JEDEC затвердила стандарт оперативної пам’яті LPDDR6

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити JEDEC затвердила стандарт оперативної пам’яті LPDDR6
2 sub-channels per die, 12 data signal lines (DQs) per sub-channel
Щось дивне вони намутили в цьому стандарті.
yurius_r
Member

Чекаємо на LPHBM3e/LPHBM4
Nekros
Member

А DDR6 не затвердили (
yuriy_dd
Member

головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?

а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
Евгений King
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:19 головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?

а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
Тут або швидкість, або низькі затримки, третього не дано
Для платформи Епл затримки не проблема, а для ігрового ПК цей параметр критичний
yuriy_dd
Member

Евгений King: 10.07.2025 14:20Для платформи Епл затримки не проблема
а чому - не проблема?
Nekros
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:30
Евгений King: 10.07.2025 14:20Для платформи Епл затримки не проблема
а чому - не проблема?
Тому що ігр нема :gigi:
Евгений King
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:19 головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
Ви краще інше скажіть, що вам дасть більша швидкість пам'яті? Весь розгон пам'яті десктопів зводиться до одного, зниження затримки.
Операцій, для котрих реально треба швидка пам'ять, дуже мало, тому поясніть свою позицію :rotate:
yuriy_dd
Member

Nekros: 10.07.2025 14:39Тому що ігр нема
особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емулятор

зараз інтегроване відео в М4 - найскоріше серед всіх інтегрованих, і в робочих завданнях може змагатись з 5090
думаю що ігри будуть за якийсь час
block_stupid
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:19головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
О, ну якщо треба найкраща швидкодія, дасте будь ласка посилання на макбук чи студіо з hbm хоча б 256Gb? Бо якщо треба сира швидкість, то це значить задачі яким треба і великі об'єми пам'яті. Ну і не за всі гроші світу, а то якби x86, вже пропонує певні рішення, переважно поки хмарно.
yuriy_dd
Member

block_stupid: 10.07.2025 16:32Ну і не за всі гроші світу, а то якби x86, вже пропонує певні рішення, переважно поки хмарно
а можна що ви маєте на увазі?
vmsolver
Member

Ширина шины сузилась до 24 бит, 2 канала по 12 бит, гранулярность данных поддерживается 32 и 64 байта, но передаются на 4 байта больше из-за не кратности 8 и 12, которые не являются данными, но скорее всего имеют служебное назначение (в слайдах упоминали какие-то таги памяти).

Видимо, корпуса хотят сделать уже и паять их больше, а за счет частоты увеличить полосу, матричным ускорителям это пригодится.

В целом, это память не для ПК, эпизодами может использоваться в ноутах или специальных платах. Пока не предпосылок по изменениям в стандарте LPDDR6 судить о будущей DDR6, в которой, по слухам, ожидается 4 субканала по 8 бит, вместо 2 субканалов по 16 бит у DDR5.
daesz
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:59особисто я не граю
Тому нема в що? :D
Tiufin
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 14:59
особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емулятор

зараз інтегроване відео в М4 - найскоріше серед всіх інтегрованих, і в робочих завданнях може змагатись з 5090
Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не так :D
MqM
Member

Забули уточнити лише, що це версія M4 Max. А скільки коштують системи на цих чіпах? Вигідніше таки на базі 5090:) І таких систем вийде декілька штук ще за такі гроші)))

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Tiufin: 10.07.2025 20:59

Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не так :D
Бо тому, що по ціні це ніяк не масове рішення:)
Звичайні люди ледь нашкребують собі на якусь версію Macbook air і радіють тому наче вони володіють преміум продуктом :weep:
При чому який по суті апгрейднути опісля вже проблема
yuriy_dd
Member

Tiufin: 10.07.2025 20:59Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не так
Другий квартал 2025: поставки Mac зросли на 21%, тоді як ринок ПК - на 6.5%
https://gagadget.com/uk/659302-drugii-k ... -pk-na-65/

при чому навіть старий макбук ейр на М1 - навіть зараз - цілком сучасний ноут, який приємно взяти в руки та користуватись

хоч % макбуків і не високий - але це пристрій який всі хочуть, навіть БУ
а те що Віндовс більше - люди часто не обирають, просто заставляють обставини
MqM: 10.07.2025 21:17Забули уточнити лише, що це версія M4 Max. А скільки коштують системи на цих чіпах? Вигідніше таки на базі 5090:)
ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600
тобто це раза в 2 дешевше ніж комп з 5090
MqM: 10.07.2025 21:17Звичайні люди ледь нашкребують собі на якусь версію Macbook air
спостерігається масовий перехід користувачів з макбук про на макбук ейр М4 - він нічим не гірший, дешевший, і саме головне - сильно легший
bclogin
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 23:32 ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600
Базова версія з обрізаним Apple M4 Max chip with 14‑core CPU, 32‑core GPU і жалюгідними 36GB unified memory коштує $2K
Є бажання отримати повноцінний Apple M4 Max chip with 16‑core CPU, 40‑core GPU - сплати ще 300$
Є бажання отримати хоча б 64GB unified memory - ще $400
Не задовольняє стоковий SSD 512Gb і потрібен накопичувач на 2Tb - сплати ще $600.

