AMD готує процесори Ryzen 9000G та EPYC 4005 у конструктивному виконанні AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

alexeygalas: 01.05.2025 16:49Це ще цікаво буде, чи дозволить arm продовжити угоду еплу на умовах використання не референсного дизайну. Бо квалкому вони вже вставляють палки в колеса. А apple дуже багато кастому привніс. Тому якби еплу ще на mips не довелось мігрувати ))
Якщо і дозволить, то задорого.
yuriy_dd: 01.05.2025 16:55 достатньо подивитись на заяви керівників Інтел та АМД під час своїх презентацій
Наводьте конкретні цитати.
yuriy_dd: 01.05.2025 16:55так, перша версія. Але далі буде краще
а якщо постійно нити - то взагалі прогресу не буде
і досі би в селах кіньми орали би
Там передусім системні проблеми АРМ на вінді. А офіційна реакція квалком - про усунення недоліків заліза. Вони теж є, але проблема не в них.
yuriy_dd
Member

Pathfinder: 01.05.2025 18:41 М-серія добра архітектура, але вона обмежена політикою апле і замінити чи навіть досягти паритету з х86 вона не зможе.
якщо що натякну - я про АРМ та прогрес
alexeygalas: 01.05.2025 18:41 в цьому світі все чудово і навіть без ARM )) І ринок насичений великою кількістю пристроїв і всі задоволені ))
я в курсі - сам користуюсь вже багато років
alexeygalas: 01.05.2025 18:41 конкуренції нема в принципі, лише 2 компанії які крос ліцензують один одного
А є багато бажаючих, які просяться в цей клуб?
багато компаній роблять свої проци - до прикладу Гугл для своїх смартів - щоб запропонувати унікальний досвід користувачам
А чому вони роблять на АРМ? Чому не на х86?

Відправлено через 6 хвилин 42 секунди:
waryag: 01.05.2025 19:51 достатньо подивитись на заяви керівників Інтел та АМД під час своїх презентацій
Наводьте конкретні цитати
дивно, що ви цього не знаєте і мені доводиться таке елементарне шукати замість вас:

Пат Гелсінгер (CEO Intel), 2021 рік
"We have to deliver better products than Apple does. [...] Apple decided they could do a better chip than we can. You know, and they did a pretty good job. So what I have to do is create a better chip than they can do themselves."

Intel Innovation 2022, Meteor Lake
"We're bringing architectural breakthroughs to compete head-to-head with Apple's best."

Intel claims its CPUs will match Apple's silicon performance by 2024, but I have my doubts
https://www.techradar.com/computing/cpu ... hatgpt.com

2025 Intel's 14A chips might finally prove a match for Apple Silicon
https://www.laptopmag.com/laptops/intel ... le-silicon

про АМД - зможете самі пошукати?
waryag: 01.05.2025 19:51Там передусім системні проблеми АРМ на вінді
і які там системні проблеми?
tornadox
Member

Pathfinder: 01.05.2025 08:57тільки по еплу а не інтелу
Ніби як по АРМу, це армохрестоносець який вирішив принести світло розуміння оптимізованих бенчмарків М4 в маси!
Причому мотивація абсолютно не зрозуміло, так як у нього навіть нема того процесора в руках. Тільки лінк на бенчмарк.
waryag
Member

yuriy_dd: 01.05.2025 22:42 про АМД - зможете самі пошукати?
Кожна презентація процесорів АМД чи інтел супроводжується графіками, що (з різними ступенями переконливості) доводять перевагу над конкурентом. Переважна більшість статистики продажів - АМД вс інтел.

Про епл згадують хіба що в контексті ноутів, як і про нвідіа - в контексті відеокарт/прискорювачів.

https://www.reuters.com/technology/inte ... 024-06-04/
https://irinin.com/digital/finansovij-d ... e-shi.html
https://zastava.com.ua/didzhytal/glava- ... vidia.html

Відправлено через 10 хвилин 59 секунд:
yuriy_dd: 01.05.2025 22:42 і які там системні проблеми?
Практично відсутня зворотня сумісність, низька продуктивність у реальних завданнях, висока ціна.
tornadox
Member

