Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Gold_Star: 15.06.2025 13:56 Це все чудово. Але сам по собі HDR це не просто "одна тицька щоб зробити вау", часто треба індивідуально усе підналаштувати в залежності від а) того, як хоче бачити користувач; б) коли ремастеринг HDR не зовсім був вдалий та потрібно самому підбирати настройки; в) для точного відображення задумки автора та під калібрування. А потім ще гру додатково калібрувати під ваші настройки HDR. Тут взагалі немає одного "єдино правильного стандарту", під який би усе зводилось (я вже мовчу про різницю між HDR10+ та Dolby Vision), щоб HDR контент однаково показувався прямо на любому екрані, де є регламентований HDR. Тому і є такі випадки, коли людина включить усе однією кнопкою а потім скаже "фе, муйня якась, мій старий іпс був кращий" і піде на форуми писати що OLED та HDR випалюють очі червоним тінтом :rotate:
Це ж не проблема вінди. На плойці/хбоксі те саме - вмикаєте HDR - налаштовуєте телевізор/монітор - калібруєте консоль/гру під можливості монітору (мінімальний рівень чорного, максимальний рівень білого). Я ж не кажу, що не треба налаштовувати монік, зараз там з коробки такі налаштування ставлять, що страшно дивитись, але це зовсім інше питання. У вінді - одна кнопка.
Gold_Star: 15.06.2025 13:56 Особисто як власник і матового і "кришталево дзеркального" екранів скажу, що для світлої кімнати навіть з непрямим розположенням екрану до вікна матове покриття ВЗАГАЛІ не зроблене для поглинання яскравого світла, а замість якогось відображення буде просто видна світла пляма на екрані.
В мене в одній кімнаті стоїть телевізор QD-OLED з глянцевим покриттям, в іншій монік QD-OLED з матовим покриттям. Якщо ввечері щось дивитись на телевізорі і позаду вас буде світити бра, гірлянда, чи просто якийсь освітлений об'єкт, то його візеркалення буде видно. Це особливість будь-якого глянцевого екрану. І це надзвичайно бісить. Це не про рівень чорного, це про кляті прямі відзеркалення. І це ще в телевізорі дуже круте антиблікове покриття - в більш дешевих моделях справи набагато гірші. Тут приходить на допомогу матове покриття. І воно зовім не про поглинання непрямого яскравого світла, воно для прибирання прямих відзеркалень. Для яскравого непрямого якраз краще підійде глянець. І як би там не світили тим кіловатним софтбоксом в той монік, в реальному житті абсолютно нуль питань по рівню чорного, і нема дратуючих відзеркалень.

Нема ідеального моніка чи покриття екрану. В кожому варіанті є свої плюси і мінуси, треба підбирати по ситуації.
Gold_Star: 15.06.2025 18:12 приходять сюди з підозрою про брак в моніторі, хоча проблема неочевидним образом фікситься запуском гри в HDR через віконний режим із-за кривої реалізації HDR в вінді :laugh:
Так там проблема з HDR ніяк не пов'язана, то особливість роботи DSC.
Vader
Member

Я не знаю,как у кого в каких мониторах реализовано,у меня так..Включаешь hdr в Винде.Потом все на автомате,в играх поддерживаемых у меня высвечивает запрос,включать или нет..А дальше ,есть прессеты готовые для видео,игр(пару штук)и ещё для чего то..Если выключить hdr,эти прессеты меняются на другое меню,с другими названиями..Естественно в самих,готовых прессетах можно самому ещё все настроить..
Nutbar
Member

Vader: 15.06.2025 21:16 Включаешь hdr в Винде.Потом все на автомате,в играх поддерживаемых у меня высвечивает запрос,включать или нет.
Це запит на увімкнення AutoHDR (в іграх, де нема нативної підтримки HDR). Все просто - вмикати його не треба. Це фіча вінди, яка намагається розтягнути SDR до HDR. Ніхто ніде не помре, якщо в якусь гру пограє в SDR. Ну або, якщо вже дуже хочеться, можна знайти мод+решейд під конкретну гру, і отримати нативший хдр.
Vader
Member

