NUC 15 Pro Slim можна встановити 128GB RAM - скільки людських нирок буде коштувати аналогічне яблучне рішення?
це принаймі можна купити
а у світі х86 - за жодні гроші не купиш те що М4 пропонує вже
dext: 20.07.2025 14:59я оперую тестами - і бачу що час завантаження моделі - значно довший ніж на М процах
Тобто ви знову ігноруєте те, що я казав і кажу про NUC/інтегровані рішення та даєте приклад з дискретною 5080, де дані вочевидь пересилаються через шину PCI-E?
але чому програми це не використовують
на АМД - так само

Відправлено через 2 хвилини 54 секунди:
gast_: 20.07.2025 15:47О господи. Міряти продуктивність тестами де рахують "папуг" - це серйозно зараз?
ну це успішно робилось допоки АРМ від Епл не почав перемагати
а тепер тести не тести
gast_: 20.07.2025 15:47Епол смокче прутня в будь-якому софті, з яким не знайомі їхні вбудовані асікі, здатні прискорювати певні задачі
візьмемо Хром - і тест speedometer 3.1 - чому М4 - перший?
пс: перевіряв на свому софті, який нічого не використовує - працює скоріше, споживає менше
dext
Member

yuriy_dd: 20.07.2025 16:07 я в курсі про такі прийоми - для тесту автономності - треба порівнювати з слабеньким х86 процом, для швидкості - з десктопним гробом з споживанням під 400 Вт
Нагадаю, що саме ви вигадали недосяжний (як вам казалося) кейс автономності з мінімальною яскравістю і програванням виключно ютуба/відео - я довів, що це не так і ви одразу переключилися на M4/"гроби", забувши про автономність :rolleyes:
yuriy_dd: 20.07.2025 16:07 дасте конкурента М4 - але у всьому і в одному х86 проці?
ось це і є недосяжним
О, навіть за часів x86 у віртуалці було важко запустити macos через перешкоди, які яблуко навмисно створювало, тож щоб нормально розробляти щось під mac - потрібно було придбати залізо mac -- недосяжна для windows/linux/x86 річ, а з міграцією яблука на власні чіпи - тим більше, конкурувати з vendor lock майже неможливо, тут цілком згоден B-)
yuriy_dd: 20.07.2025 16:07 ну не передбачено, кому критично - не куплятиме мак міні
Особисто я не куплю через macos та закритість екосистеми + vendor lock
це принаймі можна купити
а у світі х86 - за жодні гроші не купиш те що М4 пропонує вже
Як рішення, інтегроване на єдиній SoC/кристаллі - можливо, поки що. Дискретні та більш універсальні/продуктивні x86-рішення завжди були і будуть.
Нічого "емейзінг" окрім "perception" після презентацій яблуко не вигадало і не вигадає
dext: 20.07.2025 14:59Тобто ви знову ігноруєте те, що я казав і кажу про NUC/інтегровані рішення та даєте приклад з дискретною 5080, де дані вочевидь пересилаються через шину PCI-E?
але чому програми це не використовують
на АМД - так само
Що "це"? Ви казали, що "unified memory" це чи не винахід яблука - що не так.

Яблуко лише масштабувало це до 256-512 біт, наклепавши каналів RAM та напаявши RAM на монструозну SoC - і навіть це не "емейзінг", враховуючи дизайн... x86 консолей :rotate:

В екосистемі x86 вирішує "сумісність-продуктивність-функціональність-ціна" тому і моделей сотні-тисячі, тож якщо на ринку немає монструозних SoC з напаяною RAM і відповідно дурною ціною за гігабайт RAM/SSD, але є безліч з дискретними (в т.ч. мобільними) GPU, які в іграх кращі та ігри взагалі є - навіщо платити більше за не сумісний ні з чим"емейзінг"?