yuriy_dd: 01.05.2025 22:42якщо що натякну - я про АРМ та прогрес
Цікаво, що ви говорите про те, що ви 'за прогрес'. Бо мені здається, що справжній прогрес - це не лише про цифри в одному конкретному тесті чи просування своєї точки зору, а й про готовність чути інші думки, бачити повну картину з усіма її складнощами і нюансами, а не тільки те, що зручно вписується в 'свою' теорію.
Людина, яка дійсно 'за прогрес', відкрита до нової інформації та різних поглядів, навіть якщо вони суперечать її власним. Зацикленість лише на одному аспекті чи бенчмарку, ігноруючи інші важливі фактори (як-от універсальність, сумісність, реальні сценарії використання за межами однієї екосистеми), виглядає скоріше як захист своєї вже сформованої позиції, а не щире прагнення до об'єктивного розуміння 'прогресу' як такого.
Можливо, варто спочатку відкритись до сприйняття всієї інформації і складних деталей, а вже потім заявляти, що ви 'за прогрес'. Бо інакше це виглядає... не зовсім переконливо.
yuriy_dd
Member

tornadox: 02.05.2025 11:38Причому мотивація абсолютно не зрозуміло, так як у нього навіть нема того процесора в руках
у мене зараз є мак міні М4
waryag: 02.05.2025 12:31Про епл згадують хіба що в контексті ноутів
я дав конкретно що казали в Інтел - навіщо перекручувати?
tornadox: 02.05.2025 13:01що справжній прогрес - це не лише про цифри в одному конкретному тесті
як тільки вийшов М1 - я його відразу купив щоб особисто перевірити - і так - він вражав!
зараз тестую М4
а ви отаке пишите і мене хочете звинуватити - а ви самі особисто тестували?
а інші учасники?
tornadox: 02.05.2025 13:01ігноруючи інші важливі фактори (як-от універсальність, сумісність, реальні сценарії використання за межами однієї екосистеми)
він пристрій який підходить для більшості користувачів
від розетки споживає 3 Вт
може хтось похвалиться скільки їх десктопи від розетки споживають?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 14:04може хтось похвалиться скільки їх десктопи від розетки споживають?
В контексті можливостей кастомізації десктопів - це взагалі не важливо. Враховуючи, що mac на Apple Silicon відтепер мають 0 кастомізацій
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 15:06В контексті можливостей кастомізації десктопів - це взагалі не важливо
типово - все що не досяжно - стає не важливо

до речі все більше бенчів теж в цю таку категорію переходять :lol:
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 15:17типово - все що не досяжно - стає не важливо
Це прям гасло макофанів в плані можливостей їх ОС і кількості софту під неї :lol:

А про споживання від розетки:
Це як купити Audi RS6 і скаржитись що в неї розхід пального величезний. Якщо низька зп і недостатньо грошей на електроенергію - ну тоді треба взагалі на одноплатники переходити
tornadox
Member

yuriy_dd

Ну що ж, цікаво читати ваші історії про наявність техніки Apple... Зібрав докупи цитати, щоб не бути голослівним. Погляньте самі:
yuriy_dd: 10.04.2025 20:43в мому користування - нема пристроїв від Епл...
yuriy_dd: 01.05.2025 17:58я не маю продукції Епл. Лише щойно купив мак міни М4
yuriy_dd: 02.05.2025 14:04у мене зараз є мак міні М4
yuriy_dd: 16.04.2025 23:08 маю доступ до М1 макбук Ейр на 8 Гб який активно працює з початку 2021
yuriy_dd: 02.05.2025 14:04як тільки вийшов М1 - я його відразу купив щоб особисто перевірити...
yuriy_dd: 10.04.2025 15:50коли вийшов М1 - я відразу купив, протестував - порівняв з своїм 5950Х...
yuriy_dd: 05.04.2025 02:19як тільки вийшов М1 - я його купив, особисто протестив...
Тобто, від "в користуванні нема" (10.04) та "я не маю" (01.05) до "щойно купив М4" (в тому ж пості 01.05!) і "зараз Є М4" (02.05) пройшов один день. А до цього ще "колись купив М1 і подарував" та "маю доступ до М1 Ейр".

Оце перехід від "не маю" до "щойно купив" за добу (чи, як видно, навіть в одному реченні) – це сильно, не сперечаюсь. :D

І після такого ви питаєте інших:
yuriy_dd: 02.05.2025 14:04а ви самі особисто тестували? а інші учасники?
Ви самі, з такою "плаваючою" наявністю техніки і цитуванням лише одного й того ж бенчмарку з одного й того ж сайту в кожній темі
yuriy_dd: 01.05.2025 01:50ця тривалість пояснюється дуже просто - майже нема прогресу у порівнянні з АРМ
і до чого вже дійшли - що М4 в однопотоці Cinebench 2024 на 50% швидший ніж самий розпіарений AMD Ryzen AI Max+ 395:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
а якщо подивитись на енерго-ефективність - то просто прірва
і скільки часу потрібно х86 щоб наздогнати що М4 може вже зараз?
yuriy_dd: 01.05.2025 01:51М4 в однопотоці Cinebench 2024 на 50% швидший ніж самий розпіарений AMD Ryzen AI Max+ 395:
а якщо подивитись на енерго-ефективність - то просто прірва
і скільки часу потрібно х86 щоб наздогнати що М4 може вже зараз?
yuriy_dd: 09.04.2025 22:59х86 вже нічого не врятує
М4 в одно-потоці на 50% швидший в тесті Cinebench 2024
а якщо розглянути енергоефективність на ват - то там перевага вже в рази

– жодного особистого тестування чи нових доказів не надаєте.