Я ж не сказал,что я включаю авто hdr..Включен только hdr.
Gold_Star
Member

Nutbar
Дякую за адекватну аргументовану відповідь :beer:
Nutbar: 15.06.2025 20:59Це ж не проблема вінди.
Якщо дивитись з точки зору того, як це задумано в інтерфейсі вінди - так, достатньо просто включити HDR однією кнопкою (чомусь я думав що по аналогії з консолями в меню настройок є окремий пункт для системи, бо не усі програми оптимізовані під примусове 10 біт чи BT.2020). Але вінда не була би віндою, якби якісь баги не вилазили не в залежності від чекбоксу в настройках (це не особиста претензія, а результат спостереження навіть на цьому форумі), оскільки інтерфейс постійно міняється в кожному оновленні. Тому завжди супутньо перевіряються настройки вже в моніторі в т.ч. по інформації про відеосигнал.
Nutbar: 15.06.2025 20:59Я ж не кажу, що не треба налаштовувати монік, зараз там з коробки такі налаштування ставлять, що страшно дивитись, але це зовсім інше питання.
Власне за що потім пішла мова, бо як виявилось сюрпризом для декого - не завжди достатньо просто в вінді включити HDR :laugh: Дефолтні настройки не завжди вірні, хочеться чогось наближеного до оригіналу із максимальним розкриттям потенціалу екрану, і тому налаштовується усе починаючи від рівня чорного в HDMI і закінчуючи максимально дозволеним paper white в HDR для усунення перегрузу у світлих ділянках окремих сцен.
Nutbar: 15.06.2025 20:59Нема ідеального моніка чи покриття екрану. В кожому варіанті є свої плюси і мінуси, треба підбирати по ситуації.
Немає нічого ідеального, тому завжди береться щось під конкретні вимоги. Так було завжди. Можна купити і Феррарі, але на ньому не зможеш везти картоплю з дачі по піску та грязі :gigi:
Nutbar: 15.06.2025 20:59Так там проблема з HDR ніяк не пов'язана, то особливість роботи DSC.
Цікаво як той DSC впливає на інпут-лаг і чи при ньому правильно відображається хрома 4:4:4.
Nutbar
Member

Gold_Star: 15.06.2025 21:43 Цікаво як той DSC впливає на інпут-лаг і чи при ньому правильно відображається хрома 4:4:4.
Гарні питання. Так, додає приблизно 0.5мс інпут лагу (можна знехтувати).
Що до 444, то це основний формат, працює правильно. З 420 DSC зазвичай навіть не вмикається, бо даних передається вдвічі менше і так, тож вистачає пропускної здатності найбільш поширених версій HDMI/DP.
Випереджаючи питання про 6/8/10 біт, то чим більше, тим точніше відпрацьовують алгоритми стиснення і тим менш помітна різниця. По тестам, в 99% випадків з 10біт різницю неможливо помітити, з 8біт десь у 90%.
Mixx
Member

Може ще хтось щось підкаже з приводу 32" 4к іпс моніка?

Делл наче адекватні по характеристикам, але їх тупо нема в наявності в нормальних магазинах.

Бачив що лінійка одісей г7 у самсунга вийшла дуже невдалою, є конфлікти з пультами від їх телевізорів, довго вмикаються і тд, взагалі не розумію, який ідіот і під чим там додумався запхати смарт тв в ігровий мать його монітор...

Багато скарг на биті пікселі у лижі, хоча, можливо, тому, що їх беруть більше, а гарні відгуки писати просто впадлу людям, зате як щось станеться - всюди поділяться.

