Огляд та тестування 14″ Copilot+PC ноутбука ASUS Zenbook A14 на базі процесора Snapdragon X Elite

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Мені от реально цікаво – є тут такі, хто бачить реальний сенс викинути майже дві штуки баксів на ноут з Windows on ARM, окрім як просто "погратися з черговою дичинкою від Microsoft"? Бо я щось ніяк не в'їду.

За ті самі гроші можна взяти лептоп з Ryzen AI 9 HX 370, а то й з RTX 4060, або без неї, але мати нормальну продуктивність у В-СІ-Х задачах. Без отих приколів з емуляцією, без танців з бубном навколо драйверів, без обмежень по софту, коли кожен другий софт або не робить, або тупить так, що аж бісить.

А оцей аргумент про "15–20 годин батареї"? Ну давайте будемо чесні – хто з вас реально працює стільки часу десь у полі без доступу до розетки? Більшість сидить в офісі, вдома, в кав'ярні і 6–7 годин вистачає за очі. А якщо вже аж так припекло – за ~50 баксів береться PD повербанк на 100 Вт·год, і питання знімається. Таскати його, звісно, не так зручно, але це ж не кожен день.

Тобто, по суті, купити такий ноут можна лише, щоб:

тестити АРМ-софт (якщо ти розробник чи просто маніяк);
"бути в тренді" серед фанів нових платформ (типу "я перший, хто купив це диво!");
або якщо тобі ну дуже, ну прям дуже припекло з вагою та 5G (хоча і тут є альтернативи).

Це не масовий продукт. Це чистої води демо. І, на жаль, демо це коштує як крило від боїнга. Бізнес сегмент не купує Асуси, вони купують Dell, HP, ThinkPad.
alexeygalas
Member

tornadox
Щоб погратись краще взяти самий дешевий surface laptop (навіть з тих, що повернули покупці і він з уцінкою)
А для 24/7 точно не варто.
anatolikostis
Member

alexeygalas: 28.05.2025 16:06 Це жиза асуса. У всіх зенбуках таке бачу. Робити Insert з Fn - верх знущання над споживачами. Це один із маленьких каменів, через який лептопів Asus навіть торкатись не хочеться.
на G16-серії АСУС INS взагалі немає місця: я навіть не помітив одразу, але допоки ніколи не було нагоди тицьнути.
пртскр - зроблено графічно, можна здогадатися, що то воно і є: там навіть форму обрати можна що і як скрін-різати.
але експірієнс норм, не страждаю.
PS Більша біль: що майже всі, окрім асер, прибрали функціональну клавішу - аналог ПКМ з клавіші. :weep:
tornadox
Member

alexeygalas: 29.05.2025 15:57Щоб погратись краще взяти самий дешевий surface laptop (навіть з тих, що повернули покупці і він з уцінкою)
не цікавився скільки ціна за такі? з того що бачив раніше серфейси не дуже падають в ціні швидко.
alexeygalas
Member

tornadox
https://hotline.ua/ua/computer/noutbuki ... eries=true
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/micr ... Y9IoK.html
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/micr ... Vtc1w.html

Купити щоб поклацати потестити - думаю ціни не погані
yuriy_dd
Member

AlienFighter: 29.05.2025 11:06 Проблеми Віндовс створює на російських сайтах? Бо там часто пишуть усіляку дурню про Віндовс любителі вимикання оновлень та секти страшної телеметрії.
достатньо запустити Він 11 і подивитись на загрузку проца - постійно щось робить і батарею садить
AlienFighter: 29.05.2025 11:16Якщо обираєте Віндовс під х86, то вона найкраще буде працювати тільки на х86 процах
не пробували Він 11 on ARM в емуляції на М4 - працює краще ніж рідна на х86
tornadox: 29.05.2025 11:17там всі повідомлення на тему що "АРМ - прогрес, х86 - регрес"
а що маєте що заперечити? знайшли вже накінець х86 проц який буде скорішим в одно-потоці ніж М4 без охолодження і ще й при роботі від батареї?