Я вже мовчу, що деякі ваші "факти", типу
yuriy_dd: 11.04.2025 14:57М1 - це проц для загальних задач ви можете під нього все скомпілювати і буде працювати
м'яко кажучи, відверто не відповідають реальності роботи з різним софтом поза закритою екосистемою.

Ви вже помітно дістали всіх цим спамом одних і тих самих двох тез та одного посилання в кожній темі про процесори. Це вже не обговорення, а просто флейм, який не несе жодної користі.

Може, досить уже переливати з пустого в порожнє з одними й тими самими двома-трьома аргументами та посиланнями? Ви вже все сказали, повторили разів десять. Пора, може, й вгомонитись, щоб дати можливість іншим вести більш конструктивне обговорення?
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 15:23 типово - все що не досяжно - стає не важливо
Це прям гасло макофанів в плані можливостей їх ОС і кількості софту під неї
це навпаки - бо на макос - стає все більше софта, і є різкий ріст продаж
а на х86 - навпаки - к-ть хороших бенчів - падає
alexeygalas: 02.05.2025 15:23А про споживання від розетки
ну і Інтел і АМД - заявляють про важливість енерго-ефективності
а те що у АРМ так все добре - саме тому є потужний макбук ейр з пасивним - від х86 конкурентів досі нема
tornadox: 02.05.2025 20:59Тобто, від "в користуванні нема" (10.04) та "я не маю" (01.05) до "щойно купив М4" (в тому ж пості 01.05!) і "зараз Є М4" (02.05) пройшов один день. А до цього ще "колись купив М1 і подарував" та "маю доступ до М1 Ейр"
все правда як написано. Зараз маю мак міні М4 - замовив в США 03/27, забрав з пошти 04/17 - це щоб ще точніше по датам
колись купив М1 коли він вийшов, протестив, особисто переконався, і подарував бо мені він не був потрібен. Маю досі можливість взяти і потестити.
tornadox: 02.05.2025 20:59цитуванням лише одного й того ж бенчмарку з одного й того ж сайту в кожній темі
а мені подобаються такі результати. А вам?
tornadox: 02.05.2025 20:59 – жодного особистого тестування чи нових доказів не надаєте.
там в статті є багато інших тестів. Ви дивились? Що вам сподобалось?
tornadox: 02.05.2025 20:59 М1 - це проц для загальних задач ви можете під нього все скомпілювати і буде працювати
м'яко кажучи, відверто не відповідають реальності роботи з різним софтом поза закритою екосистемою
не знаю, в мене компілюється і працює все що мені треба.

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
tornadox: 02.05.2025 20:59Ви вже помітно дістали всіх цим спамом одних і тих самих двох тез та одного посилання в кожній темі про процесори
просто багато хто не знає, і досі важають М проци - що це типу лише для смарту
а є відверті фанати х86 - які нічого іншого не визнають, як колись були фанати Інтел що не визнавали успіх Райзен

а те що тістало - так правда очі коле - і це не я придумав
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 22:28бо на макос - стає все більше софта, і є різкий ріст продаж
Видно, що досить малий час користувались маком, якщо такі заяви робите.
Я користуюсь ними (на привеликий жаль) з 2010, коли ще була osx 10.6 і Sandy Bridge. І обсяги софту в еквіваленті не збільшились суттєво. Бо не зацікавлений ніхто розробляти під цю платформу через шакальну політику AppStore