А що варте уваги?
Свегер
Member

Mixx
Важко щось порадити, адже від фільтрувавши монітори на ek.ua/
32/4K за параметрами, які б ви хотіли отримати, вибрати майже нічого.
А про ті моделі, що є в наявності в більш відомих магазинах, як ви й самі вже підмітили, рекомендації/відгуки, якісь не дуже обнадійливі...
Особисто в мене, викликає довіру лише Dell P3225QE, але це більше робоча модель, ніж ігрова, тому не знаю, чи вам такий підійде.
l-m
Member

Nutbar: 15.06.2025 20:59 Так там проблема з HDR ніяк не пов'язана, то особливість роботи DSC.
Ця особливість тільки на відеокартах Нвідії.
FirstTDM
Member

Mixx: 15.06.2025 22:35Делл наче адекватні по характеристикам, але їх тупо нема в наявності в нормальних магазинах.
Ну это уже совсем другая история. Надо искать, разговаривать с продавцами. Имхо, в Киеве вполне можно купить новый Dell с полной правильной гарантией и более того - можно организовать проверку на битые пиксели. Про цены - без комментариев.
Vader
Member

FirstTDM
Классный совет!То что надо!В Киеве можно купить,но надо искать..Ну так скажи человеку,где искать,если можно купить :-/
FirstTDM
Member

Vader: 16.06.2025 12:54Ну так скажи человеку,где искать,если можно купить
Всегда готов помочь - но я уверен, что нет никакой магии в том, чтобы зайти на хотлайн и увидеть список магазинов.

https://hotline.ua/computer/monitory/35 ... 41-388972/

p.s. Я просто не знаю, что такое "нормальные магазины" - потому и не могу посоветовать конкретику.
Artem_M
Member

Питання до власників глянцевих моніторів.
Чим ви їх протираєте? Яким матеріалом і засобом. Читав, що у oled моніторів дуже ніжний дисплей і з'являються подряпини навіть від мікрофібри. Але разом з тим виробники радять використовувати засоби для чищення моніторів зі складом етанолу до 70%...
Vader
Member

Artem_M
Меньше читайте отзывов на розетке)я понял от куда вы это взяли..
Значит так!Покупаем в магазинах химии,микрофибру для стекла(можно в автомагазине)но не дешман за 10гр, а нормальную..спросите у девок..они в курсе там..
Что касается самой химии,то нужно покупать именно химию для мониторов и телеков,там уже готовая пропорция этого самого этанола..
Можно взять самый дешман и он отлично справляется,только тряпку поменять из набора..
Дальше!Когда чистим экран,не покрываем всю поверхность сразу,а пшыкаем на тряпочку и аккуратно протираем,ни будет ни разводов ни чего,а вот если нанести сразу на весь экран,то жидкость быстро высыхает,вы не успеете быстро убрать..будут разводы и лишний геморой!Фибры есть разные,есть как наждак,конечно можно и поцарапать с дуру..Все надо делать любя,аккуратно и будет счастье! https://rozetka.com.ua/ua/colorway_cw_4 ... BMQAvD_BwE
Artem_M
Member

Vader: 16.06.2025 22:48 Меньше читайте отзывов на розетке...
Саме там і вичитав))) Дякую за пораду! Спробую цей засіб.
Vader
Member

Artem_M
Можно даже вот такой,он в авроре и такого плана магазинах гривен 90 стоит...я там покупал :D
В розетке он стоит https://rozetka.com.ua/ua/413588283/p413588283/
Вы поняли,куда ити ;)
tablestikus
Member

Artem_M: 16.06.2025 21:07 Питання до власників глянцевих моніторів.
Чим ви їх протираєте? Яким матеріалом і засобом. Читав, що у oled моніторів дуже ніжний дисплей і з'являються подряпини навіть від мікрофібри. Але разом з тим виробники радять використовувати засоби для чищення моніторів зі складом етанолу до 70%...
звичайні серветки вологі для монітору + мікрофібра
ilcattivo
Member

+1 до спрею https://rozetka.com.ua/ua/colorway_cw_4129/p121756/
В мене глянцевий WOLED і проблем з очисткою немає. Але десь дивився на ютубі що QD-OLED у цьому плані більш примхливі і царапаються навіть від пшику на них аерозолем (ps: знаю що так робити не можна)
Vader
Member

Месяц юзаю спрей,ничего не поцарапалось
Gold_Star
Member

Якщо потрібно просто від пилу протерти, то можна легенько насухо пройтись махровим рушником з мікрофібри.
Ответить