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
tornadox: 29.05.2025 15:43Мені от реально цікаво – є тут такі, хто бачить реальний сенс викинути майже дві штуки баксів на ноут з Windows on ARM
цей дуже дорогий

самі по собі - АМР проци дешевші. В швидкодії і софті вони ще підтягнуться, і в результаті ноути на них будуть кращі у всьому і дешевші
а конкуренція зробить ціну ще меншою

а ось у х86 - майбутнього нема
Scoffer
Member

yuriy_dd
Маячня. По-перше арм не дешево як через нову ліцензійну політику, так і через апаратну складність. ООО-машина арм місцями складніша за х86. Наприклад све2 зараз не підтримує майже ніхто включно з еплом і сабжевим снапом, хоча це обов'язкова частина спеки арм в9, а ті що підтримують, то роблять це лише в межах 128-бітних регістрів, а не як задумувалось армом. Наразі в природі немає жодної реалізації све2 в її істино-векторному вигляді. А декодер арм64 настільки складний, що лише частину команд може декодувати за одну стадію конвеєра.
По-друге що арм, що х86 - концептуально застарілі ISA, і не вирішують жодної з проблем що накопичились з останнього прориву в кінці 80х-початку 90х. А проблем реально багато. Заміна х86 на арм і навпаки це шило на мило.
anatolikostis
Member

достатньо запустити Він 11 і подивитись на загрузку проца - постійно щось робить і батарею садить
CPU на системі (будь-якій) нічого не робить, тільки коли система power-off - не працює.
навіть на IoT редакціях постійно є сплески активності хоча функцій первісно менше ніж для хоум чи ент-юзерів.
спойлер
AI 9 HX370+32ГБ, фонове - браузер, месенджери, торрент, синій зуб: вся система на 16інч олед тягне від 10 ватт min, весь SoC тягне від 3.1W, NPU взагалі спить, кортана та copilot в режимі off.
:dontknow:
tornadox
Member

yuriy_dd: 29.05.2025 21:51 достатньо запустити Він 11 і подивитись на загрузку проца - постійно щось робить і батарею садить
Проблема вирішується налаштуваннями. Це загальна фраза на рівні “Windows поганий бо повільний” - без контексту, що стоїть у фоні, які сервіси, який типу накопичувача. ARM не рятує від цього, Windows просто не вміє ще добре жити на ARM, це факт.
yuriy_dd: 29.05.2025 21:51 не пробували Він 11 on ARM в емуляції на М4 - працює краще ніж рідна на х86
Це відверта маячна. Rosetta 2 - оптимізована під macOS та серію М, працює швидко. Але запущена через UTM/Parallels/VM Win11 on ARM - це вже подвійна емуляція. Так, щось працює, але сказати що "краще, ніж рідна на x86" - це маячня або свідомий тролінг.
yuriy_dd: 29.05.2025 21:51 а що маєте що заперечити? знайшли вже накінець х86 проц який буде скорішим в одно-потоці ніж М4 без охолодження і ще й при роботі від батареї?
Так, Apple Silicon енергоефективний. Але:
Ми не порівнюємо з х86 від 2018 року.
Ryzen AI 9 HX 370 і Meteor Lake-U/H мають дуже конкурентні показники в однопотоці й вже інтегрують NPU.
Я не живу в полі, в мене 24/7 є розетка, а якщо дуже треба буде вийти в мене є повербанки з віддачею в 100 ват, які на даний момент коштують практично копійки і забезпечать спокійно тіж самі 20 годин роботи.
yuriy_dd: 29.05.2025 21:51цей дуже дорогий
самі по собі - АМР проци дешевші. В швидкодії і софті вони ще підтягнуться, і в результаті ноути на них будуть кращі у всьому і дешевші
а конкуренція зробить ціну ще меншою
Це бажане за дійсне. Процесори ARM справді можуть бути дешевшими у виробництві, але це не автоматично дає перевагу в ноутбуках:
Поточні моделі на ARM, як ми бачимо, дуже дорогі.
Екосистема - слабка.
Програмна сумісність - нестабільна.
Відеокарти, розширення, периферія - усе тягне на x86.
yuriy_dd: 29.05.2025 21:51а ось у х86 - майбутнього нема
Це класика секти "ARM-завтра" з 2010 року.
Реальність: x86 живе, розвивається, має 95% ринку десктопів, і лише зараз ARM починає кусати край мобільного сегменту.
anatolikostis
Member