Відправлено через 6 хвилин 5 секунд:
yuriy_dd: 02.05.2025 22:28а те що тістало - так правда очі коле - і це не я придумав
Яка ще правда. Ви так по суті нічого і не показали
yuriy_dd: 02.05.2025 22:28потужний макбук ейр з пасивним - від х86 конкурентів досі нема
Потужний :lol:
Ну дуже потужний ))
Там з лунарами на скільки я пригадую вони десь плечем до плеча йдуть.
А м4 макс йде поряд з arrow lake h
Страхи які потужні
спойлер
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 22:43 бо на макос - стає все більше софта, і є різкий ріст продаж
Видно, що досить малий час користувались маком, якщо такі заяви робите.
Я користуюсь ними (на привеликий жаль) з 2010, коли ще була osx 10.6 і Sandy Bridge. І обсяги софту в еквіваленті не збільшились суттєво
на разі все що мені треба - є і працює. Наприклад я користуюсь FPC - ви може й не знаєте що це.
Але якщо ваш софт так залежить від х86 - так ніхто ж не забороняє і далі купувати х86
alexeygalas: 02.05.2025 22:43Ну дуже потужний ))
Там з лунарами на скільки я пригадую вони десь плечем до плеча йдуть
дасте мені модель ноута на х86 з пасивним охолодженням? - спробуємо порівняти швидкість з макбук ейр М4
я готовий посперечатись на $1000 що М4 - виграє. Ви готові?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 23:03спробуємо порівняти швидкість з макбук ейр М4
я готовий посперечатись на $1000 що М4 - виграє. Ви готові?
Спробувати можна але не вийде. Архітектури різні.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 22:43спойлер HP Omen Max 16: Surprisingly Good Gaming Laptop
а ви бачили що цей оглядач тестує енергофективність проців бенчом який тут не люблять :weep:
так ось щоб досягнути рівня M4 Max - Intel Core Ultra 9 275HX потребує майже в 3 рази більше енергії

ну хіба це перемога? :super:

вам подобається такий результат х86?

а іншим учасникам?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 23:03дасте мені модель ноута на х86 з пасивним охолодженням?
Ти в курсі, що там активне охолодження для того, щоб руки і коліна не обпікати. При тому, що його не чути. В тебе хоч макбук то був колись? Вони би краще б ставили охолодження. То може менше би в людей опіків було би.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 23:06 Спробувати можна але не вийде. Архітектури різні.
хочете сказати що у х86 було не достатньо часу щоб зробити такий проц?

а Епл прийшли і відразу з своїм М1 таке змогли?

може це через відсутність конкуренцію в таборі х86?

чи може будемо розмовляти чому х86 так гріється? чому асм команди такі важкі ще й різної довжини, і проц їх мусить постійно декодовувати виконувати постійно слідкуючи за порядком виконання і тд

через скільки часу ви визнаєте що архітектурно х86 - це тупик?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 23:09так ось щоб досягнути рівня M4 Max - Intel Core Ultra 9 275HX потребує майже в 3 рази більше енергії
So? )) мені начхати, скільки він енергії жере. Аби роботу робив добре
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 02.05.2025 23:11В тебе хоч макбук то був колись? Вони би краще б ставили охолодження. То може менше би в людей опіків було би
так - був макбук ейр М1 - але проблема була інша - від дуже холодний, не можливо поставити на ноги якщо в шортах, доводилось одіяло підкладати

але дайте конкуруючу модель на х86?
щоб можна поставити на ліжко і не боятись що система охолодження забється

Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
alexeygalas: 02.05.2025 23:13 So? )) мені начхати, скільки він енергії жере. Аби роботу робив добре
я зрозумів. Але індустрії - не начхати, керівники Інтел та АМД - також про це заявляють як до речі і інші виробники процесорів

я вам приведу заголовки:
- Анонсовано новий процесор Snapdragon 8 Elite - він на 40% потужніший за попередника і на 27% енергоефективніший
- MediaTek офіційно анонсувала флагманський чіп Dimensity 9400 - забезпечує на 40% більшу енергоефективність
- Ryzen 9 9900X має знижений TDP на 30%, що значно підвищує енергоефективність
- Intel представила процесори Core Ultra 200V Lunar Lake - Intel заявляє про "історичну" енергоефективність x86

що показує - що ви абсолютно не праві, і не розбираєтесь в сучасних тенденціях, і живете старим
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 02.05.2025 23:11через скільки часу ви визнаєте що архітектурно х86 - це тупик?
Тупик тупик. А нові моделі виходять і виходять.
Вам би пора визнати - що за рахунок саме оцих пайплайнів із команд різної складності - ці процессори і здатні будь-що тягнути. Обчислення будь-якої складності. І за рахунок них же - сумісність із софтом 90х років ))
Не пасіюйте так, ще подорослішаєте і дійде по трохи.

Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
yuriy_dd: 02.05.2025 23:18але дайте конкуруючу модель на х86?
щоб можна поставити на ліжко і не боятись що система охолодження забється
Для дубоголових придумали thermal throttling. Моделі з глухою кришкою існують, але більшість втягує повітря знизу, бо так еффективніше.
Ответить