Тому справжній Mac Studio для ефективної праці і іграшок буде коштувати $3.300
Отакої :laugh:
Tiufin
Member

yuriy_dd: 10.07.2025 23:32Другий квартал 2025: поставки Mac зросли на 21%, тоді як ринок ПК - на 6.5%
https://gagadget.com/uk/659302-drugii-k ... -pk-na-65/
Це все лірика. Загальна доля епл за 5 років із появи їхнього емейзінг процесора не змінилася.
https://gs.statcounter.com/os-market-sh ... 002-202503

yuriy_dd: 10.07.2025 23:32при чому навіть старий макбук ейр на М1 - навіть зараз - цілком сучасний ноут, який приємно взяти в руки та користуватись
Не знаю, як там зараз справи, але у мене років 15 назад був ноутбук епл, який через кілька років після випуску просто перетворився на цеглину, бо епл перестала випускати на нього оновлення ос, і в результаті там навіть ютуб нормально не працював.
yuriy_dd: 10.07.2025 23:32хоч % макбуків і не високий - але це пристрій який всі хочуть, навіть БУ
а те що Віндовс більше - люди часто не обирають, просто заставляють обставини
:D ясно, ви із клубу любителів емейзінг ікспірієнсу. Тоді вам нічого не доведеш все одно ) а ось мені той епл щось взагалі не зайшов, довго намагався до нього звикнути, але ні, то ж, не кажіть за всіх. Частка еплу на ринку пк це показує.
yuriy_dd: 10.07.2025 23:32ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600
Я вам більше скажу, це майже у 2 рази дешевше, ніж сама лише 5090. А ще набагато менше та енергоефективніше. Але чомусь не спостерігається ажіотажу на епл (див. долю ринку, яка не зростає вже багато років), а 5090 купують і геймери, і ті, хто працює з графікою, і ші-істи. То ж, ще раз кажу- щось тут не так ;)
yuriy_dd
Member

bclogin: 11.07.2025 00:13 Базова версія з обрізаним Apple M4 Max chip with 14‑core CPU, 32‑core GPU і жалюгідними 36GB unified memory коштує $2K
а скільки коштує рішення на х86 з можливістю запускати моделі на 36 Гб? ну по споживанню ще щоб було і по швидкості
bclogin: 11.07.2025 00:13 Є бажання отримати повноцінний Apple M4 Max chip with 16‑core CPU, 40‑core GPU - сплати ще 300$
я памятаю часи, коли модель проца інтел яка на 20% швидша коштувала в 5 раз дорожче.
bclogin: 11.07.2025 00:13 Є бажання отримати хоча б 64GB unified memory - ще $400
а скільки потрібно заплатити за модель х86 щоб мати 500 Гб/с і більше швидкість оперативки?

невже нема конкурентів, і Епл може ставити будь яку ціну?
Tiufin: 11.07.2025 01:23Не знаю, як там зараз справи, але у мене років 15 назад був ноутбук епл, який через кілька років після випуску просто перетворився на цеглину
я знав колись макбуки - як переоцінене лайно
мене зацікавили виключно коли зявився М1 - я його не маю особисто - але маю можливість коли треба тестувати
Tiufin: 11.07.2025 01:23ясно, ви із клубу любителів емейзінг ікспірієнсу
абсолютно ні
я з клубу любителів прогресу, і хоч я на Віндовс (але на 7), Лінукс і х86 - мені не заважає це визнати перевагу нових М проців в багатьох задачах

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
Tiufin: 11.07.2025 01:23Я вам більше скажу, це майже у 2 рази дешевше, ніж сама лише 5090. А ще набагато менше та енергоефективніше. Але чомусь не спостерігається ажіотажу
конкретно мак студія - недооцінений продукт, я знаю знайомих які купили макбук з м4 макс - і буквально мучаться з тротлингом
і вони не знають що є макстудія яка ще й дешевша
Kashtan
Member

Скиньте будь ласка посилання на бенчмарки , де інтегроване відео змагається з 5090. Або робочі задачі. Бо погуглив і не знайшов.
Ответить