Поточні моделі на ARM, як ми бачимо, дуже дорогі.
не масовий продукт і не для всіх коштує відповідно: накладних батаго, доля ринку мала.
сірі китайськи клони можливо б і коштували трошки адекватніше.
yuriy_dd
Member

tornadox: 29.05.2025 23:50Проблема вирішується налаштуваннями. Це загальна фраза на рівні “Windows поганий бо повільний”
все по замовчуванню. Чому Майкрософт не може зробити відразу щоб було добре
наприклад - перший запуск МакОС - жодного перевантаження - буквально пару хв і можна працювати
Він 11 - перегружався десь 6 раз, почати працювати зміг десь за 30 хв - тестував особисто
tornadox: 29.05.2025 23:50який типу накопичувача
звичайно що NVMe SSD
tornadox: 29.05.2025 23:50 не пробували Він 11 on ARM в емуляції на М4 - працює краще ніж рідна на х86
Це відверта маячна. Rosetta 2 - оптимізована під macOS та серію М, працює швидко. Але запущена через UTM/Parallels/VM Win11 on ARM - це вже подвійна емуляція. Так, щось працює, але сказати що "краще, ніж рідна на x86" - це маячня або свідомий тролінг
ви пробували? може хоч тести дивились?
tornadox: 29.05.2025 23:50 а що маєте що заперечити? знайшли вже накінець х86 проц який буде скорішим в одно-потоці ніж М4 без охолодження і ще й при роботі від батареї?
Так, Apple Silicon енергоефективний. Але:
Ми не порівнюємо з х86 від 2018 року.
Ryzen AI 9 HX 370
я порівнюю з AMD Ryzen AI Max+ 395, і М4 - кращий на 50%
за скільки часу нові АМД - зможуть досягнути +50%? де тоді будуть М проци?
tornadox: 29.05.2025 23:50Я не живу в полі, в мене 24/7 є розетка, а якщо дуже треба буде вийти в мене є повербанки з віддачею в 100 ват, які на даний момент коштують практично копійки
ви ж навіть не розумієте проблеми. Ці 100 Вт тепла - потрібно десь відвести. Саме тому нема нічого і близько в конкуренти macbook air М4 - який без активного охолодження
tornadox: 29.05.2025 23:50 Поточні моделі на ARM, як ми бачимо, дуже дорогі.
я вже бачив не раз у США ціни на новий в районі $600
tornadox: 29.05.2025 23:50Екосистема - слабка.
Програмна сумісність - нестабільна
це все тимчасове
tornadox: 29.05.2025 23:50 а ось у х86 - майбутнього нема
Це класика секти "ARM-завтра" з 2010 року.
Реальність: x86 живе, розвивається, має 95% ринку десктопів, і лише зараз ARM починає кусати край мобільного сегменту
ні проблема дуже серйозна. Коли ви бачили таку тотальну перевагу АРМ у швидкодії?
при чому АРМ - просто величезними кроками прогрес кожного року

просто погодьтесь - що у вас нема ні знань ні правди зі мною сперечатись ..
1234waltz
Member

yuriy_dd: 30.05.2025 01:33 я порівнюю з AMD Ryzen AI Max+ 395, і М4 - кращий на 50%
за скільки часу нові АМД - зможуть досягнути +50%? де тоді будуть М проци?
Кращий в чому?
1. В AI Max+ 395 більш потужний NPU. Вони навіть в різних категорія, 38 TOPS яблока проти 55 TOPS баби Лізи.
2. В задачах де потрібні великі обсяги RAM? AI Max+ 395 може запропонувати 128 GB рами, мак може запропонувати "пук-среньк" експірієнс з МакПро Макбуком з 48GB рами.
3. В Cinebench 2024 Multi-Core AI Max 390 на 50% швидший за М4.
4. GPU - яка різниця, скільки попугаїв набиває М4, якщо "ігорьтонєт", і на Win/Linux платформу їх з кращою сумісністю зараз в Стімі в 4 рази більше ніж аби-як працюючих для мака.
4. В сінгл-корі, ніяких 50% і близько немає, крім на нормальних веріфікованих великою кількістю бенчів в середньому 25%.

Відправлено через 3 хвилини 57 секунд:
yuriy_dd: 29.05.2025 21:51 достатньо запустити Він 11 і подивитись на загрузку проца - постійно щось робить і батарею садить
Що саме він там робить, ви шиндоушс в очі бачили? В мене зараз Хром на 30 важких вкладок з жирними вебмордами сервісів, купою месенджерів, стімом та епікгеймсом в треї грузить 6 ядерний Райзен не першої свіжості аж на страшні 6%, а NVMe SSD десь на 1%.
AlienFighter
Member