Яблуко як монополіст може собі дозволити продавати SoC чи не за собівартістю або взагалі в мінус, "нагріваючи" лояльних користувачів на подальшому апгрейду або екосистемі -- тоді як десятки вендорів заліза під x86 конкурують між собою тож на масовому x86-ринку присутні виключно практичні-доступні рішення, а не "емейзінг"
yuriy_dd
Member

dext: 20.07.2025 17:07Нагадаю, що саме ви вигадали недосяжний (як вам казалося) кейс автономності з мінімальною яскравістю і програванням виключно ютуба/відео
звичайно що можна взяти слабкий проц і показати на ньому рекорди автономності через 4 роки після виходу М1
а раніше чому такого не було? хтось заважав?
а зараз - чому нема жодного ноута на х86 з пасивним охолодженням? хто заважає?
dext: 20.07.2025 17:07Дискретні та більш універсальні/продуктивні x86-рішення завжди були і будуть
настільки універсальні що просто відстутні як клас у смартах, і ще багато де
dext: 20.07.2025 17:07Яблуко лише масштабувало це до 256-512 біт, наклепавши каналів RAM та напаявши RAM на монструозну SoC - і навіть це не "емейзінг"
що знову заважає х86 зробти таке? більшість користувачів не збільшують память після купівлі. Я навіть знаю багато випадків коли в ноутах лише 1 планка зайнята, а інша пуста
waryag
Member

yuriy_dd: 19.07.2025 22:50 я досить ситий обємом брехні у світі х86
У світі мак також вистачає брехні та недомовок.
yuriy_dd: 20.07.2025 16:07дасте конкурента М4 - але у всьому і в одному х86 проці?
ось це і є недосяжним
Але і мак не може конкурувати з х86 у багатьох задачах. Часто - не просто в термінах продуктивності, ефективності чи швидкості, а взагалі у можливості виконання завдання. :rotate:
dext
Member

yuriy_dd: 20.07.2025 17:39
dext: 20.07.2025 17:07Нагадаю, що саме ви вигадали недосяжний (як вам казалося) кейс автономності з мінімальною яскравістю і програванням виключно ютуба/відео
звичайно що можна взяти слабкий проц і показати на ньому рекорди автономності через 4 роки після виходу М1
Тоді навіщо саме ви вибрали застарілий M1 як взірець автономності?

Що ж до фактів: https://technical.city/en/cpu/Apple-M1- ... tra-7-258V - x86 і автономніший, і більш продуктивний
а раніше чому такого не було? хтось заважав?
а зараз - чому нема жодного ноута на х86 з пасивним охолодженням? хто заважає?
Продуктивність пропорційна споживанню, нікому пасивні системи з недостантьої продуктивністю не потрібні.

До того ж M4 Mini йде з... активним охолодженням - тут "хто заважає" яблуку, де passive amazing, втрачена технологія минулої цивілізації? :laugh:
настільки універсальні що просто відстутні як клас у смартах, і ще багато де
А чому годинники чи мікроконтроллери не згадали? Мова виключано про те, що можна назвати workstation - де яблуку суто фізично нічого запропонувати, окрім дуже обмеженого ряду із закритою екосистемою і видавати цю тотальну обмеженість як турботу про користувачів
що знову заважає х86 зробти таке?
Ціна/можливість апгрейду/cумісність? Яблуко може дозволити випускати ПК хоч у формі відер для сміття і фанати будуть в захваті, фанати ж x86 не настільки лояльні для подібних експериментів B-)
більшість користувачів не збільшують память після купівлі. Я навіть знаю багато випадків коли в ноутах лише 1 планка зайнята, а інша пуста
Можна купити ноут взагалі без таких, але на x86 така можливість хоча б є і не залежить від політики однієї компанії, на відміну від.

Я додивився про пропріетарні SSD яблука: NVME контроллер в них взагалі всередині M4, а на самій платі лише NAND, тобто це ні з чим не сумісне рішення, тобто гарантованно дорожче за будь-яке поширене стандартне, literally amazing :D
Ответить