yuriy_dd
Такі смішні порівняння Віндовс та іОС. Це якщо порівнювати виробничий комплекс з майстернею Василя, це я про різницю у функціоналі та можливостях між Віндовс та іОС. Василь швидко крутить дроти та його майстерня споживає мало енергії. Коли роботи не має, то Василь взагалі спить на ґанку. У виробничому комплексі навпаки - працює численний штат з спеціалістами різноманітних професій, споживає багато енергії, але можливості та функціонал комплекса відповідний. Аналогію, надіюся, зрозуміли. Якщо б компанія Епл інтегрувала в іОС весь функціонал та підтримку всього, що вміє Віндовс, то ще дуже б пощастило б, якщо іОС споживала ресурси заліза на такому економному рівні як це навчилася з роками робити Віндовс.
А так тести красиві, іОС на М4 показує швидкість, дроти крутяться бігом. Але коли треба щось інше зробити, то запускається Rosetta, ставиться Віндовс і тести під ним вже не тести :)
yuriy_dd
Member

1234waltz: 30.05.2025 09:56Кращий в чому?
в тестах, конкретно - Cinebench 2024 Single-Core на 50% М4 швидший !!!
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html

якщо ви глянете на графік "Power Consumption / Cinebench 2024 Single Power Efficiency - external Monitor" - то ви думаєте на скільки М4 кращий?
в 4 (ЧОТИРИ) рази !!!
1234waltz: 30.05.2025 09:56 3. В Cinebench 2024 Multi-Core AI Max 390 на 50% швидший за М4.
якщо взяти звичайний М4 - то в ньому лише 4 швидких ядра і до 6 слабких (HT нема тому потоків стільки само) - а в Ryzen AI Max+ 395 - аж 16 ядер + HT - тобто 32 потоки
і якщо перевага 395 аж на 50% маючи в 4 (ЧОТИРИ) рази більше потужних ядер + HT - то це позор !!!

Але достатньо взяти Apple M4 Pro в якого 8 потужних ядер - і він вже швидший за Ryzen AI Max+ 395
8 проти 16 !!!
1234waltz: 30.05.2025 09:564. GPU - яка різниця, скільки попугаїв набиває М4, якщо "ігорьтонєт"
якщо вам важливі ігри - то купуйте виключно х86, розмов нема
я не граю, мені лише для роботи

Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
AlienFighter: 30.05.2025 11:04Такі смішні порівняння Віндовс та іОС.
А так тести красиві, іОС на М4 показує швидкість
такі смішні люди, які досі важають что проци М4 - це для мобілок, ха-ха, разом посміємось?
AlienFighter
Member

yuriy_dd
Я не писав, що М4 є тільки у мобільному варіанті, звісно є версія під workstation з енергоспоживанням під 100 Ват. Але це йому мало допомагає, бо функціоналу дуже мало. Хоча як я уже писав, іОС на M4 літає, навіть мобільному, офісні програми працюють швидко. Графічна частина проца хоч і дуже слабка, але має підтримку професійних технологій, які дають йому можливість непогано крутити усілякі Archicad-и при мізерній кількості пам'яті, в режимі перегляду супер. Для роботи з серйозними проектами все таки краще запускати на х86 з проф. відеокартою. Офісні програми, браузер та кіно прекарсно йдуть на М4, але вони також дуже добре йдуть на інших ARM процах під Андроїд. На цьому вроді вся робота закінчується. Ще часто бачив варіанти як використовують Макбук для запуску терміналу, де крутиться Віндовс сервер на Intel Хeon з купою робочого софта, якого тупо під іОС не має і напевно ніколи не буде.
yuriy_dd
Member

AlienFighter: 30.05.2025 16:04Але це йому мало допомагає, бо функціоналу дуже мало
софт поступово мігрує, і буде все більше
AlienFighter: 30.05.2025 16:04Хоча як я уже писав, іОС на M4 літає
а може досить позоритись своїми незнаннями, нема жодного пристрою з М4 на іОС :lamer:
AlienFighter: 30.05.2025 16:04Графічна частина проца хоч і дуже слабка, але має підтримку професійних технологій
на стільки слабка інтеграшка у М4 що взуває 5090, споживаючи на порядок менше, але ж у вас нема знань, тільки понти:

AlienFighter: 30.05.2025 16:04де крутиться Віндовс сервер на Intel Хeon з купою робочого софта, якого тупо під іОС не має і напевно ніколи не буде
я кажу про в принципі АРМ, і про М4 - як його найкращого представника
але так то - на АРМ сервери давно працюють
і Амазон більшу частину нових проців закуповує на АРМ
але ж де вам таке знати
1234waltz
Member

iPadOS це буквально iOS :lol: Щось рівня сказати, що ланчер для планшету на Android та ланчер для смарта на Android роблять це різними ос.

Відправлено через 7 хвилин 3 секунди:
Шкода що Хуанг не знає, що М4 взуває його 5090 та не дивиться такі експертні відео. Інакше б давно закрив свою лавочку та не позорився.
yuriy_dd
Member

1234waltz: 30.05.2025 20:51iPadOS це буквально iOS
а, для вас це одне й те саме. Я думаю що різниця є, хоча не користуюсь ні одною ні іншою - я на кастомних прошивках на основі чистого Андроїду

я так розумію що М4 на Айпад - вас бісить, що по факту планшет на АРМ вже швидший ніж десктопний х86 гроб на 200 Вт від мережі?

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
1234waltz: 30.05.2025 20:58Шкода що Хуанг не знає, що М4 взуває його 5090
він якраз активно робить свої нові продукти на АРМ процах

чому він обрав АРМ? чому він не використовує х86?

Відправлено через 19 хвилин 36 секунд:
1234waltz: 30.05.2025 20:58що М4 взуває його 5090 та не дивиться такі експертні відео
реальні люди дивляться на реальні тести, і обирають М4

а нові карточки Нвідіа - демонструють дуже слабкий ріст від попереднього покоління яке було 2.5 роки тому, в той час як М проци - регулярно оновлюються кожного року, і дуже вагомий ріст - думаєте якщо зараз 5090 програє, у Нвідіа є шанс у майбутньому?
1234waltz
Member

Мене не бісить М4, мене забавляють порівняння теплого з м'яким. Суто в силу архітектурних особливостей та спеціалізованих блоків карти Кожанича роблять (і добре), те що яблучні iGPU не можуть робити by design. А жеруть вони стільки, бо це лютий комбайн для купи завдань, такий собі мутант з танка, гвинтокрила та субмарини.
Хуанг робить на арм, бо
1. Має сильний відділ спеців по arm, так склалось історично. Бо колись робили кастомну Tegra, яка і чистим арм близько не була, а таким собі мутантом з оглядкою на х86, але Інтел в ліцензуванні відмовив та судом загрожував.
2. mips сто років як вмер (хоча колись царював в консолях), power існує в своєму ibm_манявсесвіті, risc-v інвалід від народження, а x86_64 це дуополія ІнтелоАМД, в яку нікого не пускають (викуплена китайцями VIA, що штампує якись мусор на внутрішній ринок КНР, це не про комерцію).

Відправлено через 7 хвилин 6 секунд:
А до arm проців я дуже добре відношусь, бо пишу це з гелексі таба, що тягне в режимі адаптивної яскравості екрана порядка 1,5 суток роботи на одній зарядці. Така автономнісь ні інтелу, ні амд і не сниться, але їм і не треба. Бо x86_64 це про багаж сумісності з безкрайньою кількості софта за період більший ніж мій вік та широкі можливості по переферії.
yuriy_dd
Member

1234waltz: 30.05.2025 21:23Мене не бісить М4, мене забавляють порівняння теплого з м'яким
це часто використовують люди які не мають що сказати по суті
1234waltz: 30.05.2025 21:23те що яблучні iGPU не можуть робити by design
я вам дав реальні тести реальних програм, якими люди заробляють гроші. Воно працює сильно краще на М4, ще й споживає в рази менше енергії
ви будете продовжувати нести маячню що АРМ не може щось робити by design, коли воно вже це робить
1234waltz: 30.05.2025 21:23а x86_64 це дуополія ІнтелоАМД, в яку нікого не пускають
о, хоч в чомусь я з вами одної думки
і саме ця обставина вбє х86

але якщо ви маєте хороші знання дайте відповідь на просте питання - а чому на тих самих задачах АРМ споживає менше?

Відправлено через 4 хвилини 44 секунди:
1234waltz: 30.05.2025 21:30Бо x86_64 це про багаж сумісності з безкрайньою кількості софта за період більший ніж мій вік
це брехня - купа програм перестала працювати з новою Віндовс, а на нове залізо стара Віндовс - не стає

так що ніякої сумісністі і близько нема
1234waltz: 30.05.2025 21:30бо пишу це з гелексі таба, що тягне в режимі адаптивної яскравості екрана порядка 1,5 суток роботи на одній зарядці
тобто - 32 години роботи екрану? це трохи забагато
мої цифри:
- макбук ейр М1 на 1-ій яскравості відео з ютюб - 28 год
- планшет Amazon Fire Max 11 - в звичайному використанні ясравість авто - 17 год роботи екрану за 6 днів використання
Ответить